İçeriğe atla

Ladoga filotillası

Ladoga filotillası Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki Sovyet Deniz Kuvvetlerine bağlı bir filotillaydı. Leningrad Oblastı sınırları içindeki Ladoga Gölü ve çevresindeki akarsularda faaliyet göstermekteydi. Filotilla, 1939-1940 dönemindeki Kış Savaşı ve 1941-1944 dönemindeki Doğu Cephesi sırasında aktif faaliyet göstermiş sonrasında 4 Kasım 1944 tarihinde lağvedilmiştir.[1]

Tarihçesi

25 Haziran 1941 tarihinde Deniz Kuvvetleri Halk Komiserliği emriyle kurulan filotilla Baltık Filosuna bağlanmıştır. Filotilla bünyesinde 2 devriye gemisi, 7 mayın temizleyici, 12 bot kapasiteli bir devriye bot birimi, 13 adet Beriev MBR-2 uçan gemi uçağından oluşan hava birliği bulunuyordu. Kuruluşunun ardından güçlendirilen filotillaya 19 Nisan 1942 itibarıyla Kuzey-Batı Nehir Ulaşım Şirketine bağlı 116 gemi ve bottan oluşan ticari filo da bağlanmıştır. Birlik ilerleyen süreçte uçaksavar ve kıyı topçu birlikleriyle güçlendirilmiştir.[1]

Harekâtı

Ladoga Gölü haritası

Leningrad Kuşatması ve bölgedeki muharebelerde Ladoga filotillası Ladoga Gölü kıyı bölgesindeki Kızıl Ordu harekâtını topçularıyla desteklemiştir. Düşman cephe gerisine çıkartma harekâtı gerçekleştirmiş, askerî birliklerin ve kargo malzemelerinin taşınmasında yardımcı olmuşlardır. Ayrıca kuşatma altındaki kentten sivillerin ve bazı sanayii ekipmanlarının tahliyesinde görev yapmıştır. Ayrıca Yaşam yolu olarak bilinen ve kuşatma altındaki Leningrad kentine sağlanan destek hattını korumuştur. Nazi-İtalyan-Fin Mihver birlikleri tarafından Ladoga Gölündeki benzer filotillayla muharebelere girmiş ve başarılı olmuştur.[2] Saunasari Körfezindeki düşman üssünü etkisiz hale getirmiştir. Süreç boyunca toplamda 1414 ton kargo ve 1483 kişi taşınmıştır.[1]

Geleneği

Askerî harekât sırasında filotillanın gösterdiği üstün başarı sebebiyle birliğe Temmuz 1944'te Kızıl Bayrak Nişanı verilmiştir.[1]

Galeri

Komutanları

Amiral Cherokov (sağda) Yüzbaşı Serebrennikov ile, 1944

Filotillanın dönem içindeki komutanları şu şekildedir:[1]

  • 25-30 Haziran 1941 Yüzbaşı V.P. Baranovsky (geçici görevlendirme)
  • 30 Haziran - 10 Temmuz 1941 Yüzbaşı S.V. Zemlyanichenko (geçici görevlendirme)
  • 10-25 Temmuz 1941 Amiral P.A. Trainin
  • 25 Temmuz - 10 Ağustos 1941 Yüzbaşı V.P. Bogolepov (geçici görevlendirme)
  • 10 Ağustos - 20 Ekim 1941 Amiral B.V. Khoroshkhin
  • 20 Ekim - 4 Kasım 1944 Amiral V. S. Cherokov

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Filotillayla ilgili makale (Rusça) 2 Haziran 2020 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Muharebe bilgileri 29 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Lehçe) 2 Haziran 2020 tarihinde erişilmiştir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<i>Kriegsmarine</i> Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri

Kriegsmarine, Mayıs 1935'te savunma kuvvetlerinin yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'ne verilmiş addır. 1935-1945 yılları arasında toplam 1,5 milyon kişiyi çalıştırdı. Atlantik'teki savaşı bizzat kendileri yürüttü. 1939-1943 yılları arasında U-botları Atlantik'te muazzam başarılar elde ettiler. Bayrağı, Nazi Almanyası savaş bayrağıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Georg von Küchler</span>

Georg Karl Friedrich Wilhelm von Küchler, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Georg von Friedeburg</span>

Hans-Georg von Friedeburg, Nazi Almanyası U-bot güçlerinin komutan vekili ve Kriegsmarine'nin son komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

Sinyavin Harekâtı, Kızıl Ordu'nun Leningrad Kuşatması'nı sona erdirmek için kuşatmadaki Alman birliklerine karşı giriştiği bir harekâttır. Bu harekâtla neredeyse eşzamanlı olarak uygulamaya konulması planlanan Alman harekâtı ise "Operation Nordlicht" kapalı adıyla planlanmıştır. Sovyet harekâtı Alman kuşatmasını kırmayı, Alman harekâtı ise kenti düşürmeyi hedeflemektedir. Her iki taraf da diğerinin plan ve hazırlıkları konusunda bilgi sahibi değildi ve taraflar muharebeleri, önceden hesaplamadıkları bir tarzda sürdürdüler. İlk taarruza geçen Sovyet güçleriydi ve 19 Ağustos'ta harekâta başladılar. Bu saldırı, Alman komutanlığını taarruz için hazırlanan kuvvetlerle, savunmayı takviye etmek durumunda bıraktı. Kızıl Ordu taarruzları durdurulunca da bu kez söz konusu kuvvetler karşı taarruz için kullanıldı. Sonuçta Sovyet taarruzları, kuşatmayı yarmakta başarılı olamadı. Bununla birlikte Alman tarafı da planladıkları taarruz harekâtını uygulamaya koyamadılar.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Govorov</span>

Leonid Aleksandroviç Govorov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aday üyesi, Yüksek Sovyet üyesi ve Savunma Bakanı yardımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Tahliyesi</span>

Sovyet Tallinn Tahliyesi, Baltık Filosu'nun bir bölümünün ve kentteki Kızıl Ordu birliklerinin 1941 Ağustos ayında Tallinn'den tahliyesi operasyonudur. Bazı kaynaklarda Tallinn Felaketi ya da Sovyet Dankörkü olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman şehir</span>

Kahraman şehir II. Dünya Savaşı sırasında çarpışmalar sırasında olağanüstü direniş gösterilen yerleşim yerlerine verilen onursal Sovyet unvanıdır. Aynı zamanda Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti de şehirlere bu unvanı vermiştir. Brest Kalesi ise benzer şekilde "kahraman tahkimat" unvanına layık görülmüştür. Unvan, kişilere verilen Sovyetler Birliği Kahramanı unvanının şehirlere verilen hali olarak düşünülebilir. İlgili yasa uyarınca kahraman ilan edilen şehre Lenin Nişanı ile birlikte kahramanlık madalyasının yanı sıra Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından hazırlanan sertifika verilmekteydi. Ayrıca şehre kahramanlık anıtı yapılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Uran</span> Türk asker ve diplomat

Necdet Uran Türk asker ve diplomat. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">SM U-21</span> Alman U-19 tipindeki U-bot

SM U-21, Alman İmparatorluğu deniz kuvvetleri olan Kaiserliche Marine'e ait, I. Dünya Savaşı yıllarında kullanılan U-19 tipindeki U-bot'tur. İki İngiliz zırhlısı Triumph ve Majestic'i Gelibolu Yarımadası batı sahillerinde torpilleyip batırmakla ünlenmiştir.

Leningrad Kuşatması sırasında futbol, Leningrad Kuşatması sırasında kentte yapılan bir dizi futbol maçını anlatır. Yoğun çarpışmaların yaşandığı, bombardıman altındaki kentteki halkın moralini yükseltmek ve kentin ölmekte olduğuna dair Nazi Almanyası propagandasını yalanlamak için çeşitli karşılaşmalar gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Luga tahkimatı</span>

Luga tahkimatı, Leningrad oblastında Haziran-Ağustos 1941 döneminde inşa edilmiş 300 km uzunluğunda askeri savunma tahkimattır. Tahkimat, Narva Körfezinden başlayarak Leningrad kentine kuzeydoğudan erişimin önüne geçecek şekilde Luga-Mşaga-Şelon Nehirleri ve İlmen Gölü boyunca yapılmıştır. Tahkimat inşası 27 Haziran'da başlamış, 6 Temmuz'da hattı savunmak için General Konstantin Pavloviç Pyadışev komutasında bir görev kuvveti oluşturulmuştur. Hattın inşasından 15 gün sonra 12 Temmuz günü Plyussa nehri boyunca Nazi Almanyası Wehrmachtına bağlı 4. Panzer Ordusu saldırıya geçmiştir. Savunma hattının inşaatı tam olarak tamamlanmamış olsa da Sovyet savunması Leningrad üzerine yürüyen saldırıyı durdurmayı başarmıştır. Soltsı karşı saldırısı, Tallinn Savunması ve Smolensk Savunmasıyla beraber değerlendirildiğinde Luga hattının savunulması Alman saldırılarına karşı bir ay daha dayanılmasına yaramış, bu sırada cephe gerisinde mevziler güçlendirilmiş, yeni birlikler cepheye sevk edilebilmiştir. 8-13 Ağustos döneminde tahkim hat Novgorod ve Kingisepp bölgelerinde yaralmıştır. Staraya Russa ve Krasnogvardeyskiy bölgelerindeki Sovyet karşı saldırıları nedeniyle Nazi kuvvetleri bu bölgelere asker kaydırmak durumunda kalmış ve Leningrad üzerine ilerleyişleri daha da yavaşlamıştır. 26 Ağustos tarihinde Luga tahkimatını savunan 43 bin Kızıl Ordu askeri tamamen kuşatılmıştır, buna rağmen savaşa devam eden bölgede çatışmalar Eylül ortasına kadar sürmüştür. Yaklaşık 20 bin Kızıl Ordu askeri esir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşam yolu</span> 2. Dünya Savaşı boyunca kullanılan buz yolu

Yaşam yolu II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi muharebeleri sonucunda yaşanan Leningrad Kuşatması sırasında kuşatma altındaki kent ile Sovyetler Birliğinin diğer bölgeleri arasında Ladoga Gölü üzerinde kurulan irtibat hattını anlatır. 12 Eylül 1941 ile Mart 1943 arasında kentin acil ihtiyaçlarının karşılandığı hat özellikle kış mevsiminde gölün yüzeyinin donmuş olmasından dolayı Buz yaşam yolu olarak da adlandırılmıştır. Bu yol Askeri Otoyol No.101 olarak askeri kayıtlarda geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zafer yolu (Leningrad Kuşatması)</span>

Zafer yolu Leningrad Kuşatması sırasında kentle iletişim kurmak için Polyany ile Şlisselburg arasında inşa edilmiş demiryoluna verilen isimdir. 5 Şubat 1943 - 10 Mart 1944 arasında faaliyet gösteren hat Leningrad kentiyle Sovyetler Birliği'nin diğer bölgeleri arasında Yaşam yolundan daha etkili bir iletişim sağlamıştı. Zafer yolu, Yaşam yolunun aksine Ladoga Gölü üzerinden değil Neva Nehrinin sol kıyısından ve gölün güney kıyısından geçiyordu. Özellikle bu son bölgedeki 3-4 kilometrelik bir kısım Nazi Almanyası topçu birliklerinin menzili içinden geçtiği için ölüm koridoru olarak adlandırılıyordu. Hat, kuşatmanın atılmasında büyük öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rjev koridoru</span>

Rjev koridoru günümüzde Sankt-Peterburg'da yer alan ve Leningrad Kuşatması sırasında kentin kuşatma koşullarında ayakta kalabilmesi için sağlanan irtibat hattı Yaşam yolunun kentin içine giren kısmıdır. Ladoga Gölü kıyılarından başlayan hattın kent merkezine kadar gelen son 7 kilometrelik kısmına adını veren koridor, askerî harekât görmese de bombardıman tehlikesinin bulunduğu ön cephe bölgesi sayılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Strelna-Petergof Harekâtı</span>

Strelna-Petergof Harekâtı II. Dünya Savaşı Leningrad Kuşatması sırasında Nazi Almanyası birlikleri tarafından kentle irtibatı kesilen Oranienbaum köprübaşının yeniden kentle temasının kurulması için 5-10 Ekim 1941 tarihlerinde Strelna ve Petergof bölgesindeki Alman mevzilerine düzenlenen ve başarısız olan Kızıl Ordu saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Neva Nehri köprübaşı</span>

Neva Nehri köprübaşı II. Dünya Savaşı'ndaki Leningrad Kuşatması sırasında 19 Eylül 1941 - 29 Nisan 1942 ve 26 Eylül 1942 - 17 Şubat 1943 tarihleri arasında Leningrad Cephesindeki Kızıl Ordu birlikleri tarafından tutulan Neva Nehri'nin doğu yakasında, Dubrovka köyünün karşısındaki bölge. Bölge işgalci Nazi Almanyası birliklerine saldırıların gerçekleştirilip Leningrad Kuşatmasının kırılması için kullanılmıştır. Çok şiddetli ve kanlı çarpışmaların yaşandığı bölge sürekli olarak el değiştirmiştir. Dar bir bölgede çok sayıda asker hayatını kaybettiği için günümüzdeki inşaat kazılarında hala naaş kalıntılarına rastlamak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Konfide Deniz Muharebesi</span>

Konfide Deniz Muharebesi, Trablusgarp Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">9. U-Bot Filotillası</span>

9. U-Bot Filotillası, 2. Dünya Savaşı'nda bir Kriegsmarine U-Bot filotillasıydı. Ekim 1941'de Brest'te kuruldu. 20 Mart 1942'de muharebeye hazır ilk U-botun, U-213, Brest Üssü'ne ulaşmasının ardından Nisan 1942'de operasyonel hale geldi. Filotilla, çoğunlukla Uboot Type VII'leri kullandı ve ana operasyonel alan olarak Büyük Britanya'dan yola çıkan ve Büyük Britanya'ya giden konvoylara karşı Kuzey Atlantik'e odaklandı. Filotilla, üsleri Amerikalılar tarafından ele geçirilme tehdidi altına girene kadar Brest'ten hizmet verdi. Filotillanın son U-botlarından U-256, Brest'i Bergen, Norveç'e gitmek üzere 4 Eylül 1944'te terk etti ve bu 9. U-Bot Filotillası'nın sonunu işaret ediyordu. Filotillanın geri kalan operasyonel U-botları Bergen'da 11. U-Bot Filotillası adı altında birleştirildi.
9. U-Bot Filotillası'nın sembolü "Der lachende Schwertfisch veya gülen kılıç balığı" Heinrich Lehmann-Willenbrock filotillanın komutasını üstlendikten sonra birimin sembolü haline geldi. Bu sembol, kendisinin son komuta ettiği birimin de, ünlü "Das Boot"un U-96'sı, kumanda kulesi sembolüydü.