İçeriğe atla

L-Manyak

L-Manyak
EditörBahadır Baruter
Selçuk Erdem
KategorilerAylık Mecmua
SıklıkAylık
YayımcıLeman
İlk sayıOcak 1996
Son sayıOcak 2016
Ülke Türkiye
DilTürkçe

L-Manyak, Leman dergisinin dergi grubu bünyesinden Ocak 1996-Ocak 2016 arasında çıkmış aylık mizah dergisidir.

Tarihçe

İlk önce Bahadır Baruter ve Selçuk Erdem editörlüğünde çıkmaya başlayan dergi beş yıl boyunca Bahadır Baruter'in editörlüğünde yayınlanmaya devam etti. Bu dönemde dergi Bülent Üstün, Cengiz Üstün, Oky, Kaan Ertem, Memo Tembelçizer, Gürcan Yurt, Mehmet Coşkun gibi çizerlere yer vererek Kötü Kedi Şerafettin, Kunteper Canavarı, Cihangir'de Bir Ev, Robinson Crusoe ve Cuma, Zıçan Adam gibi popüler çizgi romanların doğmasına zemin sağladı ve tirajını arttırdı.

2001 yılında editör Bahadır Baruter ve çizerlerden pek çoğu ayrılarak aynı formattaki Lombak dergisini kurdular. Bu dönemde dergide Robinson Crusoe ve Cuma, Boing Burhan, Dedektif Sanlı, Cabbar Baba gibi popüler karakterler yayınlanmaya; Gürcan Yurt, Bahadır Boysal, Kaan Ertem, Behiç Pek, Mehmet Coşkun (mem-coş), Metin Fidan, Can Barslan, Cengiz Akın ve Felat Delibalta gibi çizerler çizmeye devam ettiler. 2007 yılında Robinson Crusoe ve Cuma'nın çizeri Gürcan Yurt dergiden ayrılarak yine Leman grubu bünyesinde O-Haa dergisini kurdu.

L-Manyak, yayın hayatı boyunca bünyesinden pek çok kopuşlar yaşamasına rağmen, kendi hayat verdiği bütün benzeri aylık çizgi roman dergileri arasında en uzun soluklu dergi olmayı başardı. Şubat 2010'da Koala'nın kapanmasından Harakiri'nin yayınlanmasına kadar, bir süreliğine ülkemizdeki aylık tek mizah dergisiydi. 2012 yazında 200. özel sayısı yayınlanmıştır. Ocak 2015'ten itibaren de dergi formatında ve logosunda değişikliğe gidilmiştir: Dergi, kadrosuna Ozan Önen ve Gonca Vuslateri gibi yeni isimleri dahil etmiştir.[1] Formatınaysa röportaj formatını da ekleyerek daha aktüel bir perspektif kazanmıştır. LeMan Dergi Grubu dergilerinden biri olarak aylık yayınlarını sürdürmüş olan dergi Ocak 2016'da yayın hayatına son vermiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

Selçuk Erdem, Türk karikatürist.

Bahadır Baruter, Türk karikatürist ve ressam.

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

Suat Gönülay, Türk çizgi romancı.

<i>Pişmiş Kelle</i> mizah dergisi

Pişmiş Kelle, 1990 ile 2001 yılları arasında Türkiye'de Milliyet gazetesi bünyesinde yayınlanmış mizah dergisi.

Mehmet Yiğit Özgür, Türk karikatüristtir.

Umut Sarıkaya, Türk karikatürist, yazar ve gemi inşaat mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Robinson Crusoe & Cuma</span> karikatür karakterleri

Robinson Crusoe & Cuma, Daniel Defoe tarafından yazılan Robinson Crusoe adlı kitaptan esinlenerek Gürcan Yurt'un ilk defa Temmuz 1997 tarihinde L-Manyak dergisinin 19. sayısında çizmeye başladığı çizgi roman.

<i>Leman</i> aylık mizahi dergi

LeMan, 1991 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık mizah dergisi.

Bülent Üstün, Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.

Mehmet Çağçağ, Türk karikatürist.

Gürcan Yurt, Türk karikatüristtir. Nüfusa "Özgür Yurt" ismiyle kaydoldu ve 5 yaşına kadar bu ismi taşıdı. 12 Eylül öncesi olaylarının baskısı altında ismi 1978 yılında mahkeme kararıyla "Gürcan" olarak değiştirildi. 1980-84 yılları arasında Almanya' da yaşadı. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara' da tamamladı. Gençlik yıllarını geçirdiği MKE Ankaragücü tribününde tek bir şampiyonluk bile göremedi.

Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer, karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<i>Koala</i> (dergi)

Koala, Mayıs 2008 tarihinde yayımlanmaya başlayan aylık mizah dergisi. Daha önce Leman dergisi bünyesinde çıkarılan O-HAA dergisinin Leman'la yaşadığı sıkıntılardan dolayı, aynı kadro aralarına yeni isimler de alarak Koala isimli dergiyi bağımsız olarak çıkarmışlardır. İçerisinde Gürcan Yurt'un yaklaşık olarak 10 yıldır çizdiği Robinson Crouse ve Cuma tiplemesi, Aynı evde yaşayan 3 hayvan, Atinanın Çakalları, Balondakiler gibi çizgi öykülerin yanı sıra Fakebook, Abesle İştigal, Art Niyet, Das İst Garpuz gibi tek kare karikatürlerden oluşan köşeler de mevcuttur.

Limon, 1985 ile 1991 yılları arasında yayınlanan Türk mizah dergisi. 90'lı yılların en çok satan dergisi Leman'ın başlangıcı olması bakımından önemlidir. Derginin sloganı Haftalık Hastalığınız'dır.

Bahadır Boysal, Türk karikatürist.

<i>Lombak</i> Lombak, 2001-2009 yılları arasında Türkiyede yayımlanmış aylık mizah dergisidir.

Lombak, 2001-2009 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık mizah dergisidir. İmtiyaz sahibi, sorumlu yazı işleri müdürü ve editörü Bahadır Baruter'di. Baruter aynı zamanda dergiyle aynı adı taşıyan bir bölümü de hazırlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kaan Ertem</span>

Kaan Ertem, Türk karikatürist ve senarist.