İçeriğe atla

LPSN

LPSN
Prokaryotik Nomenklatür Listesi
MerkezLeibniz DSMZ Enstitüsü
YazarlarJP Euzéby, AC Parte
Kuruluş Tarihi1997
MakaleLPSN Euzéby
Websitesihttp://lpsn.dsmz.de/

LPSN, (List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature, Nomenklatürde yer alan prokaryotik isimlerin listesi) Prokaryotların nomenklatür ve taksonomileri hakkında bilgi sağlayan, taksonomik gereklilikleri ve Prokaryotların isimlendirilmesi için Uluslararası kuralları izleyen online bir veritabanıdır[1][2]

Veritabanı 1997'de Jean P. Euzéby tarafından kurulmuştur.[3] 2013 Temmuz ayından 2020 Şubat ayına dek Aidan C. Parte'ın sorumluluğunda devam etmiştir.[2] Bu tarihte, LPSN Leibniz DSMZ Enstitüsü Prokaryotik Nomenklatür Güncelleme Servisi ile entegre olmuştur.[4]

Kaynakça

  1. ^ Wackett LP (5 Haziran 2014). "Microbial strain collections and information". Microbial Biotechnology. 7 (4): 371-372. doi:10.1111/1751-7915.12135. PMC 4241729 $2. 
  2. ^ a b Parte AC (2013). "LPSN - list of prokaryotic names with standing in nomenclature". Nucleic Acids Research. 42 (Database issue): D613-D616. doi:10.1093/nar/gkt1111. PMC 3965054 $2. PMID 24243842. 
  3. ^ Euzeby, J. P. (1997). "List of Bacterial Names with Standing in Nomenclature: a Folder Available on the Internet". International Journal of Systematic Bacteriology. 47 (2): 590-2. doi:10.1099/00207713-47-2-590. PMID 9103655. 
  4. ^ "LPSN, About". 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2021. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İkili adlandırma ya da binomial nomenklatür, tür adlarının iki kelimeden oluşacak biçimde gösterilmesi sistemidir. Carl Linnaeus (1707-1778) bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma yani, 2 sözcükten oluşan bir sistem geliştirmiştir. Bu sistem bugün bazı değişikliklere uğramış ise de, prensipler hâlâ binomial nomenklatür kuralları çerçevesinde hâlen geçerliliğini korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enterobacterales</span>

Enterobacterales, enterik bakterileri içeren 7 adet familyadan oluşan, Proteobacteria şubesi, Gammaproteobacteria sınıfının içinde yer alan bakteri takımıdır. Takıma ait tipik özellikleri taşıyan familyası Enterobacteriaceae'dir

<span class="mw-page-title-main">Shigella dysenteriae</span>

Shigella dysenteriae, enterobakteriler (Enterobacteriaceae) familyasına ait, dizanteriye sebep olan bir bakteri türü.

<i>Chlamydophila</i>

Chlamydophila, Chlamydiae şubesinin Chlamydiaceae familyasında yer alan öbakteri cinslerinden biridir. Chlamydiae şubesinde sınıflanan diğer bakteriler gibi Chlamydophila türleri de üremek için ökaryot hücreleri enfekte etmek zorundadır ve bu yüzden de zorunlu hücre içi patojeni olarak sınıflanır.

<span class="mw-page-title-main">Caulobacteraceae</span>

Caulobacteraceae Proteobacteria şubesinden bir bakteri familyasıdır. Diğer Proteobakteriler gibi, Caulobacteraceae familyası üyeleri de gram negatiftirler. Familyanın karakteristik özellikleri bakımından tip cinsi olan Caulobacter, ismini Caulobacterales takımına ve yakın zamanda oluşturulan Caulobacteridae altsınıfına da vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pseudomonadaceae</span>

Pseudomonadaceae bakteriler âleminde bir familyadır, bu familyaya Azomonas, Azorhizophilus, Azotobacter, Entomomonas, Mesophilobacter, Oblitimonas, Permianibacter, Pseudomonas, Rugamonas ve Thiopseudomonas' cinsleri dahildir. Yakın zamanda Azotobakterilerin de bu familyaya ait olduğuna karar verilmiş, ve bu familya'ya ait olan ait olan Cellvibrio cinsi ayrı bir familya olarak ayrılmıştır.

Pseudomonadales Gammaproteobakteriler sınıfının bir takımıdır. Pseudomonadales 16S rRNA dizilerine göre tanımlanmıştır.

Microbacterium, Microbacteriaceae sınıfından bir türdür. 2009'dan itibaren 63 türü analiz edilmiştir.

<i>Spirillum</i>

Spirillum, Proteobacteria şubesinden, sarmal şeklinde kıvrılmış hücre morfolojisine sahip bir bakteri cinsidir. Bu hücre morfolojisi tipi, bakteriler için, koklar ve basiller ile birlikte üçüncü belirgin hücre tipidir. Spirillum türleri mikroaerofildirler ve organik madde bakımından zengin, durgun, tatlı sularda bol bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil kükürt bakterileri</span>

Yeşil kükürt bakterileri, hareketsiz, anoksijenik, fotoototrofik bakterilerdir. Bu yüzden onlar filogenetik olarak farklı gruplandırılırlar.

Chrysiogenaceae, monotipik Chyrsiogenetes sınıfının monotipik Chyrsiogenales takımında sınıflandırılan bakteri familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Micrococcaceae</span>

Micrococcaceae, Micrococcineae alttakımına bağlı bir bakteri familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Actinomycetales</span>

Actinomycetales Actinobacteria' nın bir takımı. Takımın üyeleri actinomycete adını alır. Actinomyceteler oldukça çeşitlidirler ve birçok çeşit altbölümler içerirler, bunun ana sebebi cinsleri sınıflandırmada zorluk yaşanmasıdır. Cins sınıflandırmasının da yüksek derecede nişe bağlı fenotip temel alınarak yapılması sınıflandırmayı zorlaştıran faktördür. Ayrıca henüz tanımlanamamış izolatları da mevcuttur.

Paenarthrobacter ureafaciens, Paenarthrobacter cinsine ait bir bakteri türü. Bu türün polar lipid profili hakkında bilgi mevcut değildir.

Biyolojik sınıflandırma sisteminde taksonomik seviye takson adı verilen bir grup canlının taksonomik hiyerarşi için göreceli olarak bulundukları sıradır. Taksonomik seviyeye örnek olarak tür, cins, familya, takım, sınıf, şube, âlem ve üst âlem verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Alphaproteobacteria</span>

Alphaproteobacteria, Proteobacteria şubesinde bir bakteri sınıfıdır. Üyeleri son derece çeşitlidir ve çok az benzerliğe sahiptir ancak yine de ortak bir atadandırlar. Tüm Proteobakteriler gibi, üyeleri gram-negatiftir fakat bazı hücre içi parazit üyeleri peptidoglikandan yoksundur ve bu nedenle gram değişkendir.

<i>Enterobacter</i> Bakteri cinsi

Enterobacter Gram negatif, fakültatif anaerobik, çubuk şeklinde, spor oluşturmayan, Enterobacteriaceae familyasına ait bakteri cinsidir. Enterobacterales takımının tip özelliklerini taşıyan cinsidir. 20 türü bulunmaktadır. Yakın zamanlı çalışmalarla bu cinse ait bazı türler farklı cinsler altında sınıflandırılmıştır, örneğin E. aerogenes, Klebsiella aerogenes olarak değiştirilmiştir. Bu cinsin klinik öneme sahip tek türü E. cloacae'dir.

Australian Plant Name Index (APNI) yayınlanmış tüm Avustralya damarlı bitkilerinin adlarını çevrimiçi sunan bir veritabanıdır. İçeriğinde geçersiz adlandırmalar, sinonimler veya mevcut adlarının da bulunduğu tüm adlandırmaları barındırır. Bunun yanı sıra Australian Plant Census (API) içeriğindeki dağılım bölgeleri, türlerin toplandığı haritalar, bitkilerin fotoğrafları, notlar, yorumlar gibi bibliyografya be temel detayları da sunar.

<span class="mw-page-title-main">Gammaproteobacteria</span>

Gammaproteobacteria, Pseudomonadota şubesinde yer alan bir bakteri sınıfıdır. Yaklaşık 250 cins içerir ve böylece Prokaryotların cins açısından en zengin taksonunu oluşturur. Tıbbi, ekolojik ve bilimsel açıdan önemli birçok bakteri grubu bu sınıfta yer alır. Tümü Gram-negatif bakterilerden oluşur ve filogenetik ve fizyolojik olarak en çeşitli Proteobacteria sınıfıdır.

Leptospira az sayıda patojenik ve saprofitik türü içeren bir spiroket bakteri cinsidir. Leptospira ilk kez 1907'de "sarı humma"dan öldüğü açıklanan bir leptospiroz kurbanının böbrek dokusu dilimlerinde gözlemlenmiştir.