İçeriğe atla

Ladik Saat Kulesi

Koordinatlar: 40°54′47″K 35°53′45″D / 40.91306°K 35.89583°D / 40.91306; 35.89583
Ladik Saat Kulesi
Harita
Genel bilgiler
TürSaat kulesi
KonumTürkiye Samsun, Türkiye
Koordinatlar40°54′47″K 35°53′45″D / 40.91306°K 35.89583°D / 40.91306; 35.89583
Tamamlanma1906
Yükseklik14 metre

Ladik Saat Kulesi, Samsun ili Ladik ilçe merkezinde yer alan bir saat kulesidir.

Tarihçe

1906 yılında Sivas valisi Reşat Akif Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1943 Ladik Depremi'nde hasar gördüğünden tekrar aslına uygun olarak inşa edilmiştir.[1] Antika saat 2004 yılında durmuş, 2019 yılında bir aylık çalışma sonucunda yeniden işlevsel hâle gelmiştir.[2]

3 katlı platform üzerinde yer alan kule 14 metre yüksekliğindedir. Kırmızı renkli düzgün kesme taş malzemeli, çoktan kaideli silindir gövdeli bir eserdir.

Kaynakça

  1. ^ "Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü". 6 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2011. 
  2. ^ "Samsun'da 15 yıldır hiçbir usta yapamadı, 1 ay sonunda mutlu son". samsungazetesi.com. 12 Ekim 2019. 12 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Saat süreyi ölçmek için kullanılan alettir. Ayrıca 60 dakikalık zaman dilimine de saat adı verilir.

Ladik ile aşağıdakiler kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Ladik</span> Samsunun ilçesi

Ladik, Samsun ilinin bir ilçesi ve bu ilçenin idari merkezidir. Ladik merkezinde kahvehaneleri ve dükkânların çevrelediği bir merkez bulunmaktadır. Kaymakamlık binası 1943 yılında yaşanan depremle yerle bir olmuştur. O zamandan bu zamana kadar eserler hâlâ dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamamayağı, Ladik</span>

Hamamayağı, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Saat Kulesi</span> İzmir, Türkiyede bir saat kulesi

İzmir Saat Kulesi, İzmir'de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901'de inşa edilmiş tarihî saat kulesidir. İzmir'in simgesi hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kule</span> boyu eninin en az iki katı olan, herhangi bir yapı malzemesinden yapılmış yapıdır

Kule, boyu eninin en az iki katı olan, herhangi bir yapı malzemesinden yapılmış yapıdır. İlk ortaya çıkış nedenleri düşmanları önceden görüp, korunmak olan kuleler zamanla;

<span class="mw-page-title-main">Aktaş, Ladik</span>

Aktaş, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükkızoğlu, Ladik</span>

Büyükkızoğlu, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükkızoğlu, Ladik</span>

Küçükkızoğlu, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kabacagöz, Ladik</span>

Kabacagöz, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Eynekaraca, Ladik</span>

Eynekaraca, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Akpınar Fen Lisesi 1940 yılında Akpınar Köy Enstitüsü olarak eğitim ve öğretim hayatına başlamış olan okul, Samsun ilinin Ladik ilçesinde bulunmaktadır. Okulun bulunduğu alan zamanın belediye encümeni ve daha sonra da ilçede Belediye Başkanlığı yapmış olan Nazım Akpınar tarafından bağışlamışır. Nazım Akpınar, İsmet İnönü ile bizzat görüşerek aile adının bu okulda devam etmesini talep etmiş ve okul Akpınar adını almışır. Köy Enstitüleri'ne son verilmesiyle birlikte Öğretmen Okulu, 1974-1975 eğitim ve öğretim döneminde Öğretmen Lisesi olarak devam etmiştir. 1989-1990 yılında Akpınar Anadolu Öğretmen Lisesi adını almıştır. Adını okulun yakınında bulunan bir kaynak suyundan almaktadır. Bu suyun bulunduğu yerdeki havuz 1991 yılında öğrenciler tarafından yaz çalışması döneminde temizlenmeye çalışılmış ama başarılı olunamamıştır. Okul Ladik ilçesine 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Okulun bahçesi oldukça geniş ve ağaçlandırılmış olduğundan öğrenciler teneffüslerde rahatça gezebilmektedir. Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında Samsun'un başarılı okullarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Saat Kulesi</span>

Samsun Saat Kulesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı'na adını veren kule.

<span class="mw-page-title-main">Saathane Meydanı</span>

Saathane Meydanı, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan ve ismini meydanın ortasında bulunan saat kulesinden alan meydan. Samsun Cumhuriyet Meydanı ile birlikte Samsun'da bulunan iki önemli meydandan birisidir. Saathane Meydanı’nda yer alan tarihi binalar; Taşhan, Şifa Hamamı, Süleyman Paşa Medrese ve Camisi’dir. Meydan, 2016 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Saat Kulesi</span>

Kayseri Saat Kulesi, Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan, Sultan II. Abdülhamit'in emriyle 1906 yılında yaptırılan saat kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vezirköprü Saat Kulesi</span>

Vezirköprü Saat Kulesi, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan saat kulesi. 1908'de yapılan orijinal kulenin 1943 yılındaki deprem sırasında büyük oranda zarar görmesi üzerine orijinaline sadık kalınarak 1959 yılında yeniden dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Saat Kulesi</span>

Kastamonu Saat Kulesi, Kastamonu ilinin Kastamonu ilçesinde bulunan saat kulesi. Yaklaşık 12 metre yüksekliğinde olan ve kesme taştan imal edilen saat kulesinin Doğu Arap rakamlarının yer aldığı 1,60 metre çapındaki saat kadranının II. Abdülhamid tarafından gönderildiği rivayet edilmektedir. Kule son olarak 2002 yılında restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki saat kuleleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.

Ambarköy Açık Hava Müzesi, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan açık hava müzesi.

Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü içerisindeki Canik Dağları Yöresi'nde yer almaktadır. Karadeniz'e doğru akarak iki büyük delta oluşturan Kızılırmak ve Yeşilırmak nedeniyle Samsun kıyıları geniş bir koy niteliğini almıştır. Atakum ve İlkadım ilçelerinin batı ve doğu yönlerindeki iki burun çıkıntısında da daha küçük boyutlu ikinci bir koy oluşmuş durumdadır. %45'ini dağların, %37'sini platoların, %18'ini ise ovaların meydana getirdiği Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en önemli liman kentlerinden biri konumundadır.