İçeriğe atla

LESS

LESS
İlk çıkışı2009
TasarımcıAlexis Sellier
GeliştiriciAlexis Sellier, Dmitry Fadeyev
Kararlı sürüm2.7.1[1] (9 Mayıs 2016 (8 yıl önce) (2016-05-09))
Önemli uygulamalarıJavascript
EtkilendikleriCSS, SASS
EtkiledikleriSASS
İşletim sistemiÇapraz Platform
LisansApache Lisansı 2
Olağan dosya uzantıları.sass, .scss
Web sitesilesscss.org

LESS, CSS formatına derlenebilen açık kaynak kodlu dinamik bir biçim dilidir. LESS sunucu veya istemci tarafından çalıştırılabilir. LESS SASS'tan esinlenilerek Alexis Sellier tarafından tasarlanmıştır ve SASS'ın yeni bir versiyonu olan SCSS'e ilham kaynağı olmuştur. İlk versiyonu Ruby ile yazılmış olmakla beraber ilerleyen versiyonlarda Javascript'e geçilmiştir. LESS'in sahip olduğu mekanizmalar; değişkenler, iç içe geçme, mixin'ler, operatör ve fonksiyonlar olarak listelenebilir. LESS'in diğer CSS ön-derleyicilerinden farkı LESS'in tarayıcı tarafında çalışan less.js ile gerçek zamanlı derleme imkânı sunmasıdır.

Değişkenler

Less ile değişken tanımlayabilirsiniz. Değişkenler güzel a (@) işareti ile tanımlanır. Değişkenlere değer atamak için iki nokta üst üste (:) operatörünü kullanabilirsiniz. Derlenme sırasında değişkenlerin değerleri çıktı CSS dosyasına yerleştirilir.

@pale-green-color: #4D926F;

#header {
  color: @pale-green-color;
}
h2 {
  color: @pale-green-color;
}

Derleyici yukarıdaki LESS kodunu aşağıdaki CSS dosyasına dönüştürecektir.

#header {
  color: #4D926F;
}
h2 {
  color: #4D926F;
}

Kaynakça

  1. ^ "CHANGELOG". GitHub. 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">CSS</span> web tabanlı stil programlama dili

Cascading Style Sheets, HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Polinom</span> değişkenlerin çarpımlarının toplamı, değişkenlerin gücü ve katsayılar

Matematikte, bir polinom belirli sayıda bağımsız değişken ve sabit sayıdan oluşan bir ifadedir. Polinom kendi içinde toplama, çıkarma, çarpma ve negatif olmayan sayının üssünü alma işlemlerini kullanır. Örnek olarak tek bilinmeyenli bir polinom olan x2 − 4x + 7, ikinci dereceden oluşan bir polinomdur. Diğer bir örnek olarak, x2 − 4/x + 7x3/2 bir polinom değildir, çünkü polinomlarda terimlerin derecelerinin doğal sayı olma zorunluluğu vardır 2. terimde x′i ele alan bir bölme işlemi x'in derecesini negatif yapmaktadır ve 3. terim doğal sayı olmayan bir derece içermektedir (3/2).

<span class="mw-page-title-main">Web renkleri</span>

Web renkleri, web sayfası tasarımında kullanılan ve izlenen sayfanın görünümünü düzenlemeye yarayan renklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HTML</span> işaretleme ve web programlama dili

Hiper Metin İşaretleme Dili web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Dilin son sürümü HTML5'tir.

?? operatörü ya da birleşme operatörü herhangi bir değere sahip olmayan değişkenlere öntanımlı bir değer atamak için kullanılan ikili işleçtir.

Olasılık teorisi ya da ihtimaliyet teorisi rastgele olayların analizi ile ilgilenen bir matematik bilim dalıdır. Olasılık teorisinin ana ögeleri rassal değişkenler, saf rassal süreçler, olaylar olarak sayılabilir. Bunlar ya tek olarak ortaya çıkan veya bir zaman dönemi içinde gelişerek meydana gelen, ilk görünüşü rastgele bir şekilde olan deterministik olmayan olayların veya ölçülebilir miktarların matematiksel soyutlamalarıdır. Bir madeni parayı yazı-tura denemesi için havaya atmak veya bir zarı atmak ile ortaya çıkan sonuç ilk bakışta rastgele bir olay olarak görülebilirse bile eğer birbirini takip eden rastgele olaylar tekrar tekrar ortaya çıkartılırsa incelenebilecek ve tahmin edilebilecek belirli bir istatistiksel seyir takip ettikleri görülecektir. Bu türlü olaylar ve sonuçların seyirlerini betimleyen iki temsilci matematiksel sonuç büyük sayılar yasası ve merkezsel limit teoremidir.

<span class="mw-page-title-main">Zend Studio</span>

Zend Studio. PHP'nin geliştiricisi Zend firması tarafından geliştirilen bir editördür. PHP'yi en verimli şekilde kodlamayı amaç edinmiştir. Otomatik kod tamamlama ve hata bulma gibi özellikleri mevcuttur. Proje de kullanmış olduğunuz değişkenleri, fonksiyonları, sınıfları hatırlatıp işin karmaşıklığından sizi kurtarır.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal denklem dizgesi</span>

Doğrusal denklem dizgesi, birkaç tane aynı tip değişkenleri içeren birkaç tane doğrusal denklemlerin oluşturduğu topluluktur. Örneğin:

<span class="mw-page-title-main">MATLAB</span>

MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.

JetBrains PhpStorm, ücretli, çapraz platform, PHP tabanlı bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Altyapı olarak yine JetBrains firması tarafından geliştirilen IntelliJ IDEA platformunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">React</span> Kullacı arayüzleri oluşturmak için kullanılan JavaScript kütüphanesi

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">SASS</span>

SASS, CSS formatına derlenebilen dinamik bir biçim şablon dilidir. İlk olarak Hampton Catlin tarafından tasarlanmış ve Natalie Weizenbaum tarafından programlanmıştır. İlk versiyonların ortaya çıkmasını takiben Weizenbaum ve Chris Eppstein SASS içerisinde kullanılabilen basit bir betik dili olan SassScript'i geliştirerek SASS'ın kabiliyetlerini arttırmışlardır. SASS'ın ilk tasarımında yazım şekli Haml benzeri bir yapıda olup kod blokları girintilerle (indentation) ayrılmış, farklı SASS kurallarını ayırmak için ise yeni satır karakter kullanılmıştır. SASS'ın daha yeni yazım şekli de olan SCSS'te ise CSS'e daha yakın bir format kullanılmış, kod blokları süslü parantez ile kurallar ise noktalı virgül karakteri ile ayrılmıştır. Bu değişiklik sayesinde geçerli CSS kodları SCSS kodu olarak kullanılabilir hale gelmiştir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ionic</span>

Ionic, mobil uygulamalar için HTML5 bazında hazırlanmış açık kaynak bir yazılım iskeletidir ve ön uç için yazılmış olduğundan kullanıcılara odaklanmıştır. Kullanıcı arayüzlerini konu alan Ionic, sezgisel kullanımı ve mobil uygulamanın kullanılabilirliğini düzeltmeyi hedefler. Yazılım çatısı, Angular.JS'le kullanılır ve mobil uygulamanın yapısını oluştururken Ionic look & feel'i ve performansını gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Google Sites</span> Web sayfası oluşturma aracı

Google Siteler, Google tarafından sunulan Google Apps üretkenlik paketinin bir parçası olarak, yapılandırılmış bir viki ve Web sayfası oluşturma aracıdır. Google Sitelerin amacı herkesin bir ekip odaklı bir site oluşturmak mümkün olabilmesi ve birden fazla kişinin iş birliği ve dosyalarınızı paylaşabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Toz mavi</span>

Toz mavisi mavinin solgun bir tonudur. Çoğu renkte olduğu gibi, kesin tonunun mutlak bir tanımı yoktur, ancak adının çamaşır yıkamada kullanılan toz halindeki smalt için kullanılan "toz mavisi"nden geldiği bilinmektedir ve 1894'ten itibaren bir renk adı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lila</span> leylak çiçeklerini ortalama rengini temsil eden soluk mor tonu

Lila ya da leylak, leylak çiçeğinin renklerinin ortalama rengini temsil eden soluk bir mor tonudur. Ayrıca karanlık yeşil veya hafif mor olarak da tanımlanabilir. Bazı leylak çiçeklerinin renkleri aşağıda gösterilen renklerle eşdeğer olabilir "soluk leylak", "zengin leylak" veya "parlak leylak". Rengi kırmızı-mor olan diğer leylak çiçekleri de vardır.

İlkbahar yeşili renk çarkına göre Camgöbeği ile yeşil arasında olan bir renktir. CIE kromatikliği diyagramı üzerine çizildiğinde, görünür spektrum üzerinde 505 nanometrelik bir görsel uyarıya karşılık gelir. İlkbahar yeşili renk tekerleğinde saf bir kroma rengidir.