İçeriğe atla

Labuan

Labuan
لابوان
Labuan Federal Toprağı
Labuan Finans Parkı
Labuan bayrağı
Bayrak
Labuan arması
Arma
Malezya üzerinde Labuan
Labuan
Labuan
Labuan'ın Malezya'daki konumu
Ülke Malezya
İdare
 • BaşkanRozman Hj. Isli
Yüzölçümü
 • Toplam91.64 km²
Nüfus
 (2015)
 • Toplam96.800
 • Yoğunluk1100/km²
Zaman dilimiUTC+08.00 (MST)
Alan kodu087
Resmî site
www.pl.gov.my

Labuan veya resmî adıyla Labuan Federal Toprağı (MalaycaWilayah Persekutuan Labuan), Malezya'da ada ve federal bölgedir. Ada Doğu Malezya'da Sabah eyaletinin açıklarında yer almaktadır. Labuan bölgesinin başkenti Victoria şehridir.

Coğrafya

Labuan Fedral Bolgesi ve adalar

Labuan Federal Bolgesi en büyük ada olan Labuan (75 km²) ile Burung, Daat, Kuraman, Papan, Rusukan Kecil ve Rusukan Besar olmak üzere altı küçük adadan olușur. Bu adacıkların birkaçı "Labuan Deniz Parkı" doğa parkını oluştururlar. Labaun Adası ve etrafındaki adacıklar Güney Çin Denizi'nde, Borneo'nun kuzeybatı kıyısının 10 km açığında yer alırlar ve Brunei Körfezi'nin girişine egemen bir konumdadırlar.

Tarihçe

Brunei sultanının 1846'da korsanlara karşı kullanılmak üzere Britanya'ya bıraktığı Labuan, 1848'de bir Britanya kraliyet kolonisi oldu.[3] 1890-1906 yılları arasında Kuzey Borneo'nun yönetiminde kaldıktan sonra Boğaz Kolonileri'ne bağlandı. 1946'da bugünkü Sabah eyaletinin bir parçası oldu.

1984 yılında Labuan, Sabah eyaletinden ayrılarak federal toprak oldu.[4] Malezya hükûmeti tarafından 1990 yılında Labuan'ı uluslararası offshore finans merkezi ve serbest ticaret bölgesi ilan edildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Laporan Kiraan Permulaan 2010". Jabatan Perangkaan Malaysia. s. 27. 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2016. 
  2. ^ "Population by States and Ethnic Group". Department of Information, Ministry of Communications and Multimedia, Malaysia. 2015. 12 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2016. 
  3. ^ Stephen R. Evans; Abdul Rahman Zainal; Rod Wong Khet Ngee (1996). The History of Labuan Island (Victoria Island) (PDF). Calendar Print Pte Ltd. ISBN 981-00-7764-5. 1 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Laws of Malaysia A585 Constitution (Amendment) (No.2) Act 1984". Government of Malaysia. Department of Veterinary Services. 29 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2016. 
  5. ^ "Chapter 8: Labuan International Offshore Financial Centre". Bank Negara Malaysia. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lahad Datu</span>

Lahad Datu, Malezya'nın Sabah eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir Borneo Adası'nın kuzeydoğusunda Darvel Körfezi'nin kuzey kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 199,830'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Brunei</span> Güneydoğu Asyada Bir Ülke

Brunei, resmî adıyla Brunei Ülkesi, Barışın Ülkesi veya Bruney Darüsselam, Güneydoğu Asya'daki Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya'dır. Başkenti Bandar Seri Begavan'dır. İslami monarşi ile yönetilen ülkenin resmî dili Malaycadır. Ülkenin gelir kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol vardır. Ülke ekonomisi Sultan'ın ve Shell'in elindedir. Katar'dan sonra GSMH ölçütüne göre dünyanın en zengin ikinci ülkesi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya Takımadaları</span>

Malezya Takımadaları veya Nusantara Takımadaları, Güneydoğu Asya (Hindiçin) ile Avustralya arasında uzanan ve çok geniş bir alana yayılan adalar grubu. Malezya Takımadaları sıklıkla Doğu Hint Adaları anlamında da kullanılır. Bununla birlikte Doğu Hint Adaları kavramı, tarihi olarak daha geniş bir bölgeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ipoh</span>

Ipoh, Malezya'nın Perak eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un yaklaşık 200 km kuzeyinde North-South Otoyolu'nun üzerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 643 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 757,892'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kuching</span>

Kuching, Sarawak eyaletinin başkentidir. Şehir Doğu Malezya'da Borneo Adası'nın kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 431.02 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 325,132'dir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Putrajaya</span> Malezyanın idari başkenti

Putrajaya veya resmî adıyla Putrajaya Federal Toprağı, Malezya'nın idari başkentidir. Putrajaya, resmi başkent olan Kuala Lumpur'un hemen güneyinde yer almaktadır. Ülkenin hükûmet merkezi 1999 yılında tıkanıklık ve kalabalık nedeniyle Kuala Lumpur'dan Putrajaya'ya taşınmıştır. Kuala Lumpur yine Malezya'nın resmi başkentidir ve Kraliyet Sarayı ile Parlamento yer alır. Putrajaya'da ise bazı bakanlıklar ve hükûmet ofisleri bulunur. Putrajaya, Kuala Lumpur şehri ve Labuan Adası gibi federal topraktır.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kota Kinabalu</span>

Kota Kinabalu, Malezya'nın Sabah eyaletinin başkentidir. Şehir, Borneo'nun kuzeybatı sahilinde Güney Çin Denizi'ne bakan kısmında yer almaktadır. Yüzölçümü 351 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 452,058'dir. Kota Kinabalu KK olarak kısaltılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Miri</span> Malezyada bir şehir

Miri, Malezya'nın Sarawak eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir Borneo Adası'nda, eyaletin kuzeydoğusunda ve Brunei sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 997.43 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 234,541'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sandakan</span>

Sandakan, Malezya'nın Sabah eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir Borneo Adası'nın kuzeydoğusunda Sulu Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2.226 km2 olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 396.290'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tawau</span>

Tawau, Malezya'nın Sabah eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir Borneo Adası'nın kuzeydoğusunda Celebes Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2,226 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 396,290'dır. Şehre Tawau Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuching Uluslararası Havalimanı</span> uluslararası havalimanları

Kuching Uluslararası Havalimanı, Malezya'nın Sarawak eyaletinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı Kuching şehir merkezinin 11 km güneyinde yer almaktadır. Havalimanı, pistini Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin 7 No.lu Filosu'nun bulunduğu Kuching Hava Üssü ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei'de turizm</span>

Brunei'de turizm, Brunei turizmini macera turizmi, ekoturizm ve İslam turizmini içerecek şekilde çeşitlendirmeyi planlayan Temel Kaynaklar ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

Terengganu Polygon Bisiklet Takımı, 2011 yılında kurulan ve PanGlobal Insurance, Science in Sport, Merpati, Castrol ve Amerstrand Engineering tarafından desteklenen Malezyalı bir UCI Continental bisiklet takımıdır.

Bu madde, Malezya'daki adaların listesidir. Malezya Etüd ve Haritalama Departmanına göre, ülkede 20.000'den fazla ada bulunmaktadır. Sabah eyaleti, suları içinde 394 ada ile en fazla adaya sahip olan Malezya eyaletidir. Bunun dışında Malezya ayrıca kayaları, sığlıkları ve sırtları içeren 510 adet kara parçacığına sahiptir. 2015 yılında Malezya'nın hala 535'ten fazla isimsiz adaya sahip olduğu bildirildi ve bu durum hükûmetin komşu ülkelerin bu adaları ele geçirmesini önlemek için hızlı önlem alması ihtiyacını doğurdu. Malezya Arazi ve Araştırma Dairesi müdüründen yapılan açıklamaya göre, Sabah eyaletindeki adaların büyük bir kısmına bir isim verilmiş durumda.