Toyota Motor Corporation, değişen alanlarda üretim yapan ve büyük bir model yelpazesine sahip olan, 2016 verilerine göre dünyanın en büyük otomotiv şirketidir. Yakın zamanda Ford'u geçerek dünyanın en büyük otomobil firması olan Toyota'nın 2007 yılında dünya üzerinde en çok otomobil üreten firma olan; ancak büyük bir ekonomik kriz içindeki General Motors'u tahtından edeceği düşünülmektedir. 2007 ilk çeyrek dünya satış rakamlarına göre General Motors'u geçmiş ve en çok satılan otomobil markası olmuştur. 2008 yılı itibarıyla dünyanın en büyük otomobil üreticisidir. 77 yıldır bu unvana sahip olan General Motors'tan bu unvanı ele geçirmeyi başarmıştır.
Lada, Sovyet, Rus AvtoVAZ firmasının ürettiği bir araba markasıdır. Merkezi Samara Oblastı'nın Tolyatti şehrindedir.
Tenge, Kazakistan'ın para birimidir. Ülkenin SSCB'den ayrılması sonucu ekonominin yeniden yapılandırılması ve 1993 yılında ulusal para birimi olan tenge, Kazakistan Ulusal Bankası tarafından tedavüle sürüldü. Kazakistan'ın bağımsız bir ekonomik gelişme yolunda ilerleme çabaları 1996 yılından itibaren sonuç vermeye başladı ve bağımsızlık tarihinde ilk defa büyümeye geçmiş, aynı yıl içerisinde enflasyon denetim altına alınmaya başlanmıştır.
TOFAŞ , 1968 yılında Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç tarafından kuruldu. Üretim fabrikası Demirtaş, Osmangazi’de yer alan, Koç Holding ve Stellantis'in eşit hissedar olduğu kuruluş, bugün %37,8 Stellantis, %37,8 Koç Holding ve %24,3 diğer ortaklara ait ortaklık yapısıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Tofaş, hem binek hem de hafif ticari araç üretebilen bir otomotiv şirketidir. Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesine ve 10.000'den fazla çalışana sahiptir.
Porsche 911, Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından 40 yıldan uzun bir süredir üretilen yüksek performanslı spor otomobil serisi. Bu ünlü, farklı ve dayanıklı modeller ilk üretildiği 1964 yılından sonra sürekli bir gelişim içinde olmuştur. İlk modelden itibaren tüm araçlar arkadan motorlu, arkadan itişli, 2+2 gövde stilinde, hava soğutmalı boksör motorludur.
Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.
Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.
Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz ortamı içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.
Lada Niva veya VAZ-2121, Sovyet/Rus otomobil üreticisi firması AvtoVAZ tarafından üretilen off-road aracıdır. Özellikle eski SSCB ülkelerinde oldukça popülerdir. Ayrıca Kanada, Güney Amerika, İzlanda ve arazi şartlarının güç olduğu bölgelerde fiyatının uygunluğunun da getirdiği sonuçla popüler olmuştur. Avustralya gibi bölgelerdeyse çok değişik iklim şartları için üretilmesinin getirdiği sebepten dolayı klimasının yeterli gelmemesinden dolayı popülerliği sınırlı kalmıştır.
Christian "Bobo" Vieri, İtalyan eski futbolcudur.
Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Türk medyalarına göre, tank seri üretime geçmiştir.
Ford Corcel, Ford Motor Şirketi tarafından 1968-1984 yılları arasında Brezilya'da üretilen otomobil modelidir. Güney Amerika pazarı için Brezilya, Şili ve Arjantin'de satışa sunulmuştur.
Anadol A1 ve A2, Anadol tarafından 1966-1981 yılları arasında üretilen bir orta sınıf otomobil modelidir. A1, Türkiye'nin Devrim'den sonraki ilk otomobili ve üretilen ilk seri üretim otomobilidir. A1 modelinin Aralık 1966 ile Nisan 1972 arasında üretilen araçlar Mk I., Nisan 1972 ile Ocak 1976 arasında üretilen araçlar Mk. 2 olarak adlandırılır. 1971 ile 1981 yılları arasında üretilen A2 modeli ise Türkiye'nin ilk 4 kapılı otomobilidir. Ayrıca bu model dünyadaki ilk 4 kapılı cam elyafından üretilmiş gövdeye sahip sedan otomobilidir.
Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..
Peugeot 306, Peugeot'un 1993 - 2002 yılları arasında peugeot 309'un yerine ürettiği orta sınıf otomobilidir.1998 yılında makyajlanmış ve 2001 mayısında yerini Peugeot 307 almıştır. Birçok model uzantısı vardır. Peugeot'un C segmenti otomobiller sınıfına giren ve 3xx serisinde olan son araçtır. Halefi 307, bu sınıftan yoksun kalmış, fakat daha iyi bir sınıfa, Şehir Otomobilleri'ne yükseltilmiştir.
- Griffe: Tek Airbag'li ve klimalı olan bu modelde 1.6 90 hp'lik motorlar kullanılmış ve 1999 yılından sonra üretimi sonlandırılmıştır.
- XR Platinium: Daha çok metalik renkler kullanılan bu modelde ABS standarttır ve 1.6 98 hp'lik motorlar kullanılmıştır. Model, 2001 yılında phase 3 olarak üretilmiş ve son bulmuştur.
- XR: Full donanımlı olan bu modelde Airbag yoktur. 1.4 8v 75 HP'lik versiyonu sadece 1993 - 1994 arasında 1 yıl üretilmiştir. 1.8 16v 112 hp'lik motorlar kullanılmıştır. Model, 2000 sonu üretimden kaldırılmıştır.
- XT: 306 modelinin en dolu olanıdır. 1.6 98 hp ve 1.8 16v 112 hp'lik motor seçenekleri vardır. Modelde standart olarak GTİ bagaj spoileri ve opsiyonel olarak sanroof mevcuttur. 2000 yılında üretimine phase 3 olarak devam etmiş ve 2001 sonu üretimden kaldırılmıştır.
- XS: 3 kapılı ve 1.6 90 hp'lik motorları kullanan modeldir. 1999 yılından sonra üretimi son bulmuştur.
- XN: Klima Opsiyonel. Görünüş olarak GRİFFE modeli ile aynıdır.
- GTİ: 306'nın 3 kapılı spor modelidir. Üstten çift egzantrikli 2.0 16v 167 hp'lik motorları kullanmıştır. Günümüzde hala rağbet gören ve draglarda kullanılan araçlardır. 2001 yılında GTİ6 adı altında özel seri olarak üretilmiş ve son bulmuştur.
- S16: 306 GTi modelinin phase 1 olarak 1997 yılına kadar üretilmiş serisidir. Model 1995 yılından sonra 6 ileri şanzımanı kullanmaya başlamış ve 1998 yılından itibaren GTİ adıyla üretilmeye devam etmiştir.
- Rallye: GTİ modelinin ralli parkurları ve yarış tutkunları için özel üretilmiş serisidir. Model ekstra ağırlıktan kurtulmak için; sis farları, elektrikli ayna, elektrikli camlar, sunroof gibi standartlardan yoksundur. sadece; kırmızı, beyaz, siyah, lacivert renk seçenekleri mevcuttur ve modelin sarı, kırmızı, mavi renklerinden oluşan arması otomobile daha sportif bir hava katmaktadır.
- Cabrio: 1995-1999 yılları arasında sınırlı sayıda üretilmiştir. Üstten çift egzantirikli 2.0 16v 167 hp'lik motorları kullanmıştır. Çift airbag ve standart ABS sistemine sahiptir. Donanım olarak XT ile aynıdır. Soft Top elektrikli açılıp kapanabilen tavan sistemine sahiptir. 1999 yılında üretimi sonlandırılmıştır.
Ford Otosan, 1959 yılında Vehbi Koç tarafından Acıbadem, Üsküdar'da kurulmuş Türk otomotiv şirketidir.
BMW 8 Serisi, 1989-1999 yılları arasında üretilen bir BMW serisidir. Kasa kodu E31'dir. BMW bu araçla süperspor otomobiller arasındaki yarışa katılmak istemiş ve bu amaçla 1990 yılında M8'i üretmiş, ama daha sonra bu kararından vazgeçmiştir. M8 ise prototip olarak kalmıştır. Motoru ise güçlendirilerek McLaren F1'e verilmiştir. Diğer araçlar da pahalı olmaları sebebiyle pek tutmamış ve 1999'da üretimi durdurulmuştur.
Türkiye Vagon Sanayisi A.Ş. ya da kısaltmasıyla TÜVASAŞ, Adapazarı merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında KİT vagon üreticisi eski anonim şirket. TCDD'nin raylı araçların ve parçalarının imalâtı, onarımı ve bakımından sorumluydu.
Konsept otomobil yeni stil ve teknolojiyi tanıtmak amaçlarıyla yapılan otomobildir. Konsept otomobiller genellikle müşterilerin yeni ve radikal tasarımlara olabilecek tepkisini ölçmek için otomobil fuarlarında gösterilirler.
Bu, en çok Lada markası altında tanınan bir Rus otomobil üreticisi olan AvtoVAZ tarafından tasarlanan veya üretilen araçların bir listesidir.