İçeriğe atla

Lajim Ukin

Lajim Ukin
Malezya Ulaştırma Bakanı
Görev süresi
19 Mart 2008 - 9 Nisan 2009
CumhurbaşkanıSultan Mizan Zainal Abidin
Başbakan Abdullah Ahmad Badawi
Yardımcı Ong Tee Keat
Yerine geldiğiTengku Azlan Sultan Abu Bakar
Douglas Uggah Embas
Yerine gelenAbdul Rahim Bakri
Robert Lau Hoi Chew
Seçim bölgesiBeaufort
Malezya Konut ve Yerel Yönetimler Bakan Yardımcısı
Görev süresi
10 Nisan 2009 - 30 Temmuz 2012
CumhurbaşkanıSultan Mizan Zainal Abidin
Abdülhalim Muazzam Şah
Başbakan Kong Cho Ha (2009–2010)
Chor Chee Heung (2010–2012)
Yerine geldiğiHamzah Zainudin
Robert Lau Hoi Chew
Yerine gelenHalimah Mohamed Sadique Konut, Yerel Yönetim ve Kentsel Refah Bakan Yardımcısı olarak
Seçim bölgesiBeaufort
Sabah Devlet Yasama Meclisi Muhalefet Lideri
Görev süresi
14 Haziran 2013 - 2 Ekim 2016
BaşkanMusa Aman
Vali Juhar Mahiruddin
Yerine geldiğiMelanie Chia Chui Ket
Yerine gelenChristina Liew Chin Jin
Seçim bölgesiKlias
Malezya Temsilciler Meclisi Üyesi
Görev süresi
8 Mart 2008 - 5 Mayıs 2013
Yerine geldiğiAzizah Mohd Dun (UMNO—BN)
Yerine gelenAzizah Mohd Dun (UMNO—BN)
Seçim bölgesiBeaufort
Sabah Eyalet Meclisi Üyesi
Görev süresi
6 Mayıs 2013 - 10 Mayıs 2018
Yerine geldiğiAzizah Mohd Dun (UMNO—BN)
Yerine gelenIsnin Aliasnih (UMNO—BN)
Seçim bölgesiKlias
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Haziran 1955(1955-06-15)
Beaufort, Kuzey Borneo (şimdiki: Sabah, Malezya)
Ölüm 29 Ağustos 2021 (66 yaşında)
Covid-19
Defin yeri Kampung Kebatu Beaufort, Beaufort, Sabah, Malezya
Partisi Birleşik Sabah Ulusal Örgütü (1973-1975)
Sabah Halkın Birleşik Cephesi (1975-1983)
Birleşik Sabah Partisi (1983-1994)
Birleşik Malaylar Ulusal Örgütü (1994–2012)
Halkın Adaleti Partisi (2012–2016)
Sabah Halkın Umudu Partisi (2016–2019)
Malezya Birleşik Yerli Partisi (2019–2021)
Evlilik(ler) Normilah Siong
Mesleği Siyasetçi

Datuk Hacı Lajim Ukin (d. 15 Haziran 1955 – ö. 29 Ağustos 2021), Malezyalı siyasetçi.

Yaşamı

Ukin, 15 Haziran 1955'te Beaufort, Sabah, Malezya'da doğdu. Birleşik Malaylar Ulusal Örgütü'nden siyasete girerek; 2008'den 2013 yılına kadar Sabah'taki Beaufort seçim bölgesini tesmilen Sabah Eyalet Meclisi'nde delege olarak yer aldı.

Ölümü

Ukin, 29 Ağustos 2021'de COVID-19 nedeniyle tedavi gördüğü Kota Kinabalu, Malezya'daki bir hastanede 66 yaşında vefat etmiştir.[1]

Kaynaklar

  1. ^ Nancy Lai (29 Ağustos 2021). "Lajim Ukin passes away due to Covid-19" (Malayca). The Borneo Post. 29 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Brunei</span> Güneydoğu Asyada Bir Ülke

Brunei, resmî adıyla Brunei Ülkesi, Barışın Ülkesi veya Bruney Darüsselam, Güneydoğu Asya'daki Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya'dır. Başkenti Bandar Seri Begavan'dır. İslami monarşi ile yönetilen ülkenin resmî dili Malaycadır. Ülkenin gelir kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol vardır. Ülke ekonomisi Sultan'ın ve Shell'in elindedir. Katar'dan sonra GSMH ölçütüne göre dünyanın en zengin ikinci ülkesi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malakka</span>

Malakka, Malezya'da bir eyalettir. Malezya'nın güneyinde yer alır. Başkenti de Malakka şehridir. Kuzeyinde Negeri Sembilan, doğusunda ise Johor bölgeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

Terengganu. Malezya'nın Batı Malezya coğrafi bölgesinde bir devlet. Güney Çin Denizi'ne kıyısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da İslam</span>

Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Malezya kaplanı</span> Malay Yarımadasının güney ve iç kesimlerinde bulunan bir kaplan alt türü.

Malezya kaplanı, Malay Yarımadası'nın güney ve iç kesimlerinde bulunan bir kaplan alt türü. 2004 yılına kadar insanoğlu bu türün varlığından haberdar değildi.

<span class="mw-page-title-main">Malay Federasyonu</span> Eski federativ devlet

The Malaya Federasyonu ; 31 Ocak 1948 ile 16 Eylül 1948 yılları arasında var olan, 9 Malay eyaleti ve 2 Britanyalı Boğazlar Yerleşkesi eyaleti olan Penang ve Malakka'dan oluşan 11 eyaletli fedarasyona verilen addır. Federasyon 31 Ağustos 1957'de bağımsız olmuştur. 1963 yılında Singapur, Sabahve Sarawak'ın eklenmesi ise Malezya adını almıştır. Singapur 9 Ağustos 1965'te bağımsızlığını ilan ederek ayrılmıştır.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

Başbakanlık Dairesi Araştırma Bölümü Malezya Başbakanının Bölümü içinde bir kurumdur. Wikileaks tarafından sızdırıldığı şekliyle 2006 öncesinde Amerika Birleşik Devletleri elçilikleri kablolamasına göre, Araştırma Bölümü, aslında Malezya Dış İstihbarat Teşkilatı (MEIO) olarak ülkenin ana dış istihbarat ajansının kamu adıdır. Datuk Hasanah Binti Abd Hamid şimdiki Genel Müdürü olmaktadır. Başkaca çok az kuruluşun yapısı, personeli ve operasyonları hakkında bilgiler bilinmektedir.

Ulusal Cephe, Malezya'da sağ ve merkez partilerden oluşan siyasi partiler koalisyonudur. Genel başkanı Ahmed Zahid Hamidi'tır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kinebalu Millî Parkı</span>

Malezya'nın ilk millî parklarından biri olan ve 1964 yılında kurulan Kinabalu Parkı, UNESCO tarafından Aralık 2000'da "seçkin evrensel değerleri" ve 326 kuş ve yaklaşık 100 memeli türü ve 110'dan fazla kara salyangoz türü de dahil olmak üzere, 4.500'den fazla flora ve fauna türü ile dünyadaki biyolojik alanlar içinde en önemli kültürel değerlerden birini gösterdiği için Malezya'nın ilk Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Labuan</span>

Labuan veya resmî adıyla Labuan Federal Toprağı, Malezya'da ada ve federal bölgedir. Ada Doğu Malezya'da Sabah eyaletinin açıklarında yer almaktadır. Labuan bölgesinin başkenti Victoria şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da COVID-19 pandemisi</span> Malezyada devam eden COVID-19 viral pandemisi

COVID-19 pandemisinin Malezya'ya ulaştığı Ocak 2020'de doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Malezya mutfağı</span>

Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağı, Malezya'da bulunan yemek pişirme gelenekleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakaran Dandai</span>

Tun Sakaran Mohd Hashim bin Dandai, Malezyalı siyasetçi.