İçeriğe atla

L'Ambiance Plaza kazası

L'Ambiance Plaza'nın çökmesi, modern Connecticut tarihindeki en kötü felaketlerden biriydi. L'Ambiance Plaza, Bridgeport, Connecticut'ta Washington Bulvarı ve Coleman Caddesi'nin köşesinde yapım aşamasında olan bir konut projesiydi.

Genel bakış

L'Ambiance Plaza, üç park seviyesinin üstüne çıkan on üç apartman seviyesiyle on altı katlı bir bina olarak planlandı. Bir asansörle birbirine bağlanan, her biri 63 ft x 112 ft olan iki ofset dikdörtgen kuleden oluşuyordu. Yapısal çerçevesini yedi inç kalınlığındaki ardgermeli betonarme plakalar ve çelik sütunlar oluşturuyordu.[1][2] Ardgerme yöntemi çekme dayanımı düşük olan betonun yüksek dayanımlı çelik halatlar ile boyuna ve enine güçlendirilmesi sağlanır. Çelik halatlar beton sertleştikten sonra hidrolik krikolar ile çekilerek sabitlenir.[3]

Bu binanın yapımında 1948 yılında Youtz ve Slick tarafından patenti alınan döşeme kaldırma yapım yöntemi kullanılmıştır. Bu tekniğin ardından, on altı kat için döşeme plakaları, aralarında bağ kırıcılarla üst üste gelecek şekilde zemine inşa edildi. Daha sonra iki veya üç levhadan oluşan paketler, hidrolik bir kaldırma aparatı ile geçici bir kota kaldırıldı ve çelik takozlarla sabitlendi. Bu hidrolik kaldırma aparatı, her bir kolonun tepesinde, levhaya dökülen kaldırma halkalarına kadar uzanan bir çift kaldırma çubuğuna sahip bir hidrolik krikodan oluşuyordu. Levhalar doğru bir şekilde yerleştirildikten sonra, çelik kolonlara kalıcı olarak tutturuldular. Her kuledeki iki perde duvar, tamamlanan bina için en üstteki iki kat hariç hepsinde yanal direnç sağlayacaktı. Bu iki kat, sağlamlıkları için çelik kolonlar ile beton plakalar arasındaki rijit bağlantılara bağlıydı. Perde duvar, binanın yanal stabilitesinde böylesine vazgeçilmez bir rol oynadığından, statik projede, perde duvar kotunun kaldırılan döşeme plakalarının ilk üç katı içinde olması gerektiğini belirtmiştir.[4]

Kısmen dik çerçevesi 23 Nisan 1987'de tamamen çöktü ve 28 inşaat işçisini öldürmüştür. Kaza olduğu anda bina neredeyse yarı yarıya tamamlanmış durumdaydı. Batı kulesinde, dokuzuncu, onuncu ve on birinci kat döşeme paketi, doğrudan on ikinci kat ve çatı paketinin altına 4. aşamada sabitlenmişti. Perde duvarlar ise kaldırılmış döşeme plakalarının yaklaşık beş kat aşağısındaydı. İşçiler, yüksek metalik bir ses duyduklarında döşemeleri geçici olarak yerinde tutmak için dokuzuncu, onuncu ve on birinci katların altındaki kaynak kamalarını tutturuyorlardı. O sırada kama takan bir demir işçisi olan Kenneth Shepard, üstündeki levhanın "buz kırılması gibi çatladığını" görmek için başını kaldırdı. Aniden, döşeme alt kattaki döşemenin üzerine düştü, bu da bu ilave ağırlığı kaldıramadı ve karşılığında düştü. Tüm yapı, önce batı kulesi ve sonra doğu kulesi 5 saniye içinde, bir nesnenin bu yükseklikten serbest düşüşü için gerekenden yalnızca 2,5 saniye daha uzun bir süre içinde çöktü. İki gün süren kurtarma operasyonları, kazada 28 inşaat işçisinin öldüğünü ve bu kazayı döşeme kaldırma yöntemi kullanılan en kötü inşaat kazası yaptığını ortaya çıkardı. Kenneth Shepard hayatta kalan tek kişiydi.[5][6] Sonuç olarak, kazanın kesin nedeni hiçbir zaman bulunamadı. Kaza olduğunda binada bazı sıkıntılar vardı; bunlardan herhangi bir tanesi bu kazayı tetikleyebilirdi. Ama bu sıkıntılardan hangisinin ilk önce tetiklendiği ve sonrasında diğerlerini de etkileyip binanın çökmesine neden olduğu  belirsizliğini korumaktadır. Kazaya sebep olan durumlar hakkında çeşitli teoriler bulunmakta. Başarısızlık, özetle, döşeme kaldırma işleminin zemin plakaları üzerindeki yüksek beton gerilmelerinden kaynaklanmış ve çatlama ile sonuçlanarak bir tür delme hatasıyla sonuçlanmıştır.[7][8][9][10][11]

Birkaç gözlemci, çökmenin önlenebilir olduğunu söylemişler ve döşeme kaldırma yönteminin uygulamasındaki teknik hatalar ve eksikliklerini vurgulamışlar.[12] Bu kaza, döşeme kaldırma yöntemine ilişkin ülke çapında büyük bir federal soruşturmanın yanı sıra, Connecticut'ta kullanımıyla ilgili geçici bir moratoryum başlatılmıştır. Kasım 1988 yılında, felaketten iki yıldan az bir süre sonra, afetten doğan tüm yasal taleplerin 41 milyon dolarlık çözümü arabuluculuk yoluyla sağlandı ve yıllarca sürecek olası davalardan kaçınılmıştır. İki yargıç - ABD Bölge Mahkemesinden Robert C. Zampano ve Connecticut Yüksek Mahkemesinden Frank S. Meadow — anlaşmazlığa "kurbanların ailelerini temsil eden yaklaşık 100 avukat ve 40 müteahhit ve taşeron arasında gayri resmi konferanslar aracılığıyla" arabuluculuk yaptı.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Investigation of L'Ambiance Plaza Building Collapse". Journal of Performance of Constructed Facilities. Cuoco, Daniel. 1992. 
  2. ^ "Architectural Board Accepts L'Ambiance Plaza Agreement". The New York Times. 23 Nisan 1989. 22 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Why Buildings Fall Down: How Structures Fail". W. W. Norton, New York, NY. Levy, Matthys and Salvadori, Mario. 1992. 
  4. ^ "Public-Safety Issues in Collapse of L'Ambiance Plaza". Journal of Performance of Constructed Facilities. Heger, Frank. 1991. 
  5. ^ Design and Construction Failures: Lessons from Forensic Investigations. New York: McGraw-Hill. 1991. ss. 78-85. ISBN 0-07-033565-6. 
  6. ^ Construction Failure. second. New York: John Wiley & Sons. 1997. ss. 311-315. ISBN 0-471-57477-5. 
  7. ^ "ENGINEERING.com > L'Ambiance Plazza". 19 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2013. 
  8. ^ "L'Ambiance Plaza Collapse". 14 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2008. 
  9. ^ "L'Ambiance Plaza - Case Study" (PDF). 10 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2013. 
  10. ^ Why Buildings Fall Down: How Structures Fail. Illustrated by Kevin Woest. W. W. Norton & Company. 1992. s. 176. ISBN 0-393-31152-X. 
  11. ^ Engineering Considerations for Lift-slab Construction. ASCE Publications (American Society of Civil Engineers - Technical Council on Forensic Engineering). 2004. ISBN 0-7844-0705-3. 
  12. ^ Barone (23 Nisan 2010). "23 years later, L'Ambiance losses still sting". Connecticut Post. 3 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2013. 
  13. ^ Sam Howe Verhovek, Pact Reached In Collapse of Building 20 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., New York Times (November 16, 1988).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Chrysler Binası New York şehrinde yer alan Art deco tarzında bir gökdelendir. Manhattan'nın doğu tarafındaki Turtle Bay bölgesinde yer alan bina, 42. Cadde ile Lexington Caddesi'nin kesiştiği noktadan yükselmektedir. 319 metre yüksekliğe sahip olan gökdelen, açılışından 11 ay sonra tamamlanan Empire State Binası onu geçene kadar, dünyanın en yüksek binası unvanına sahipti. 1973'te Dünya Ticaret Merkezi'nin İnşaatsıyla New York'taki en yüksek üçüncü bina konumuna gelen Chrysler Binası, 11 Eylül saldırıları sırasında Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılmasının ardından yeniden şehrin en yüksek ikinci binası oldu. Aralık 2007'de Bank of America Kulesi'ne anteninin de eklenmesiyle 365,8 metreye yükseldiğinde, Chrysler, tekrar şehrin en yüksek üçüncü binası oldu. Yine 2007'de açılan New York Times Binası da Chrysler Binası ile aynı yüksekliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Petronas İkiz Kuleleri</span>

Petronas Kuleleri, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan ikiz kuleler. 1998 ve 2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olan Petronas İkiz Kuleleri, Petronas Petrol Holdingin de yönetim binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Empire State Binası</span> Manhattan, New Yorkta bir gökdelen

Empire State Building, New York'ta bir gökdelen. Bina, Manhattan, Fifth Avenue'de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alır. Tam olarak adresi 350 Fifth Avenue, New York, N.Y. 10118 şeklindedir. 10118 aynı zamanda binanın posta kodudur. 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar dünyanın en yüksek binası olan Chrysler Binası'nın bu unvanını elinden almıştır. Yapımı 1932 yılında bitmiştir. 1931 yılında inşa edilen binanın büroları büyük Bunalım yılları boyunca boş kalmıştır; bina vergi giderlerini manzara seyretmeye gelenlerden karşılayabilmiştir. Bina 102 katlı olup, 1576 merdiven basamağına sahiptir. Yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m'dir. Dünya Ticaret Merkezi binasının 1972 tarihindeki açılışına kadar dünyanın en yüksek binası olarak kalmıştır. 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları sonucu World Trade Center binaları yıkılınca New York'taki en yüksek bina olma unvanını geri kazanmıştır. 30 Nisan 2012'de One World Trade Center, Empire State Binası'ndan daha fazla bir yüksekliğe ulaşmış ve bina o günden beridir ABD'nin tamamlanmış en yüksek dördüncü gökdeleni konumuna gerilemiştir. Kışın bazı günler, alt katlarının hizasında yağmur yağarken en üst katına kar yağdığı görülmüştür.

Vinç, genellikle bir halat, tel halat veya zincirlerle donatılmış, malzemeleri hem kaldırmak hem indirmek hem de yatay olarak hareket ettirmek için kullanılabilen bir makine türüdür. Ağır nesneleri kaldırmak ve başka yerlere taşımak için kullanılır. Vinçler, bir veya daha fazla basit makine kullanarak mekanik avantaj yaratır ve böylece insanların normal kapasitesinin ötesinde yükleri taşır. Vinçler, nakliye için yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması, inşaat için malzemelerin hareketi ve ağır ekipmanların montajı için sanayide yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

Bu binalar ve bina olmayan yapıların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">New York'taki en yüksek binalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

New York'taki en yüksek binalar listesi, ABD'nin New York eyaletinde yer alan New York şehrindeki en yüksek binaların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Capitol Stüdyoları</span>

Orijinali Capitol Studios, Capitol Kayıt Binası'nda 1956 senesinde Hollywood'un kalbinde gelecekçi bir bina olarak açıldı. Müzik tarihinde, Frank Sinatra'dan Beastie Boys'a kadar birçok define değerinde kayıtlara ev sahipliği etmiştir. Buranın sahibi, EMI ailesinin bir şirketi olan Capitol Records'dur. İlave bir stüdyo Capitol Records tarafından New York City'de kurulmuştur. İngiliz şarkıcı Robbie Williams, Frank Sinatra hayranlığından ötürü Swing When You're Winning albümünü 2001 senesinde burada kayda almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saçak</span>

Saçak çatının yapının dışına taşan kısımdır. Genelde binanın duvarlarını yağmurdan korumak amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">CIS Kulesi, Manchester</span>

CIS Kulesi, İngiltere, Manchester'da bir sigorta şirketinin idare merkezi ofisleri olarak kullanılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Manchester şehir merkezinde "Miller Street"tedir. Yapının tasarımına 1958'de planlama izni verilmiş; yapıya 1959'da başlanmış ve 1962'de yapı bitirilmiştir. Yapı ilk yapıldıktan sonra değiştirilmeden 40 yıl kullanılmıştır ama yıllar geçtikçe bakım sorunları gayet artınca 2006'da yapı, yapıların alışılmış enerji kullanımı prensiplerini değiştirmeye yönelik büyük bir renovaysona tabi tutulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">BT Tower, Londra</span>

BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">10 Holloway Circus</span>

10 Holloway Circus Birleşik Krallık, Birmingham şehrinde kısmen lüks özel ikametgâh dairleri ve kısmen 5-yıldızlı lüks otel olma amaçlarıyla tasarlanıp yapılmış bir yüksek gökdelen tipli yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lahta Center</span>

Lakhta Center,, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde, yerleşim yerinin dışında kalan, karma kullanımlı büyük bir inşaat projesidir. Lakhta Center, kentin ilk yüksek gökdelenir. Bilim ve eğitim kompleksinin, spor ve aktivite tesislerinin ve bir adet açık hava amfi tiyatrosunu içinde barındıracak şekilde inşa edilmesi planlanmıştır. 2018 yılında inşaatı tamamlanan Lakhta Center'in 462 metre yüksekliğindeki ana kulesi, Rusya ve Avrupa'nın en yüksek binası olmuştur. Ayrıca Lakhta Center konumu itibarıyla Dünya'nın en kuzeydeki gökdelenidir. Bütün yapılar arasında ise Lakhta Center yüksekliğine göre Avrupa'da Ostankino Kulesinden sonra 2. en yüksek yapısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Posta Tasarruf Bankası</span>

Bu makale Österreichische Postsparkasse binası ile ilgilidir. Kurumun kendisi için bkz. Österreichische Postsparkasse

The Sims 3: Late Night, stratejik yaşam simülasyonu bilgisayar oyunu The Sims 3 için yayınlanan üçüncü genişleme paketidir ve önceki genişletmeler The Sims 2 için The Sims 2: Nightlife ve The Sims için yayınlananThe Sims: Hot Date The Sims: House Party, The Sims: Superstar ve The Urbz: Sims in the City'den bazı öğeler içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ankraj</span>

Ankraj plakası, zemin plakası veya duvar pulu, bir bağlantı çubuğuna veya cıvataya bağlı büyük bir plaka veya rondeladır. Yığma yapıların dış duvarlarında yapısal güçlendirme amacıyla ankraj plakaları kullanılmaktadır. Görünür olduğu için birçok ankraj plakası dekoratif bir tarzda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kar eritme sistemi</span>

Kar eritme sistemi bisiklet yollarında, geçit’lerde, avlu'larda, yollarda veya daha ekonomik olarak araba yolundaki 2-fit (0,61 m) genişlikte lastik çiftinin izi veya 3-fit (0,91 m) kaldırım ortası vb. gibi alanın yalnızca bir bölümündeki kar ve buz birikmesini önler. Ayrıca, kar eğilimli iklimlerde araba yollarını ve avluları kardan korumak için kullanılır. "Kar eritme" sistemi, fırtınada çalışacak şekilde tasarlanmıştır böylece güvenliği artırır ve kürekle atma veya kar küreme ve buz çözücü tuzu veya çekiş kumu yayma dahil kış bakım işlerini ortadan kaldırır. Kar eritme sistemi, tuzları veya diğer buz giderici kimyasalların kullanımını ve kış hizmet araçlarından kaynaklanan fiziksel hasarı ortadan kaldırarak betonun, asfaltın veya döşeme altının ömrünü uzatabilir. Birçok sistem tam otomatiktir ve kar/buz ücreti yatay yüzeyini korumak için insan müdahalesi gerektirmez.

<span class="mw-page-title-main">Sunshine 60</span> Tokyoda gökdelen

Sunshine 60, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan çok amaçlı bir ofis binasıdır. Bina, Toshima semtinde yer almakta olup Mart 1978 tarihinde inşa edildi. 239,7 metre yükseklikte ve 60 katlı olup tamamlandığında Japonya'nın ve Asya'nın en yüksek binasıydı.

Bu, yaygın kullanılan yapı malzemeleri listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tünel kalıp sistemli bina</span>

Tünel kalıp sistemi binalarda döşeme ve perde duvar betonunun yerinde yekpare dökülmesini sağlayan, çok katlı yapıların inşasında kullanılan bir çelik kalıp sistemidir. Binanın temel dışı taşıyıcı elemanları bu sistemle üretilmektedir. 1992 Erzincan ve 1999 Marmara depremlerinin ertesinde yeniden yapılanmalarda tünel kalıp sistemiyle inşa edilen konutlar, sonraki depremlerde elastik sınır altında kalarak kusursuz davranışlar göstermiştir. Taşıyıcı elemanlarında hasar meydana gelmeyen bu yapılarda, kesintisiz kullanım performansı elde edilmiştir.