İçeriğe atla

Lahana kelebeği

Lahana kelebeği
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
(Pul kanatlılar)
Üst familya: Papilionoidea
Familya: Pieridae
Alt familya: Pierinae
Cins: Pieris
Tür: P. brassicae
Pieris brassicae
Linnaeus, 1758

Lahana kelebeği (Pieris brassicae), en yaygın kelebek türlerinden olan bu kelebeğin kanatları çok açık sarı renkte ve kanat uçları siyah lekelidir. Tırtılları turpgillerden (Brassicaceae) bitki türleri ile beslenir; sebze bahçelerinde, bu familyadan bitkilerde zararlara yol açabilir.

Mart ayından Ekim'in sonlarına kadar şehir merkezlerinden dağlık alanlara kadar hemen her türlü habitatta gözlemlenebilirler. Kanat açıklığı yaklaşık 6 cm civarında olmakla beraber, oldukça hızlı uçarlar ve göç edebilmektedirler.

Resim galerisi

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Lahana kelebeği ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Lahana kelebeği ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kelebek</span>

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tırtıl</span> Gündüz ve gece kelebeklerinin larvası

Tırtıl gündüz ve gece kelebeklerinin larvasıdır. Göğüs bölümlerinde üç çift bacakları vardır. Tırtıl büyüdüğünde kelebek olacağını gösteren hiçbir ipucu vermediğinden, larvaya iyi bir örnektir. Çoğu tırtılın uzun gövdesi 13 bölümden oluşur. Başın ardındaki ilk üç bölüm, kelebeğin kanatlarının ve bacakların bağlandığı göğüs bölümüne dönüşecektir. Bu bölümlerdeki bacaklar sert ve parlaktır. Etli, yumuşak ve küt uçları yüzeylere tutunmayı sağlayan küçük kancalarla donanmış öbür bacaklar, tırtıl kelebek olduğunda kaybolur. Tırtılların kancalı bacakları beş çiftten az olabilir ama hiçbirinde beş çifti aşmaz.

<span class="mw-page-title-main">Güve</span>

Güve, Lepidoptera (pulkanatlılar) takımından çeşitli kelebek türlerine verilen genel ad. Halk arasında buğday, odun, kumaş ve kürk gibi şeylere musallat olmaları ile bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Krizalit</span>

Krizalit, bazı böceklerde tırtılın kendi çevresine ördüğü koza içindeki devinimsiz, kelebeğe ya da böceğe dönüşme evresindeki durumu. pupa olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ak kelebek</span>

Ak kelebek, hemen bütün meyve ağaçlarında tomurcuk düşmanı sayılan, iri ak kanatları kalın, kara damarlı bir kelebek. Genellikle kiraz, karayemiş, kayısı, şeftali ve erik gibi yiyeceklerle beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Heliconius melpomene</span>

Postacı kelebeği, cinsindekilerle birbirine çok benzeyen işaretlere ve görünüşe sahip, birbirinden ayırt etmesi güç bir kelebek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Iphiclides podalirius</span>

Erik kırlangıçkuyruğu, Papilionidae familyasından bahçelerde, çayırlık ve açık ormanlık alanlarda yaşayan bir kelebek türü. Çakal eriği türünün bulunduğu yerlerde ve özellikle meyve bahçelerinde rastlanır.

<i>Colobura dirce</i>

Colobura dirce, Nymphalidae familyasından Orta ve Güney Amerika ile Karayipler'de yaşayan bir kelebek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kırlangıçkuyruk</span>

Kırlangıçkuyruk, Papilionidae (Papilionidae) familyasından kanat açıklığı 6–7 cm olan bir kelebek türü. İsmini arka kanatlarının altındaki kuyruklardan alan bu tür Şubat-Eylül ayları arasında görülebilir. Kuyrukları antene benzediği için avcı kuşlar kanat ucunu baş sanarak buraya saldırır. Bu sayede kendini korumuş olur.

<span class="mw-page-title-main">Polyommatus icarus</span> kelebek türü

Çokgözlü mavi, Lycaenidae familyasından bir kelebek türü. Bu kelebek türünün dişileri kahverengi erkekleri mavi renktedir. Her ortamda yaşayabilir. Kanatları 2–3 cm açıklıktadır. Mart ayının sonunda Kasım başına kadar görülebilir. Çamurluk ve sulak alanlarda gruplar halinde konaklarlar.

<span class="mw-page-title-main">Bahadır (kelebek)</span>

Bahadır, Nymphalidae familyasından bir kelebek türü. Kanat açıklığı 6–7 cm olan bu kelebek orman açıklıkları ve çalılıklarda yaşar. Mayıs ayının ortasından Ekime kadar balözü bol olan çiçeklerin üzerinde görülür. Bu türün erkekleri üst kanadında yer alan iki kalın damardan salgılanan özel salgıyla dişiyi kendisine çeker.

<span class="mw-page-title-main">Allancastria cerisyi</span>

Orman fisto kelebeği, Papilionidae familyasından bir kelebek türü.

<span class="mw-page-title-main">Sarı azamet</span> kelebek türü

Sarı azamet, sonbahar renklerine sahip bu kelebeğin kanat açıklığı 4–5 cm civarındadır. Kanatlarını kapalı tuttuğunda yaprağa benzemesi sayesinde kendini yemek isteyen kuşlara karşı korunur. En belirgin özelliklerinden biri olan kanat üstü koyu çizgileri ise yalnızca uçtuğu zamanlarda görülebilmektedir. Kuzey Afrika ve Güney Avrupa menşeli bu tür birçok ortamda yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Orakkanat</span>

Orakkanat, Pieridae familyasından bir kelebek türü.

Işgınzümrütü ya da minik zümrüt, Lycaenidae familyasından Türkiye ve İran'da endemik olan ve tırtılı ışgın yapraklarıyla beslenen bir kelebek türü.

<span class="mw-page-title-main">Julia kelebeği</span>

Julia kelebeği, fırça ayaklı kelebek türüdür. Dryas cinsinin tek temsilcisidir. Brezilya, Güney Teksas ve Florida'da, nadiren Kuzeydoğu Nebraska'da bulunurlar. Şu ana kadar 15 alttürü keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükbakır</span>

Büyükbakır. Avrupa'dan Çin'e ve Sibirya'ya kadar geniş bir alanda dağılım gösteren bu güzel kelebek, Türkiye'de rutila alttürü ile temsil edilir ve Trakya, Batı ve Orta Karadeniz'de fazla yüksek rakımlı olmayan yerlerde bulunur. Larvası bazı kuzukulağı türleri ile beslenir. Nesli tehlike altında olan türlerdendir.

<i>Satyrium spini</i>

Satyrium spini, Satyrium cinsine bağlı kuzey yarımkürenin ılıman, arktik altı ve subtropikal bölgelerinde bulunan bir hayvan türüdür.

Mecnun güzelesmeri veya Erebia melancholica, Erebia cinsinden bir kelebek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Orman Melikesi</span> Bir kelebek türü

Melanargia galathea, Orman Melikesi olarak bilinen, orta büyüklükte bir kelebektir ve Nymphalidae familyasına mensuptur. Genel adına ve görünümüne rağmen, bu kelebek aslında Satyrinae alt familyasından gelen "kahverengi" kelebeklerden biridir.