İçeriğe atla

La Llorona

La Llorona filminden bir sahne

La Llorona ("Ağlayan Kadın", "Beyazlı Kadın"), Meksika kökenli bir şehir efsanesidir. Meksika, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısı, Porto Riko, Orta ve Güney Amerika'da anlatılır. Genellikle çocukları korkutmak, onlara söz dinletmek için anlatılan bu hikâyenin kökeninde Maria adında güzel bir kadının iki çocuğunu boğarak öldürmesinin ardından kendini nehre atarak intihar etmesi ve bu yüzden arafta kalması anlatılmaktadır. Maria'nın ruhu sonsuza kadar dünyada dolaşıp çocuklarına ağıt yakmaya mahkûm edilmiştir. Bazı anlatımlarda öteki dünyaya geçebilmesinin şartı çocuklarını bulup yanında getirmesi olarak belirlenmiştir.

Söylenceye göre beyazlar içinde, çekici bir kadının (Maria'nın hayaleti olduğu sanılmakta) geceleri nehrin yakınında ağıt yakarken duyulması ona "Ağlayan Kadın" adının takılmasına sebep olmuştur.

Maria'nın çocuklarını boğma sebepleri ve hayaletinin yaşayanlara musallat olması farklı şekillerde anlatılmıştır.

Bunların başlıcasında kocasını aldatan Maria, aşığıyla olabilmek için çocuklarını katleder. Bunu öğrenen aşığın artık Maria'yla olmak istememesi sonucu intihar eden kadının hayaleti arafta sıkışmıştır. Bu hikâyede öteki dünyaya geçebilmek için karanlık çöktükten sonra dışarıda yalnız dolaşan çocukları kandırarak veya zor kullanarak yanında götürmesi ve onları öldürerek gereken şartı sağlamaya çalışması anlatılmaktadır.

Bir diğerinde ise kocası tarafından aldatılan güzel kadının çocukları ve kendini öldürdükten sonra ıssız yol kenarlarında bekleyerek erkeklerin dikkatini çekmeye çalışması, çekiciliğiyle onları baştan çıkarması ve sevdiklerine ihanet ettirmesinin ardından onları öldürerek kinini çıkarmaya çalışması anlatılmaktadır.

Efsaneye göre onun ağlamasını duyan veya kendisini gören insanlar yakın zamanda ölüme mahkûmdurlar.

La Llorona aynı zamanda supernatural dizisine konu olmuştur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Genç Wertherin Acıları</i> Johann Wolfgang von Goethenin Yazdığı Roman

Genç Werther'in Acıları, Johann Wolfgang von Goethe tarafından 1774 yılında ve iki haftada yazılmış mektup romandır. Goethe, bu romanı yazdığında 25 yaşındaydı. Romanın piyasaya çıkmasının ardından hem pek çok intihar vakası ile karşılaşılmış, Almanya sokakları bir "Werther salgınına" uğramış, ortalığı mavi ceket, sarı pantolon giyen duygulu gençler istila etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<i>Kürk Mantolu Madonna</i> Sabahattin Alinin 1943 tarihli romanı

Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin 1943 yılında yayımladığı bir romanıdır. Kitapta dokunaklı bir aşk hikâyesi anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Gauguin</span> Fransız ressam (1848 – 1903)

Eugène Henri Paul Gauguin, Fransız ressam.

María la del Barrio, Thalía, Fernando Colunga ve Itatí Cantoral'ın başrolünde oynadığı Meksika yapımı bir pembe dizidir. 1996 yılında Televisa adlı kanal tarafından yaptırılan ve yayınlanan dizi daha sonra Birleşik Devletler'de 1996'da Univision'da ve Rusya'da 1997'de REN TV'de yayınlandı, ileriki yıllarda Türkiye de dâhil olmak üzere 100'ü aşkın ülkede daha yayınlanmak üzere satıldı. 1997'de en iyi pembe dizi ödülünü aldı. Dizi, Meksiko, Las Lomas de Chapultepec'de filme alındı. 1997'de María la del Barrio, Orta Asya'daki ülkelerden bazıları da dâhil olmak üzere 100'den fazla ülkeye satıldı. Dizi Türkiye'de 2003 yılında ikinci tekrarını yapmıştır. IMDb Puan'ı 8,8/10'dur. Çıktığı yıllarda dünyada oldukça ses getirmiştir ve Türkiye dâhil bütün ülkelerde reytinglerde tavan yapmıştır.

Burlesque on Carmen, Charles Chaplin'in Essanay Studios'daki 13. çalışması olan 1915 yapımı sessiz bir filmdir. Chaplin bu filmde o dönemde bir hayli popüler olan ve orijinal hikâyesini Prosper Mérimée'nin yazdığı Carmen adlı eseri kendine özgü bir şekilde yorumlamıştır. 1915'te çekilen film, 1916'da farklı bir versiyonla yeniden düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eleanor Marx</span> Aktivist ve Karl Marxın kızı

Eleanor Marx Marksist yazar ve politik eylemci. Karl Marx'ın en küçük kızıdır.

<i>Archibaldo de la Cruzun Suçlu Yaşamı</i>

Archibaldo de la Cruz'un Suçlu Yaşamı, İspanyol yönetmen Luis Buñuel' in yönettiği, 1955 yapımı bir Meksika filmidir. Filmde çeşitli kereler cinayet işlemeye niyetlenen; fakat amacına bir türlü ulaşamayan Archibaldo de la Cruz' un hikâyesi anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eleonora</span>

Eleonora Edgar Allan Poe tarafından yazılıp ilk defa 1842'de yayınlanan kısa öyküdür. Sıklıkla otobiyografik olarak değerlendirilir ve nispeten "mutlu" bir sona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">La traviata</span>

La traviata Giuseppe Verdi'nin bestelediği Francesco Maria Piave'nin libretto'sunu yazdığı 3 perdelik opera eseri. Alexandre Dumas'nın 1848 yılında yazdığı Kamelyalı Kadın romanını temel almıştır. İlk defa 6 Mart, 1853 tarihinde Venedik'te, Teatro la Fenice tiyatrosunda oynanmıştır. "La Traviata" başlığı doğru yoldan çıkmış kadın anlamındadır. Opera hazırlanmaktayken libretto yazarı Piave ve besteci Verdi orijinal hikâyenin yazarı Dumas gibi zamanın çağdaş olmasını istediler; fakat eseri sipariş veren yapımcı La Fenice Tiyatrosu eserin geçmişte yer almasında ısrar etti. Fakat 1880'lerden sonraki yapımlarda hep besteci ve librettocunun isteğine uygun olarak 19. yüzyıl zaman olarak uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katy Jurado</span>

Katy Jurado ödüllü Meksikalı oyuncu. 1950'lerden sonra Hollywood'un da aranılan oyunculerden biri oldu, buna rağmen ABD vatandaşlığına geçmedi.

<span class="mw-page-title-main">Maça Kızı (opera)</span> 1890 tarihli Peter İlyiç Çaykovski operası

Maça Kızı Op.68, Peter İlyiç Çaykovski'nin bestelediği operadır. Eserin librettosu, bestecinin kardeşi Modest Çaykovski tarafından şair ve yazar Aleksandr Puşkin'in öyküsünden uyarlanarak Rusça hazırlanmıştır. Eserin prömiyeri 19 Aralık 1890'da Sen Petersburg'da Mariinski Tiyatrosu'nda yapılmış ve daha sonra 31 Aralık 1890'da Kiev ve 4 Kasım 1891'de Moskova'da prömiyerler yapılmıştır. Bir zamanlar bu opera yapımlarında librettonun Fransızca tercümesi kullanılmış ve opera Pike Dam olarak hala hatırlanmaktadır. Fakat sonraki yapımlarda Rusça kullanılmıştır. Birçok ses ve video kayıtları bulunmakta ve dünya opera evlerinde çok kez sahnelenmektedir.

<i>Danny Phantom</i>

Danny Phantom, Nickelodeon için Butch Hartman tarafından yapılan ve Billionfold Studios tarafından üretilmiş olan bir Amerikalı çizgi dizisi. Dizi yarı hayalet bir çocuk olduğunu gizli tutmaya çalışırken kasabasını ve dünyayı hayalet saldırılarından koruyan genç bir yarı hayalet çocuk hakkındadır. Diziyi ayrıca The Fairly OddParents'ın Amerika Birleşik Devletleri harici ülkelere dağıtımını yapan Kanadalı animasyon şirketi Nelvana dağıtmaktadır. Dizi Amerika Birleşik Devletleri'nde sıklıkla "TV-Y7-FV" olarak derecelendirilir.

Kötülüğün Döngüsü İngiliz opera bestecisi Benjamin Britten tarafından bestelenmiş Prolog ve İki Perde'den oluşan bir oda operasıdır. Eserin librettosu romancı Henry James'in aynı isimli hayalet öyküsünden ilham alınarak uyarlanmıştir ve bestecinin bir aile dostu olan ve Briten'in birçok opera eserine sahne dekorlarını hazırlayan modern İngiliz ressamı John Piper'in karısı olan, "Myfanwy Piper" tarafından İngilizce olarak hazırlanmıştır. Eserin konusu opera sanatının geleneksel temalarının dışına çıkıp günsel sorunlardan olan çocuklara yönelik şiddet ve taciz konularını işlemektedir. Müziksel olarak ise eser bir tema ve 15 serilik onikilik sisteme göre yazılmış varyasyonlardan oluşmakta ve orkestranın aktif olarak katkısını içermektedir.

<i>Araf</i> (film, 2012) 2012 yapımı Türk dram filmi

Araf, Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2012 yapımı Türk dram filmi.
Başrollerini Neslihan Atagül, Barış Hacıhan ve Özcan Deniz'in paylaştığı film, arafta kalmış iki gencin hikâyesini anlatır. Büyüme, hayatı anlama, öğrenme, realiteyi anlama üzerine kurulu filmde, Zehra ve Olgun, otoban üzerine kurulu dev bir benzin istasyonunda vardiya usulü çalışmaktadırlar. Her şeyin gelip geçici olduğu bu yerde, hayatlarının da bir gün aniden değişeceği beklentisi içinde yaşamlarına devam ederler. Film Karabük'te çekilmiştir.

<i>Hayalet Öğrenciler</i> Frenciler

Hayalet Öğrenciler, yönetmenliğini Javier Ruiz Caldera'nın üstlendiği, komedi türündeki 2012 yapımı İspanyol filmi. Başrollerinde Raúl Arévalo, Alexandra Jiménez, Andrea Duro, Jaime Olías, Àlex Maruny, Anna Castillo, Aura Garrido ve Javier Bódalo'nun yer aldığı film; ölümlerinin ardından ölümle yaşam arasına kalan hayaletleri görme yeteneğine sahip olan bir öğretmenin, beş eski öğrencisinin hayalet olarak yaşadığı okula atanması sonrasında yaşananları konu almaktadır.

Pis Hikâye, Yaşar Kemal'in yayımlanan ilk hikâyesidir. Kemal, hikâyeyi 1946'da yirmi üç yaşında Kayseri'de askerliğini yaparken yazdı. Hikâyede Fadık'ın kaçırılıp tecavüze uğraması anlatılır. Sarı Sıcak'ın (1955) bazı baskılarına Pis Hikâye ve Teneke de eklenmiş daha sonraları tekrar çıkartılıp bir kitap olarak basılmıştır. Ayrıca Notos tarafından aynı adla kitap olarak yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm (kişileştirme)</span> ölümün kişileştirilmesi

Ölüm, insan kültüründe öne çıkan yeri nedeniyle, kişileştirilmiş bir güç olarak hayal edilir. Azrail olarak da bilinir. Bazı mitolojilerde, Azrail, kurbanlarını toplamak için gelirken onların ölümüne sebep olur. Bu nedenle, bazı hikâyelerdeki insanlar Ölüm'ün ziyaretinden kaçmayı, bazen de Ölüm'ü rüşvet ya da hile ile savuşturmayı deneyerek hayata tutunmaya çalışırlar. Diğer inançlarda ise, Ölüm Hayaleti sadece bir psikopomp'dur. Ne zaman ve nasıl olacağı konusunda kontrol sahibi değildir. Vücut ile ruh arasındaki son bağları koparıp ölenlere ahirette rehberlik ederek hizmet verir. Ölüm çoğu zaman erkek formunda kişileştirilir, ancak bazı kültürlerde Ölüm kadın olarak da algılanır.

Ezel adlı Türk aksiyon ve drama televizyon dizisinde yer alan tüm hayalî karakterler.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.