İçeriğe atla

LZ 129 Hindenburg

Hindenburg zeplini
Hindenburg, NAS Lakehurst'ta Tescil kodu: D-LZ129 Radyo kodu: DEKKA Uçuş sayısı: 63
Hindenburg, NAS Lakehurst'ta
Tescil kodu: D-LZ129
Radyo kodu: DEKKA
Uçuş sayısı: 63
TürüHindenburg Sınıfı Zeplin
Ulusal kökenNazi Almanyası Nazi Almanyası
ÜreticiLuftschiffbau Zeppelin
İlk uçuş4 Mart 1936
Hizmete giriş16 Mart 1936
Hizmetten çıkış6 Mayıs 1937
DurumuKazada yanarak yok oldu
Üretim aralığı1931–1936
Hindenburg zeplininin alev aldığı an

LZ 129 Hindenburg, Alman zeplini. 245 metreyi aşan uzunluğu ile bugüne kadar yapılmış olan en büyük hava taşıtıdır. Friedrichshafen'de, Konstanz Gölü kıyısında tasarlanmış ve Zeplin Şirketi Luftschiffbau Zeppelin GmbH tarafından inşa edilmiştir. Alman Zeplin Havayolu Şirketi Deutsche Zeppelin-Reederei (Alman Zeplin nakliye şirketi) tarafından işletiliyordu. Hizmetinin ikinci yılında, ilk Kuzey Amerika transatlantik yolculuğunun sonunda, iniş sırasında yanarak yok olmuştur. Yanmadan önce hidrojen kaçırmış ve aşırı yanıcı gaz yüzünden, inişini gözleyen 100'lerce kişinin önünde feci bir şekilde yanmıştır (6 Mayıs 1937- Manchester İlçesi, Lakehurst Donanma Hava İstasyonu, New Jersey, ABD). Kaza kameralar tarafından tespit edilmiş ve 36 kişi ölmüştür. İsmini 1925-1934 yılları arasında Almanya Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Mareşal Paul von Hindenburg'dan almıştır.

Sonradan, zeplinin yanarak düşüşünün statik elektrikten kaynaklandığı kanaatine varıldı ve yaşanan bu felaket, "Havadan daha hafif" hava ulaşım aracı üreten zeplin endüstrisine son noktayı koydu.

Lansman ve deneme uçuşları

İnşaatı 1931 yılında başladıktan beş yıl sonra, Hindenburg gemisine 87 yolcu ve mürettebatı ile 4 Mart 1936 tarihinde Friedrichshafen'daki Zeplin tersanelerinde test uçuşunu yaptı. Test uçuşuna Zeplin Şirketi başkanı Dr. Hugo Eckener dahil, Alman Hava Bakanlığı'nı temsilen eski I. Dünya Savaşı Zeplin komutanı Yarbay Joachim Breithaupt, Zeplin şirketinin sekiz zeplin kaptanı, diğer 47 mürettebat ve 30 tersane çalışanları katılmışlardır.[1]

Son uçuşu: 3-6 Mayıs 1937

Mart ayı sonlarında 1937 sezonun ilk Güney Amerika uçuş yaptıktan sonra, Hindenburg Avrupa ve Kuzey Amerika'da bu sezon arasındaki ilk tarifeli tur gezisinde, 3 Mayıs akşamı Frankfurt'tan ayrıldı. New Jersey'deki Lakehurst Donanma Hava İstasyonuna vardığında Zemin işlemcileri akşam saat 19:21 de geminin burnundan düşen iniş halatlarını yakaladıktan dört dakika sonra, Hindenburg aniden alevler içinde kalarak bir buçuk dakikadan fazla bir süre içinde yere düştü. Gemide bulunan 36 yolcu ve 61 mürettebattan, 13 yolcu ve 22 mürettebatının ölümünün yanı sıra zemin mürettebatının bir üyesi öldü. Olayı radyodan canlı aktaran Herbert Morrison'un ağlamaklı sesi tarihte klasik haline gelmiştir.

Hindenburg'un duralümin çerçevesi kurtarıldı ve Almanya'ya geri gönderildi. Orada hurda geri dönüştürüldü ve tıpkı 1940'ta hurdaya çıkarılan Graf Zeppelin ve Graf Zeppelin II'nin çerçeveleri gibi Luftwaffe için askeri uçak yapımında kullanıldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Lehmann 1937, p. 323.
  2. ^ Mooney 1972, p. 262.

Ayrıca bakınız

  • Hindenburg felâketi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeplin</span>

Zeplin, bir tür hava aracı ve hava gemisi'dir. Ulaşım aracı olarak kullanılan itme kuvvetiyle yol almalarını sağlayan motorları ve havada yönlenmesini sağlayan dümenleri olan puro biçiminde ve altında yolcu kabini bulunan güdümlü balonların genel adıdır. Omurgalı güdümlü balonların en başarılı yapımcısı olan Kont Ferdinand von Zeppelin adlı Alman, güdümlü balonların isim babasıdır. İlk zamanlar hidrojen ile dolu olmasına karşın 1937'de Hindenburg faciası üzerine hidrojen yerine helyum kullanılmaya başlanmıştır.

DKM <i>Admiral Graf Spee</i>

Admiral Graf Spee, II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve ilk safhalarında Alman donanması Kriegsmarine'de hizmet etmiş bir cep zırhlısıdır (panzerschiff). Ekim 1932'de Wilhelmshaven'deki Reichsmarinewerft tersanesine yapımına başlandı ve Ocak 1936'da tamamlandı. Gemi, Versay Antlaşması'yla İttifak Devletleri tarafından Almanya'ya şart koşulan savaş gemisi boyutunun -10.000 groston - sınırlamasının altındaydı, ancak operasyonel tam yük durumunda 16.020 groston ile sınırı önemli ölçüde aşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hava aracı</span> havada uçuş desteğine sahip makinelere verilen genel isim

Hava taşıtı ya da hava aracı, taşıma kapasitesine sahip her nevi insanlı ya da insansız uçan araç. uçak, helikopter, insansız hava aracı, Balon, zeplin, planör ve yelken kanat gibi çok geniş bir yelpazedeki tüm uçabilen araçlar hava aracı sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737</span> Yolcu Uçağı

Boeing 737 kısa ve orta mesafe menzilli, tek koridorlu, dar gövdeli ve düşük fiyatlı, jet motorlu havayolu uçağıdır. Boeing'in diğer modelleri 707 ve 727'den türetilerek tasarlanmış olan Boeing 737'nin toplam dokuz versiyonu üretilmiştir. Boeing 737 Max üretiminin başlamasından sonra Boeing 737NG olarak adlandırılan -600,700,800 ve 900 versiyonunun üretimi 18 Aralık 2019 tarihinde son 737NG'nin KLM Havayollarına teslim edilmesiyle sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yolcu uçağı</span>

Yolcu uçağı, genel anlamda sadece yolcu taşıma amacına yönelik olarak üretilmiş uçak. Yolcuların yanı sıra yolculara ait bagajların ve kısmen diğer malzemelerin nakliyesinde de kullanılırlar. Yolcu uçağı tabiriyle daha çok havayolları tarafından kullanılan yüksek kapasiteli ve performanslı uçaklar kastedilir. Bununla birlikte hafif uçaklar da az sayıda yolcunun çoğunlukla kısa mesafelere ulaştırılmasında kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Friedrichshafen</span> Bodenseekreis, Baden-Württemberg, Deutschland

Friedrichshafen Konstanz Gölünün kuzey sahilinde bir kenttir. Konstanz'dan sonra Konstanz gölünün çevresinde ikinci büyük kenttir. Ravensburg ve Weingarten ile birlikte Friedrichshafen Baden-Württemberg eyaletinde 14 merkezden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hindenburg Felâketi</span> 6 Mayıs 1937de yaşanmış hava faciası

Hindenburg felâketi, zeplin tarihinin en büyük faciasıdır.

<i>Kırk Dokuz Saat Zeplin ile Havada</i>

Kırk Dokuz Saat Zeplin İle Havada, gazeteci ve siyasetçi Yunus Nadi'nin 1930 yılında yayımlanan gezi kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uçma</span> hareket süreci

Uçma; bir canlının veya hava aracının yeryüzüne temas etmeden, atmosferde ya da uzayda mesafe katetmesi. Uçan bir varlığın havadaki veya uzaydaki yolculuğuna uçuş denir. Uçucu canlılar genellikle kanat çırparak veya kanat titreşimleri ile uçarken; hava araçları herhangi bir güç kaynağı ile, uçucu yüzeylerde oluşan basınç farklarıyla, havanın ısıtılması ile veya havadan hafif gazlardan yararlanarak uçarlar.

Zeplin bir tür hava gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu</span>

Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu Rus havayolu şirketi Metrojet Airlines tarafından Mısır'ın Şarm el Şeyh şehrinde bulunan aynı adlı havalimanından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrindeki Pulkovo Havalimanı'na giden uçuştur. 31 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen uçuşta, uçak Sina yarımadası üzerindeyken uçakla sinyal kesildi. Mısır Havacılık Dairesi'nin açıklamasında uçağın düştüğü belirlendi. Uçak Moskova Saati ile saat 7:13'te düştü. Uçak Airbus marka A321-231 idi. Uçakta 217 yolcu ve yedi mürettebat bulunmaktaydı. Mürettebatın da olduğu gibi, 214 yolcu Rus'tu ve üç kişi de Ukraynalı turistlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

Kazakistan Havayolları 1991'de bağımsızlığını kazanmasından 1996'ya kadar havayolu sektöründe ülkenin ulusal şirketi olarak görev yapan şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Roma-Ciampino Havalimanı</span>

"Roma–Ciampino Uluslararası Havalimanı", İtalya'nın başkenti Roma'nın Roma-Fiumicino Havalimanı "Leonardo da Vinci"den sonra ikinci uluslararası havalimanıdır. Roma merkezinin 65 NM güney güneydoğusunda, şehrin etrafındaki dairesel otoyolun Büyük Çevre Yolu'nun hemen dışında yer alan sivil, ticari ve askeri ortak bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">LZ 127 Graf Zeppelin</span>

LZ 127 Graf Zeppelin, 1928'den 1937'ye kadar uçan, yolcu taşıyan hidrojen dolu bir Alman sert zeplindi. İlk ticari transatlantik yolcu uçuş hizmetini sundu Geminin adı, bir kont olan Alman zeplin öncüsü Ferdinand von Zeppelin'den alınmıştır. Alman soylularında. Luftschiffbau Zeppelin'in başkanı Hugo Eckener tarafından tasarlandı ve işletildi.

<span class="mw-page-title-main">Luftschiffbau Zeppelin</span>

Luftschiffbau Zeppelin GmbH, bir Alman uçak üretim şirketidir. Daha çok, şirketin önemi nedeniyle genellikle Zeplinler olarak anılan sert hava gemilerinin tasarımı ve imalatındaki lider rolüyle tanınır. 'Luftschiffbau' adı, hava gemilerinin inşası anlamına gelen Almanca bir kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">R101 (Zeplin)</span> İngiliz Hava aracı

R101, Britanya İmparatorluğu içerisinde uzun mesafeli rotalarda hizmet verebilecek sivil hava gemileri geliştirmeye yönelik bir İngiliz hükûmeti programı olan Imperial Airship Scheme 'in bir parçası olarak 1929'da tamamlanan bir çift İngiliz sert zeplininden biriydi. Birleşik Krallık Havacılık Bakanlığı tarafından atanan bir ekip tarafından tasarlanıp inşa edildi ve hükûmet tarafından finanse edilen ancak özel olarak tasarlanıp üretilen bir diğer sert zeplin olan R100 ile etkin bir rekabet içindeydi. Yapımı tamamlandığında 223 m (732 ft) uzunluğu ile dünyanın en büyük uçan gemisiydi ve yedi yıl boyunca LZ 129 Hindenburg zeplini fırlatılıncaya kadar en büyük hidrojen dolu sert hava gemisi olarak kaldı.