İçeriğe atla

La Silla Gözlemevi

Koordinatlar: 29°15′27″S 70°44′15″W / 29.2575°G 70.7375°B / -29.2575; -70.7375
La Silla Gözlemevi
Şili'deki La Silla alanının havadan görünümü
Alternatif isimlerLa Silla Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Organizasyon
Gözlemevi kodu 809 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yerCoquimbo bölgesi, Şili
Koordinatlar29°15′27″S 70°44′15″W / 29.2575°G 70.7375°B / -29.2575; -70.7375
Yükseklik2.400 m (7.900 ft) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kuruluş tarihi1964 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskoplar
  • BlackGEM
  • ESO 1-m Schmidt telescope
  • ESO'nun 3,6 metrelik teleskobu
  • Leonhard Euler Teleskobu
  • MASCARA
  • MPG/ESO teleskobu
  • Rapid Eye Mount teleskobu
  • TAROT-Güney robotik gözlemevi
  • TRAPPIST
  • Yeni Teknoloji Teleskobu
  • İsveç-ESO Milimetre Altı Teleskobu Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ls.eso.org/index.html Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Şili üzerinde La Silla Gözlemevi
La Silla Gözlemevi
La Silla Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

La Silla Rasathanesi Şili'de bulunan 18 teleskoplu bir rasathanedir. Bu teleskopların dokuz tanesi European Southern Observatory (ESO) (Avrupa Güney Rasathanesi) tarafından inşa edilmişlerdir ve rasathanesinde bulunan diğer teleskopların da birçoğuna yine ESO tarafından kumanda edilmektedir. La Silla Rasathanesi, Güney Yarımküredeki en büyük gözlemevlerinden biridir.

La Silla dağı 2400 m yüksekliktedir ve Atacama Çölü'nün güney ucunda yer almaktadır. La Serena şehrinin 160 km kuzeyinde yer almaktadır.

La Silla dağının eski adı Cinchado'ydu ve şeklinden dolayı İspanyolcada anlamı semer olan La Silla adını almıştır. Rasathanesinin bu dağa kurulmasının en önemli nedeni dağın, astronomların baş düşmanı olan toz ve yapay aydınlatmalardan çok uzakta olmasıdır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "La Silla Rasathanesi İnternet Sitesi". 27 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2007. 

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teleskop</span> uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen, astronomların kullandığı, bir rasathane cihazı

Teleskop veya ırakgörür, uzaydan gelen her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen astronomların kullandığı, bir rasathane cihazıdır. 1608 yılında Hans Lippershey tarafından icat edilmiştir ve 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa gökyüzü gözlemleri yapmakta kullanılmıştır. Uzaydaki cisimlerden yansıyarak veya doğrudan gelen görülen ışık, ultraviyole ışınlar, kızılötesi ışınlar, röntgen ışınları, radyo dalgaları gibi her türlü elektromanyetik yayınlar; kozmos hakkında bilgi toplamak için çok gerekli kanıtlardır. Bu kanıtlar, klasik manada optik teleskoplarla ya da çok daha modern radyo teleskoplarla incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Takiyüddin'in Rasathanesi</span> 1575te Takiyüddinin İstanbul, Tophane sırtlarında kurduğu gözlemevi

Takiyüddin'in Rasathanesi, 1575 yılında Osmanlı bilgini Takiyüddin tarafından İstanbul'da Tophane sırtlarında kurulan gözlemevidir.

<span class="mw-page-title-main">Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü</span> astronomi ve meteoroloji gözlemevi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim kurumu. Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi, İstanbul'un Anadolu yakasında Üsküdar ilçesinin Kandilli Mahallesi'nde, Boğaz'a bakan bir tepenin üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöz Dağı</span>

Alagöz Dağı, Ermenistan Cumhuriyeti'ndeki en yüksek dağ. Kuzeybatı Ermenistan'da, Aragatsotn idari bölgesinde bulunan ve Erivan'ın 40 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Alagöz, kraterini dört zirvesinin çevrelediği, sönmüş bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Meraga Gözlemevi</span> 1259 yılında Hülagû Han tarafından Meragada kurulan gözlem evi

Meraga Rasathanesi, 1259 yılında Hülagû Han tarafından Meraga'da kurulan gözlem evi.

<span class="mw-page-title-main">Gözlemevi</span>

Gözlemevi ya da Rasathane; rasat gözlem, hane ise ev anlamına gelir. Uzaydaki her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulabilirler. Rasathaneler yıldızların hareketlerini gözlemek için kurulmuşlardır. Rasathaneler uzayı gözlemlemek için yapılırlar. Dolayısıyla en iyi gözlem yapılabilecek yüksek ve havasının yıl boyunca açık olan yerler tercih edilir. Türkiye'de Antalya'da Toroslarda kurulu olan rasathane en çok bilinen ve gelişmiş olanıdır. İstanbul Sancaktepe'de de 14inch çapında teleskoba sahip halka açık bir gözlem evi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Güney Rasathanesi</span>

Avrupa Güney Rasathanesi ya da daha resmî adıyla Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu hükûmetlerarası bir astronomi araştırma organizasyonudur ve Avrupa Birliği üyesi olan 12 devlet ile İsviçre tarafından desteklenmektedir. 1962 yılında kurulmuştur ve daha çok işlettiği, aktif optiğin öncülerinden olan New Technology Telescope (NTT) ve dört adet 8 metre sınıfındaki teleskopa sahip olan Very Large Telescope (VLT) gibi Dünya'nın en büyük teleskopları ile üne kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Atacama Çölü</span> Güney Amerikada bir çöl

Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müzesi. İstanbul'da tarihi Kandilli Rasathanesi içinde 2006 yılından beri hizmet veren müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Chacaltaya</span>

Chacaltaya, Bolivya And dağlarının Cordillera Real dağlarında bir sıradağı. Bolivya'nın de facto başkenti La Paz'ın 15 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. 5.421 metre yüksekliğine sahip olup zirvesinden Titicaca Gölü görünebilir. Jeoloji bilimdalında granit ve greisen ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">W. M. Keck Gözlemevi</span>

W. M. Keck Rasathanesi, Hawaii'de bulunan iki teleskoplu bir rasathane. 4145 metre yükseklikte, Mauna Kea'nın zirvesi yakınlarında bulunur. İki teleskobun her birinin ana aynalarının çapı 10 metredir. Bu büyüklükle, Büyük Kanarya Teleskobu'nun hemen ardından Dünya'nın ikinci en büyük teleskobudurlar. İki teleskop tek bir teleskop gibi birlikte çalışabilirler. Her bir teleskobun ağırlığı 300 tondur.

<span class="mw-page-title-main">Calar Alto Rasathanesi</span> Almeria, İspanyadaki astronomik gözlemevi

Calar Alto Rasathanesi, İspanya'nın Almería ilinde bulunan bir rasathane. Almanya'dan Max Planck Astronomi Enstitüsü ve İspanya'dan Instituto de Astrofísica de Andalucía tarafından yönetilir ve sahibi de bu iki kuruluştur. 2168 metre yüksekliğinde bir dağda bulunur. 1970 yılında önerilmiş, resmî açılışı 1975'in Temmuz ayında yapılmıştır. Rasathanedeki en büyük teleskop, Max Planck Enstitüsü'nün 3,5 metrelik teleskobudur.

<span class="mw-page-title-main">Kitt Zirvesi Ulusal Gözlemevi</span> ABDde bulunan bir gözlemevi

Kitt Zirvesi Ulusal Gözlemevi, ABD'nin Arizona eyaletinde bulunan bir rasathane. Sonora Çölü'ndeki Quinlan Dağları'nda Kitt Tepesi'nde bulunur. Tucson'ın 88 km güneybatısındadır. Asıl olarak Ulusal Görünür Astronomi Rasathanesi'ne ait olsa da bazı teleskoplar Arizona Üniversitesi gibi farklı kuruluşlara aittir. Nicholas U. Mayall Teleskobu, WIYN Teleskobu gibi 26 adet birbirinden bağımsız teleskoba ev sahipliği yapar. Bu özelliğiyle Dünya'nın en büyük ve en çeşitli astronomi aletleri topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Édouard Jean-Marie Stephan</span> Fransız gökbilimci (1837 – 1923)

Édouard Jean-Marie Stephan, Fransız astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Atacama Large Millimeter Array</span>

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA), Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde yüksek bir platoda bulunan astronomik interferometre özellikli radyo teleskoplardır. Milimetre ölçülerinde dalgaboylarını belirlemek daha kolay olduğundan rasathane, yüksek ve kuru olması nedeniyle Atacama Çölü'nde 5.000 metre yükseklikteki Chajnantor Platosu'na kurulmuştur. 66 adet 12 metre ve 7 metre çaplarında radyo teleskoplar evrendeki milimetre ve milimetre-altı ölçülerinde dalgaboylarını araştırmaktadır. ALMA'nın evrenin erken dönemlerindeki yıldız doğumları hakkında fikir vermesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Very Large Telescope</span> Şilinin Atacama Çölünde, 2635 m yükseklikte dev teleskop

Very Large Telescope (VLT) Şili'nin Atacama Çölü'nde, 2635 metre yükseklikte Cerro Paranal dağında yerleşik bulunan ve Avrupa Güney Rasathanesi tarafından işletilen dev teleskoptur. VLT, Mapuche dilinde astronomik nesneler için kullanılan Antu, Kueyen, Melipal ve Yepun olarak bilinen dört ayrı optik teleskoptan oluşmaktadır ve çok yüksek bir açısal çözünürlük elde etmek için bunlar birlikte kullanılabilmektedir. Teleskopların her biri 8.2 m çapında bir birincil aynaya sahiptir. Teleskoplar 1,8 m açıklığı olan dört hareketli yardımcı teleskop (ATs) tarafından tamamlanan bir dizi oluşturmaktadırlar. Bu teleskoplar, ayna çapı 200 metre olan bir teleskop gibi işlevleri olan bir interferometre oluşturarak birlikte çalışabilirler ya da ayrı ayrı kullanılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Llano de Chajnantor Rasathanesi</span> Kuzey Şilide Atacama Çölünde bulunan rasathane grubu

Llano de Chajnantor Rasathanesi, yerden 4.800 m yüksekte, Kuzey Şili'de Atacama Çölü'nde bulunan rasathane grubuna verilen genel bir isimdir. Antofagasta bölgesinde bulunan bu alan, San Pedro de Atacama köyüne yaklaşık olarak 50 kilometre uzaklıktadır. Oldukça kurak ve soğuk bir iklimi olan bu bölge insanlar için elverişli olmamasına karşın milimetre-altı astronomi için mükemmel bir konum özelliği taşımaktadır. Bunun nedeni ise su buharlarının milimetre-altı radyasyonu emerek gözlemin verimini düşürmesidir. Llano de Chajnantor bölgesi aynı zamanda dünyanın en büyük ve pahalı astronomik teleskop projesine, Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA), ev sahipliği yapmaktadır. Llano de Chajnantor ve çevresi Şili hükûmeti tarafından Chajnantor Bilim Fonu kapsamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Palomar Gözlemevi</span> Rasathane

Palomar Rasathanesi, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'ne bağlı San Diego yakınlarında bulunan Palomar Dağı'ndaki bir rasathanedir. 45 yıl boyunca kullanılmıştır. 1948-1993 yılları arasında Dünya'nın en büyük teleskobu olarak tarihe geçmiştir. Yılın belirli günlerinde astronomi çalışmalarına destek vermektedir.

Kraliçe Seondeok, Silla Krallığı 27. hükümdarı ve ilk kadın hükümdardır. Saltanatı MS 632'den 647 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Egbert Adriaan Kreiken</span>

Egbert Adriaan Kreiken, Hollandalı astronom, eğitimci.