İçeriğe atla

La Paura

La Paura
Non credo più all'amore
YönetmenRoberto Rossellini
YapımcıHerman Millakowsky
SenaristRoberto Rossellini
Sergio Amidei
Franz von Treuberg
Hikâye (eser)Stefan Zweig
OyuncularIngrid Bergman
Mathias Wieman
Renate Mannhardt
Kurt Kreuger
MüzikRenzo Rossellini
Görüntü yönetmeniCarlo Carlini
Heinz Schnackertz
KurguJolanda Benvenuti
Walter Boos
DağıtıcıMinerva Film SpA
CinsiSinema filmi
Türüfilm noir
RenkSiyah-beyaz
Çıkış tarih(ler)i5 Kasım 1954 (1954-11-05)  Almanya
18 Şubat 1955 (1955-02-18)  İtalya
Süre83 dakika
ÜlkeAlmanya, İtalya
DilAlmanca, İtalyanca

La Paura (İngilizceFear) Roberto Rossellini'nin yönettiği ve eşi Ingrid Bergman'ın oynadığı 1954 dram filmidir. Film İngilizce Angst olarak İngilizce konuşulan ülkelerde piyasaya sürülmüştür. Bu gevşek bir Stefan Zweig romanı Fear uyarlamasıdır. Film Münih'te, eş zamanlı olarak Almanca ve İngilizce olarak çekildi. Rossellini on yıl önceki Alman filmi Almanya, Sıfır Yılı çevirdikten sonra maddi ve manevi açıdan Almanya'nın yeniden yaratılmasını araştırmak ister.[1] Film, Hitchcock ve Alman dışavurumculuk etkileri taşıyan bir kara filmdir.

Konusu

Irene Wagner (Bergman), önde gelen Alman bilim adamı Profesör Albert Wagner (Wieman) eşidir. Erich Baumann (Kreuger) ile bir ilişkisi vardır. Masumiyet ve "mükemmel evliliği" korumak umuduyla Irene, bunu kocasına iftira etmez. Bu durum Irene'de kaygı ve suçluluğa yol açar. Bu arada, Johann Schultze (Mannhardt), Erich'in kıskanç, (eski) kız arkadaşı, ilişkiyi öğrenir ve Irene'ye şantaj yapmaya başlar. Böylece Irene'nin kendine uyguladığı psikolojik işkence, sert bir gerçekliğe döner. Irene bu zorbalığının onu korkutmaya yönelik bir komplo olduğunu öğrenir ve ölümcül bir öfkeye kapılır. İntihara teşebbüs eder ve son dakikada kocası tarafından kurtarılır.

Oyuncular

  • Ingrid Bergman: Irene Wagner
  • Mathias Wieman: Profesör Albert Wagner
  • Renate Mannhardt: Luisa Vidor, Johann Schultze
  • Kurt Kreuger: Erich Baumann
  • Elise Aulinger: Haushaelterin
  • Edith Schultze-Westrum
  • Steffi Stroux
  • Annelore Wied
  • Klaus Kinski: Kabare sanatçısı (listelenmemiş)

Tepkiler

Film İtalya ve Almanya'da yayımından sonra iyi iş yapmadı. Devamında italyan dağıtımcı filmi tekrar kurguladı ve Non credo più all'amore (artık aşka inanmıyorum) adıyla tekrar piyasaya sürdü. Bu versiyonda balık avlama sahnesi kısaltılmış, iki sessiz sekansa açıklayıcı anlatım eklenmiştir. Ayrıca filmin sonu Bergmanın bir kır evinde ailesinin yanında intiharı ile değil eşinden ayrılıp çocukları için yaşamaya devam etmesi şeklinde değiştirilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Film Exhibitions: 2006: Roberto Rossellini". The Museum of Modern Art. 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ingmar Bergman</span> İsveçli oyun yazarı ve yönetmen

Ernst Ingmar Bergman, İsveçli oyun yazarı ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Anna Magnani</span> İtalyan oyuncu (1908-1973)

Anna Magnani, 20. yüzyıl İtalyan sinemasının en önemli ve tanınmış sinema ve tiyatro oyuncularından biri ve Oscar Ödülü alan ilk İtalyan oyuncudur.

<i>Çöküş</i> (film)

Çöküş, 1945 yılı Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in son günlerini ve Berlin'in düşüşünü anlatan 2004 yılı yapımı Almanca tarihi bir savaş drama filmidir. Oliver Hirschbiegel'in yönetmenliğini yaptığı filmin senaryosu Joachim Fest isimli tarihçinin yazdığı Inside Hitler's Bunker adlı eserden esinlenilmiştir. Son günlere ait anılar kısmen Albert Speer'in kısmen de Hitler'in sekreteri Traudl Junge'nin Until the Final Hour adlı kitaplarına dayanmaktaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michelangelo Antonioni</span> İtalyan film yönetmeni ve senarist (1912-2007)

Michelangelo Antonioni, İtalyan film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Roberto Rossellini</span>

Roberto Rossellini, İtalyan senaryo yazarı ve yönetmen. Yeni Gerçekçilik akımının en önemli yönetmenlerindendir. İlk yeni gerçekçi film Roma, Açık Şehir'in yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Lenard</span> Alman fizikçi (1862 – 1947)

Philipp Eduard Anton von Lenard, 1905'te katot ışınları ve özellikleri araştırmasıyla Nobel Fizik Ödülü almış Alman fizikçidir. Kendisi milliyetçi ve Yahudi aleyhtarı; aktif bir Nazi ideoloji savunucusudur. 1920'lerde Adolf Hitler'i desteklemiş ve Nazi döneminde “Deutsche Physik” hareketinde önemli bir rol-model olmuştur.

<i>The Paper Chase</i> (film) film

The Paper Chase 1973 ABD yapımı dramatik filmdir. John Jay Osborn, Jr.'ın 1970 yılında yazdığı kendi anılarına dayanan aynı adlı romanından James Bridges tarafından sinemaya uyarlanmıştır.James Bridges'in aynı zamanda yönetmenliğini de üstlendiği filmin başlıca rollerinde Timothy Bottoms, Lindsay Wagner ve John Houseman oynamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bruno Ganz</span> İsviçreli aktör

Bruno Ganz, İsviçreli ünlü sinema oyuncusudur. Çöküş (2004) filminde Adolf Hitler'i oynayarak büyük bir performans ve başarı gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Giulietta Masina</span> İtalyan oyuncu (1921-1994)

Giulietta Masina, ödüllü İtalyan sinema oyuncusu. Doğumunda verilen isim Giulia Anna Masina idi. Kendisine kısaca Giulietta da deniyordu.

<i>Jeanne dArcın Tutkusu</i> (film, 1928)

Jeanne d'Arc'ın Tutkusu 1928 Fransa yapımı sessiz filmdir. Özgün adı La Passion de Jeanne d'Arc tır. İngilizce konuşulan ülkelerde The Passion of Joan of Arc adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 2000'de düzenlenen 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiştir.

<i>Başkalarının Hayatı</i>

Başkalarının Hayatı, 2006 Almanya yapımı dramatik dönem filmidir.

<i>Avrupa 51</i>

Avrupa '51, 1952 İtalya yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Europa '51 olan film ABD'de Greatest Love, İngiltere'de ise No Greater Love adlarıyla gösterilmişti.

<i>Brahmsı Sever misiniz?</i> (film)

Brahms'ı Sever misiniz?, 1961 Fransa - ABD ortak yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Goodbye Again olan film sıklıkla Aimez-vous Brahms? olan Fransızca adıyla da anılmaktadır. Film tekrar elveda anlamına gelen İngilizce adını ise filmde gece kulübündeki şarkıcı Diahann Carroll'ın seslendirdiği caz parçasından almıştır.

<i>Berlin Üzerindeki Gökyüzü</i> 1987 Almanya Fransa ortak yapımı şiirsel fantastik film

Berlin Üzerindeki Gökyüzü, 1987 Almanya Fransa ortak yapımı şiirsel fantastik filmdir. Özgün adı Der Himmel über Berlin olan film ABD'de Wings of Desire adıyla gösterilmişti. Film Türkiye'de Nisan 1989'da 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gösterildi. 2006 yılında ise filmin Türkçe seslendirilmiş videoları DVD ve VCD formatlarında Arzunun Kanatları adıyla Türkiye'de piyasaya verildi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Wolfgang Korngold</span> Amerikalı besteci (1897 – 1957)

Erich Wolfgang Korngold Avusturya-Macaristan İmparatorluğu asıllı ve sonra ABD vatandaşlığına geçmiş müzisyen ve besteci. Özellikle romantik müzik ve sinema film müziği besteleri ile tanınmıştır. Max Steiner ve Alfred Newman gibi bestecilerle birlikte Amerikan Hollywood film endüstrisi için film müziğini ortaya çıkartan ve geliştiren bestecidir. Yaşamının sonuna doğru uzmanlaştığı beste akımı ve katkı yaptığı müzik janrı pek değerli olarak görülmemekteydi. Fakat son yıllarda müziksel katkıları tekrar değerlendirilmiş ve eserlerine yeniden yakın bir ilgi doğmuştur.

<i>Almanya, Sıfır Yılı</i>

Almanya, Sıfır Yılı, 1948 İtalya yapımı dramatik Yeni Gerçekçi filmdir. İtalyanca özgün adı Germania Anno Zero olan ve Almanca çekilen filmin Almanya'daki adı ise Deutschland im Jahre Null'du. Film Türkiye'de ilk kez Mart 1966'da Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmişti. Filmin sonradan yapılan İtalyanca dublajlı bir versiyonu da yaygın olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç sineması</span>

İsveç sineması, 20. yüzyılda İskandinavya'nın önde gelen sinema endüstrisi olarak bilinir. Bu popülerlik büyük ölçüde Victor Sjöström ile Ingmar Bergman'ın; daha yakın dönemlerdeyse Roy Andersson, Lasse Hallström ve Lukas Moodysson gibi yönetmenlerin başarılarından kaynaklanmaktadır.

<i>Hitlerin Son 10 Günü</i>

Hitler'in Son 10 Günü, Adolf Hitler'in intiharına giden günleri anlatan 1973 yapımı İngiliz-İtalyan biyografik drama filmi. Filmde Alec Guinness ve Simon Ward rol alıyor ve Alistair Cooke tarafından sunulan bir tanıtım yer alıyor. Orijinal müzik Mischa Spoliansky tarafından bestelendi. Film, Hitler'in Son Günleri: Führerbunker'den kurtulan Alman Ordusu subayı Gerhard Boldt'un Göz Gören Hesabı adlı kitabına dayanıyor. Filmin çekim yerleri arasında Roma'daki De Laurentiis Stüdyoları ve İngiltere'nin bir kısmı bulunmaktadır.

Talihin Böylesi Álex de la Iglesia'nın yönettiği 2011 tarihli İspanya yapımı filmdir. Filmin başrollerinde José Sánchez Mota ve Salma Hayek yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">31. Akademi Ödülleri</span>

31. Akademi Ödülleri töreni, 1958'in en iyi filmlerini ödüllendirmek için 6 Nisan 1959'da düzenlendi. Yapımcı Jerry Wald, törenin yayınında sürenin aşılmadığından emin olmak için törenden kesintiler yapmaya başladı. Çok fazla kesinti yaptı ve tören 20 dakika erken sona erdi. Ardından Jerry Lewis zamanı doldurma girişiminde bulundu. En sonunda NBC bir spor şovunun yeniden yayınlanmasını kesti.