İçeriğe atla

Lüzinyanlı Guy

Lüzinyanlı Guy
Guy de Lusignan
François-Édouard Picot tarafından 19. yüzyılda yapılmış tablo
Kıbrıs kralı
Hüküm süresi1192-1194
Sonra gelenII. Amalrik
Kudüs kralı
Hüküm süresi1186-1192
Önce gelenV. Baudouin
Sonra gelenI. İsabella ve Konrad
Doğum1150
Poitou, Fransa
Ölüm18 Temmuz 1194 (44 yaşında)
Lefkoşa, Kıbrıs
Eş(ler)iKudüs'lü Sibylla
Çocuk(lar)ıMaria
Alix
HanedanLüzinyanlar
BabasıVIII. Lüzinyanlı Hugues
AnnesiBourgogne
DiniRoma Katolikliği

Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan (1150 - 18 Temmuz 1194, Lefkoşa), Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.

Guy, Kudüs Krallığı'nın 1186-1192 arasındaki kralıdır ve bu unvanı Kudüs'lü Sibylla olan hanedan üyesiyle evlenerek ele geçirmiştir. Kesin olarak bilinmeyen bir tarihte kutsal topraklara ulaştıktan sonra (kardeşi Amalrik'in daha önceden gelmiş ve seçkinler arasına katılmış olduğu), 1180 yılında krallık içerisindeki ortaya çıkabilecek politik karışıklığın önüne geçebilmek için alelacele Sibylla ile evlendirildi. 1186 yılında Kraliçe Sibylla, Guy'e tacı devretmiştir.

1187 yılında Selahaddin ile yapılan Hıttin Savaşı'nı kaybetmiş ve esir düşmüştür. Üç ay sonra da Kudüs, Selahaddin Eyyubi tarafından ele geçirilmiştir.[1] Bir sonraki yıl Şam'da hapsedildikten sonra Selahaddin Eyyubi tarafından serbest bırakılmıştır.

1194 yılına kadar Montferratlı Konrad ile taç mücadelesi vermiş, Kıbrıs Krallığı'nı idare etmiş ve ölümüyle Kıbrıs tacı II. Amalrik'e kalmıştır.

Siyasi yükselişi

Guy, Fransız bir aile olan Lüzinyanlar'dan VIII. Lüzinyanlı Hugues'in oğlu olarak 1150 civarında Poitou'da doğdu. O dönemde Poitou, İngiltere kraliçesi Eleanor, oğlu Aslan Yürekli Richard ve kocası II. Henry tarafından yönetilen Fransız Dükalığı altında Aquitaine'nin bir parçasıydı. 1168'de Lüzinyanlar, vekaleten Aquitaine dükü olan I. Richard tarafından Poitou'dan sürgün edildiler.

Guy, 1173 ile 1180 yılları arasında bir tarihte bir hacı veya Haçlı olarak Kudüs'e gitti.[2] 1179'da Fransız Haçlıları ile geldiği tahmin edilir.[3] 1174'te ağabeyi Aimery, İbelinli Baudouin'in kızıyla evlendi ve saray mensubu haline gelerek buradaki soyluların arasına karışma fırsatı yakaladı. Aimery, ayrıca Kral IV. Baudouin ve annesi Yafa ve Aşkelon konstesi olan Agnes'in himayesine girmeyi başardı. Agnes'in Yafa'daki komutanı ve daha sonra krallık komutanı olarak atandı. Düşmanca söylentiler, onun Agnes'in sevgilisi olduğunu öne sürdü, ancak bu kesin değildir. Guy'ın ağabeyi Lüzinyanlı Amimery'nin bu başarısı, Guy'ın sosyal ve siyasi yükselişini kolaylaştırmıştır.

Trablus kontu III. Raymond ve müttefiki III. Boemondo, kralın kız kardeşi Sibylla'yı İbelinli Baudouin ile evlendirmeye zorlayarak krallığı işgal etmeye hazırlanıyordu. Guy ve Sibylla, bu amacı önlemek için 1180 Nisan'ında Paskalya'da aceleyle evlendirildi. Evliliğiyle birlikte Guy, 1180 Nisan'da Yafa ve Aşkelon kontu ünvanını alarak Kudüs naibi oldu. Sibylla'nın Guy ile olan evliliğinden Alix ve Maria adında iki kızı oldu. Bu sırada Sibylla'nın ilk evliliğinden Montferratlı William'dan zaten bir oğlu ve vârisi bulunmaktaydı.

13. yüzyılın ortalarına ait Old French Continuation of William of Tyre (Ernoul'a atfedilen) eseri, Agnes'in oğlu IV. Baudouin'e Sibylla'yı Guy ile evlendirmesini tavsiye ettiğini ve II. Amalrik'in Guy'ı özellikle Sibylla ile evlenmesi için Kudüs'e getirdiğini iddia eder.

1182'nin başlarında, cüzzamdan dolayı sağlığı gittikçe kötüleşen IV. Baudouin, Guy'ı naip olarak atadı. Ancak, o ve Renaud de Châtillon, iki yıllık ateşkes sırasında Selahaddin Eyyübi'yi kışkırtacak hareketlerde bulundular. Kerek Kuşatması'ndaki askeri tereddütü, kralı ondan soğuttu. 1183 sonu ve 1184 yılı boyunca IV. Baudouin, kız kardeşinin Guy ile olan evliliğini bozmaya çalıştı, bu da Baudouin'in kız kardeşini sevdiğini ve onun iyiliğini düşündüğünü gösterir. IV. Baudouin, sadık bir kayınbirader istemekteydi ve Guy'ın itaatsizliği onu hayal kırıklığına uğratmaktaydı. Sibylla, kocasıyla birlikte Aşkelon'daydı. Kız kardeşini Guy'dan koparamayacağını anlayan kral, Sibylla'nın ilk evliliğinden olan oğlu erkek yeğeni V. Baudouin'i veraset sırasında Sibylla'nın önüne koyarak vârisi ilan etti. Guy, karısı 1186'da Kraliçe olana kadar düşük bir siyasi profil çizmekteydi.

Kudüs kralı oluşu

IV. Baudouin, 1185 yılında cüzzamdan dolayı hayatını kaybettiğinde V. Baudouin kral oldu. Henüz 8 yaşında ve hastalıklı olan V. Baudouin kral olduktan kısa bir süre sonra 1186'da öldü. Guy, 1186 yılında üvey oğlunun cenazesi için eşi Sibylla ile Kudüs'e gitti. III. Raymond, etkisini ve yeni siyasi müttefiki dul kraliçe Maria Komnini'yi korumak istiyordu ve Haute Cour'u (Feodal konsey) toplamak istedi. Ancak, Patrik Eraclius tarafından Sibylla kraliçe olarak taç giydi. Renaud de Châtillon, Sibylla'nın "li plus apareissanz et plus dreis heis dou rouame" ("krallığın tek bariz ve haklı varisi") olduğunu doğrulayarak geniş destek kazandı. Kilisenin açık desteğiyle, Sibylla tartışmasız tek vâris olarak kraliçe oldu.

Ancak, taç giymeden önce, muhalif saray üyeleriyle evliliğini Guy ile iptal edeceği konusunda anlaştı, bu durumda bir sonraki kocasını serbestçe seçmesine izin verilecekti. Haute Cour üyeleri bunu kabul etti ve Sibylla kraliçe olarak taç giydi. Ancak yine de kocası olarak Guy'ı tekrar seçti ve başındaki tacı çıkararak Guy'a verdi. Ağustos 1186'da Guy kral oldu.

Sibylla'nın üvey kız kardeşi İsabella ve kocası IV. Onfroy de Toron, III. Raymond ve İbelinlerin taht için seçtiği adaylardı. Kilise, I. Amalrik ve Maria Komnini'nin evliliğini meşrulaştırmıştı, bu nedenle İsabella'nında tahtta hak iddiası vardı ve birçok kişi tarafından yasal vâris olarak görülüyordu. Ancak, IV. Onfroy karısının tahta talip olmadığını ileri sürdü, bunun yerine Sibylla'ya sadakat yemini etti. IV. Onfroy, Guy'ın en yakın müttefiklerinden biri haline geldi.

Hıttin ve Kudüs'ün düşüşü

Lüzinyanlı Guy ve Selahaddin Eyyübi

Krallığın en büyük endişesi Selahaddin'in ilerlemesini durdurmaktı. 1187'de Guy, baskı altında ve çelişkili tavsiyelerle çevrili olarak, Selahaddin'in Taberiye kuşatmasını kırmaya çalıştı. Guy'ın ordusu Seforis'ten ayrıldı ve Taberiye'ye doğru ilerledi. Ancak ordu hiçbir su kaynağı bulunmayan bir yoldan ilerlediği için bitkin düştü. 4 Temmuz'da Kudüs ordusu Hıttin Muharebesi'nde tamamen yok edildi. Guy, kardeşi Geoffrey, Raynald ve Onfroy ile birlikte savaştan sağ kurtulan az sayıdaki esirden biriydi.

Esir düşen dörtlü, Selahaddin'in çadırına getirildi. Guy'a, Selahaddin'in cömertliğinin bir işareti olarak bir su bardağı verildi. Bir esire yiyecek veya içecek sunmak, hayatının güvende olduğu anlamına geliyordu. Guy, bardağı esir arkadaşı Raynald'a sunduğunda, Selahaddin onu azarladı ve cömertliğini Raynald'a sunmadığını belirtti. Selahaddin daha sonra Raynald'ı barışı bozmakla suçladı ve Raynald "krallar her zaman böyle davranır" diye yanıtladı.[4] Selahaddin bizzat, Raynald'ın kafasını keserek idam etti. Guy, Raynald'ın cesedini görünce Selahaddin'in önünde diz çöktü. Selahaddin ona ayağa kalkmasını ve "Bir kral, kralı öldürmez" dedi.[5]

Guy, Şam'da hapsedildi, Sibylla ise İbelinli Baudouin'in kardeşi İbelinli Balian ile birlikte Kudüs'ü savunmak için geride kaldı. İbelinli Balian, Selahaddin'in kuşatmasını kazanamayacağının farkında olsa da Kudüs'ü kolayca teslim etmemek için yaklaşık 12 gün boyunca surları savundu. 2 Ekim'de Selahaddin ile anlaşarak şehri teslim etti. Sibylla, Selahaddin'e mektuplar yazarak kocasının serbest bırakılmasını talep etti ve Guy, 1188'de serbest bırakıldı. Guy ve Sibylla, Sibylla'nın ilk kocasının küçük kardeşi Montferratlı Konrad'ın başarılı savunması sayesinde Hristiyanların elinde kalan tek şehir olan Tyre'a doğru yola çıktılar.

Konrad ile mücadelesi

Konrad, Sibylla ve Guy'a sığınma hakkı vermeyi reddetti ve ikili aylarca şehir duvarlarının dışında kamp kurdu ve burada yaşadı. Guy daha sonra inisiyatifi ele aldı ve Üçüncü Haçlı Seferi'nin öncü kuvvetlerinin gelmesini bekleyerek Akka Kuşatması'nı başlattı. Sibylla'da onunla gitti ancak 1190 yazında bir salgın sırasında kızlarıyla birlikte öldü. Haute Cour'un (Feodal konsey) hayatta kalan üyelerine göre, Guy, Sibylla'nın ölümüyle koca olarak sahip olduğu otoriteyi kaybetti ve taç İsabella'ya geçti. İbelinler, İsabella'yı Onfroy'dan aceleyle boşandırarak Konrad ile evlendirdi, böylece Konrad krallıkta hak sahibi oldu. Ancak Guy, kral olma talebini sürdürdü.

1191'de Guy, küçük bir filo ile Akka'dan ayrıldı ve İngiltere kralı I. Richard'dan destek almak için Limasol'a indi. Kral Richard'a sadakat yemini etti ve Richard'ın Berengaria ile olan düğününe katıldı. Kıbrıs kralı İsaakios Komnenos'a karşı yapılan sefere katıldı. Bunun karşılığında, Richard Akka'ya geldiğinde, Konrad'a karşı Guy'ı destekledi. Konrad ise kuzenleri Fransa kralı II. Philippe ve Avusturya dükü V. Leopold'un desteğini aldı.

Bu çatışma, Akka Kuşatması boyunca devam etti. Daha sonra geçici bir anlaşma yapıldı, anlaşmaya göre Guy hayatı boyunca kral olarak kalacak, onun ölümüyle taht Konrad ve I. İsabella'ya geçecekti. Ancak, Nisan 1192'de Richard, kesin bir çözüm olmadan eve dönemeyeceğini anladı ve bu çatışmadan ayrıldı. Krallığın baronları arasında yapılan oylamada, Konrad oybirliğiyle kral seçildi ve Guy yenilgiyi kabul etti. Yalnızca birkaç gün sonra, Konrad haşhaşiler tarafından düzenlenen suikast sonucu öldürüldü ve Isabella, Richard'ın yeğeni II. Henri ile evlendi; II. Henri 1197'de öldüğünde ise İsabella, Guy'ın kardeşi Amalrik ile evlendi.

Kıbrıs'ı alması ve ölümü

Guy, II. Henri'nin Kudüs kralı olmasından sonra Kıbrıs'a gitti. Kıbrıs, Üçüncü Haçlı Seferleri sırasında I. Richard tarafından fethedilmişti. Guy, Kıbrıs'ı I. Richard'dan satın almak istedi. I. Richard, Guy'ın Avrupa'ya gelmesini istemediği için bu teklifi kabul etti ve Guy (o dönem unvanın oluşturulup oluşturulmadığı tam kesin olmasa da) Kıbrıs kralı oldu.

Guy 1194'te varis bırakmadan öldü (Sibylla'dan olan kızları Alix ve Marie, Eylül ya da 21 Ekim 1190'da Akka'da vebadan genç yaşta ölmüştür). Yerine ağabeyi II. Amalrik, Kıbrıs kralı oldu. Lüzinyanlar 1474 yılına kadar Kıbrıs Krallığı'nı yönettiler. Guy, Lefkoşa'daki Tapınakçılar Kilisesi'ne gömüldü.

Popüler kültürdeki yeri

  • Lüzinyanlı Guy, 2005 yapımı Cennetin Krallığı adlı sinema filminde Marton Csokas tarafından canlandırıldı.
  • İsveçli yazar Jan Guillou'nun "Tapınak Şövalyeleri Üçlemesi"nde entrikacı, beceriksiz ve bencil, Kudüs topraklarının Selahaddin Eyyubi'ye kaybedilmesini hızlandıran dini fanatik bir kötü adam olarak tasvir edildi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel
  1. ^ Gerish, Deborah (2006). In The Crusades – An Encyclopedia. s. 549–551.
  2. ^ Hamilton (2000) s. 157, 127 ve 128. sayfadaki notlar
  3. ^ Hamilton (2000) s. 157 ve 126. sayfadaki notlar
  4. ^ Runciman, Steven (1952). A History of the Crusades: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East, 1100–1187 (Vol. 2). Cambridge: Cambridge University Press. s. 459. ISBN 0-521-34771-8. 
  5. ^ Runciman, Steven (1952). A History of the Crusades: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East, 1100–1187 (Vol. 2). Cambridge: Cambridge University Press. s. 460. ISBN 0-521-34771-8. 
Genel
  • Hamilton, Bernard (1978). "Women in the Crusader States: The Queens of Jerusalem". Baker, Derek (Ed.). Medieval Women. Ecclesiastical History Society. ISBN 9780631192602. 
  • Aubé, Pierre (1999) [1981]. Baudouin IV de Jérusalem. Le roi lépreux. Paris: Perrin. ISBN 2262018782. 
  • Hamilton, Bernard (2000). The Leper King and his Heirs: Baldwin IV and the Crusader Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press. ISBN 9780521641876. 
  • Jackson, Guida (1998). Women Who Ruled. ISBN 0760708851. 
  • Payne, Robert (1984). The Dream and the Tomb. ISBN 0880295287. 

Dış bağlantılar

Resmî unvanlar
Önce gelen:
V. Baudouin

Kudüs kralı

1186-1192
(Kudüslü Sibylla ile, 1186–1190)
Sonra gelen:
I. İsabella ve Konrad
Önce gelen:
'

Kıbrıs kralı

1192-1194
Sonra gelen:
II. Amalrik

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cennetin Krallığı</i> 2005 yapımı tarihî sinema filmi

Cennetin Krallığı, 2005 yapımı, yönetmenliğini Ridley Scott'ın yaptığı, Haçlı Seferleri konusu üzerine olan tarih, aksiyon, savaş ve dram türündeki bir sinema filmidir. Filmin başrollerinde Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson, Jeremy Irons, Edward Norton, David Thewlis, Brendan Gleeson ve Selahaddin Eyyubi rolünde Gassan Mesud bulunmaktadır. Film, Müslüman komutan Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü Haçlıların kurmuş olduğu Kudüs Krallığı'ndan geri alması öncesinde Haçlı Seferleri'ni ve iki tarafın bu savaşlara bakışını anlatmaktadır. Filmin tamamı, 1189–1192 yılları arasındaki Üçüncü Haçlı Seferi'ne yol açan olayların kurgulanmış bir tasviridir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Krallığı</span> Birinci Haçlı Seferinden sonra Katolikler tarafından Kudüs ve çevresinde kurulan bir devlet (1099–1291)

Kudüs Latin Krallığı veya Kudüs Haçlı Krallığı, 1099'da I. Haçlı Seferi'nden sonra Katolikler tarafından Kenan'da kurulmuştur. Batı Avrupa krallıklarıyla yakın bağlantıları vardı ama küçük bir krallıktı ve finansal ve askeri destekten yoksundu. En geniş sınırlarına ulaştığında Lübnan'dan Sina Yarımadası'na kadar uzanıyordu. Başlangıçta Müslümanlarda korku oluşturmuştu ama sonradan "Cihad" kavramının oluşmasıyla birlikte topraklarını kaybetmeye başlamıştır. Kudüs'ün 1187'de Selahaddin Eyyubi tarafından alınmasıyla toprakları Akdeniz kenarında küçük bir kıyı şeridine dönüşmüştür ve Memlüklerin Akka'yı 1291'de almasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Haçlı Seferi</span> 1189–1192 yılları arasındaki Haçlı seferi

Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.

<span class="mw-page-title-main">Hıttin Muharebesi</span> Eyyûbîler Devleti ile Haçlı kuvvetleri arasında 1187de gerçekleşen muharebe

Hıttin Muharebesi, 4 Temmuz 1187 tarihinde, I. Haçlı Seferi sonucunda Kudüs'te kurulmuş bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın Kralı Lüzinyanlı Guy'un askerleri ile Selahaddin Eyyubi komutasındaki Müslüman Eyyubiler Devleti ordusu arasında, Taberiye Gölü'nün batı yakasındaki Taberiye Kalesi yakınında bulunan Hıttin Köyü ve volkanik "boynuz" şekilli Hıttin Tepesi civarında gerçekleşen muharebedir. Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Haçlı Kudüs Krallığı ordusunun etrafını sararak imha etmiş, yaklaşık 17.000 Haçlı askeri öldürülmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy, bu muharebe sonunda esir düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">I. Amalrik</span> 1163–1174 yılları arasındaki Kudüs kralı

I. Amalrik, 1162–1174 arasında Kudüs kralı.

<span class="mw-page-title-main">Renaud (Antakya prensi)</span> Fransız haçlı ordusu katılımcısı (1123-1187)

Renaud de Châtillon, İkinci Haçlı Seferi'ne hizmet etmiş, sonra Kutsal Topraklar'da kalmış şövalye. Renaud, yaşadığı sürece ve sonrası çok sıra dışı bir karakter olmuştur; Müslüman yazarlar onu İslam'ın düşmanlarının başı olarak görmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Baudouin</span> Kudüs Krallığı hükümdarı (1174–1185)

IV. Baudouin veya lakabıyla Cüzzamlı kral, 1174'ten 1185'e kadar Kudüs'ün kralıydı. Cüzzam hastalığına rağmen gösterdiği irade ve Kudüs Krallığı'na bağlılığı nedeniyle çağdaşları ve daha sonraki tarihçiler tarafından takdir edildi. Yetkin danışmanlar seçen Baudouin, gelişen bir Haçlı devletini yönetti ve onu Müslüman hükümdar Selahaddin'den korumayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Maria Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Maria Komnini ya da Comnena, Kudüs kralı I. Amalrik'in ikinci karısıdır. Kıbrıs dükü İoannis Dukas Komninos ile soyu antik Ermeni krallarına dayanan Maria Taronitissa'nın kızıdır. Kız kardeşi Antakya prensi III. Boemondo ile evlenmiştir. Erkek kardeşi Aleksios 1185 yılında kısa bir süre Bizans İmparatorluğu tacı için hak iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İbelinli Balian</span> Kudüs Krallığına bağlı Fransız soylu

İbelinli Balian, 12 yüzyılda Haçlı devleti Kudüs Krallığı'nda önemli bir Fransız soylu. 1170-1193 yılları arasında İbelin'in efendisiydi. 1187'de Kudüs Kuşatması sırasında şehrin savunmasının lideri olarak 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Selahaddin Eyyubi'ye teslim etti.

<span class="mw-page-title-main">V. Baudouin</span>

V. Baudouin, 1185'te dayısı IV. Baudouin'in ölümü üzerine tahta çıkan V. Baudouin, bir yıl Kudüs tahtında kalmıştır. Montferratlı William ve IV. Baudouin'in kız kardeşi Kudüs kraliçesi Sibylla'nın oğludur. 9 yaşında iken ölmüştür ve Kudüs tahtına üvey babası Lüzinyanlı Guy çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sibylla (Kudüs)</span> Kudüs ve Akka kraliçesi (1186–1190)

Kudüslü Sibylla (Fransızca: Sibylle de Jérusalem; :Sibylla, Queen of Jerusalem; yak. 1160, Kudüs – 1190, Akka. 1186 ve 1190 yılları arasında eşi kral Lüzinyalı Guy ile birlikte ortak Kudüs ve Akka Krallığı kraliçesi idi. 7. Kudüs kralı I. Amalrik ile Courtenaylı Agnes'in en büyük kızı; 8. Kudüs kralı Cüzzamlı IV. Baudouin'in kız kardeşi; 9. Kudüs kralı V. Baudouin'in annesi ve Akka merkezli 11. Kudüs kraliçesi Kudüslü İsabella'nın aynı babadan üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Amalrik (Kudüs kralı)</span> Kudüs kralı

Aimery ya da Amalrik, doğum ismi Lüzinyanlı Aimery olan ikinci Kıbrıs kralı (1194–1205) ve I. İsabella ile olan evliliği sebebiyle onuncu Kudüs kralı (1197–1205). Lüzinyanlı Guy'ın ağabeylerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">I. İsabella (Kudüs)</span>

I. İsabella, 1190/1192 – 5 Nisan 1205 yıllarında Akka merkezli Kudüs Krallığı'nın kraliçesi idi. Krallığı, eşleriyle birlikte yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Yafa ve Aşkelon Kontluğu</span>

Yafa ve Aşkelon Kontluğu, Kudüs Krallığı'nın başlıca Haçlı devleti olmasının en büyük etkenini oluşturan dört büyük kontluktan biriydi.

İbelinli Alice, Kıbrıs Kraliçesi ve Kıbrıs Kralı IV. Hugh'un ikinci karısı olarak Kudüs'ün nominal kraliçesiydi. 31 Mart 1324'ten Hugh'un 24 Kasım 1358'de tahttan çekilmesine kadar kraliçeydi. Oğullarından ikisi, Peter ve James, Kıbrıs kralları olarak hüküm sürdüler.

III. Joselin, yaşamı boyunca Kudüs Krallığı'nda bir lordluk kurmaya yetecek kadar toprak toplamayı başaran Edessa'nın itibari kontuydu.

<span class="mw-page-title-main">Corrado del Monferrato</span>

Montferratlı Konrad, Üçüncü Haçlı Seferi'ne katılmış İtalyan soyluydu. Kudüslü I. İsabella ile olan evliliği nedeniyle 24 Kasım 1190'dan itibaren fiilen Kudüs konsort kralı olmuş, ancak resmi olarak 1192'de, ölümünden günler önce seçilmiştir. Ayrıca 1191'den itibaren Monferrato'nun sekizinci markisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Akka Kuşatması (1189-1191)</span>

Akka Kuşatması, Lüzinyanlı Guy'ın Haçlı seferi sayesinde Suriye ve Mısır'ın Müslüman lideri Selahaddin Eyyubi'ye karşı başlattığı kuşatmaydı. Bu kuşatma, daha sonra Üçüncü Haçlı Seferi olarak bilinen sürecin bir parçasını oluşturmuştur. Kuşatma Ağustos 1189'dan Temmuz 1191'e kadar sürmüş, bu süre zarfında şehrin kıyıdaki konumu nedeniyle saldıran Haçlı kuvvetleri şehre tam olarak girememiş, Selahaddin deniz yoluyla ikmal ve kaynak almasıyla şehri tam olarak rahatlatamamıştır. Sonuç olarak, bu kuşatma; Haçlılar için önemli bir zafer ve Selahaddin'in Haçlı devletlerini yok etme hırsının azalmasıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Courtenaylı Agnes</span>

Courtenaylı Agnes, oğlu IV. Baudouin'in saltanatı sırasında Kudüs Krallığı'nda önemli bir etkiye sahip olan soyluydu. Kraliçe olmamasına rağmen, Kraliçe Melisende'den sonra krallık tarihindeki en güçlü kadın olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Onfroy de Toron</span>

IV. Onfroy de Toron, Kudüs Krallığı'nın baronuydu.