İçeriğe atla

La Guardialı Kutsal Çocuk

Olayların yaşandığı mekân, La Guardia kenti, günümüzde, İspanya'nın Toledo ilinde bir belediyedir.

La Guardialı Kutsal Çocuk (İspanyolca: El Santo Niño de La Guardia) (ö. 1491), Toledo (Castile-La Mancha) ilindeki La Guardia kentinde yaşamış bir çocuktur. Efsâneye göre, Yahudiler ve Marranolar bütün Hristiyan âlemini yok etmek için bir büyü hazırlamışlardı ve bu büyünün icrâsı için de bir çocuğun kanı[1] veyâ kalbi[2] gerekiyordu. Büyü icrâsında kullanmak için çocuğu kaçırdıkları ve bu yüzden çocuğun kaybolduğu suçlamasıyla, olay bir kan iftirasına dönüştü. İşkence altında suçlarını îtiraf eden birkaç Yahudi ve Marrano 16 Kasım 1491'de Ávila kentinin kırsalında çocuğu kaçırmak suçlamasıyla halka açık dînî yargılamayla (auto-da-fé) infâz edildi. Bu kişiler, Benito Garcia, John de Ocaña, Ça Franco, Mose Franco, Yuce Franco, David de Pereyon, Yuce Tazarte'dir.[2] Kayıp çocuk veyâ ondan bir iz bulunamadı. Îtirafta bulunanların birbirleriyle uyumsuz beyânlarından dolayı, mahkeme suçun ne şekilde meydâna geldiğini resmetmekte zorlandı.

Bu olayın bir benzerinin konusunu teşkil eden Pedro de Arbués gibi, Kutsal Çocuk da halk tarafından kısa zamanda aziz olarak kabûl edilmeye başlandı. Çocuğun kayboluşu vakâsı, -Katoliklere göre- sapkın Hristiyanlık inancı sâhiplerinin (heretiklerin) ve Marranoların aleyhinde İspanyol engizisyon yargılamalarına ve engizisyon başkanı Tomás de Torquemada'nın uygulamalarına bahâne oldu. La Guardia kentinde, Kutsal Çocuk'u yâd etme geleneği günümüzde de devâm etmektedir.

Bâzı yazarlara göre Kutsal Çocuk vakâsı, İber yarımadasındaki en kötü namlı kan iftirâsıdır.[1] Olay, Yahudilerin İspanya'dan tehcir edilmelerinden bir sene önce gerçekleşti. A History of Catholic Antisemitism: The Dark Side of the Church[Not 1] kitabının yazarı Robert Michael, bu olayın, Katolik Kilisesi'nin Yahudileri ezmek için uydurduğu bir efsâne olduğunu savunurken, özellikle çocuğun adsız olmasını, suçun mağduru olan çocuğun tamâmen uydurma olduğuna kinâye yapmaktadır. Ayrıca yazara göre, Kutsal Çocuk'un kayboluşu vakâsı, 1492 Yahudi sürgününe motive edici etki yapmış olabilir.[3] Katolik Ansiklopedisi'nin 1912 baskısında bu vakâdaki ithamlar, târihte en büyük yıkıma yol açan iftirâlardan birisi olarak zikredilmektedir. Bu duruşun aksine olarak, Madrid Başpiskoposluğu, resmî internet sitesinde 2016'da, Kutsal Çocuk vakâsındaki suçlamaları savunduğunu gösteren bir yazı yayımladı.

Notlar

  1. ^ "Bir Katolik Antisemitizm Târihi: Kilisenin Karanlık Yüzü"

Kaynakça

  1. ^ a b (İngilizce) Irene Silverblatt; "New Christians and New World Fears in Seventeenth-Century Peru"; From the Margins: Historical Anthropology and Its Futures; Brian Keith Axel ed.; s. 98 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Duke University Press, Londra:2002
  2. ^ a b (İngilizce) 1901-1906 Jewish Encyclopedia, c. VI, s. 102; Funk & Wagnalls Co.; New York: 1904
  3. ^ (İngilizce) Robert Michael, A History of Catholic Antisemitism: The Dark Side of the Church 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., s. 70 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Palgrave Macmillan, New York: 2008; ISBN 0-230-60388-2

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Engizisyon</span> Katolik Kilisesine bağlı mahkeme sistemi

Engizisyon, Katolik Kilisesi'ne bağlı bir mahkeme sistemi idi. Gerek kararları, gerek siyasi ve dini görüşleri nedeniyle dört büyük engizisyon adından çok söz ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther</span> Protestanlık reformunu başlatan Alman rahip, teolog, üniversite profesörü ve yazar (1483–1546)

Martin Luther, Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi. Almanya'da baskılara rağmen Kutsal Kitap'ın Latinceden Almancaya tercüme edilmesinde rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antisemitizm</span> Yahudi ulusuna, kültürüne ve dinine karşı duyulan düşmanlık, önyargı veya ayrımcılık

Antisemitizm (anti-semitizm), Yahudi milletine karşı duyulan düşmanlık, nefret, ön yargı veya ayrımcılıktır. Bu tür pozisyonlara sahip bir kişiye antisemit denir. Antisemitizm bir ırkçılık olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Satanizm</span> Şeytana dayalı ideolojik ve felsefi inançlar grubu

Satanizm, Şeytan'ı temel alan bir grup ideolojik ve felsefi inançtır. Satanizmin çağdaş dini uygulamaları, birkaç tarihsel emsali olmasına rağmen, 1966 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Anton LaVey tarafından ateist Şeytan Kilisesi'nin kurulmasıyla başlamıştır. Halka açık uygulamalardan önce Satanizm, bir öz kimlikten ziyade çeşitli Hristiyan grupların ideolojik rakiplerine yönelik bir suçlama olarak varlığını sürdürmekteydi. Satanizm ve Şeytan kavramı aynı zamanda sanatçılar ve şovmenler tarafından sembolik ifade için de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Hrisostomos</span> önemli erken dönem kilise babası

İoannis Hrisostomos veya Altınağızlı Yuhanna, Konstantinopolis Başepiskoposu olarak görev yapmış önemli bir Kilise Babası'ydı. Vaazlarıyla ve halka açık konuşmalarıyla, iktidarın ve din adamlarının otoritelerini kötüye kullanımını kınadığı tutumuyla, Altınağızlı Yuhanna'nın İlâhî Âyin Metni ve asketik (çileci) duyarlılıkları ile tanınır. Yunanca khrisostomos (Χρυσόστομος) unvanı "altın-ağızlı" anlamına gelir ve ünlü hitabet yeteneğini belirtir. Batı kiliselerinde John Chrysostom olarak anılır. Altınağızlı Yuhanna, Erken Hristiyanlık döneminde en üretken yazarlardan biriydi, ancak hem İskenderiyeli Origenes hem de Hippo'lu Augustinus onu geçmiştir.

Kan iftirası veya kan suçlaması, dini azınlıkların çocukların kanlarını dini ayinlerde ve bayramlarda kullandıkları yönündeki iftira ve suçlamalardır. Kan iftirası -kuyu zehirlemek ve ekmek pisletmek iddialarıyla birlikte- Avrupa'da Yahudilere karşı yapılan zulümlere neden oldu.

Şam olayı, 1840'ta Yahudilere atılan kan iftirasının ardından patlak veren hadisedir.

<span class="mw-page-title-main">Kripto-Yahudilik</span>

Kripto-Yahudilik veya Gizli Yahudilik, gizlice Yahudiliği uygulamak fakat topluma karşı farklı bir dini uyguluyormuş gibi görünmektir; bu dinin takipçilerine, "gizli" anlamına gelen Yunanca κρυπτός (kriptos) sözcükten gelir "kripto Yahudiler" denir. Kripto Yahudi terimi atalarının bazı Yahudi geleneklerini takip eden fakat genelde Katoliklik gibi farklı bir dinden gözükenlere de denir. Bu fenomen Orta Çağ'da Yahudilerin 1492'de İspanya'dan kovulmasıyla başladı.

Latin Amerika'daki Yahudilerin tarihi, bazı bakış açılarına göre Christopher Columbus'un İspanya'dan yola çıkıp Atlantik Okyanusu'nu geçtiği tarih olan 3 Ağustos 1492'de başlar. Onun yola çıktığı tarih, Katolik Monarklar olan I. Isabel ve II. Fernando'nun İspanya'daki Yahudilere ya Katolisizm'e geçmelerini ya da ülkeyi terk etmelerini emreden bildirgeyi yayınladığı tarihe denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Marrano</span> İber Yarımadasından kovulmamak için Hristiyan olduklarını söyleyen fakat gizlice rabinik Yahudiliklerini devam ettiren Yahudiler

Marranolar, İber Yarımadası'ndan kovulmamak için Hristiyanlığa geçen fakat gizlice Rabbani Yahudiliklerini devam ettiren Yahudilerdir. Bu terim, 1491 Gırnata Antlaşması'yla verilen hakların Elhamra Kararnamesiyle geri alındığı 1492 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rodos kan iftirası</span> 1840ta Yahudilere atılmış bir suçlama

Rodos kan iftirası, 1840'ta Yahudilere atılmış bir kan iftirasıdır. O dönemde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olan Rodos'taki Yunan Ortodokslar, 1840 yılının Şubat ayında kaybolan bir Hristiyan erkek çocuğunu bir ayin esnasında kurban ettikleri gerekçesiyle Yahudileri suçladı.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Innocentius</span> papa

Papa VIII. İnnocentius (1432 Cenova, Ceneviz Cumhuriyeti, – 25 Temmuz 1492 Roma, Papalık Devletleri,. Doğum adı Giovanni Battista Cibo idi. 29 Ağustos 1484 - 25 Temmuz 1492 döneminde papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dalalet</span> Dini inançlarla çelişen herhangi bir inanç ve teori

Dalalet veya sapkınlık, yerleşik inanç veya geleneklerle, özellikle de bir kilise veya dini örgütün kabul edilen inançlarıyla güçlü bir şekilde çelişen herhangi bir inanç veya teoridir. Terim genellikle önemli dini öğretilerin ihlaline atıfta bulunmak için kullanılır, ancak genel kabul gören herhangi bir fikre şiddetle karşı çıkan görüşler için de kullanılır. Sapkın, bu görüşün savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Perşembe</span>

Kutsal Perşembe, Paskalya'dan önceki perşembedir ve Hristiyanlar tarafından dini gün olarak kutlanmaktadır. Bu dini günde, kanonik incillerde anlatılanlar temel alınarak, İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir. Çile Haftası'nın beşinci günü olan Kutsal Perşembe'nin öncesinde Kutsal Çarşamba gelir, sonrasında ise Kutsal Cuma gelir. Bu dini gün, her zaman 19 Mart ile 22 Nisan arasında bir tarihe denk gelmektedir, Jülyen ya da Gregoryen takvimlerinden hangisinin kullanılacağına göre tarih değişiklik gösterir. Doğu kiliseleri genellikle Jülyen sistemini kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Ávilalı Yuhanna</span> hozvan asti bir sanatci

Avilalı Yuhanna, İspanyol vaiz ve mistik.

<i>Malleus Maleficarum</i>

Malleus Maleficarum, 1486 yılında Dominikan Tarikatı rahibi Heinrich Kramer (Institoris) tarafından yazılmış demonoloji literatürünün en ünlü kitabı. 1519 tarihli Nürnberg baskısında kitabın yazarları Heinrich Kramer ve Jacob Sprenger olarak verilmesine rağmen yapılan son çalışmalar kitabın yazarının Heinrich Kramer olduğunu ortaya koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayak Yıkama Töreni</span>

Ayak yıkama töreni Hristiyanlıkta çeşitli mezheplerde görülen dini bir törendir.

<span class="mw-page-title-main">Auto-da-fé</span> Engizisyon sırasında mahkûm edilen kafirlere ve mürtedlere dayatılan aleni kefaret ritüeli

auto-da-fé, 15. ve 19. yüzyılları arasında İspanyol, Portekiz ve Meksika Engizisyonu tarafından dinden dönenleri ve sapkın olarak görülenleri cezalandırmak için uygulanan cezalardır. Cezalar arasındaki en aşırı uygulama yakarak öldürmedir.