İçeriğe atla

Lahna Deresi

Lahna Deresi havzası, Ortaköy, Kocaali

Lahna Deresi (Çamdağı Deresi), Kocaali, Sakarya sınırlarında akan Melen Çayı'nın kolu olan akarsu. Lahna Deresi suları Büyük Melen Projesi dahilinde Melen Barajı'nı doldurup, İstanbul'a içme suyu olarak gönderilmektedir.[1]

Lahna Deresi Çam Dağı'nın KD yamaçlarından doğup, eski Ortaköy kasaba merkezinin güneyinde Melen Çayı'na dökülmektedir. Melen barajı bugünkü yerinden daha güneyde Lahna Deresi'ni kapsamayacak şekilde Beyler köyünde yapılması düşünülmüştür. Bu durumda Melen Barajından elde edilebilecek elektrikten üç kat fazla elektrik elde edilecekti. Fakat İstanbul'un su ihtiyacının %44'ü karşılanacaktı. Bu nedenle yıllık su verimi yüksek Lahna Deresi'ni de kapsayacak şekilde belirlenip yapımına başlanmıştır. Melen Barajı su tutmaya başladığında biri Melen Çayı'na, diğeri Lahna Deresi'ne doğru uzanan iki kolu oluşacaktır.[1]

Lahna Deresi'nde L. Cephalus ve B. plebejus ana türleri oluşturduğu sekiz balık türü belirlenmiştir; Gobio gobio, Vimba vimba, Alburnoides bipunctatus, Leuciscus cephalus, Rhodeus sericeus, Barbus plebejus, Alburnus oronthis, Neogobius cyrius.[1]

Melen ve Lahna akarsuları zamanında çevredeki yerleşmelerin oluşmasına neden olmuşlardır. Fakat günümüzde barajın yapılmasıyla bu yerleşmelerin yok olmasına neden olacaklardır. Kocaali ilçesinin, Çukurköy, Koğukpelit, Karapelit, Açmabaşı, Köyyeri ve Karalar köyleri akarsunun havzasında yer alır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Büyük Melen Barajı ÇED Raporu". İstanbul: tr.scribd.com. 2009. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2019. 
  2. ^ BAKIRCI, Doç.Dr. Muzaffer (2016). "BARAJLARIN MEKÂNIN YENİDEN ORGANİZASYONUNA ETKİLERİ: MELEN BARAJI ÖRNEĞİ". MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ. 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak</span> Türkiye topraklarından doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu

Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Nehri</span> Türkiyede bir nehir

Gediz Nehri, Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Kocaali</span> Sakaryanın ilçesi

Kocaali, Sakarya ilinin ilçesi, Karadeniz Bölgesi'nin sahilde yer alan en batıdaki yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki akarsular listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki bütün nehir, dere, çay ve suların döküldükleri yerlere göre listesi;

<span class="mw-page-title-main">Porsuk Çayı</span> İç Anadolu Bölgesinde bir ırmak

Porsuk Çayı, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde bir akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Manavgat Nehri</span>

Manavgat, antik adıyla Melas, Toroslar'da doğarak Antalya'da Akdeniz'e dökülen nehir. Uzunluğu 93 km'dir. Batı Toros sıradağları arasından doğan kolların birleşmesiyle oluşur. Güney batıya yönelerek dar ve dik yamaçlı kanyonlar arasından geçer, ünlü Manavgat Şelalesi'ni meydana getirir ve Manavgat ilçe merkezinin doğusunda alüvyal bir kıyı ovasından denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Açmabaşı, Kocaali</span> Kocaali, Sakarya, Türkiyede mahalle

Açmabaşı, Sakarya ilinin Kocaali ilçesine bağlı bir mahalledir. 1926-1933 arasında Kocaeli'nin Hendek ilçesine bağlı bucak merkezi köyken, 1933'te ilçe yapılan Karasu'ya, 1987'deyse Karasu'dan ayrılarak ilçe olan Kocaali'ye bağlanmıştır. 12/11/2012 tarihli yeni büyük şehir kanunu ile köy iken Kocaali ilçesine bağı mahalle yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beyler, Kocaali</span> Kocaali, Sakarya, Türkiyede mahalle

Beyler, Sakarya ilinin Kocaali ilçesine bağlı bir mahalledir. 12/11/2012 tarihli yeni büyük şehir kanunu ile köy iken Kocaali ilçesine bağı mahalle yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Melen Çayı</span> Düzcede bir akarsu

Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir. Aşağı kesimlerinde Düzce-Sakarya sınırını oluşturur. İsmini bulunduğu köyden alır.

<span class="mw-page-title-main">Kelkit Çayı</span> Kaynağı Gümüşhanede, Yeşilırmak ile birleşip Karadenize dökülen akarsu

Kelkit Çayı, Yeşilırmak'ın kollarından biridir ve uzunluğu 320 km'dir. Gümüşhane'nin Çimen Dağları'ndan kaynaklanıp Yeşilırmak'a katılıp Karadeniz'e dökülmektedir.

Harşit (Doğankent) Çayı, Gümüşhane ilinin doğu sınırındaki dağlarından doğar. Gümüşhane İl Merkezi, Torul, Kürtün ve Doğankent'i geçip Tirebolu'nun 1,5 km doğusundan Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Çarşamba Çayı</span> Konya da akarsu

Çarşamba Çayı, Konya ilinde bulunan bir akarsu. Bozkır ilçesi sınırları içerisinde Karacahisar köyü yakınlarında doğar, Mavi Boğaz'da Beyşehir Gölü'nden gelen kanal ile birleşir. Çumra ilçesinde kollara ayrılır ve Karakaya'da bataklıklarda sonlanır. Üzerinde Apa Barajı yer alır. 105 km uzunluğundadır. Konya ilinin tarımsal sulamasında önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lahna, Kocaali</span> Kocaali, Sakarya, Türkiyede mahalle

Lahna, Sakarya ilinin Kocaali ilçesine bağlı mahalledir. Mahalle 6360 sayılı kanunla kapatılan Ortaköy belediyesinin mahalleleri ile Gümüşoluk ve Çobansayfant köylerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuştur.

Büyük Melen Projesi, Melen Çayı'ndan İstanbul iline boru hatlarıyla su getirme çalışmasıdır. Proje Türkiye'nin en büyük su temini çalışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Çayı</span> Mersinde akarsu

Anamur Çayı , Mersin ili, Anamur ilçesinde bulunan akarsu. Toros Dağları'ndan yeraltı akarsuyu olarak doğar, 35 km sonra Anamur merkezden Akdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Kotur Çayı</span>

Kotur (Çaybağı) Çayı, Van ili, Saray ilçesi sınırlarından doğup, İran topraklarında Aras Nehri'ne dökülen akarsu.

<span class="mw-page-title-main">Engil Çayı</span> Vanda akarsu

Engil (Dönemeç) Çayı, Van ili sınırlarından doğup, Van Gölü'ne GD yönünden dökülen akarsu. Başkale çevresinden İspiriz Dağları (3688 m) ve Norduz Yaylası'ndan kaynaklarını alır. Doğu-batı akışıyla Zernek Barajı'na dökülür, buradan çıktıktan sonra Havasor Ovası'na geçer, Gevaş ilçe merkezinin kuzeyinden Van Gölü'ne dökülür. Akarsuyun adı, Zernek Barajı'ndan önce Hoşap Çayı dır.

<span class="mw-page-title-main">Yanarsu Çayı</span> Dicle Nehrinin sol kolu

Yanarsu Çayı, Dicle'nin kolu olan çaydır. Eski adı Garzan Çayı'dır.

Çoruh Havzası, kuzeydoğu Türkiye ve Gürcistan topraklarında bulunan Çoruh Nehri'nin havzası. Büyüklüğü 19.654 km2, yıllık ortalama yağışı 540 mm'dir.