İçeriğe atla

Labrador Yarımadası

Koordinatlar: 55°K 69°B / 55°K 69°B / 55; -69
Labrador Yarımadası, Kanada

Labrador Yarımadası Kanada'nın doğusunda yer alan büyük bir yarımadadır. Batıda Hudson Körfezi, kuzeyde Hudson Boğazı, doğuda Labrador Denizi ve güneydoğuda Saint Lawrence Körfezi ile çevrilidir. Yarımada Newfoundland ve Labrador eyaletinin Labrador bölümünü ve Québec eyaletinin Saguenay-Lac-Saint-Jean, Côte-Nord ve Nord-du-Québec bölgelerini içermektedir. 1.400.000 km2 (541.000 sq mi) bir alanı kaplar. 2006 nüfus sayımına göre 150.000 civarında nüfus barındırmaktadır.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Massachusetts, ABD'nin kuzeydoğu kıyısında, New England bölgesinde yer alan bir eyalettir. En büyük şehri ve başkenti Boston şehridir. Eyaletin adı bir Amerikan yerli kabilesi olan Massachusett kabilesinden gelmektedir ve bu kabilenin dilinde massachusett "büyük tepeler bölgesi" anlamına gelmektedir. Tarihsel olarak Massachusetts ülkenin en liberal ve günümüzde sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş eyaletlerindendir. Kişi başı gelir Connecticut, Maryland gibi benzer özellikteki eyaletlerle birlikte devamlı olarak ülke genelinde ilk 5 içerisinde yer alır. 6 milyonun üzerindeki nüfusu ve nispeten küçük yüz ölçümüyle ülkenin en yoğun nüfus bölgelerinden bazılarını barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Québec</span> Kanada eyaleti

Quebec, Kanada'nın doğu bölgesinde en büyük eyaleti olmasının yanı sıra Kanada'da sadece Fransızcanın resmî dil olduğu tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland ve Labrador</span>

Newfoundland ve Labrador, Kanada'nın Doğu Kanada bölgesinde yer alan, Konfederasyon'a katılan en son eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Körfezi</span>

Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Labrador Denizi</span> deniz

Labrador denizi Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bir deniz. Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaleti ve Grönland arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lawrence Körfezi</span>

Saint Lawrence Körfezi, Kuzey Amerika'daki Büyük Göller'den çıkan Saint Lawrence nehrinin Atlas Okyanusu'na döküldüğü noktada dünyanın en büyük halicidir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Boğazı</span>

Hudson Boğazı, Atlas Okyanusu'nun Baffin Adası ile Québec'in kuzeyi arasında kalan koludur. Hudson Körfezi ve Foxe Havzası ile Labrador Denizi'ni birbirine bağlar. Yaklaşık olarak 800 km uzunluğunda ve 65–240 km genişliğinde olan boğazın en derin yeri 942 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Fransa</span>

Yeni Fransa Naipliği (Nouvelle-France) 1534'te Saint Lawrence Irmağı'nın Jacques Cartier tarafından keşfini izleyen süreçte Fransız egemenliğinde kalmış ve 1763'te İspanya ve Büyük Britanya'ya bırakılmış olan bölgedir. Meksika Körfezi, Newfoundland ve Hudson Körfezi 1721'de bölgenin sınırları içinde bulunuyordu. Bölge daha sonra yönetsel bağımsızlığı bulunan beş sömürgeye ayrılmıştır. Bunlar, Kanada, Acadia, Hudson Körfezi, Newfoundland ve Louisiana'dır.

<span class="mw-page-title-main">UTC-04.00</span>

UTC−04:00, UTC'den 4 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Kriler</span>

Kriler, daha çok Kanada'da Superior Gölünün kuzey ve batısında Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Alberta ve Kuzeybatı Topraklarında, çok az bir kısmı da Amerika Birleşik Devletlerinde Montana eyaletinin kuzey orta sınır bölgesinde yaşayan Algonkin halklarından bir Kızılderili halkı. 200.000 kişilik nüfuslarıyla Kuzey Amerika'nın en büyük yerli halklarından biridir ve 2006 sayımına göre anadilini konuşan 117.400 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kanada</span>

Doğu Kanada, Kanada'nın coğrafi ve siyasi olarak farklı tanımlanan doğu bölgesi. Siyasi olarak, Kanada'nın güneydoğusuna denk düşen ya da bir başka deyişle Manitoba'nın doğusunda kalan Ontario, Québec, Newfoundland ve Labrador, New Brunswick, Prens Edward Adası ve Yeni İskoçya eyaletleri olmak üzere altı eyaletten oluşan bölgedir. Coğrafi olarak, Kanada'nın doğusuna verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Kanada</span> Saint Lawrence Irmağının aşağı kesimi ile Saint Lawrence Körfezi boyunca uzanan bir Britanya kolonisidir

Aşağı Kanada Saint Lawrence Irmağı'nın aşağı kesimi ile Saint Lawrence Körfezi boyunca uzanan bir Britanya kolonisidir. 1791-1841 yılları arasında yaşamış olan koloni bugünkü Quebec'in güneyini oluşturmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Baie-Comeau</span> Kanadada belediye

Baie-Comeau, Kanada'nın Québec eyaletinde yer alan ve Cote Nord ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin 26 Kasım 2009 tarihindeki toplam nüfusu 22.113'tür.

<span class="mw-page-title-main">Saguenay, Quebec</span> Kanadada belediye

Saguenay, Kanada'nın Québec eyaletinde yer alan ve Saguenay-Lac-Saint-Jean ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin 26 Kasım 2009 tarihindeki toplam nüfusu 144.300 olup metropol nüfusu 157.790'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Hyacinthe, Quebec</span> Kanadada belediye

Saint-Hyacinthe, Kanada'nın Québec eyaletinde yer alan ve Monteregie ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin 26 Kasım 2009 tarihindeki toplam nüfusu 53.236'dır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Jérôme, Quebec</span> Kanadada belediye

Saint-Jerome, Kanada'nın Québec eyaletinde yer alan ve Laurentides ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin 26 Kasım 2009 tarihindeki toplam nüfusu 68.456'dır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Georges, Quebec</span> Kanadada belediye

Saint-Georges, Kanada'nın Québec eyaletinde yer alan ve Lanaudiere ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin 26 Kasım 2009 tarihindeki toplam nüfusu 31,113'tür.

<span class="mw-page-title-main">Sept-Îles, Quebec</span> Kanadada belediye

Sept-Iles, Kanada'nın Québec eyaletinde yer alan ve Cote Nord ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin 26 Kasım 2009 tarihindeki toplam nüfusu 25,686'dır.

Laurentide Buz Tabakası, Kuvaterner buzul çağları sırasında 2.588 ± 0.005 milyon yıl öncesinden günümüze birçok kez Kanada'nın çoğu ve Kuzey Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bir kısmını da kaplamak üzere milyonlarca kilometre kareyi kaplayan devasa bir buz tabakasıydı.