İçeriğe atla

La Parisienne (Renoir tablosu)

La Parisienne (Renoir tablosu)
Sanatçı Pierre-Auguste Renoir
Yıl 1874
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 163.5 cm × 108.5 cm (644 in × 427 in)
Konum Cardiff Ulusa Müzesi

La Parisienne (kelime anlamıyla Parisli -Kadın-) veya La Dame en bleu (kelime anlamıyla Mavili Kadın), Fransız ressam Pierre Auguste Renoir'ın 1874'te tamamladığı ve şu anda Cardiff Ulusal Müzesi'nde sergilenen bir yağlı boya tablosudur. Eser, Renoir'ın 1874'teki ilk empresyonist sergide sunduğu yedi eserden biridir. Aynı zamanda eser, Ulusal Müze'nin sanat koleksiyonunun en önemli parçalarından biridir.

Stil

1874 yılında tamamlanan La Parisienne, sanatçı tarafından imzalanmış ve tarihlenmiş, tuval üzerine yağlı boya bir tablodur. Dikkat çekici koyu mavi uzun katmanlı bir elbise giymiş, eldivenlerini takarken yüzü izleyiciye dönük resmedilmiş genç bir kadın resmedilmiş. Başlangıçta resmin arka planında sol üstte bir kapı ve sağ üstte bir perde vardı, ancak bu detaylar eser ilk sergisine çıkmadan önce Renoir tarafından ilerleyen zamanlarda değiştirildi.[1] Bu değişiklikler, merkezdeki kadın figürünü ayrıntılardan arınmış, neredeyse tarafsız bir alanda yüzer durumda bırakır.[1]

Tanımlanamayan mavi, leylak rengi ve sarı-gri zemin, eserin nihai görünümüne önemli ölçüde katkı sağlar. Arka plandaki boya, daha ayrıntılı ve katmanlı olan merkezdeki kadın figüründen çok daha ince ve gevşek bir biçimde çalışılmış. Şapka, küpeler, küpelerin üzerindeki saçlara ek olarak üst kirpiklerin çalışılma biçimi; bu detayların, tabloya vernik tabakası atıldıktan sonra eklendiğini göstermektedir.[2]

Tablo üzerine eleştiriler

Eser, 1874 yılında La Parisienne adıyla ilk kez sergilendiğinde, tıpkı o gün sergilenen diğer eserler gibi karışık eleştiriler aldı; çoğu eleştirmen sergideyken bu tablodan bahsetti.[1] Ancak aralarından bir tanesi olan Fransız eleştirmen Ernest Chesneau bunu bir "başarısızlık" olarak nitelendirdi.[1]

Le Rappel'den Jean Prouvaire, tabloyla ilgili karışık duygularını dile getir

"Botunun burnu neredeyse görünmez ve küçük siyah bir fare gibi dışarı bakıyor. Şapkası bir kulağın üzerine eğilmiş ve cüretkar bir şekilde cilveli, elbisesi vücudunu yeterince göstermiyor. Kilitli kapılardan daha sinir bozucu bir şey yok. Resim bir portre mi? Korkarım ki öyle. Gülümseme sahte ve yüz, yaşlılıkla çocuksuluğun güçlü bir karışımı. Ancak onda hâlâ naif bir şeyler görebiliyoruz. Bu küçük hanımın iffetli görünmek için çok çaba sarf ettiği anlaşılabiliyor. Son derece güzel boyanmış olan elbise, gök mavisi renginde."[1]

Eser, 1898 yılında Henri Rouart'ın koleksiyonunda yer alıyorken, ressam Paul Signac La Parisienne'i şöyle tanımladı:

"1874'te Renoir tarafından yapılmış, mavi elbiseli bir kadının büyük bir tablosu. Elbise mavi, saf, yoğun bir mavi. Kadının cildi, renkler arasındaki kontrasttan dolayı sarımsı, yansımasından dolayı ise yeşil görünüyor. Renkler arasındaki etkileşim takdire şayan bir şekilde yakalanmış. Basit, taze ve güzel. Yirmi yıl önce yapılmış bir tablo ancak stüdyodan çıkmış zannedersiniz."[2]

La Parisienne, 1952'de Galler Ulusal Müzesi koleksiyonunun bir parçası olduğu günden beri, müze koleksiyonunun önemli bir parçası haline geldi. Ann Sumner, 2005 tarihli Color and Light adlı yayınında, Renoir'in bu eserini, "Ulusal Müzedeki en ünlü tablo" olarak tanımladı, Cardiff müzesi "tablonun, müzenin en popüler sergilerinden biri olarak kabul edildiğini" belirtiyor.[3]

Tarih

La Parisienne, 1874'te tamamlandı ve ilk olarak, o yılın Nisan ayında Nadar'ın stüdyosunda düzenlenen ve ilk Empresyonist sergi olarak anılan sergide, diğer sanatçılara ait olan, beş yağlı boya tablo ve Renoir'den bir pastel tablo ile birlikte sergilendi.[1] Stüdyoda ayrıca Monet, Cézanne, Pissarro, Sisley gibi embriyonik sanat hareketinin önde gelen yıldız isimlerin de çalışmaları yer aldı.

Resmin modeli Fransız aktris Henriette Henriot'du (1857–1944), resmin modelliğini yaptığı sırada on altı yaşında olan Henriot, 1874'te bilinmeyen biriydi, ancak daha sonra Théâtre de l'Odéon'da kendini göstererek iyi tanınacaktı ve André Antoine'ın Théâtre Libre'sinin yapımlarında rol alacaktı.[2] İlerleyen yıllarda Henriot, La Source (1875) ve The Page (1876) dahil olmak üzere Renoir için en az on bir başka resim için modellik yapacaktı.

La Parisienne, ilk sergilendiği yıl olan 1874'te satın alındı. Renoir'ın arkadaşı, empresyonist bir sanatçı ve aynı zamanda bir sanat koleksiyoncusu olan Henri Rouart, tablo için arkadaşı Renoir'a 1.500 frank ödeveyerek tabloyu satın aldı ve tabloyu Paris'teki Rue de Lisbonne'daki evine astı. Rouart, tabloyu 1892'de Paris'teki bir sergide sergilenmesi için ödünç verdi, eser bu sergide La Dame en Bleu adıyla sergilendi.[1] Rouart, 1912'nin başlarında öldüğünde, koleksiyonu parçalandı ve açık artırmaya çıkarıldı. La Parisienne, Aralık 1912'de Paris'te satıldı. Eser, Paul Durand-Ruel ve Amerikan sanat bayiliği Knoedler tarafından ortaklaşa biçimde satın alındı. Durand-Ruel daha sonra resimdeki payını Knoedler'a sattı. Eser, 1913'te Londra'da bulunan Grosvenor Meydanı'ndaki Ulusal Portre Derneği sergisinde sanat severlerle buluştu. Gallerli sanat koleksiyoncusu Gwendoline Davies tarafından Mart ayında sergiden satın alındı ve buradan Bath'taki Holburne of Menstrie Müzesi'ne transfer edildi. Resim, 1952'de Galler Ulusal Müzesi'ne miras bırakıldı ve burada bugüne kadar kaldı. Galler'de halk arasında The Blue Lady olarak bilinen tablo[1] Cardiff Ulusal Müzesi'nin 16. galerisinde sergileniyor.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Sumner (2005), p. 120.
  2. ^ a b c Sumner (2005), p. 123.
  3. ^ "La Parisienne vies for art prize". BBC. 5 Ağustos 2005. 26 Mayıs 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  4. ^ "The Parisian Girl [La Parisienne]". National Museum Wales. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 

Kaynakça

  • Colour and Light: Fifty Impressionist and Post-Impressionist Works at the National Museum of Wales. Cardiff: National Museum of Wales. 2005. ISBN 0-7200-0551-5.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Şablon:Pierre-Auguste Renoir

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

Claude Monet, Fransız empresyonist ressam. Oscar-Claude Monet veya Claude Oscar Monet olarak da bilinir. İzlenimcilik terimi, Monet'nin İzlenim: Gün Doğumu adlı resminden gelmektedir. İzlenimcilik, modern resim sanatındaki ilk büyük devrimci harekettir. Monet, resimlerinde fırça darbeleriyle oluşturduğu değişik renklerde noktalarla istediği izlenimi uyandıracak renk ve ışık etkisini yaratmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

<i>Halka Yol Gösteren Özgürlük</i> Eugéne Delacroix tarafından çizilmiş resim

Halka Yol Gösteren Özgürlük, Fransız resim sanatının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen yağlı boya tablo. Fransız romantik ressamlarından Eugene Delacroix tarafından yapılmıştır. 1830 senesinde Kral 10. Charles'in devrilişine yol açan üç günlük halk ayaklanmasının anısına yapılmıştır. Tüm dünyada Fransız Devrimi'nin simgesi kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<i>Tuileriesde Müzik</i> Édouard Manet tarafından 1862 yılında yapılmış tuval üzerine yağlı boya tablo

Tuileries'de Müzik, Fransız ressam Édouard Manet tarafından 1862 yılında yapılmış tuval üzerine yağlı boya tablo. Eser şu anda Londra Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh eserleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Vincent van Gogh'un eserlerinin listesi Hollandalı ressam Vincent van Gogh (1853-1890) tarafından yapılmış tablo ve diğer eserlerinin tam olmayan bir listedir. Yaşamı süresince çok az değer verilmiş olan ressamın ünü ölümünden sonraki yıllarda giderek artmıştır. Bir rivayete göre van Gogh yaşamı boyunca yalnızca bir resmini satabilmiştir. Kırmızı Üzüm Bağı adlı bu tablo ressam ve sanat koleksiyoneri Anna Boch tarafından 400 franga satın alınmıştır. Günümüzde tarihin en büyük ressamlarından biri ve modern sanatın temellerini atanlardan biri olarak görülmektedir. Van Gogh yirmili yaşlarının sonuna kadar resme başlamadı ve en çok bilinen tablolarını yaşamanın son iki yılında yaptı. Aralarında 900 kadar yağlı boya tablo ve 1.100 çizim ve eskiz bulunan 2.000'den fazla sanat eseri üretti. 2013 yılında Montmajour'da Günbatımı adlı tablosu, 1928'den beri ressama ait olduğu belirlenen ilk büyük boyut eseri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Le Déjeuner des canotiers</span>

Le Déjeuner des canotiers Fransız empresyonist ressam Pierre-Auguste Renoir'ın 1881 yılından bir tablosudur. Resimdeki kişiler Renoir'ın nişanlısı Aline Charigot, empresyonist ressam Gustave Caillebotte, lokanta sahibin oğlu Alphonse Fournaise, Baron Raoul Barbier, ressam Paul Lhote, oyuncular Ellen Andrée ve Jeanne Samary, İçişler bakanlığından Pierre Lestringuez, Gazette des Beaux-Arts'un editörü Charles Ephrussi ve diğer kişiler.

<span class="mw-page-title-main">Childe Hassam</span> Amerikalı ressam (1859 – 1935)

Frederick Childe Hassam, şehir ve kıyı sahneleriyle tanınan Amerikalı Empresyonist bir ressamdı. Mary Cassatt ve John Henry Twachtman ile birlikte Hassam, İzlenimciliğin Amerikalı koleksiyonculara, bayilere ve müzelere duyurulmasında etkili oldu. Kariyeri boyunca 3,000'den fazla resim, yağ, sulu boya, gravür ve taşbaskı yaptı ve 20. yüzyılın başlarında etkili bir Amerikalı sanatçıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bal du moulin de la Galette</span>

Bal du moulin de la Galette, Fransız sanatçı Pierre-Auguste Renoir'in 1876 tarihli bir tablosudur. Paris'teki Musée d'Orsay'de yer alıp İzlenimciliğin en ünlü şaheserlerinden biridir. Resim, Paris'in Montmartre semtindeki orijinal Moulin de la Galette'de tipik bir Pazar öğleden sonrasını tasvir ediyor. 19. yüzyılın sonlarında, işçi sınıfı Parisliler giyinir ve akşama kadar orada dans ederek, içki içerek ve galet yiyerek vakit geçirirlerdi.

Pembe ve Mavi, Fransız empresyonist Pierre-Auguste Renoir'ın Alice ve Elisabeth Cahen d'Anvers adlı yağlı boya tablosudur. 1881'de Paris'te tamamlanan resim, Louise Cahen d'Anvers ve kocası Yahudi finansör Louis Raphael Cahen d'Anvers'ın kızları Alice ve Elisabeth'i temsil ediyor. 1952'den beri muhafaza edildiği So Paulo Sanat Müzesi koleksiyonunun en popüler parçalarından biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Bougival'da Dans</span>

Bougival'de Dans, şu anda ABD, Massachusetts,Boston'daki Güzel Sanatlar Müzesi koleksiyonunda bulunan Fransız sanatçı Pierre-Auguste Renoir'in 1883 tarihli tuval üzerine yağlı boya tablosudur. "Müzenin en sevilen eserlerinden biri" olarak tanımlanan Paul Durand-Ruel tarafından yaptırılan koleksiyondaki üç eserden biridir. Renoir'ın yanı sıra birçok İzlenimci tarafından kullanılan bir site olan, Paris'in merkezine yaklaşık 15 km uzaklıktaki Fransız Bougival köyündeki bir sahneyi tasvir ediyor.