İçeriğe atla

L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi

L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi
Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті, L.N. Gumilyov Eurasian National University
Harita
Kuruluş23 Mayıs 1996
KonumAstana, Kazakistan
51°09′37″N 71°27′53″E / 51.160245°K 71.464825°D / 51.160245; 71.464825
Okul renkleriMavi ve Beyaz
   
Web sitesiResmî site

L.N. Gumilev Avrasya Milli Universitesi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yer alan bir üniversite. Üniversite adını tarihçi – etnolog, Rus bilim adamı Lev Gumilev’den alır.

Üniversitede İlmi Araştırma Enstitüsü, laboratuvar, merkez olmak üzere 26 ilmi akademik kurumlar, 12 fakülte, Sürekli Eğitim ve Mesleki Gelişim Enstitüsü, askeri bölüm, farklı ülkelerin kültür ve eğitim merkezleri vardır. Avrasya Üniversitesi'nin uzmanlarını hazırlama sistemi üç basamaklı eğitim olarak gerçekleşmekte: lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi. Üniversite 61 meslekten lisans öğrencisini, 64 — master öğrencisini ve 29 — PhD doktora öğrencisini eğitmekte. 2011-2012 tarihleri arasında universitede eğitim alan öğrenci sayısı 11 300 olmuştur. Fakültelerde ve ilmi - araştırma bölümlerinde toplam 1678 öğretmen ders vermekte, onun % 61,3 profesör, PhD doktora öğrencisi, çeşitli akademi üyeleri, doçent, ilim üyeleri, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Ödülünün sahipleridir. Temmuz 2011 yılından itibaren L. N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinin rektörü Yerlan Sıdıkov'dur.

Tarih

L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi 23 Mayıs 1996 tarihinde Kazakistan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı N. A. Nazarbayev’ın inisiyatifiyle - Tselinograd Mühendislik – İnşaat Enstitüsü ile Tselinograd Pedagojik Üniversitesi ile birleşmiştir. Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 5 Temmuz 2001 tarihli Kararnamesiyle adı geçen üniversiteye “Teknik ve ilme ulaşmak için ulusal ve tüm insanlığa özgü mesleki kimliği oluşturmak, geliştirmek için önemki katkıda bulunacağını göz önünde bulundurarak “Milli” adı verilmiştir. Ve gerçek Avrasyacı, Türkolog, düşünür Lev Nikolayeviç Gumilev'un adı işbu üniversiteye verilmiştir.
2000 yılından itibaren L. N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Uluslararası derecedeki üniversite olarak hesaplanmakta.
2000 yılında Avrasya Milli Üniversitesinin yanından M. V. Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi'nin Şubesi açılmıştır.
1 Ekim 2002 tarihinde üniversite rektörü M. J. Joldasbekov'un inisyatfiyle L. N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi'nde müze – odası açılmıştır. 2008 yılının Eylül ayında üniversitemizde eğitim ve idari binada Avrasya büstü dikilmiştir. 10 Mart 2009 yılın Avrasya Milli Üniversitesinde Üniversitelerin Avrasya Birliği XI Kongresi oldu.
2012 y. Avrasya Milli Üniversitesi Lev Gumilev'in 100 yıllığını kutlayacaktır.

Sıralamaları

  • 2011-2012 tarihinde Kazakistan'daki üniversitelerin faaliyetlerini teftiş neticerlerine göre (НКАОКО-IQAA) Kazak Eğitimde Kalite Güvencesi Acentesinin araştırmasına göre L. N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi çok yönlü üniversiteler arasında birinciliği kazandı.
  • Times Higher Education 2010 yılından itibaren yayımlanan dergide QS World University Rankings, Uluslararası reytinge uygun olarak L. N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi 2012 senesinde dünya çapındaki 400 öncü üniversitelerin 369 luğu kazandı.
  • Atıf sayılarına uygun web yayınlarının etkisi, uygunluğu, dosya ve web sayfaların sayılarına göre web içeriği temelinde Cybermetrics Lab İspan analitik grubunun düzenlediği Webometrics Ranking of World Universities üniversitelerinin neticesine göre Avrasya Milli Üniversitesi, Orta Asya ve Kazakistan yüksek öğretim kurumları arasında başta gelmekte. 2011 yılının Temmuz ayından itibaren Avrasya Milli Üniversitesi 12 000 pozisyondan 4082 liği kazandı. 2011 yılının Ocak ayında 5 216 yerde, 2010 yılının Temmuz ayında ise — 7 891 yeri almakta.

Fakülteler

İlmi- araştırma bölümleri

Mühendislik

Doğal ve Teknik

  • Avrasya Matematik Enstitüsü, İlmi – Araştırma Enstitüsü;
  • НИИ Matematik ve Bilimsel Hesaplama, İlmi – Araştırma Enstitüsü;
  • Temel Araştırma Enstitüsü, İlmi – Araştırma Enstitüsü;
  • Fizik ve Yüksek Teknoloji İlmi – Araştırma Enstitüsü;
  • Avrasya Teoretik Fizikanın Uluslararası Merkezi;
  • Biyorganik Kimya, İlmi-Araştırma Enstitüsü
  • Hücre Biyoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü
  • L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinin Laboratuva Mühenddislik Profili;
  • НИИ Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji İlmi Araştırma Enstitüsü ;
  • Coğrafya ve Geoekoloji Enstitüsünün İlmi Araştırma Enstitüsü;
  • Yapay Zeka Enstitüsü

Sosyal ve Hümanitar

  • Avrasya" Beşeri Bilimler Araştırma Merkezi;
  • “Otyrar kutuphanesi” ilmi merkezi;;
  • “Alaş” Kültür ve Ruhsal Gelişim Enstitüsü;
  • K. A. Akişev Arkeoloji İlmi Araştırma Enstitüsü;
  • Konfüçyüs Enstitüsü;
  • Türk ve Altay Araştırma Merkezi;
  • Kültürlerarası İletişim ve Uygulamalı Dilbilim Laboratuvarı;
  • “Ento Mimarlık Enstitüsü”;
  • “Akademi üyesi S. Zimanov adındaki Eğitim Hukuk Merkezi” İlmi Araştırma Merkezi;
  • “Kazak Mimar Sanat” İlmi – Araştırma ve Projeleme Enstitüsü;
  • "Modern Tarasım Stüdyosu" Merkezi;
  • İlmi – Teknik İşbirliği Belarus – Kazakistan Merkezi;

Sosyal – Ekonomi

  • Sosyoloji ve kentsel planlama Laboratuvarı;
  • Yasal projelerin ekspertizesi, incelemesi, Hukuki inceleme Enstitüsü;
  • Muhabirlik Meselelerini İnceleme Enstitüsü;
  • Ekonometrik Araştırma Enstitüsü;
  • Uluslararası ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi;
  • Çağdaş Araştırmalar Enstitüsü;
  • Sosyal ve Kültürel Antropoloji Laboratuvarı;
  • Etnik İlişkiler ve Kazakistan Halk Meclisi tolerans Merkezi;
  • «EUROAZTRAVEL» Turistik Endüstri ve Teknoloji Rekreasyon Çalışmaları İlmi-Araştırma Laboratuvarı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Osmangazi Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'deki bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesi Antalya'da kurulmuştur. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biridir. Kampüsünün geniş ve yeşil bir araziye sahip olması ve Konyaaltı Sahili'ne yakınlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Türkiye'nin en güzel ikinci kampüsü seçilmiştir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Türkiye)</span> Karsta kurulu devlet üniversitesi

Kafkas Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı yasayla Kars'ta kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Kafkas Üniversitesi'nde 12 Fakülte, 4 Yüksekokul, 3 enstitü, 9 Meslek Yüksekokulu ve 1 Devlet Konservatuvar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Üniversitesi</span>

Lomonosov Moscow State University (MSU), QS World University Rankings®'in küresel ilk 150'si arasında tutarlı bir konuma sahip, Rusya'daki en yüksek dereceli üniversitedir. Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden biri olarak kabul edilen, dünyanın en yüksek eğitim binasına ev sahipliği yapmakta ve 47.000'den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmakta ve her yıl 4.000 uluslararası öğrenciyi ağırlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Üniversitesi</span> Sinopta kurulu devlet üniversitesi

Sinop Üniversitesi, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Üniversitesi</span> Bartında kurulu devlet üniversitesi

Bartın Üniversitesi, Türkiye'nin Bartın ilinde bulunan bir üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Teknik Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ),, 2010 yılında Bursa'da kurulmuş devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi</span>

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi (Kazakh), Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir üniversitedir. Üniversite KazGU veya KazNU olarak da adlandırılır. Filozof ve alim Farabi'nin adını taşıyan ülkenin en büyük üniversitelerinden biridir.