LGBT topluluğu
Makale serilerinden |
LGBT |
---|
LGBT topluluğu veya LGBT toplumu, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireylerin ortak çıkarları, sorunları ve hedefleri doğrultusunda birleşmesi, bir bütün[1] haline gelmesi. LGBT olup farklı sorunları olan gruplar, topluluklar, altkültürel hareketler, gey mahalleleri ve LGBT örgütlerinden oluşmaktadır. Bu amaçla oluşturulan LGBT topluluğu eşcinsel bireylerin insan hakları[2] hareketinin temelini attı.
Tarih
Birçok toplumda XX. yüzyılın ikinci yarısında "eşcinsel" bireylerin cinsel yönelimleri ve cinsellikleri toplumların çoğunluğunda günah veya hastalık belirtisi olduğuna inanılıyordu. Eşcinsel bireyler istismar ediliyor, hapis ve hatta ölüm cezasına çarptırılıyordu. Bazı ülkelerde eşcinseller zorunlu göç yapmak zorunda kalıyordu. 1960'ların sonlarında, ilk olarak ABD'de siyahlar için sivil haklar için getirilmiş, ardından feminist hareket aktif olarak başlamıştır. Başta ABD toplumu olmak üzere gelişmiş Batı toplumlarında farkındalık, LGBT bireylerin insan hakları ve özgürlüğü için farkındalık başlamıştır.
Eşitlik hareketi
Cinsel ve cinsiyet azınlıklarınnın hakları için eşitlik hareketleri[3] LGBT topluluğunda insan haklarının sağlanması ve korunması, LGBT lehine yasal mevzuatta değişiklik meydana getirmek, toplum temsilcilerini sosyal uyuma teşvik için LGBT sosyal hareketleri cinsel ve toplumsal cinsiyet azınlıklarını ilişkin insan hakları hareketinin karşıtları toplucaanti-eşcinsel hareketi olarak adlandırılan farklı siyasi ve dini örgütler ve hareketler vardır.[4]
Topluluk
Eşcinsel ve transgender bireylerin dayanışması, birlikteliği[5] ve cinsellikte ortak yönünün birlikteliğine dayanan LGBT topluluğu ülke ve bölgelere göre farklılık göstermektedir. Gelişmiş batı ülkelerinin aksine bazı ülkeler heteroseksüel vatandaşlarının aksine, eşcinsel vatandaşlarına karşı aleyhte uygulamalar sergilemek, bu ülkelerde LGBT'ler hapis ve ölüm cezasına çarptırılmaktadır. Batı ülkelerinde bu durumun aksine yasal eşitlik, medeni birliktelik ve eşcinsel evlilik LGBT topluluğuna verilmektedir.
Yine XX. yüzyılda başta Batı ülkeleri olmak üzere bazı ülkeler LGBT haklarının bir gereği olan eşcinsel ilişkiler, LGBT'lerin askerlik hizmeti, evlat edinme hakkı ve göçmenlik hakkı ile ayrımcılık karşıtı yasaları yasal statüde kabul etmiştir.
Sosyal ağ
Eşcinseller sanal arkadaşlık kurmak ve partner bulmak için genellikle LGBT sosyal ağlarını kullanmaktadır. Üyelerine arkadaşlık, partner, sohbet ve cinsellik arayışı sunan bu sitelerde eşcinseller kendilerine rahat ifade edebilme özgürlüğüne sahiptir.[6] Londra merkezli Gaydar, Amsterdam merkezli GayRomeo.com ve İstanbul merkezli Gabile gibi internet siteleri örnek verilebilir. Bu sitelerin yanı sıra LGBT'ler için android telefon uygulamaları ve LGBT portalleride bulunmaktadır.
Dernekler
Eşcinsel olup cinsel yönelim veya cinsel kimliği benzer veya ortak olan bireylerin insan haklarını savununan LGBT hakları kuruluşları bulunmaktadır. Kuruluşlar özellikte LGBT hakları ihlallerinin fazla olduğu ülkelerdeki nefret suçu ve LGBT'lere yönelik şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekilmesi için çaba göstermektedirler.[7] Bu derneklerde gönüllü aktivistlerde yer almaktadır.
Etkinlikler
Her yıl Haziran ayının sonlarında dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen bir dizi etkinlikler ve törenler bütünü olan Onur Yürüyüşü'ne eşcinsel bireyler katılmakta, şenlik havasında geçen etkinlikler birçok ülkede gerçekleştirilmektedir.
Semboller
LGBT topluluğunda kişilerin insan hakları hareketi için LGBT'lerin kendine özgü sembolleri vardır. Bu işaretler LGBT bireylerin kendilerini tanımlamak, ayrımcılık ve zulüm karşısında güven ve benlik saygısı artırmak için farklı renk ve anlamları vardır. Bu semboller LGBT topluluk birliğini ve topluluğun gurur ve ortak değerlerini göstermektedir. LGBT bireyleri önceleri önemsenmeyen ve görünmez toplulukken semboller görünürlük yaratmada önemli bir rol oynamaktadır. Bunlardan en ünlüsü gökkuşağı bayrağı ve pembe üçgendir.[8]
Ayrıca bakınız
Dış bağlantılar
- Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği, Vizyonu
- Radar LGBT Topluluğu 29 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İstanbul Üniversitesi)
Kaynakça
- ^ Tyler Coates (17 Mayıs 2014). "25 temel kurmaca dışı LGBT kitabı". Radikal. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014.
- ^ "Wiser Earth Organizasyonlar: Empowering Spirits Vakfı" (İngilizce). Wiserearth.org. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2013.
- ^ Serkan İlaslaner (21 Nisan 2014). "Türkiye'de LGBT Hareketi: Daha Geniş bir Evrene Doğru Soybilim, Özgünlük ve Gömülmüşlük". Researchturkey.org. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014.
- ^ İbrahim Açıkyer (28 Ağustos 2013). "LGBT bireyler: Can güvenliği ve eşitlik istiyoruz". Firatnews.com. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014.
- ^ "ODTÜ LGBT Dayanışması Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Hazır!". Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM). 7 Ekim 2013. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014.
- ^ Elif Koral (1999). "Türkiye'de üçüncü cinsin durumu". Milliyet. 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014.
- ^ Elif Koral (28 Ağustos 2013). "LGBT Toplumuna Yönelik Savaşa da, Ortadoğu'da Savaşa da Hayır!". Kaos GL. 29 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014.
- ^ Symbols of the Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgender Movements. Lambda GLBT Community Services. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. Semboller 4 Aralık 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)