İçeriğe atla

Lado Gudiaşvili

Gudiaşvili (sağda), Gürcü ressam Elene Ahvlediani (solda) ile birlikte Paris'te, 1925

Lado Gudiaşvili (Gürcüce: ლადო გუდიაშვილი; d. 18 Mart 1896, Tiflis – ö. 20 Temmuz 1980, Tiflis), Gürcü ressam, grafik sanatçısı.

Gudiaşvili, bir demiryolu işçisi olan ailede dünyaya geldi. Tiflis heykel ve güzel sanatlar okulunda eğitim gördü (1910-1914). Resimleriyle genç yaşta dikkat çekti. İlk kişisel sergisini 1915 yılında açtı. 1917 yılında Gürcü tarihçi ve arkeolog Ekvtime Takaişvili'nin ekibiyle Tao gezisine katıldı. Hahuli Kilisesi'ndeki "İsa'nın Kudüs'e Girişi" sahnesi olan freskin yağlıboya bir kopyasını yaptı. Kilisedeki fresk ortadan kalktığı için günümüze o sahnenin sadece bu kopyası ulaşmıştır.[1] Gudiaşvili daha sonra Paris’te Ronson'un özel akademisinde ders aldı (1919-1926). Gudiaşvili, Fransız simgeciliğinden etkilenen Gürcü şairlerin “Mavi Boynuzlar” adlı grubuna katıldı. Paris'te, Ignacio Zuloaga, Amedeo Modigliani, Natalya Gonçarova ve Mihail Larionov'la birlikte Montparnasse semtinde yer alan "La Ruche"ün müdavimlerinden biri oldu. Gudiaşvili, naif Gürcü ressam Niko Pirosmanaşvili'den büyük ölçüde etkilendi.

Gudiaşvili’nin, Gürcü yaşam tarzının çekicilikleriyle dolu olan ilk çalışmaları, dramatik grotesk tarz ile şiirsel gizemin cazibesini birleştirdi (Canlı Balık, 1920, Gürcistan Sanat Müzesi). Gudiaşvili’nin eski Kafkasya ve İran sanatı geleneğine yakınlığı, 1926'da Gürcistan'a dönmesiyle daha da belirgin hale geldi. Ressam döndükten sonra daha sıcak renkler kullanmaya başladı ve dünyayı bir çeşit tiyatro gibi algılamasıyla çalışmaları daha güçlü bir çizgiye oturdu. Gudiaşvili’nin pek çok resmi operanın, balonun ya da kostümler içindeki kadın oyuncuların etkisini yansıtır. Gürcü yazarlar Grigol Robakidze ile Konstantine Gamsahurdia’nın edebiyatta yaptığını Gudiaşvili resme uygulamış, resimlerinde mitolojik alegorilerden özgür biçimde yararlanmıştır (Serapita’nın Gezintisi, 1940).[2]

Gudiaşvili, 1946'da Tiflis'te Kaşveti Kilisesi'nin tavanını yeniden resimledi. Bundan dolayı aynı yıl Komünist Partisi üyeliğinden atıldı ve 1926’dan beri ders verdiği Tiflis Sanat Akademisi’ndeki işine de son verildi. Çini mürekkeple yaptığı “antifaşist döngüler” içindeki çizimlerle Gudiaşvili bir bakıma “Gürcü Goya” haline geldi. Hayvanları andıran figürler, çıplak “tanrıçalar” adeta onun eserlerini kuşattı.

Lado Gudiaşvili, kitap illüstratörü, sinema ve tiyatro dekoratörü olarak da ünlenmiştir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lado Gurgenidze</span>

Vladimer "Lado" Gurgenidze გურგენიძე Gürcü politikacı. 17. Gürcistan Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Henryk Hryniewski</span>

Henryk Hryniewski, Gürcistan'da yaşamış Polonya kökenli ressam, grafik sanatçısı, mimar ve mimarlık tarihi araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Elene Ahvlediani</span>

Elene Ahvlediani, Gürcü ressam, grafik sanatçısı, tiyatro ve sinema dekoratörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandre Roinaşvili</span>

Aleksandre Roinaşvili, ilk Gürcü fotoğrafçı. Özellikle Kafkasya’nın doğası ve çağdaşı ünlü Gürcü aydınların fotoğraflarıyla tanınmıştır. Uzun zaman diliminde topladığı Gürcü, Kafkas, Doğu ve Avrupa kültürlerine özgü objelerle Kafkasya’da ilk bir “seyyar müze” kuran Roinaşvili, bu müzenin objelerini “Kafkasya Seyyar Müzesi Küçük Kataloğu”nda kayıtlara geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaşveti Kilisesi</span>

Yorgi'nin Kaşveti Kilisesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in merkezinde konumlanmış, Rustaveli Bulvarının üzerinde yer alan bir Gürcü Ortodoks Kilisesidir. Aynı zamanda Gürcistan Parlamentosu binasının karşısında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tsalenciha Katedrali</span>

Tsalenciha Başkalaşım Katedrali Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Tsalenciha kentinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Katedral, Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Zugdidi ve Tsaişi Piskoposluğu tarafından yönetilmektedir. Katedral, en çok benzersiz duvar resimleriyle bilinmektedir. Duvar resimleri, Bizans Paleologan stilini ve Gürcistan'daki sanatçıların doğrudan yaptığı resimlerin örneklerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sanat Müzesi</span>

Gürcistan Sanat Müzesi, ayrıca diğer bilinen adıyla Şalva Amiranaşvili Güzel Sanatlar Müzesi, Gürcistan'daki başlıca müzelerden biridir. Gürcistan Ulusal Müzesi'ne bağlı olan Gürcistan Sanat Müzesi, Tiflis'teki Özgürlük Meydanının yakınlarındadır. Müze, yaklaşık 140.000 Gürcü, Oryantal, Rus ve diğer Avrupa sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Müzesi</span>

Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcistan'daki birçok başlıca müzeyi birleştiren bir ağdır. Bu ağ, birleşmiş kurumların yönetimini modernize etmeyi ve yapısal, kurumsal ve yasal reformlar çerçevesinde araştırma ve eğitim faaliyetlerini koordine etmeyi amaçlamıştır. Müze, 30 Aralık 2004 tarihindeki kuruluşundan bu yana, Profesör Davit Lortkipanidze tarafından yönetilmektedir. Gürcistan'ın ulusal hazinelerinin çoğu, Ulusal Müze koleksiyonlarında korunmaktadır. Ulusal Müze'deki müzelerin en eskisi, Simon Canaşia Müzesidir. Müze, 1852'de Rus İmparatorluğu Coğrafya Birliği tarafından Kafkasya Müzesi adıyla kurulmuştur. Müze, Gürcistan, Kafkasya ve Orta Doğu arkeolojisinin ve etnografisinin yüz binlerce eserini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hahuli Manastırı</span> tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, Tao bölgesinde orta çağ Gürcü Ortodoks manastırı

Hahuli Manastırı, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı ve eski adı Hahuli olan Bağbaşı köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü dinsel yapılar topluluğudur. 10. yüzyılda kurulmuş olan manastırın ana kilisesi 19. yüzyılda camiye dönüştürülmüş ve adına da "Taş Cami" denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Şevardnadze</span> Gürcü sanatçı

Dimitri Şevardnadze, Gürcü ressam, Tiflis'teki Ulusal Resim Galerisi'nin kurucusu. Tiflis Sanat Galerisi'nin ile Tiflis Devlet Sanat Akademisi'nin kuruluşunda önemli rol oynamıştır. Stalin'in iktidarı sırasında Büyük Temizlik döneminde kurşuna dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rustaveli Tiyatrosu</span> Tiflisin en eski ve en büyük tiyatrosu

Rustaveli Tiyatrosu, 1887'de Tiflis'te Rustaveli Bulvarı üzerinde Rokoko stiliyle inşa edilen, Tiflis'in en eski ve en büyük tiyatrosu. 1921'de Gürcistan'ın millî edebiyatçılarından Şota Rustaveli'nin adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Vilayeti</span>

Gürcistan Vilayeti, Osmanlı Devleti'nin 16. yüzyılda Gürcülerden ele geçirdiği topraklara erken dönemde yaptığı tahrirlerde verdiği isimdir. Nitekim Osmanlı Devleti'nin Gürcülerden ele geçirdiği topraklar 1574 ve 1595 tarihli tahrir defterlerinde "Gürcistan Vilayeti'nin mufassal defteri" anlamında Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan kayda geçirilmiştir. Bununla birlikte tahrir defterlerinin tutulduğu dönemden önce Gürcülerden ele geçirilen veya Osmanlı Devleti'nin sınrındaki Gürcü topraklarına da "Gürcistan Vilayeti" dendiği İbrahim Peçevi'nin tarihinden de anlaşılmaktadır. Sonraki dönemde Gürcistan Vilayeti yerine Çıldır Eyaleti adı kullanılmıştır. Osmanlıların Gürcülerden ele geçirdiği topraklar uzun tarih dilimi boyunca "Osmanlı Gürcistanı", "Türk Gürcistanı", "Müslüman Gürcistan" şeklinde de adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ude</span>

Ude, Gürcistan’da, Adigeni Belediyesi’nde bir köydür. Ahaltsihe Havzası'nın güneyinde, deniz seviyesinden 940 metre yükseklikte yer alır. Adigeni kasabasına 14 km uzaklıktadır.

Lado Levan Mrelaşvili, Gürcü yazar.

Sergi Makalatia, Gürcü etnograf.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Bajbeuk-Melikyan</span>

Alexander Bajbeuk-Melikyan, Ermeni kökenli Gürcü ressam, grafik tasarımcı ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sanat Sarayı - Kültür Tarihi Müzesi</span>

Gürcistan Sanat Sarayı - Kültür Tarihi Müzesi ურის ისტორიის მუზეუმი) Aynı zamanda Sanat Sarayı olarak da bilinmektedir. Tiflis de bulunmaktadır. Kargareteli Caddesi 6 numarada yer alır. Eski Graph Oldenburg Sarayı binasında yer almaktadır. Müzenin sergi salonları Salı gününden Pazar gününe kadar açıktır.

Lado Tevdoradze, Gürcü ressam.