İçeriğe atla

LTE

LTE'nin kullanılabilir olduğu ülkeler gösteriliyor
  LTE'nin kullanılabilir olduğu ülkeler
  LTE'nin geliştirildiği/kullanmaya hazırlanan ülkeler
  LTE'nin denemelerinin yapıldığı ülkeler
  LTE'nin kullanılmadığı ülkeler
LTE logosu.

LTE (İngilizce: Long-Term Evolution yani Uzun vadeli evrim), 4G LTE adı ile de pazarlanan GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardıdır. Daha sonra LTE Advanced ve LTE Advanced Pro türleri geliştirildi.

3GPP kapsamında geliştirilmeye başlanmıştır. LTE arayüzü 2G ve 3G iletişimi desteklemektedir.

Bağlantı hızı, cep telefonlarında 300 Mbit/s'dir.

LTE standardı Mart 2011 yılında belirlenmiştir. 2012 yılında CDMA operatörleri LTE geçme planı yapmış, 2013 yılında ise hizmetler başlatılmıştır.

Herhangi bir zamanda herhangi bir yerde her çeşit ağ hizmetini tek bir noktada birleştiren 4G, tümüyle IP tabanlı, kablolu ya da kablosuz bilgisayar, tüketici elektroniği, iletişim teknolojileri ile iç ve dış ortamlarda kullanılacak, 100 Mbit/s - 1 Gbit/s arası veri iletim kapasitesini sağlayabilen tek sistemdir.

Tarihçe

2004 yılında NTT DoCoMo tarafından Japonya'da önerilmiştir. İlk çalışmalar 2005 yılında başlamıştır.[1] Mayıs 2007'de LTE/SAE önizleme sürümü geliştirilmiştir.[2][3] Aralık 2009'da TeliaSonera firması tarafından ilk modem duyurulmuştur. Eylül 2010'da ilk LTE destekleyen telefon (Samsung SCH-r900) üretilmiştir.[4] Mart 2011 yılında LTE standardı belirlenmiştir.[5] 2012 yılında CDMA operatörleri LTE geçme planı yapmıştır. 2013 yılında hizmetler başlatılmıştır.[6]

Ülkelerin 4G LTE'ye geçme oranları

Tablodaki veriler Mayıs 2020'ye aittir.[7]

No Ülke(Bölge) Oran
1 Japonya%96,3
2 Güney Kore%98,3
3 ABD%96,1
4 Hollanda%95,9
5 Norveç%95,7
6 Tayvan%95,3
7 Hong Kong%94,9
8 Hindistan%94,5
9 Singapur%94,2
10 Avustralya%94,0
40 Türkiye%86,9

LTE-Advanced

LTE-Advanced sistemi, 4G LTE sistemi üzerine kurulu bir teknolojidir. Bazı operatörler bu sistemi 4.25G ya da 4.5G olarak lanse etmeye çalışsa da LTE-Advanced bir 4G sistemidir. LTE-Advanced'in LTE’den farkı, birden çok ayrı taşıyıcıyı birleştirerek 300/450 Mbps hızına ulaşılabilmesidir.

İlk 2004 yılında 4G'ye bağlı LTE teknolojisini NTT DoCoMo firması Japonya'da duyurmuştur.17 Ağustos 2009'da ilk 4G testi ABD'nin Boston ve Seattle kentleri arasında dünyanın önde gelen iletişim şirketlerinden Verizon yoluyla yapılmıştır.

Test sırasında görüntü, dosya indirme- yükleme, internette gezinti, ses aktarımı, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmişti. Hizmetin tüm ABD'yi yayılması ise 2014 yılını buldu.

Vo-LTE

Vo-LTE ise LTE ve LTE-Advanced üzerinde çalışan ve IP tabanlı olmayan yüksek kaliteli ses iletimi teknolojisidir.

Kaynakça

  1. ^ "Work Plan 3GPP (Release 8)". 16 Ocak 2012. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. []
  2. ^ "LSTI job complete". 12 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  3. ^ "LTE/SAE Trial Initiative (LSTI) Delivers Initial Results". 7 Kasım 2007. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2012. 
  4. ^ Temple, Stephen. "Vintage Mobiles: Samsung SCH-r900 – The world's first LTE Mobile (2010)". History of GMS: Birth of the mobile revolution. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2015. 
  5. ^ LTE – An End-to-End Description of Network Architecture and Elements. 3GPP LTE Encyclopedia. 2009. 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2015. 
  6. ^ "AT&T commits to LTE-Advanced deployment in 2013, Hesse and Mead unfazed". Engadget. 8 Kasım 2011. 9 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ericsson</span> Ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketi

Ericsson, merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan çok uluslu bir ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketidir. 1876'da Lars Magnus Ericsson tarafından kurulmuştur. Şirket, telekomünikasyon operatörleri gibi çeşitli müşterilerine geleneksel telekomünikasyon ve İnternet Protokolü (IP) ağ donanımları, mobil ve sabit genişbant operasyonları için gereçler ve iş destek hizmetleri, kablolu televizyon, IPTV, video sistemleri ve iletişim sistemleri için bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) gibi kapsamlı teknolojiler ve hizmetler sunmaktadır. 2012'de 2G/3G/4G mobil ağ altyapısı pazarında Ericsson'un pazar payı %35 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">WiMAX</span>

WiMAX, IEEE 802.16 standartlarını kullanan aygıtlar için bir sertifika işaretidir. IEEE 802.16, IEEE 802'nin 16 nolu kolu olup kablosuz hızlı İnternet erişimi için öngörülmüştür.

2G ikinci nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Aynı 1G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 2G hücresel ağlar, 1991'de Radiolinja tarafından Finlandiya'da GSM standardında piyasaya sürüldü. Bu hizmet Türkiye'de Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom tarafından sağlanır. Daha sonra 2.5G (GPRS) ve 2.75G türleri geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">4G</span>

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Daha sonra 4G/4.5G ve 4.5G/4.9G türleri geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

SK Telecom Co., Ltd. bir Güney Koreli kablosuz haberleşme operatörü,SK Grup'a aittir, ayrıca ülkenin en zenginleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yota</span>

Yota, Rus mobil geniş bant hizmet sağlayıcısı ve akıllı telefon üreticisidir. Yota, Skartel LLC'nin ticari markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">VoIP gateway</span>

VoIP Gateway ya da VoIP Ağ Geçidi, VoIP ile çalışan sistemlerin analog ve GSM tabanlı sistemler ile iletişim kurmasını sağlayan port dönüştürücü cihazlardır. Genel olarak IP Ağları ile PSTN

Evolved High Speed Packet Access, HSPA+, HSPA (Plus) veya HSPAP kablosuz geniş bant telekomünikasyon için teknik bir standarttır. 3GPP sürüm 7'de sunulan ve sonraki 3GPP sürümlerinde daha da iyileştirilen HSPA'nın ikinci aşamasıdır. HSPA +, 42,2 Mbit / s'ye kadar veri hızlarına ulaşabilir. Hüzmeleme ve çok girişli çok çıkışlı iletişim (MIMO) gibi anten dizisi teknolojilerini tanıtır. Işın oluşturma, bir antenin iletilen gücünü bir kirişte kullanıcının yönüne doğru odaklar. MIMO, gönderen ve alan tarafta birden çok anten kullanır. Standardın diğer sürümleri, ikili taşıyıcı işlemi, yani iki 5 MHz taşıyıcının eşzamanlı kullanımını getirmiştir. Bu teknoloji aynı zamanda önemli pil ömrü iyileştirmeleri ve boşta kalma süresinden önemli ölçüde daha hızlı uyanma, gerçek bir her zaman açık bağlantı sağlar. HSPA +, mevcut 3G ağını yükseltir ve telekom operatörlerinin 4G hızlarına geçmesi için bir yöntem sağlar. Yeni bir radyo arabirimi kullanmadan daha yeni LTE ağlarının başlangıçta mevcut hızlarıyla daha benzerdir. HSPA +, ortogonal frekans bölmeli modülasyona ve çoklu erişime dayalı bir hava arayüzü kullanan LTE ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">LTE Advanced</span>

LTE Advanced veya LTE+ bir mobil iletişim standardıdır ve LTE standardının önemli bir geliştirmesidir. IMT-Advanced standardının gereksinimlerini karşıladığı için 2009'un sonlarında ITU-T'ye aday 4G olarak sunuldu ve Mart 2011'de 3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) tarafından 3GPP Sürüm 10 olarak standartlaştırıldı. Daha sonra LTE Advanced Pro da sunuldu.

International Mobile Telecommunications-Advanced Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) ITU Radyokomünikasyon Sektörü (ITU-R) tarafından 2008 yılında yayınlanan gereksinimlerdir. 4G cep telefonu ve İnternet erişimi olarak pazarlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uztelecom</span>

Uztelecom, geniş bant internet erişimi, kiralık kanal operatörleri, sabit ve mobil iletişim, yerel ve uluslararası arama, hücresel ağ, IP telefon, IPTV ve video dahil olmak üzere telekomünikasyon hizmetleri sunan Özbekistan merkezli bir anonim şirketidir. Uztelecom, Uzbektelecom JSC'nin resmi markasıdır. Şirket, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Bölgesel Milletler Topluluğu ve Intelsat gibi kuruluşlara da üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy J5 (2017)</span>

Samsung Galaxy J5 (2017); Samsung Electronics tarafından üretilen, satılan ve pazarlanan, Samsung Galaxy J serisi'ne ait Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung Galaxy J3 (2017) ile beraber Temmuz 2017'de tanıtılmış ve satışa çıkarılmıştır. Cihazda, 2 veya 3 GB LPDDR3 RAM ile desteklenen 64 bit bir çip bulunur. Cihazda, 3000 mAh çıkarılamayan batarya bulunur. Samsung Galaxy J5 (2016) ve Samsung Galaxy J5 Prime modellerinin halefidir.

Samsung Galaxy Prevail, Android işletim sistemini kullanan ve 3.5 inç ekranı bulunan bir akıllı telefondur; cihaz, 5 Nisan 2011'de 180 dolarlık satış fiyatıyla duyurulmuştur. Cihaz, Boost Mobile tarafından satılan ilk Samsung Galaxy cihazıdır ve TouchWiz kullanıcı arayüzünü kullanmamasına rağmen Samsung Galaxy ailesinin bir parçasıdır. Cihazın model numarası SPH-M820'dir. Cihaz, sadece Boost Mobile tarafından satılmaktaydı. Cihazda 2 MP kamera, GPS, Bluetooth, Wi-Fi ve 32 GB'a kadar microSD kart desteği bulunur. Cihaz, Qualcomm'un 800 MHz hızında işlemci bulunan MSM7000 yongada sisteminden güç alır. Cihaz, Android 2.2 Froyo işletim sistemi yüklü olarak kutudan çıkar.

Samsung Galaxy S 4G LTE; Droid Charge (Verizon), Galaxy S Aviator ve Galaxy S Lightray olarak da bilinir; Samsung tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihazda 1 GHz hızında "Hummingbird" işlemci, ön ve arka kamera, CDMA ve 4G LTE ağ desteği bulunur. Cihaz, CES 2011'de Samsung Galaxy S 4G LTE cihazı adıyla duyurulmuştur. Cihaz, Verizon Wireless'tan satın alınabilmekteydi.

Samsung Infuse 4G; Samsung tarafından Mayıs 2011'de satışa çıkarılmış, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihazda 1.2 GHz Hummingbird işlemci, 8-16 GB dahili flaş depolama, 480x800 çözünürlükte 4.5 inç Super AMOLED Plus kapasitif dokunmatik ekran, 8 megapiksel arka kamera ve 1.3 megapiksel ön kamera bulunur.

<span class="mw-page-title-main">USB modem</span>

USB modem, bir GSM modem türüdür. Kişisel bilgisayar veya yönlendiricinin, mobil geniş bant bağlantısı üzerinden kablosuz İnternet erişimi almasına olanak tanır. Bir mobil internet kullanıcısı, İnternet erişimi elde etmek için kablosuz modem kullanarak İnternet servis sağlayıcısı'na (ISP) bağlanabilir.