İçeriğe atla

LHD

TCG Anadolu
Amerikan USS Essex gemisine kıç tarafındaki kapıdan çıkarma aracı bindirilirken

LHD (Landing Helicopter Dock), Türkçeye havuzlu helikopter gemisi şeklinde yetersiz olarak çevrilen bünyesinde helikopterler bulunduran ve çıkarma araçları için havuzlu güverteye sahip çok amaçlı amfibi hücüm gemisi tipidir.[1] ABD Donanması ve NATO bu terimi, bu tip gemileri tanımlarken gövde sınıflandırma sembolü olarak kullanmaktadır .

LHD gemileri, uçak gemilerine benzer olarak helikopterlerle saldırı yapabilen tam bir uçuş güvertesine sahip olacak şekilde inşa edilmişlerdir. Bazı versiyonlarında MV-22 Osprey gibi eğimli rotorlu uçaklar ve AV-8 Harrier ve F-35B Lightning II gibi VSTOL uçaklar da konuşlandırılabilir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nın Wasp sınıfı, Fransız Deniz Kuvvetleri'nin Mistral sınıfı, İspanyol Donanması Juan Carlos I sınıfı, Avustralya Kraliyet Donanması'nın Canberra sınıfı gemileri ve Türk Deniz Kuvvetleri'nin TCG Anadolu gemisi bu tür gemi tipine örnek olarak gösterilebilir.[1][2] Kore Cumhuriyeti Donanması Dokdo sınıfı gemileri için de bu sınıflandırmayı kullanmaktadır.[3]

LHD gemi sınıfından önce ABD donanmasında LHA (Landing Helicopter Assault) sınıfı gemiler yer almaktaydı. Bu gemilerden, ilk iki America sınıfı gemi olan LHA-6 ve LHA-7 hariç diğerleri de LHD tipi gemilerde yer alan havuzlu çıkarma güvertesine sahiptirler ve hava araçları için geniş güverteleri bulunur.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Fact File: Amphibious Assault Ships - LHA/LHD/LHA(R)". U.S. Navy. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Amphibious Assault Ship (LHD)". Royal Australian Navy. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 
  3. ^ "The Dokdo Class: an LHD for the ROK". Defense Industry Daily. 5 Temmuz 2007. 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<i>Admiral Kuznetsov</i> (063)

Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov Rus Donanması'na bağlı bir uçak gemisidir. 1991 yılında o zamanki adı Kızıl Donanma olan Sovyet Donanması'nda hizmete giren gemi, günümüzdeki ismini II. Dünya Savaşı boyunca Donanma Sekreteri (Komutanı) görevini yürüten Amiral Nikolay Gerasimoviç Kuznetsov'dan almıştır. Proje 1143.5, Brezhnev ve Kremlin olarak da adlandırılan sınıfının iki üyesinden ilki olan Kuznetsov Rus Donanması'nın aktif hizmetteki en gelişmiş gemisi ve tek uçak gemisidir. Sınıfın diğer üyesi Varyag, Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takiben inşa halindeyken Ukrayna tarafından alıkonulmuş ve 1998 yılında Çin'e satılmıştır.

<i>Hyūga </i> sınıfı refakat gemisi

Hyūga sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

<span class="mw-page-title-main">Havuzlu çıkarma gemisi</span>

Havuzlu Çıkarma Gemisi, amfibik (yüzergezer) askeri gemi sınıfına girerler. Bu tip gemiler görev ve harp durumlarında malzeme yükleme/boşaltma, taşıma sağladıkları gibi uçan askeri araçların konma ve konaklaması için tasarlanmıştır. Fırtınalı ve sorunlu sularda yüklerin diğer gemilere aktarılmasında vinç veya benzeri aktarma sistemlerinin kullanılamaması gibi durumlarda bu gemilerin havuzu sayesinde yükler diğer gemilere doğrudan aktarılabilmektedir. Yüksek savaş yetenekleri ile donatılmış bu gemiler, çok az sayıda ülke donanması için hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amfibi hücum gemisi</span>

Amfibi hücum gemisi, çoğunlukla Amfibiler, Amfibik ya da popüler adı ile "Timsah Taşıma Gemisi" olarak adlandırılan bu gemiler savaş gemisi sınıfına girerler. Bu tip gemiler kara kuvvetlerinin çıkarma yapması için kullanılırlar ve kara kuvvetlerine lojistik destek sağladıkları gibi denizde bahri operasyonlarda kullanılırlar. Bu vesile ile hem karada hem de denizden gerçekleşen amfibik çıkartma harekâtlarında yoğun ihtiyaç duyulmaktadırlar. Bu tip gemilere Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından birçok operasyonda görev verilmiştir. 1970'lerin Tarawa Klas gemiler yerini 1989'da daha yeni ve modern olan Wasp Klas gemilere bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">ROKS Dokdo (LPH-6111)</span>

ROKS Dokdo Güney Kore Deniz Kuvvetleri'ne ait Dokdo sınıfı amfibi hücum gemisi, Busan'dan Hanjin Heavy Industries tersanesinden 12 Temmuz 2005 tarihinde hizmete alındı. Dokdo adı Liancourt Kayalıkları'nın Korece ismidir, Japonca Takeshima adı olan kayalıkların kimin mülkiyeti olduğu Japonya ve Kore arasında tartışmalıdır. 3 Temmuz 2007 tarihinde ROKS Dokdo donanmaya ROK ordusunda katıldı ve ROKS Dokdo halen Güney Kore Deniz Kuvvetleri amiral gemisi ve en büyük gemisidir. Daha önce, bu unvan 9000 tonluk Underway Replenishment (UNREP) destek gemisi ROKS Cheonji'ye aitti.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Hava Komutanlığı</span>

Deniz Hava Komutanlığı Kocaeli'nde bulunup Donanma Komutanlığı'na bağlıdır. 1914 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter hücum gemisi</span>

Helikopter hücum gemisi ya da İngilizce kısaltmasıyla LHA, ABD Donanması'nda yer alan "Tarawa" ve "America" sınıfı çok maksatlı helikopter taşıyıcı amfibi hücum gemilerinin tanımlanması amacıyla kullanılan sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter gemisi</span> operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türü

Helikopter gemisi, operasyonel olarak helikopter kullanan uçak gemisi türüdür. Helikopter gemilerinde, geminin büyük bir kısmını kaplayan ve uzunlamasına seyreden bir uçuş güvertesi bulunur. Bu gemilere örnek olarak İngiliz kraliyet donanmasındaki HMS Ocean, Sovyet Donanması'ndaki Moskva sınıfı veya Çin Donanması'ndaki Tipi 0891A örnek verilebilir. Bu gemilerde genellikle uçak depolanması için hangar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter taşıma gemisi</span>

Helikopter taşıma gemisi ya da İngilizce kısaltmasıyla LPH, bazı donanmalar tarafından öncelikle helikopterler ve diğer VTOL özellikli uçaklar için bir kalkış ve iniş platformu olarak çalışmak üzere tasarlanmış amfibi hücum gemisi tipini belirtmek için kullanılan terimdir. Bu nedenle, bir tip gemiler helikopter gemisi olarak kabul edilirler.

<i>Juan Carlos I</i> (L-61)

Juan Carlos I, İspanya Donanmasında görev yapan çok amaçlı amfibi hücum gemisidir. Uçak gemisine benzer şekilde, gemi de STOVL operasyonları için bir ski jump özelliğine sahiptir ve AV-8B Harrier II saldırı uçağı ile donatılmıştır. Gemi adını İspanya eski Kralı I. Juan Carlos'tan aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hizmetteki uçak gemileri listesi</span> Wikimedia liste maddesi

Bu liste, şu anda hizmette, bakım veya tamir altında, yedekte, yapım aşamasında veya modernizasyonda olan uçak gemilerinin bir listesidir. Bir uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesine, hangara ve uçağın silahlandırılması, konuşlandırılması ve inişi için gereken tesislere sahip bir savaş gemisidir. Liste, bir hava kanadının mevcudiyetini veya durumunu değil, yalnızca geminin durumunu belirtir. Geminin ana amacı uçağı taşımak, silahlandırmak, konuşlandırmak ve indirmekse, helikopter gemilerini ve amfibi hücum gemilerini de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Amfibiyen helikopter</span>

Amfibiyen helikopter, hem karadan hem de sudan inip kalkabilen bir helikopterdir. Amfibiyen helikopterler, amfibi olmayan herhangi bir helikopterle gerçekleştirilebilecek diğer görevlerin yanı sıra, hava-deniz kurtarma, deniz kurtarma ve oşinografi gibi çeşitli özel amaçlar için kullanılır. Amfibiyen helikopterler, uçan gemi gibi su geçirmez veya suya dayanıklı bir gövdeyle tasarlanabilir.

USS <i>Bonhomme Richard</i> (LHD-6) Wasp Sınıfı Amfibi Hücum Gemisi

USS Bonhomme Richard (LHD-6), Birleşik Devletler Donanması'nın 15 Ağustos 1998'de hizmete giren Wasp sınıfı amfibi hücum gemisiydi. Önceki beş Wasp sınıfı gemi gibi, Bonhomme Richard da Deniz Piyadelerinin helikopter, çıkarma gemisi ve amfibi araçlarla düzenlenen amfibi taarruz operasyonlarına transferi, karaya çıkarılması ve konuşlandırılması için tasarlandı. Gemi eğer gerekirse hafif uçak gemisi olarak görev yapabilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi uçağı</span>

Taşıyıcı tabanlı uçaklar, uçak gemilerinden operasyonlar için tasarlanmış deniz uçaklarıdır. Kısa bir mesafeden fırlatılabilmeli ve güverteden fırlatma ve toparlanmanın ani kuvvetlerine dayanacak kadar sağlam olmalıdırlar. Buna ek olarak, bu türdeki uçakların kanatları genellikle katlanabilirdir. Bu da dar alanlarda operasyonları kolaylaştırır.

Bu, farklı gemi türlerinin bir listesidir. Sınıflandırmalar farklı özellikler, gemi ölçüleri ve işlevlere göre yapılır.