İçeriğe atla

Lajtabánság

Türkçe: Leitha Banatı
Macarca: Lajtabánság
4 Ekim 1921-5 Kasım 1921
bayrağı
Lajtabánság bayrağı
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Avusturya'nın Batı Macaristan'da toprak iddiaları, kısa ömürlü Macarların Lajtabánság'ı işgal ettiği ve yönettiği bölge.
Avusturya'nın Batı Macaristan'da toprak iddiaları,
kısa ömürlü Macarların Lajtabánság'ı işgal ettiği ve yönettiği bölge.
BaşkentOberwart
Yaygın dil(ler)Macarca
HükûmetGeçici hükûmet
Başkan 
• 1921
Pal Prónay
Tarihçe 
• Kuruluşu
4 Ekim 1921
• Dağılışı
5 Kasım 1921
Yüzölçümü
• Toplam
4020 km2
Para birimikorona
Öncüller
Ardıllar
Macaristan Krallığı (1920-1946)
Macaristan Krallığı (1920-1946)
Birinci Avusturya Cumhuriyeti
Günümüzdeki durumuAvusturya ve Macaristan
12 Ekim 1921'de basılmış geçici bir 20 forinlik pul
Geçici bir 2,5 forint pul

Lajtabánság (Almanca: Leitha-Banschaft) veya Leitha Banate, Avusturya'nın şu anda Burgenland federal eyaletinin bulunduğu bölgede kısa ömürlü bir batı Macar eyaletiydi.[1] 4 Ekim ve 10 Kasım 1921 tarihleri arasında, Trianon Antlaşması'nın ve Macar Krallığı ordusunun geri çekilmesinin ardından ve Venedik protokolüne göre bölgede Sopron plebisitinin düzenlenmesinin ardından vardı.

Devletin başlıca liderleri Pál Prónay, Kont Gyula Ostenburg-Moravek ve eski Macaristan başbakanı István Friedrich idi. Ordusu, bölgeyi Avusturya'ya teslim etmektense korumaya kendini adamış eski ordu askerleri, köylüler ve öğrencilerden oluşan Rongyos Gárda'ydı.

Etimoloji

Lajtabánság kelimesinin başında bulunan Lajta, Leitha Nehrinin doğusu anlamına gelir. Leitha, muhtemelen Pannonia bölgesinde konuşulan Eski Yüksek Almancadaki çamur (lît) kelimesinden türedi.

Lajtabánság kelimesinin diğer kısmında yer alan Bánság, genellikle Slavlar tarafından Türk dillerinden ödünç alındığı ve Macaristan ve Hırvatistan'da kullanıldığı görülen Ban (bölge yöneticisi) tarafından tutulan toprakları ifade eder.

Coğrafya ve İnsanlar

Burgenland, bazı bataklıkların ve büyük arazilerle bölünmüş büyük yerleşim yerlerinin bulunduğu düz bir alandır. Ağırlıklı olarak Almandı ve yerel Almanlar kendilerini Almancada Hungarus olarak bilinen Macarlar olarak tanımladılar.[2] 1920'de Burgenland'ın %75'i Avusturyalı Alman, %15'i Hırvat ve %8'i Macardı ve bunların çoğu Oberpullendorf ve Oberwart'ın etnik dış bölgelerinde yoğunlaşmıştı. 1918 nüfus sayımına göre Burgenland'da ayrıca % 1,2 Yahudi nüfusu vardı.

Avusturyalılara göre Burgenland tarihsel, etnik ve dini olarak Avusturyalı Almandı. Bölge çoğunlukla Katolikti ve Alman rahipler, Burgenland kültürünü ve insanlarını şekillendirmede önemliydi. Graz'daki teknik kolejden jeolog Hans Mohr, 1920'de şunu savundu:

Dile, alışkanlıklara, kökene ve inanca göre Burgenland sakinleri bize ait. Bunlar, bir tür cesur ileri muhafız olarak oluşturulmuş, batıdaki düşmanca dağları geride bırakan ve Burgenland'ın verimli ovalarına göç eden, Alman çekirdek bölgelerinden gelen yerleşimcilerdir. O zamandan beri bizimle birleşik bir siyasi birim içinde yaşamadıkları için, gerçek ülkelerinin yeri ve gelişimi ancak coğrafi araştırmalarla keşfedilebilir.

[3]

Macaristan doğumlu Avusturyalı öğretmen Benno Immendörfer, Avusturya'nın gıda arzını güvence altına almak için Burgenland'ın Avusturya'ya entegrasyonunu savundu ve şunları söyledi:

Alman Batı Macaristan'ın Alman Avusturya'ya ilhakı, Alman Avusturya için bir ölüm kalım meselesidir, çünkü Viyana, Aşağı Avusturya ve Doğu Steiermark'ın gıda maddeleri ve farklı tarım ürünleri ile güvenilir bir şekilde tedarik edilmesini sağlamanın tek yolu budur.

[4]

Bununla birlikte, Macarlara göre, Avusturya'nın Burgenland'ı devralması ve entegrasyonu için herhangi bir öncül yoktu. Burgenland'daki Kismarton/Eisenstadt ve Fraknó/Forchenstein gibi yerlerin yüzyıllardır Macar kraliyet alanı olduğu iddia edildi. Burgenland, Avusturya etkisi nedeniyle yalnızca kısmen Almanlaştırılmıştı ve burada yaşayanların asıl ataları, Macar sınır bölgelerini korumak için gönderilen Macarlardı.[5] Trianon Antlaşması'na kadar Burgenland, Macaristan'ın bir parçasıydı.

Geçmiş

Macar Sovyet Cumhuriyeti'nden sonra

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti'nin düşüşünden sonra, Pál Prónay görevden alınmış subay ve askerlerden oluşan küçük bir ordu kurdu.[6] Bu askerler, Tibor Szamuely liderliğindeki Lenin Çocukları'nın (Kızıl Terör olarak bilinir) eylemlerine yanıt olarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de ve Orta Macaristan kırsalında (Beyaz Terör olarak bilinen) sol görüşlü kişilere işkence edilmesinden ve infaz edilmesinden sorumluydu. Bu asker grubu Rongyos Gárda'nın öncülüydü.

Kısa süre sonra eski amiral Miklós Horthy, Naip rütbesine yükseldi. Macaristan Kralı I. Karl'ın tahtı geri alma girişimlerine Müttefik Kuvvetler tarafından Habsburg restorasyonuna getirilen yasak nedeniyle Horthy karşı çıktı. Ancak Lajtabánság'da birçok Habsburg meşruiyetçi hizip oluşmuştu.

Trianon Antlaşması'ndan sonra Burgenland

Trianon Antlaşması Haritası

Trianon Antlaşması ve Saint-Germain Antlaşması'na göre, Batı Macaristan'ın birkaç bölgesi 19 Ağustos 1921'de Avusturya tarafından Macaristan Krallığı'ndan alınacaktı. Macar hükûmeti anlaşmayı değiştirebileceklerini ve referandumla halledebileceklerini umuyordu, ancak önerileri Avusturya Şansölyesi Karl Renner tarafından birçok kez reddedildi.[7] Ocak 1921'de Avusturya Ulusal Meclisi, yeni verilen Batı Macaristan topraklarını yeni bir federal devlet olan Burgenland olarak Avusturya'ya entegre etmeyi kabul etti.

Rongyos Gárda'nın Yaratılışı

Rongyos Gárda'nın lideri Pál Prónay

1921'de Pál Prónay, yeni bir paramiliter güç (Rongyos Gárda (Püsküllü/Pürüzsüz Muhafız)) örgütlemeye başladı. Bazı kaynaklara göre gizli olarak örgütlenen muhafızlar, aslında Macar hükûmetinin zımni onayıyla çalıştı. İsyancılar sivillerden oluşuyordu. Rongyos Gárda'ya katılan isyancılar; askeri kepleri, kenarları Macaristan'ın ulusal renklerinde bir kokartla şapkanın tepesine tutturulmuş bir başlıkla değiştirdiler.[8] Rongyos Gárda, Trianon'dan önce Macaristan Krallığı için savaşan köylülerden, üniversite öğrencilerinden, görevden alınan subaylardan ve aralarında yaklaşık 300 yardımcısıyla Binbaşı Durics Hilmi Huszein liderliğindeki Bosnalı-Arnavut Müslümanlardan oluşuyordu. Prónay dışında, Iván Héjjas da Rongyos Gárda'nın önemli bir figürü ve lideriydi. Macaristan'ın her yerinden gençler, Batı Macaristan için savaşmak üzere Rongyos Gárda'ya katıldı, ancak neredeyse hiçbiri bölgeden değildi.

1921'de Kont Gyula Ostenburg-Moravek'in avcı taburu Sopron'da konuşlanmıştı. Bu birim Rongyos Gárda'ya değil Macar Ordusunun bir parçasıydı. Sopron'daki İtilaf komitesi tarafından kontrol edilen bu grup, bölgenin tahliyesi ve teslimiyeti kontrol edilmesi için orada bulunuyordu. Bu tabur dışında Macar ordusunun bölgede herhangi bir varlığı yoktu.[9]

Batı Macar Ayaklanması

Oberwart'ta Lajtabánság'ın ilanı üzerine Rongyos Gárda'ya üye olan üyeler
Rongyos Gárda'nın liderlerinden biri olan Iván Héjjas

19 Ağustos 1921'de bölgenin teslim edilmesi gerekiyordu, ancak Rongyos Gárda'nın askeri direnişi nedeniyle teslim edilemedi. 28 Ağustos'ta Rongyos Gárda'nın Avusturya jandarma teşkilatı ile savaşa girmesi ve Avusturyalılar ile Héjjas'ın 120 militanı (Büyük Ova Tugayı) arasında Ágfalva'da başlayan bir çatışma genel bir ayaklanmaya dönüştürdü.[10] Macar kuvvetleri, Avusturyalılara karşı bir gerilla savaşı vererek Avusturya'nın bölgeyi ele geçirmesini neredeyse imkansız hale getirdi. Sopron'un doğusunda her köyde isyancılar vardı. Kraliyet Macar Ordusu, savaş sonrası anlaşmalar nedeniyle bölgeyi boşaltmak zorunda kaldı ve Macar hükûmetinin Rongyos Gárda üzerinde çok az kontrolü vardı. Ancak eski Başbakan István Friedrich, Kismarton'da gerillalara liderlik ederek işin içindeydi.

Bir Rongyos Gárda üniforması

Horthy, Rongyos Gárda'yı düzenleme göreviyle Gyula Gömbös'ü Batı Macaristan'da bölge komutanı olarak atadı. Ancak hem Héjjas hem de Friedrich, özerk eylemlerini sürdürerek Gömbös'e cevap vermeyi reddettiler. Prónay'ın ana hedefi, Kont Antal Sigray tarafından formüle edilen Sigray-Lingauer Planını uygulamaktı; buna göre, Macar hükûmeti Avusturya ile Batı Macaristan'dan vazgeçme konusunda anlaşırsa, isyancılar Lajub adında bağımsız bir devlet kuracaktı.[4] Ban unvanı, Sigray veya Teschen Dükü Arşidük Albrecht Franz'a verilecekti. Ancak, bir referandum yakındı, bu yüzden Başbakan Sigray'i planından caydırdı.

3 Ekim 1921'de Burgenland, İtilaf Devletlerinin hukuki yetkisi altına girdi (daha önce kontrolü Avusturyalılara devretmişlerdi). 4 Ekim'de Lajtabánság Cumhuriyeti, kendi pullarını ve kimliğini çıkaran Felsőőr'de (Oberwart) ilan edildi. Prónay'ın hedefi, bir halk oylamasının ardından sonunda Macaristan'a yeniden katılmaktı ve anılarında "Batı Macaristan'ı kurtarmak için bağımsız bir Lajtabánság yarattım" yazıyordu.[11] Avusturya ve Macaristan arasındaki trenler, vagonlardan alınan mallar şeklinde gümrük vergisi ödemek zorunda kaldı. Başlangıçta filigran içermeyen toplam 79 posta pulu ve 6 posta pulu basıldı. Bir Piskoposluk piskoposu ayrıca Güssing'de St. Michael Dekanı olarak bölgede bir Vekillik kurdu.

Düşüş

Mosonmagyaróvár'daki Széchenyi István Üniversitesi'ndeki Rongyos Gárda'ya adanmış anma plaketi. Plakada "'Rongyos Gárda' (1921'de Sopron için savaşan bir grup asker olan 'Scrubby Guard')" yazıyor.

Lajtabánság Cumhuriyeti kalıcı değildi ve bölünmeler yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Prónay ve Héjjas'ın bulunduğu "Özgür Kral" hizibi ile István Friedrich'in bulunduğu Avusturya İmparatoru ve Macaristan Kralı I. Karl'ın restorasyonunu destekleyen Karlistler arasında bir tartışma çıktı.[12] Ek olarak, Macar hükûmeti de Müttefik Güçlerin yaptırımlarından kaçınması için Lajtabánság'a baskı yaptı. Lajtabánság, 10 Kasım 1921'de gerillaların Avusturya jandarmasıyla girdiği son çatışmanın ardından çatışma bölgesinden ayrılması ile sona erdi.

Avusturyalılar daha önce durumu çözmek için 11 ve 12 Ekim 1921'de Venedik'te Macaristan ile müzakerelere başladılar. Burada varılan anlaşmaya göre, Lajtabánság'ın feshedilmesinin koşulu olarak Sopron'da ve diğer 8 köyde referandum yapılması öngörüldü.[13] Başbakan István Bethlen, Sopron'a isyancıların geri çekilmesi emrini veren bir mektup yayınladı.

Sopron ve çevresinin kaderi referandumla belirlendi ve Lajtabánság feshedildi.

Prónay daha sonra aşırı sağcı örgütler kurdu. Ekim 1944'te, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Budapeşte kaosa sürüklenirken, Prónay bir ölüm timi kurdu ve nefretinin eski nesneleri olan Macar Yahudilerini aramaya başladı. Savaşın son haftalarında ortadan kayboldu ve daha önce Budapeşte kuşatması sırasında düştüğüne inanılıyordu.[14] Sovyet arşivlerinin açılması, Prónay'ın 20 Mart 1945'te yakalandığını ortaya çıkardı; savaş esiri olarak tutuldu; sabotaj ve casusluk suçlamalarıyla Sovyet yetkilileri tarafından yirmi yıl zorunlu çalışma cezasına çarptırıldı; ve 1947/8'de Gulag'da öldü.

Hükümet

Prónay'ın yüzünün yer aldığı Lajtabánság 10 korona damgası

Felsőőr, Macar nüfusunun çoğunluğuna sahip olduğu için Lajtabánság'ın merkezi ve başkenti oldu. Lajtabánság'ın bağımsızlığı Felsőőr kilisesi önünde ilan edildi. Prónay isyanın lideri oldu.[15] Yüzbaşı László Apáthy, yönetim kurulu başkanı ve din işleri raportörü olarak atandı, Ferenc Lévay dış ilişkiler öğretim görevlisi ve Adalet Teğmen, Yüzbaşı Béla Bárdos avukat, Yüzbaşı Béla Bárdos, Macaristan Ulusal Meclisi üyesi Teğmen György Hir öğretim görevlisi olarak atandı. ekonomik işlerle ilgili. Hükûmetin paraya ihtiyacı vardı, ancak kendi kendine yeterli ilan edilen bölge küçük olduğundan ve isyancılar burayı çoktan yağmalamış olduğundan, vergi tahsilatında umut edilecek çok az şey vardı.[16] Ancak Peşte'deki matbaalarda basılan pullar için vergi tahsildarları ağır bedeller ödedi.

Lajtabánság bölgedeki ilk ayaklanma değildi: daha önce 1918 Heinzenland Cumhuriyeti ve 1919 Prekmurje Cumhuriyeti bölgesel güçler tarafından bağımsız ülkeler olarak ilan edilmişti.

Eski

Lajtabánság 100 korona stamp

Pullar ve bir resmi gazetenin 2 sayısı dışında Yürütme Konseyi geride hiçbir şey bırakmadı. Bazı belgeler Macar Ulusal Arşivlerinde korunmuştur, bunların bir kısmı 1945'te kısmen imha olmuştur.[17] Prónay, Gyula Gömbös ile Etelközi Szövetség'in önde gelen konseyi arasında yaklaşık 15 yazışma mektubu bulunmuştur. Bu mektuplardan bazıları Avusturya Devlet Arşivlerindedir ve metin yalnızca Prónay'ın anılarının transkriptleri nedeniyle korunmaktadır.

Várpalota'daki Trianon Müzesi'nde Prónay için ayrılmış bir oda vardır.

3 Ekim 2010'da Macar Jobbik partisinin destekçileri, Oberwart'ta Lajtabánság için Avusturya Ulusal Konseyi'ndeki Yeşil Milletvekili Karl Öllinger'in soruşturmasıyla sonuçlanan bir anma töreni düzenledi.[18]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  2. ^ https://archive.org/details/bub_gb_tDArAAAAYAAJ/
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 15 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 29 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  15. ^ https://web.archive.org/web/20160829142353/
  16. ^ https://web.archive.org/web/20191024025733/
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023. 
  18. ^ https://web.archive.org/web/20210127100214/

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Burgenland</span>

Burgenland, Avusturya'nın en doğusundaki ve en küçük nüfuslu eyaletidir. Macaristan ve Slovakya'yla sınırı vardır. Eyâlette önemli miktarda Hırvat ve Macar azınlıklar yaşamaktadır. Kısa aralıklar dışında 10. yüzyılla 1920 arasında Macaristan'a bağlı olan bölge Trianon Antlaşması'yla Avusturya'ya bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan İmparatorluğu</span> 1867 ile 1918 yılları arasında Orta Avrupada var olan bir monarşi

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Orta Avrupa'da hüküm sürmüş ve I. Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılmış bir imparatorluktur. Bu imparatorluğu oluşturan Avusturya İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı aslında içişlerinde bağımsız iki ayrı ülkeydi fakat dışişleri açısından, Avrupa'nın birçok ülkesinde hüküm süren Habsburg Hanedanı'na mensup tek bir Habsburg imparatoru tarafından yönetilmekteydi. Resmî para birimi Kron'du.

<span class="mw-page-title-main">Banat</span>

Banat, günümüzde Macaristan, Romanya ve Sırbistan sınırları içinde kalan bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Trianon Antlaşması</span>

Triyanon Antlaşması ya da Trianon Antlaşması, 4 Haziran 1920 tarihinde, I. Dünya Savaşı'nın galip İtilaf Devletleri ile Macaristan arasında, Fransa'nın Versay kentindeki Trianon Sarayı'nda imzalanan ve savaşı resmen sona erdiren antlaşmadır.

Großpetersdorf, Avusturya'nın Burgenland eyâletinde, Oberwart yönetim bölgesinde bir pazar beldesidir (Marktgemeinde).

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sopron</span> Macaristanda bir kent.

Sopron, Neusiedl Gölü / Fertö gölü yakınlarındaki Avusturya sınırındaki Macaristan'da bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Gyula Károlyi</span>

Gyula Károlyi de Nagykároly muhafazakâr Macar politikacı. 1931-1932 yılları arasında Macaristan başbakanlığı yapmıştır. Daha önce 191'da birkaç aylığına Szeged'de bulunan karşı devrim hükûmetine de başbakanlık yapmıştır. Başbakan olarak selefi István Bethlen'in ılımlı muhafazakâr politikasını sürdürmeye çalışsa da daha az başarılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kálmán Darányi</span> Macar siyasetçi

Kálmán Darányi de Pusztaszentgyörgy et Tetétlen Macar siyasetçi. 1936 ila 1938 yılları arasında Macaristan başbakanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 5 Aralık 1938'den 12 haziran 1939'a ve 15 Haziran 1939'dan 1 Kasım 1939'a kadar Macaristan Ulusal Meclisi başkanlığı da yapmıştır. Darányi Macar siyasetinde radikal sağ ile ilişkilendirilir. Macar faşistlerine karşı sempatik olmadığından yurt içinde gittikçe artan otoriter bir siyaset izlemiş ancak yurt dışında Almanya ve İtalya'nın faşist güçleriyle ittifak yoluna gitmiştir.

Doborján (Almanca telaffuz: [ˈʁaɪdɪŋ]; Macarca: Doborján, Macarca telaffuz: [ˈdoborjaːn]; Hırvatça: Rajnof) Avusturya'da, Burgenland'ın Oberpullendorf semtinde bulunan küçük bir pazar kasabasıdır. Franz Liszt burada doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prekmurje Cumhuriyeti</span>

Prekmurje Cumhuriyeti, Prekmurje kentinde kurulmuş kuzeyinde Avusturya, doğusunda Macaristan ve güneybatısında Yugoslavya Krallığı olan tanınmamamış devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Rongyos Gárda</span>

Rongyos Gárda, Macaristan'da 1921'de aktif olan ve 1938'de yeniden kurulan, düzenli olmayan bir paramiliter birimdi.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Kralı I. Karl'ın tahtı geri alma girişimleri</span>

Macaristan Kralı I. Karl'ın tahtı geri alma girişimleri, Miklós Horthy'nin 1 Mart 1920'de Macaristan Naibi seçilmesinin ardından, Macaristan'da IV. Karl olarak hüküm süren Avusturya Kralı I. Karl, tahtı geri almak için iki başarısız girişidir. Girişimleri ayrıca sırasıyla "Birinci" ve "İkinci Kraliyet darbeleri" olarak da adlandırılır.

Budaörs Muharebesi, 23-24 Ekim 1921 tarihlerinde Macaristan Krallığı hükûmet güçleri ile 1918'de istifasının ardından Macaristan tahtını geri almaya çalışan Macaristanlı I. Karl'ın sadık güçleri arasında meydana gelen küçük bir silahlı çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Macaristan Ayaklanması</span>

Batı Macaristan Ayaklanması, 28 Ağustos 1921 ile 13 Ekim 1921 tarihleri arasında bugünkü Burgenland ve Macaristan'ın batı topraklarında gerçekleşti. 15 Temmuz ile 27 Temmuz 1922 arasında ikinci bir girişimde bulunuldu. Ayaklanmanın temel nedeni, 17 Kasım 1918'de Avusturya Devlet Konseyi'nin etnik ilkelere atıfta bulunarak, çoğunlukla Almanların yaşadığı ancak önemli bir Hırvat ve Macar azınlığa sahip olan Batı Macaristan üzerindeki toprak iddiasını ilan ettiği beyanıydı. İtilaf Devletleri, Avusturya'nın talebini kabul ederek, 10 Eylül 1919 Saint-Germain Antlaşması'nda toprakları Avusturya'ya verdi ve bunu 4 Haziran 1920 Trianon Antlaşması'nda onayladı.

Turul Derneği, 1919 ve 1945 yılları arasında Horthy dönemi Macaristan'ındaki en önemli üniversite gençlik örgütüydü.

<span class="mw-page-title-main">Macar irredantizmi</span>

Macar İrredantizmi veya Büyük Macaristan, tarihi Macaristan Krallığı topraklarının kurtarılmasına ilişkin irredantist siyasi fikirlerdir. Bu fikrin en düşük hedefi Macaristan'ın komşu ülkelerindeki Macar nüfuslu bölgelerin kontrolünü yeniden kazanmayı hedefliyordu. Macar tarihçiliği, Macar irredantizmini aynı zamanda "Tarihi Macaristan" olarak adlandırmaktadır. "Bütün Macaristan" da bu ideolojinin destekçileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

1918 ile 1920 yılları arasında Macaristan'da bir devrimler ve müdahaleler dönemi yaşandı. Macaristan Demokratik Cumhuriyeti, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda 1918'de Yıldızpatı Devrimi sırasında Mihály Károlyi tarafından Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun yıkıntılarından kuruldu. 1919'da cumhuriyet başka bir devrimle devrildi ve Macaristan Sovyet Cumhuriyeti kuruldu. Çözülmemiş çatışmalar, 1919'da Macaristan ile komşu devletler arasında savaşlara yol açtı. Macaristan Sovyet Cumhuriyeti, Romanya işgalinden sonra sona erdi. Versay'daki 1920 Trianon Antlaşması, Macaristan Krallığı'nı yarattı.