İçeriğe atla

La campanella

"La Campanella" (İtalyanca:küçük çan), Franz Liszt'in altı etütlük "Grandes études de Paganini"nin üçüncü etüdüne verilen addır. G diyez minör anahtarında çalınır.

La Campanella, 1838'deki "Études d'exécution transcendente d'après Paganini"nin eski versiyonunun bir revizyonudur ve şimdiye kadar bestelenmiş en zor piyano parçalarından biri kabul edilir. Ezgisi, Niccolò Paganini'nin Si minörde 2. Keman Konçertosu'nun final bölümünden gelmektedir. Bu ezgi, sağ eldeki 1/16'lık notaların geniş aralıkları ile gösterilmiştir.[1][2][3]


  \new PianoStaff <<
    \new Staff {
      \tempo "Allegretto"
      \clef treble \time 6/8 \key gis \minor
      \relative d''' {
        r r8 r8 \ottava #1 <dis dis'>-. <dis dis'>-.
        <dis dis'>-. r r r <dis dis'>-. <dis dis'>-.
        <dis dis'>-. r <dis dis'>-. <dis dis'>-. r <dis dis'>-.
        <dis dis'>-. r \fermata \bar "||"
            dis,16-. \p dis'-. -"ma sempre ben marcato il tema" dis-. dis'-. dis,-. dis'-. cis,-. dis'-.
        b,16-. dis'-. b,-. dis'-. ais,-. dis'-. gis,,-. dis''-. fisis,,-. dis''-. gis,,-. dis''-.
        ais,-. dis'-. dis,,-. dis''-. \ottava #0 dis,,-. dis'-. e,-. dis'-. dis,-. dis'-. cis,-. dis'-.
        b,16-. dis'-. b,-. dis'-. ais,-. dis'-. gis,,-. dis''-. fisis,,-. dis''-. gis,,-. dis''-.
        ais,-.[ dis'-.] dis,,-. dis'-. dis-. dis'-. \ottava #1 dis-. dis'-. dis,-. dis'-. cis,-. dis'-.
        b,16-. dis'-. b,-. dis'-. ais,-. dis'-. gis,,-. dis''-. fisis,,-. dis''-. gis,,-. dis''-.
        ais,-. dis'-. dis,,-. dis''-. \ottava #0 dis,,-.[ dis'-.] e,-. dis'-. dis,-. dis'-. <cis, dis-.> dis'-.
        \ottava #1 dis,-.[ dis'-.] gis,-.[ b-.] dis-.->[ dis'-.]
        dis,,-.[ dis'-.] fisis,-.[ ais-.] dis-.->[ dis'-.]
        \ottava #0 r4 \ottava #1 dis=''16 -"sempre staccato" dis' dis' dis, dis' dis, dis' cis,
      }
    }
    \new Staff {
      \clef bass \time 6/8 \key gis \minor
      \relative d' {
        \clef treble
        r8 <dis dis'>-. <dis dis'>-. <dis dis'>-. r r
        r <dis dis'>-. <dis dis'>-. <dis dis'>-. r r
        r <dis dis'>-. r r <dis dis'>-. r
        r4 \fermata \bar "||" r8 r4 r8
        <gis= dis' b'>8-.\arpeggio r r <b= gis' dis'>-.\arpeggio r r
        <dis=' ais' fisis'>-.\arpeggio r r <fisis=' ais>-.\arpeggio r r
        gis-. r r <b= cisis eis>-.\arpeggio r r
        <dis fisis>-.\arpeggio r r r4 r8
        <gis= dis' b'>8-.\arpeggio r r <b= gis' dis'>-.\arpeggio r r
        <dis=' ais' fisis'>-.\arpeggio r r <fisis=' ais>-.\arpeggio r r
        <gis b>-.\arpeggio r r <dis=' fisis cis'>-.\arpeggio r r
        gis=16-. dis'-. b'-. gis'-. r8 r4 r8
      }
    }
  >>

Etüt; yumuşak, canlı bir allegretto temposunda çalınır ve bir oktavdan daha geniş nota aralıkları arasında atlamalar içerir, hatta bazen 1/16'lık zaman dilimi içerisinde iki oktav atlama yapılır. Etüt, eldeki zayıf parmakların ve önkol ve bilek kaslarının çevikliğini güçlendirmenin yanı sıra piyanoda geniş atlamalarda el becerisini geliştirmek için de çalışılabilir. Sağ elin ulaştığı en büyük vuruş aralıkları 1/15(iki oktav) ve 1/16'dır (iki oktav ve 1 saniye). 16'lık notalar iki nota arasında çalınır ve aynı nota, iki oktav veya iki oktav artı 1 saniye yüksekten, duraksız bir şekilde çalınır.

Etüt, piyaniste el hareketleri için çok az zaman tanır, böylece piyanisti kaslardaki gerilimden kaçınmaya zorlar. 1/15'lik aralıklar etüdün başlangıcında oldukça sıkken, 1/16'lık aralıklara 30. ve 32. ölçülerde olmak üzere iki kez rastlanır.

İki kırmızı nota birbirinden 35 yarım ölçü uzaktadır (piyanoda ~46 cm. )

Bununla birlikte sol el, yaklaşık dört geniş aralığı çalar ve bu aralıklar sağ eldekine kıyasla daha geniştir. Örneğin, 101. ölçüde, sol el 16'lık notalarda 2 buçuk oktavlık bir atlama yapar. Etüt aynı zamanda, 80. ölçüde başlayan ve 4 ölçü boyunca devam eden dördüncü ve beşinci parmak titremeleri ve 73. ölçüde başlayan hızlı on iki tonlu ölçekler gibi diğer zor teknikleri de içerir.

Franz Liszt'in bu eseri, başta Ferruccio Busoni ve Marc-André Hamelin olmak üzere diğer besteciler ve piyanistler tarafından aranje edildi.[]

Kaynaklar

  1. ^ Ben Arnold, The Liszt Companion, 2002, p. 101: " By far, the most performed of these studies is the revised version of La campanella with its engaging wide leaps, ..."
  2. ^ Alan Walker, Reflections on Liszt, 2005, p. 30: "The five Paganini caprices, plus a free arrangement of "La campanella" which also appeared in 1838, later formed the six Études d'exécution transcendente d'après Paganini. "
  3. ^ editor Richard Taruskin, Oxford History of Western Music, 5-book set, 2009: "Besides a streamlined version of La campanella, the set included five of Paganini's Caprices freely transcribed, including two of these given above in Ex. 5–1a. Liszt's versions are shown in Ex. 5–5."

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Davul</span> vurmalı çalgı

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Brahms</span>

Johannes Brahms Alman piyanist, orkestra şefi ve 19. yüzyılın ikinci yarısının en önemli Romantik dönem bestecilerindendir. Hamburg'da Lutheran bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve profesyonel yaşamının çoğunu Viyana'da geçirdi. Bazen Johann Sebastian Bach ve Ludwig van Beethoven ile müziğin "Üç B"sinden biri olarak gruplandırılır, bu yorum aslında on dokuzuncu yüzyıl orkestra şefi Hans von Bülow tarafından yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Liszt</span> Macar besteci ve piyanist

Franz Liszt, Macar müzisyen, besteci, piyanist, orkestra şefi, müzik öğretmeni. 19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi, senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Rahmaninov</span> Rus besteci, orkestra şefi ve piyanist

Sergey Rahmaninov, Rus besteci, orkestra şefi, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò Paganini</span> İtalyan besteci

Niccolò Paganini, İtalyan besteci, keman virtüözü, gitarist ve kompozitör. Müzik tarihinin en ünlü keman virtüözlerinden biridir. Keman tekniğine önemli katkılarda bulunmuş; keman, gitar ve oda müziği alanında birçok eser vermiştir. Bestelerinin birçoğu dünyaca ünlüdür ve Liszt, Chopin, Schumann gibi bestecilere enstrümantal virtüözlüğün müziğin ana ögelerinden biri olması konusunda ilham kaynağı olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Klarnet</span> üflemeli bir çalgı türü

Klarnet, sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pikolo klarinet</span>

La bemol (A♭) klarnet, klarnet ailesinin halen üretilmekte olan en yüksek perdeli enstrümanıdır. Yaygın olarak kullanılan B♭ klarnetin yarısından biraz daha uzundur ve E♭ klarnetten bir minör yedili, bir tam dörtlü daha yüksek perdelidir. Bir transpoze enstrümanı olarak, yazılandan minör bir altıncı daha yüksek ses çıkarır, bu nedenle en düşük yazılı nota E3, konser C4 olarak duyulur. XIX. yüzyılın başlarında, farklı perdelerde birkaç küçük klarnet ortaya çıkmıştır. A♭ klarnet, özellikle Verdi'nin opera banda bölümlerinde yer aldığı ve günümüze kadar askeri bandolarda varlığını sürdürdüğü İtalya'da olmak üzere Avrupa nefesli bandolarında benimsenmiştir. Bazen çağdaş klasik müzikte, Béla Bartók ve John Tavener gibi bestecilerin eserlerinde ve büyük klarnet korosu çalışmalarında da kullanılır. İtalyan yapımcılar Ripamonti ve Orsi tarafından ve Almanya'da Foag Klarinetten, Herbert Wurlitzer ve Schwenk & Seggelke tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fagot</span>

Fagot, ahşap nefesli çalgıdır. Fagot, çift kamışlı ve tek parçalı bir enstrüman olan Curtal'dan, 16. yüzyıl'da Avrupa'da türemiştir. Ses aralığı 3,5 oktav olan, akçaağaç, ahşabı ve metal borudan yapılan fagotun uzunluğu 1,3 metre, borunun açılmış haliyle 2,5 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Henryk Wieniawski</span> Polonyalı besteci ve keman virtüözü

Henryk Wieniawski, tarihin en büyük kemancıları arasında kabul edilen Polonyalı bir virtüöz kemancı, besteci ve pedagogdu. Küçük kardeşi Józef Wieniawski ve yeğeni Adam Tadeusz Wieniawski de başarılı müzisyenlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Trompet</span>

Trompet, bir ağızlık ve kendi üstüne kıvrılmış silindir bir borudan oluşan nefesli çalgıdır. (~Fr trompette / İt trompetta [küç.] bir nefesli çalgı, askerî borazan < İt tromba boru +ette) Aerophone sınıfına ait bir bakır üflemelidir.

Ses sinyali herhangi bir sesin iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyal AF kısaltmasıyla da gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugen d'Albert</span>

Eugen Francis Charles d'Albert, İskoçya'da doğup İngiltere'de eğitim gören ama sonra Almanya ve İsviçre'de da yaşayan piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Horowitz</span>

Vladimir Samoylovich Horowitz Rus asıllı bir Amerikan klasik müzik piyanisti ve bestecisiydi. Onun tekniği ve ses renginin kullanımı ve onun icra etme heyecanı efsanevi kabul edilirdi. Horowitz 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden biri olarak kabul edilir.

Natalia Strelchenko,, Rus asıllı Norveçli piyanist. Rusya'daki St. Petersburg Devlet Konservatuvarı ve Norveç Müzik Akademisi'nde eğitim aldı.

<span class="mw-page-title-main">Koral Fantazi</span>

Piyano, koro ve orkestra için do minör fantezi, Op. 80, 1808 yılında Ludwig van Beethoven tarafından bestelenmiştir. Koro için yazılan kısım Christophe Kuffner'in bir şiiri üzerine yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yan flüt</span>

Flüt, yanlamasına çalınan, metalden ya da tahtadan yapılabilen bir üflemeli çalgıdır. Flüt ailesinin en yaygın türüdür, orkestralarda ve bandolarda sıkça kullanılır. Pikolo flüt, alto flüt, bas flüt gibi enstrümanlar da flüt ailesindendir; Pikolo flüt normal flütün yarısı boyundadır, alto flüt ise normal flütlerden biraz daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Michel Sogny</span> Fransız piyanist (d. 1947)

Michel Sogny, Macar asıllı Fransız piyanist, besteci, pedagog ve yazar. Sogny, piyano öğretmek için yeni bir yaklaşım geliştirmiştir. Yaklaşımında, her yaştan birçok öğrencinin bu enstrümanı çalışmaktan zevk almasını sağladı. Çünkü piyano çalmanın genellikle çocukluk döneminde öğretilmediği takdirde ulaşılamaz olduğu düşünülmektedir.