İçeriğe atla

Ladislas Czaykowski

Ladislas Czaykowski
6. Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı
Görev süresi
1902-1907
Yerine geldiğiNaum Coussa
Yerine gelenYoussef Coussa
Kişisel bilgiler
Ölüm 1907
Beyrut, Lübnan, Osmanlı İmparatorluğu
Ebeveyn(ler) Michał Czajkowski (babası)

Ladislas Czaykowski (LehçeWładysław Czajkowski, 1837/40 - 1907, Beyrut, Lübnan, Osmanlı İmparatorluğu), Polonyalı bir kont ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Polonya göçmeni Michał Czajkowski'nin (Sadık Paşa) oğlu olan Muzaffer Paşa, 1902 ile 1907 yılları arasında 1860'taki sivil kargaşa ve uluslararası müdahaleden sonra uluslararası anlaşmayla Osmanlı uyruklu bir Katolik için ayrılmış bir makam olan Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıflığı yapmıştır.[1]

Czajkowski, Belçika ve Fransa'da eğitim gördü ve 1861'de St Cyr Okulu'ndan mezun oldu. İstanbul'a geldikten sonra 1863-1866 yılları arasında Sadrazam Mehmed Fuad Paşa'nın 1867'den 1870'e kadar Sultan Abdülaziz'in yaverliğini yaptı. Hükümdara Avrupa turunda eşlik etti. 1870 yılında askeri okulda bir süvari bölümünün komutanlığına atandı ve cepheye gittiği 93 Harbi patlak vermesine kadar bu görevi sürdürdü. Daha sonra bir Kazak alayının albayı olarak görev yaptı. Savaşın bitiminden sonra, Osmanlı ordusunda generalliğe yükseltildiğinde 1885'te bitirdiği Türk ordusunun yeniden düzenlenmesi için bir plan yapma görevini padişah ona emanet etti. Czajkowski, Eylül 1902'de müsteşar olarak seçilmeden önce, 1888'den beri Sultan'ın at yetiştirme harasının yöneticisiydi.[2]

Seçimi kabul ettikten sonra Osmanlı ordusunda müşîr rütbesine terfi etti ve Vezir rütbesini aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Engin Akarli, The Long Peace: Ottoman Lebanon, 1861-1920, 1993, p.197
  2. ^ "The new Governor of the Lebanon". The Times (İngilizce) (36891). Londra. 6 Ekim 1902. p. 11. 
  3. ^ "Latest intelligence - The Governorship of the Lebanon". The Times (İngilizce) (36887). Londra. 1 Ekim 1902. p. 3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">93 Harbi</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1877-1878 yılları arasında yapılmış savaş

93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için İstanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet İskender Paşa</span>

Mehmet İskender Paşa Polonya asıllı Osmanlı Generali.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Mehmed Paşa</span> 89. Osmanlı sadrazamı

Köprülü Mehmed Paşa, IV. Mehmed Dönemi'nde 1656-1661 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış bir bürokrattır. Osmanlı İmparatorluğu'nun Duraklama Devri'nde devleti idare etmiş, görev süresi boyunca yaşanan politik ve toplumsal karışıklıkların etkisini azaltmış ve Osmanlı İmparatorluğu'nun eski itibarını kazanmasında rol oynamıştır. Amasya'ya bağlı Köprü (Vezirköprü) kasabasından Ayşe Hanım'la evlenip bir süre orada yaşadığı için Köprülü olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa</span> 185. Osmanlı sadrazamı

Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa, Abdülmecid saltanatında 29 Mayıs 1854 - 23 Kasım 1854, 18 Kasım 1859 - 24 Aralık 1859 ve 28 Mayıs 1860 - 6 Ağustos 1861 tarihleri arasında 3 dönemde toplam bir yıl on ay on bir gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İzzet Furgaç</span> 215. Osmanlı sadrazamı

Ahmed İzzet Paşa ya da Soyadı Yasası sonrası Ahmet İzzet Furgaç, I. Dünya Savaşı'nın son günlerinde sadrazamlık yapmış, Arnavut asıllı Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Colmar von der Goltz</span> Osmanlı ve Alman ordularında mareşal rütbesiyle görev yapmış Alman subay

Wilhelm Leopold Colmar Freiherr von der Goltz, Osmanlı'daki namıyla "Goltz Paşa",, Osmanlı ve Alman ordularından mareşal rütbesi sahibi Alman subay.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Karl Bernhard von Moltke</span> Alman mareşal

Helmuth Karl Bernhard von Moltke, Alman Mareşal. Yeğeni Helmuth Johann Ludwig von Moltke, Generaloberst rütbesiyle 1908-14 yılları arası Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak I. Dünya Savaşı'nda da görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Çobanlı</span> Türk asker ve siyasetçi

Cevat Çobanlı, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Dramalı Mahmut Paşa</span> Osmanlı generali

Dramalı Mahmut Paşa, kısaca Dramalı diye de bilinir, Yunanlar Dramalis diye yazar.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Osman Paşa</span> Osmanlı Türk milli kahramanı

Osman Nuri Paşa, Osmanlı Ordusu'nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri'ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanına layık görülmüş, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Namık Paşa</span>

Müşir Mehmed Emin Namık Paşa 19. yüzyılda yaşamış Osmanlı devlet adamıdır. Mekteb-i Harbiye'yi kurmuş, iki defa Bağdat Valisi olarak görev almış, Osmanlı Devleti'nin Londra Büyükelçisi olmuş, Serasker ve Şeyh-ül Vüzera unvanlarını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Kutnak</span> Osmanlı eski jandarma askeri

Ziya Kutnak (1870-1940), Hicaz valisi Çürüksulu Osman Nuri Paşa’nın oğludur. 1870 senesinde İstanbul’da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Franko Paşa</span> Osmanlı devlet adamı ve karikatürcü

Yusuf Franko Paşa (1855-1933) Osmanlı devlet adamı ve karikatürcü. 1907'den 1912 yılına kadar Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfıdır. Suriye, Halep'ten Melkani Rum Katolik'tir. Nasri Franco Paşa'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Lütfi Paşa</span> Osmanlı general

Ömer Lütfi Paşa, Osmanlı Devleti Serdar-ı ekremi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Rauf Paşa</span>

Mehmed Rauf Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı.

Osmanlı askerî reformları 18. yüzyılın sonlarında başladı.

<span class="mw-page-title-main">Karaca ailesi</span> Soylu bir Fenerli Rum ailesi

Karaca veya Karatza, Osmanlı İmparatorluğu'nun ileri gelen ailelerinden ve 16. yüzyılın sonlarından itibaren Eflak gibi Tuna Beylikleri'nde hospodar ve boyar olarak varlığını sürdürmüş Bizans ve Fener Rum kökenli bir prens hanesidir. Soy, Almanya'da varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Garabet Artin Davoudian</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Garabet Artin Paşa Davoudian, bir Osmanlı diplomatı ve 1861'den 1868'e kadar Cebel-i Lübnan Sancağı'nın ilk mutasarrıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Mariani</span> Cebel-i Lübnan Sancağı mutasarrıfı

Rüstem Paşa veya Rüstem Mariani, Osmanlı diplomat ve Cebel-i Lübnan Sancağı'nın üçüncü mutasarrıfıdır.