İçeriğe atla

Lakota Cumhuriyeti

Lakotah
Republic of Lakotah
Lakota Cumhuriyeti
Lakotah bayrağı
Bayrak
Slogan
Mitaku Oyasin (Lakotaca)
Lakotah haritadaki konumu
En büyükOmaha (tasarlandı)
Resmî dil(ler)Lakotaca
HükûmetAnaerkil Konfederasyonu (önerilen)
Tarihçe 
• Tasarının İlan Edilişi
19 Aralık 2007
Trafik akışısağ
Telefon kodu1
Siular'ın eskiden (koyu yeşil) ve şimdi(turuncu) yaşadığı yerler
Cumhuriyetin olası sınırları.

Lakota Cumhuriyeti ya da Lakotah, Siyular tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Wyoming ve Montana eyaletlerinde Viyana Sözleşmesi'ne dayanılarak resmen tasarlanmış bir cumhuriyettir.

Arka plan

Lakota Özgürlük Delegasyonu denilen Amerikan kızılderili bir grup, 17 Aralık 2007 de Washington D.C.'ye Lakota'nın Amerika Birleşik Devletleri'nden bağımsız olduğunu savunan bir açıklama teslim etti. Bu kişiler bağımsızlık bildirgeleriyle ABD'den bir ayrılık olmadığını ama ayrılığı iddia ettiğini söylemektedir. Bu grubun lideri 1960'ların sonlarında 1970'lerde Amerikan Yerlileri Hareketi'nin önde gelen üyelerinden Russell Means'dir.

Lakota Özgürlük Delegasyonu, Birleşik Devletler Yerli İşleri Bürosu'nca tanınan kabileler ve kabile reisleri tarafından tanınmamaktadır.

Topraklar, demografi ve ekonomi

Lakota'da iddia edilen bölgeler kuzeyde Yellowstone nehri, güneyde North Plate nehri, doğuda ve batıda düzensiz olmak üzere Missouri nehridir.

Bu iddialara göre, Lakota'nın en büyük şehri Omaha'dır. Sınırlar aynı zamanda  Rapid City, Güney Dakota; Mandan, Kuzey Dakota; Casper, Wyoming; ve Bellevue, Nebraska'nın yanı sıra Rushmore Dağı'nı kapsar.

Ek olarak yerlilere iskan için ayrılan bölgeleri de kapsayan Lakota arazisi, iskan edilen yerlerde olmayan, Lakota'da olmayan Siyular'ı da içerdiği gibi Siyu olmayan bir bölgeyi de kapsar. Lakota aynı zamanda Birleşik Devletler'deki en fakir kontlukları kapsar.

Aktiviteler

1 Ocak 2008'de Cumhuriyet, iddia ettikleri sınırlar içindeki Birleşik Devletler tarafından tutulan toprakları ipotekleme kararı aldı; fakat ipoteklemenin ilk aşamasında Güney Dakota'daki adı belirtilmeyen bir kontluk bunu reddetti.

Temmuz 2008'de Russell Means, iddia ettikleri topraklardaki Birleşik Devletleri'nin iskan ettiği yedi bölgedeki hükûmet yetkililerinin yapmış oldukları yolsuzluğu araştırmak için Lakota Cumhuriyeti "büyük jüri" kuracaklarını açıkladı.

2008'deki Oglala Lakota'daki başkanlık seçimlerini Russell Means 1.918'e 2.277 kaybetti.

Ayrıca bakınız

  • Tanınmayan devletler listesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wyoming</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Wyoming, ABD'nin bir eyaletidir. Başkenti Cheyenne'dir. Wyoming'in yıllık ekonomik üretimi 27,4 milyar dolardır. Bölgenin dağlık olmasına karşın tarım faaliyetleri geçmişten bugüne dek sürmektedir. Ayrıca doğalgaz, uranyum, kömür gibi doğal kaynakları mevcuttur. ABD'nin en az nüfusa sahip eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Siyular</span> Kızılderili kabilesi

Siyular ya da Siular, Kuzey Amerika'da önceleri Superior Gölü çevresinde yaşayan, Kızılderili kabilesi. Ova Kızılderilileri kültür grubuna dahildirler. Avrupalı sömürgecilerle yaptıkları savaşlar sonucunda yenildiler ve Minnesota ile Dakota'ya sürüldüler. 19. yüzyıl ortalarında toplama kamplarına yerleştirildiler. 1876 yılında ayaklanarak bağımsızlık ve özgürlük savaşını yeniden başlattılar. Liderleri Oturan Boğa öldürüldü. 1890 yılında da ABD güçlerinin düzenlediği büyük bir katliamla direnişleri kırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Şayenler</span>

Şayenler ya da Çeyenler, Büyük Düzlükler'de yaşamış Algonkin halklarından bir Kızılderili ulusudur. Ova Kızılderilileri kültür grubuna dahildirler. Cheyenne ulusu Sotaeo'o ve Tsitsistas adlarındaki iki kabilenin birleşmesinden oluşmuştur. Tsitsistas "Yürekli İnsanlar Gibi" anlamına gelirken; Sotaeo'o kelimesinin kesin bir tercümesi yoktur. Cheyenne ismi ise Siyu dili'nden gelir ve "Küçük Cree" anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Ovalar</span> Rocky Dağlarının doğusu boyunca uzanan geniş bir bozkır alanı

Büyük Ovalar ya da Büyük Düzlükler Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada toprakları üzerinde, Rocky Dağları'nın doğusu boyunca uzanan geniş bir bozkır alandır. Bu alan ABD'deki Kolorado, Kansas, Montana, Nebraska, Yeni Meksika, Kuzey Dakota, Oklahoma, Güney Dakota, Teksas ve Wyoming eyaletlerinin; Kanada'da ise Alberta, Manitoba ve Saskatchewan bölgelerinin bazı kısımlarını içine alır. Kanada'da bu bölge Kanada Bozkırları olarak bilinir. Yerli kültür grubunu Ova Kızılderilileri oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Dakota</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kuzey Dakota, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kanada sınırı boyunca uzanan, ülkenin Ortabatı eyaletlerilerinden birisidir. Eyaletin komşuları kuzeyde Kanada, doğuda Minnesota, güneyde Güney Dakota ve batıda Montana eyaletleridir. Kuzey Dakota Birleşik Devletler'in büyüklük açısından 19. Eyaleti olmasına rağmen en az nüfusa sahip 3. eyaletidir. Kuzey Dakota, Dakota bölgesinin Kuzey bölgesinden oluşturulmuş bir eyalettir ve 2 Kasım 1889 tarihinde ABD'ye kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Dakota</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Güney Dakota, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı eyaletlerinden birisidir. Yüzölçümü 199.731 km², nüfusu 814.180'dir. Eyaletin batısında Black Hills doğusunda ise Badlands Ulusal Parkı yer alır. En büyük şehri Sioux Falls, başkenti ise Pierre'dir. Güney Dakota çok sayıda Kızılderili rezervasyonuna, özellikle de Lakotalara ev sahipliği yapar. Eyalet Alaska, Oklahoma, New Mexico'dan sonra en çok Kızılderili nüfusu barındıran dördüncü eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Teksas Cumhuriyeti</span> 1836dan 1846ya kadar Kuzey Amerikada egemen devlet

Teksas Cumhuriyeti, Kuzey Amerika'da 2 Mart 1836'dan 19 Şubat 1846'ya kadar var olan egemen bir devlet, ancak Meksika tüm varlığı boyunca onu asi bir eyalet olarak kabul etti. Batı ve güneybatıda Meksika, güneydoğuda Meksika Körfezi, doğu ve kuzeydoğuda ABD'nin iki eyaleti Louisiana ve Arkansas ve ABD'nin şu anki Oklahoma, Kansas, Colorado eyaletlerinin bazı kısımlarını kapsayan Amerika Birleşik Devletleri toprakları ile çevriliydi., Wyoming ve kuzeyde ve batıda New Mexico. Cumhuriyetin Anglo sakinleri Texians olarak biliniyordu.

Kırgıbayır, daha yumuşak olan tortul kayaçların ve kil bakımından zengin toprakların, rüzgar ve su tarafından büyük ölçüde aşındığı kurak bir arazi türüdür. Kırgıbayırlar, dik yamaçlar, bitki örtüsünden yoksunluk, önemli regolit eksikliği ve yüksek drenaj yoğunluğu ile karakterize olmuşlardır. Kırgıbayır, volkanik kayalardan oluşan malpais'lere benzemektedirler. Kanyonlar, vadiler, tanık tepeler, oluklar, hoodoolar ve diğer bu türde olan jeolojik yapılar, çorak bölgelerde yaygındırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sıradağlar Zaman Dilimi</span>

Sıradağlar Zaman Dilimi, Kuzey Amerika'da kullanılan, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan sonbahar ve kış aylarında 7, yaz saati uygulamasının etkin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında ise 6 saat geride olan zaman dilimi. 105. batı boylamındaki saati temel almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UTC-07.00</span>

UTC−07:00, UTC'den 7 saat geri zaman dilimidir.

Bu listede Amerika Birleşik Devletleri'nin şehir, kasaba ve köylerinin listelerine bağlantılar bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde pek çok yerleşim yerine Avrupa'dan isimler verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Black Hills</span>

Black Hills ya da Kara Tepeler, Kuzey Amerika'da Büyük Düzlüklerden yükselen ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Güney Dakota'nın batısından Wyoming'e kadar uzanan küçük izole bir sıradağ. En yüksek zirvesi 2208 m yüksekliğindeki Harney Peak olan sıradağ Rocky Dağlarının doğusundaki kıta Kuzey Amerikasının en yüksek zirvelerine ev sahipliği yapar ve tamamını kapsayan Black Hills Millî Ormanı ile kuşatılır.

Siyuca, Siuca ya da Siyu/Siu dili, ABD'de daha çok Kuzey ve Güney Dakota eyaletlerinde, daha az olarak kuzey Nebraska, güney Minnesota ve kuzeydoğu Montana eyaletlerinde ve Kanada'da Siyular tarafından konuşulan Siyu dilleri ailesinin Batı Siyu dilleri grubundan bir Kızılderili dilidir. Konuşanı 33.000 kişidir. ABD ve Kanada'da konuşanı en fazla olan Amerika yerli dilleri içinde Navahoca, Krice, Doğu Kanada İnuitçesi ve Ojibwe dillerinden sonra beşinci sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Wounded Knee Deresi</span> ABDnin Güney Dakota eyaletinin güneybatısında Beyaz Nehre dökülen 160 kmlik dere

Wounded Knee Deresi, Amerika Birleşik Devletlerinde Güney Dakota eyaletinin güneybatısında Beyaz Nehre dökülen 160 km uzunluğundaki dere. Pine Ridge Kızılderili Rezervasyonunun güneydoğu köşesinden yükselip Nebraska eyalet sınırı boyunca ilerleyip kuzeybatıya doğru akar. Dere bölgesinde Wounded Knee ile Manderson adlı iki yerleşim (kasaba) bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Santi Dakotaları</span>

Santi Dakotaları ya da Santi Siyuları, Dakota Siyularının ayrıldığı dört alt kabileden (band) biri. Sisseton-Wahpeton Dakotaları ile birlikte Doğu Dakotaları adı altında toplanırlar. AnaBritannica'da Santiler adı Doğu Dakotaları için ortak ad olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hunkpapa Lakotaları</span>

Hunkpapa Lakotaları ya da Hunkpapalar, ABD'de daha çok Kuzey ve Güney Dakota eyaletlerinde ve Kanada'da yaşayan Lakota Siyularının ayrıldığı yedi alt kabileden (band) biri. Karaayak Lakotaları ile birlikte Kuzey Lakotaları adı altında toplanırlar.

Ova Kızılderilileri ya da Ovalar Bölgesi Yerlileri veya Buffalo Yerlileri, Kuzey Amerika'nın ortasında Büyük Ovalar bölgesinde Kuzey Amerika yerlileri kültür bölgesinden yerli kültürü oluşturan Kızılderililer. Kuzeyde Subarktik Kızılderilileri, batıda Plato Kızılderilileri, Büyük Havza Kızılderilileri, güneybatıda Güneybatı Kızılderilileri, güneydoğuda Güneydoğu Kızılderilileri, doğuda ise Kuzeydoğu Kızılderilileri kültür gruplarıyla çevrilidir. Algonkin dilleri, Siyu dilleri, Atabask dilleri gibi birbirinden oldukça farklı dilleri konuşsalar da aynı kültürde buluşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Preri</span>

Preri, ekologlar tarafından benzer ılıman iklimlere, ılıman yağışlara ve baskın bitki örtüsü tipi olarak ağaçlardan ziyade otların, bitkilerin ve çalıların bir bileşimine dayanan ılıman otlakların, ovaların ve çalılık biyomlarının bir parçası olarak kabul edilen ekosistemlerdir. Ilıman otlak bölgeler arasında Arjantin, Brezilya ve Uruguay'daki pampalar ile Ukrayna, Rusya ve Kazakistan bozkırlar gösterilebilir. Genellikle "düzlükler" olarak anılan topraklar Kuzey Amerika'da bulunma eğilimindedir. Bu terim, Kanada, ABD ve Meksika'nın İç Ovaları olarak anılan ve tüm Büyük Ovalar'ın yanı sıra doğudaki daha nemli, daha tepelik toprakları içeren alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Dissected Till Plains</span>

Dissected Till Plains, Central Lowlands eyaletinin fizyografik bölümleri olup, Amerika Birleşik Devletleri'nin güney ve batı Iowa, kuzeydoğu Kansas, Minnesota'nın güneybatı köşesi, kuzey Missouri, doğu Nebraska'da bulunan İç Ovalar ve güneydoğu Güney Dakota'nın fizyografik bölümünün bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan İç Savaşı'nda Wyoming</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Amerikan İç Savaşı 1861'de başladığında, Wyoming eyaleti yoktu. Bunun yerine, 1803 Louisiana Satın Alımında satın alınan bölgelerin bir parçasıydı. Çoğunlukla Şoşoniler, Arapaholar ve Apsalokeler tarafından ikamet ediliyorlardı. Kürk tüccarları ve yerleşimciler, 1840'larda bölgeye girmeye başladılar; burada ABD Ordusu, Kızılderili kabilelerine ve kuzeyden veya güneyden gelen sınır saldırılarına karşı korumak için kaleler inşa etti ve birlikler yerleştirdi. Savaşın başlamasından sonra bu askerlerin neredeyse tamamı doğuya yerleştirildi.