İçeriğe atla

La Mort d'Hyacinthe

Koordinatlar: 52°21′30.30″K 4°52′51.90″D / 52.3584167°K 4.8810833°D / 52.3584167; 4.8810833
La Mort d'Hyacinthe
Patates yiyen iki erkek ve üç kadın
Sanatçı Jean Broc
Yıl 1801 (1801)
Tür Yağlı boya
Boyutlar 440 cm (175 in)
Konum Musée Sainte-Croix, Poitiers

52°21′30.30″K 4°52′51.90″D / 52.3584167°K 4.8810833°D / 52.3584167; 4.8810833

La Mort d'Hyacinthe (TürkçeSümbülün Ölümü), Jean Broc'un bir tablosu. Tuval üzerine yağlı boya ile yapılmış resimde; iki sevgili Hyacinth (Sparta Kralı'nın oğlu) ve Apollon (Güneş Tanrısı) sümbüllerin içinde 1801 yılında resmedilmiştir. Poitiers'te, genellikle Musée Sainte-Croix müzesinde sergilenmektedir. Eser Ovidius tarafından Metamorfozlar kitabında Hyacinth'in sümbül olarak nasıl tanımlandığı, kökeni anlatılır.[1]

Tema ve resmedilişi

Geleneksel olarak Atina'da düzenlenen olimpiyat oyunları öncesi, efsaneye göre yaklaşan olimpiyatlara hazırlanan Apollon'un attığı diskle yarışmaya kalkışan Hyacinthos'ın disk kafasına çarpar ve Apollo'nun kolları arasında oracıkta can verir. Hyacinthos'ın kanının aktığı yerde[2] sümbül açar. Jean Broc bu olayı sümbüllerin üzerinde Apollon, Hyacinthos'ı ölürken, savrulurken ona sarılması şeklinde resmetmiştir.[3]

Tarih

Eserin temada ilk ressamı Benjamin West olup, 1771 yılında yaptığı aynı isimli; "Hyacinth'in Ölümü" adlı yapıttır. Jean Broc ilk tablodan esinlenerek bu tabloyu resmetmiştir. Eser ilk olarak 1801 yılında Paris Salonu'nda sergilenmiş, parça numarası 155 olan eser tekraren 1814 yılında yine Paris Salon'da sergilenmiştir. Daha sonra Horace Demarçay tarafından 1899 yılında satın alınarak Poitiers'e götürülmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Giovanni Battista Tiepolo (1996). Giambattista Tiepolo, 1696-1770. Google Kitap. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014.  (İngilizce)
  2. ^ Sinan Düzyürek (11 Ekim 2006). "Homofobik önyargı, eşcinsel bireyler ve terapistleri". Kaos GL. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014. 
  3. ^ "The Death of Hyacinth". WGA. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014.  (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbizon ekolü</span> Fransız manzara ressamlarının 1830-1870 arasında oluşturduğu grup

Barbizon ekolü, 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

Giovanni Battista Tiepolo, bilinen diğer adlarıyla Gianbattista veya Giambattista Tiepolo, Venedikli ressam ve baskı sanatçısıydı. Tiepolo, Venedikli fresk ressamlarının son "büyük ustası" olarak gösterilir. Gayet çok sayıda eser bırakmış ve sadece İtalya'da değil Almanya ve İspanya'da da çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

Gustave Moreau, çoğunlukla İncil'le ilgili ya da mitolojik figürlere odaklanmış Fransız sembolist ressam. Bir ressam olarak görsel şekillerden çok, edebi fikirlere yöneldi. Bu yönüyle pek çok sembolist yazar ve ressamın ilgisini çekti. Bu sanatçılar Moreau'yu akımlarının öncüsü olarak kabul etti.

Alexandre Cabanel, Fransız ressam.

<i>Ornansta Cenaze</i>

Ornans'ta Cenaze, Fransız ressam Gustave Courbet tarafından 1849-1850 yılları arasında yapılan tablo. Ressamın büyük amcasının 1848 yılındaki cenaze törenini anlatan tablo Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Saint-Lazare Garı</i> Édouard Manet tarafından 1873 yılında yapılan tablo

Saint-Lazare Garı ya da kısaca Demiryolu, Édouard Manet tarafından 1873 yılında yapılan tablo. Eserde, on dokuzuncu yüzyıl Paris şehir manzarasından bir kesit betimlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jules Breton</span> Fransız ressam (1827 – 1906)

Jules Adolphe Aimé Louis Breton, 19. yüzyıl Fransız gerçekçiliğinin önde gelen ressamlarındandır. Çalışmalarında çoğunlukla Fransa'nın kır yaşantısını konu etmiştir. Geleneksel metotlara olan bağlılığı Jules Breton'u köylerin güzelliğinin ve pastoralliğinin önemli nakledicilerinden biri haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Fernand Cormon</span> Fransız ressam (1845 – 1924)

Fernand Anne Piestre Cormon (d. 24 Aralık 1845, Paris – ö. 20 Mart 1924, Paris), Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Hyakinthos</span> Yunan mitolojisinde Apollon ile trajik bir aşk yaşayan Spartalı prens

Hyacinth, sümbül anlamına gelen ve Hyacinthus olarak da kullanılan, Yunan mitolojisinde ilahi olarak tanımlanan bir kahraman. Günümüzde Amykles'in klasik antik dönemde adıyla Sparta'da bir tümülüsün sırtında yaşamış Sparta prensidir. Olağanüstü güzellikte bir erkek olan Hyacinth, mitlere göre çocukluk arkadaşı Tanrı Apollon ile trajik bir aşk yaşar.

Jean Broc, Fransız ressam. Ünlü tablosu Benjamin West'in Hyacinthos'in Ölümü, yapıtını konu ve kompozisyon anlayışı bakımından tekrar yorumlayarak 1801 yılında tamamlamıştır. Eserlerinde ağırlıklı olarak eşcinsellik temasını işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-François Millet</span> Fransız ressam (1814 – 1875)

Jean-François Millet Fransız ressam ve Fransa taşrasında doğan Barbizon ekolünün kurucularından. Millet, köylü sınıfına dair tablolarıyla bilinir ve eserleri realizm akımının bir parçası olarak sınıflandırılır.

<i>Gezinti</i> (tablo)

Gezinti, Fransız ressam Claude Monet'nin 1875 tarihli tablosudur. Yürüyüş, Güneş Şemsiyeli Kadın, Madam Monet ve Oğlu gibi adlarla da bilinir.