İçeriğe atla

LX-14

LX-14, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı tarafından geliştirilen plastik patlayıcıdır.[1] Nükleer silahlarda kullanılan füzelerin savaş başlıklarını ateşlemek için kullanılır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Cooper, Paul W. (1996). "Chapter 4: Use forms of explosives". Explosives Engineering. Wiley-VCH. ss. 51-66. ISBN 0-471-18636-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">C-4</span> Plastik patlayıcı

C4, yüksek kaliteli ve çok yüksek patlama hızına sahip askerî bir plastik patlayıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Dinamit</span> Nitrogliserinin diatomite soğurulmasıyla üretilen bir patlayıcı türü

Dinamit, nitrogliserinin diatomite soğurulmasıyla üretilen bir patlayıcı türüdür. İsveçli kimyager Alfred Nobel tarafından 1866'da keşfedilmiş ve 1867 yılında patenti alınmıştır. Genellikle 20 cm uzunluğunda ve 2,5 cm çapında çomaklar halinde satılır ancak başka boyları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Patlayıcı madde</span> patlamaya neden olabilecek büyük miktarda potansiyel enerji içeren reaktif madde

Patlayıcı madde, hararet veya şok tesiri ile kimyasal değişikliğe uğrayan, yüksek derecede ısı, çok hacimde gaz meydana getiren, katı, sıvı veya gaz hâlindeki kimyasal maddelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Semtex</span>

Semtex, RDX ve PETN bileşenlerini içeren çok amaçlı plastik patlayıcı. Madencilikte kazı yapma, inşaat sektöründe bina yıkımında ve askeriyede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ANFO</span> Amonyum Nitrat Fuel Oil Karışımı

ANFO, madencilik ile inşaat sektöründe yaygın ve sıklıkla kullanılan, karışım halinde hazırlanan amonyum nitrat tabanlı bir patlayıcı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aseton peroksit</span> Patlayıcı madde

Aseton peroksit (trisikloasetonperoksit), TATP, TCAP veya Şeytanın Anası gibi birçok isimle anılan patlayıcı madde. Patlama hızının 5300 m/s olması sebebiyle oldukça kuvvetli bir primer patlayıcıdır. Darbelere, sürtünmeye ve bilhassa ısıya karşı hassastır. Aseton ve hidrojen peroksit tepkimesi ile elde edilir. Yapımının kolaylığı sebebiyle bombalı saldırılarda sıklıkla tercih edilmektedir çünkü temel bileşenleri, çoğu yerden rahatlıkla temin edilebilir ve azot içermediğinden çoğu patlayıcı dedektörüne yakalanmaz. Londra'da 55 kişinin ölümüne ve 784'ünün de yaralanmasına yol açan metro ve otobüs eylemlerinde bu kimyasaldan kullanılmıştır. Beyaz renkli kristalize yapıdadır. Nötr ortamda monomer; asidik ortamda dimer, trimer ve tetramer molekül oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu ATF, BATF ve BATFE olarak da bilinen ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı federal büro, hükûmet ajansı.

<span class="mw-page-title-main">Amonyum nitrat</span> kimyasal bileşik

Amonyum nitrat, amonyum ve nitrat iyonlarından oluşan, NH4NO3 formülüne sahip yüksek patlayıcı bir kimyasal bileşiktir. Higroskopik özellikte ve beyaz kristal bir katı olarak hidrat oluşturmasa da suda çok çözünür. Ağırlıklı olarak, tarımda yüksek azotlu gübre olarak kullanılmaktadır. 2017 yılında küresel üretimi 21.6 milyon ton olarak tahmin edildi.

<span class="mw-page-title-main">Üre nitrat</span>

Üre nitrat gübre esaslı bir yüksek patlayıcıdır. Basit patlayıcı silah olarak Dünya Ticaret Merkezinin bombalanması gibi eylemlerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boşluklu imla hakkı</span>

Boşluklu imla hakkı infilak enerjisini bir nokta üzerinde toplayıp bir istikamete hareket ettirecek biçimde imal edilmiş bir patlayıcı maddedir. Nükleer silahları harekete geçirmek, zırh delmek, metalleri kesmek veya şekle sokmak için kullanılır. Tipik bir modern astar şeklindeki patlayıcı normal patlayıcıya göre 7 veya daha kalın zırhı delebilir.

<span class="mw-page-title-main">TNT eşdeğeri</span>

TNT eşdeğeri, patlamalarda salınan enerjinin miktarının ölçülmesinde kullanılan bir birimdir. TNT tonu 4,184 gigajoulelük enerji birimine eşittir ki bu değer de yaklaşık olarak bir ton ağırlığında TNT patlamasına eşittir. TNT megatonu ise 4,184 petajoulelük enerji birimine eşittir. Bununla birlikte TNT, atomik olmayan geleneksel patlayıcıların en etkilisi değildir. Örneğin dinamit, %60 daha fazla enerji yoğunluğu barındırır.

Bu liste belirli yoğunluklardaki çeşitli patlayıcı bileşiklerin patlama hızlarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">4,4’-Dinitro-3,3’-diazenofuroksan</span>

4,4'-Dinitro-3,3'-diazenofuroksan (DDF) oktanitroküban gibi diğer yüksek yoğunluklu güçlü patlayıcıların performansı ile karşılaştırılabilir oranda güçlü bir deneysel yüksek patlayıcıdır. DDF patlayıcı maddesi 4-amino-3-(azidokarbonil)furoksan'ın oksidatif kenetlenmesinin ardından Curtius düzenlemesi ve başka bir diğer oksidasyonla sentezlenir.

<span class="mw-page-title-main">Nitroselüloz</span>

Nitroselüloz selülozun nitrik asite veya nitrik asit ve başka bir asit (genellikle hidroklorik asit veya sülfürik asit karışımına veyahut başka güçlü bir nitrolama maddesine maruz bırakılıp, nitrolanmayla oluşan oldukça yanıcı bir bileşiktir. İlk önemli kullanım alanlarından biri, ateşli silahlarda itici yakıt olarak barutun yerini alan pamuk barutu olarak kullanılmasıdır. Ayrıca madencilik ve diğer uygulamalarda barutun yerini alarak düşük güçte patlayıcı madde olarak kullanıldı.

Otokar Kale, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir MRAP zırhlı personel taşıyıcısıdır. İlk olarak 2014 yılında tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pentaeritritol tetranitrat</span>

PENT, PENTA, TEN, korpent veya pentirit olarak da bilinen Pentaeritritol tetranitrat veya yaygın kısaltılışıyla PETN, oldukça güçlü bir patlayıcı maddedir. Pentaeritritolün nitrat esteridir ve yapısal olarak nitrogliserine çok benzer. Penta, neopentan iskeletinin beş karbon atomunu ifade eder. PETN rölatif etkinlik faktörü 1.66 olan güçlü bir patlayıcı maddedir. Plastikleştirici ile karıştırıldığında, PETN bir plastik patlayıcı oluşturur. RDX ile birlikte Semtex'in ana bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">1,3,5-Trinitrobenzen</span> C6H3N3O6 formülüne sahip organik bir bileşiktir

1,3,5-Trinitrobenzen, C6H3N3O6 formülüne sahip organik bir bileşiktir. Üç trinitrasyonlu benzen türevlerinden biridir. Soluk sarı bir katı olan bileşik son derece patlayıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">1,3,5-Triazido-2,4,6-trinitrobenzen</span>

1,3,5-Triazido-2,4,6-trinitrobenzen, aynı zamanda TATNB (triazidotrinitrobenzen) ve TNTAZB (trinitrotriazidobenzen) olarak da bilinen patlayıcı bir bileşiktir. Kimyasal formülü C6N12O6'dır. Patlama hızı saniyede 7.350 metredir.