İçeriğe atla

Lüzinyan Sarayı (Lefkoşa)

Koordinatlar: 35°10′43″K 33°21′38″D / 35.17861°K 33.36056°D / 35.17861; 33.36056
Lüzinyan Sarayı
1892 yılında Lüzinyan Sarayı ve önündeki idam sehpası
Harita
Genel bilgiler
DurumYıkılmış
TürSaray
ŞehirLefkoşa
Koordinatlar35°10′43″K 33°21′38″D / 35.17861°K 33.36056°D / 35.17861; 33.36056
Yıkılma1904
SahipLüzinyanlar,Venedik Cumhuriyeti,Osmanlı İmparatorluğu,Britanya İmparatorluğu
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Lüzinyanlar
Sarayın yıkılmasının ardından saraydan alınarak, günümüzde Taş Eserler Müzesi'nin bir parçası olan pencere.

Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptıkları bir saray. Bu saraylar Lüzinyanlar söneminde "dük" veya "vali"nin ikâmetgâhıydı ve Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptığı üçüncü saraydı. İkinci Lüzinyan Sarayı yağmalanmadan önce adanın emniyet müdürü Sir Hugh de la Baume'un eviydi. 1427 yılında Lüzinyan kraliyet sarayı haline geldi. 1489 yılında Venediklilerin eline geçti. Venedikliler sarayı vali sarayı olarak kullandı ve "Palazzo del Governo" (Valinin Sarayı) olarak adlandırdı. 1570'te Osmanlı valilerinin konağı olarak kullanılmaya başlandı. 1878'de ada Britanya hakimiyetie girdi ve saray yine resmî hizmet veren bir bina olarak kullanılmaya devam etti. 1904 yılında fazla zayıf olduğu ve harap bir halde olduğu gerekçesiyle yıkılarak yerine günümüzdeki Lefkoşa Mahkemeleri inşa edildi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Afife Nurbanu Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Selim'in yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ıdır. Haseki Hürrem Sultan'ın gelinidir. Kadınlar Saltanatı döneminin en önemli isimlerinden biriydi. Çelişkili teoriler onu Venedikli, Yahudi veya Yunan kökenli olarak tanımlıyor. Doğum adı Cecilia Venier-Baffo, Rachel veya Kalē Kartanou olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Krallığı</span> Orta çağda kurulmuş bir krallık

Kıbrıs Krallığı, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında, 1192 yılında Lüzinyanlı Guy tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş bir Haçlı devletidir. 1489 yılında Kıbrıs'ın kraliçesi olan Caterina Cornaro tarafından adanın Venedik'e satılmasıyla varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Lefkoşa)</span>

Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan cami ve eski Katolik katedralidir. Kentin ana camisidir. Selimiye Camii, Kıbrıs'taki hayatta kalan en büyük ve en eski Gotik kiliseye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıkavak Kasrı</span> İstanbul, Beyoğlu’nda bulunan tarihi bir yapı

Aynalıkavak Kasrı, İstanbul'un Hasköy, Beyoğlu kıyısında bulunan kasır. İstanbul fethedildiğinde Okmeydanı yamaçlarında büyük bir koruluktu. Bu koruluk sahile doğru inmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kapısı</span>

Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Lefkoşa</span> Lefkoşanın GKRY denetimindeki güney bölgesi

Bu madde, Lefkoşa'nın Lefkoşa (Rum) Belediyesi tarafından yönetilen kesimi hakkındadir. Şehrin tamamı için Lefkoşa maddesine bakınız.

Lüzinyan Sarayı, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Birinci Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptıkları ilk saraydır. Bu saraylar "dük" veya "vali"nin ikâmetgâhıydı. 1211'de tamamlanmıştı. 20. yüzyılın ortalarında bulunduğu yerde belediye binası ve elektrik güç santrali vardı. Cenevizliler tarafından 1373 yılında Lefkoşa yağmalanmış, bu sırada saray da büyük hasar görmüştür. Yerine İkinci Lüzinyan Sarayı yapılmıştır.

İkinci Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptıkları ikinci saraydır. Bu saraylar "dük" veya "vali"nin ikâmetgâhıydı. Temelleri 1376'da atılmıştır. St. Dominic Manastırı'nın çevresinde, bugünkü Baf Kapısı'nın bulunduğu bölgedeydi. Bir şatoydu ve "Lüzinyan Şatosu" olarak da adlandırılmaktadır. 1426'da Memlüklüler tarafından şehrin yağmalanması sırasında büyük zarar görmüştür. Tekrar onarılan saray, eski dük konağı olma özelliğini kaybetmiş ve yerine Üçüncü Lüzinyan Sarayı yapılmıştır. 1567'de Venedikliler tarafından yapılan yeni surların az da olsa dışında kaldığı için yıkılmıştır. Günümüzde Lefkoşa'daki "Royatico Sokağı" ve "Regina Sokağı"nın isimleri bu saraydan gelir.

St. Dominic Manastırı, Lüzinyan döneminde Lefkoşa'da bulunan bir manastırdı. Venedikliler tarafından 1567 yılında, yapılan yeni surların dışında kaldığı için yıkılmıştır. O dönem batıda bulunan ve adını manastırdan alan St. Dominic Kapısı'nın yakınlarındaydı. Günümüzde Baf Kapısı'nın bulunduğu yere yakındı. Baf Kapısı da bu manastır yüzünden bir dönem "St. Dominic Kapısı" olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Strovolos</span>

Strovolos, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında yer alan bir belediye ve Lefkoşa'nın bir banliyösüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Sarayı (KKTC)</span> KKTC cumhurbaşkanının resmî konutu ve çalışma ofisi

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ya da Cumhurbaşkanlığı Binası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da bulunan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından 1983'ten itibaren kullanılan kompleks.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Camii</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Sarayönü Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Mevcut cami 1902 yılında tamamlanmış olup, daha önce aynı yerde bulunan bina kiliseden camiye çevrilmişti. Tarihsel olarak Lefkoşa'nın idari merkezi niteliğindeki Sarayönü Meydanı'nda yer almış olan caminin meydanla bağlantısı 1960'larda kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyan Evi</span> Kuzey Lefkoşada bir konak

Lüzinyan Evi, Kuzey Lefkoşa'da Yenicami Sokak'ta yer alan tarihî konaktır. İki katlı bina, Lüzinyan dönemi Gotik mimarisi ve Osmanlı mimarisi tarzlarını yansıtıyor.

<span class="mw-page-title-main">Mahkemeler Binası</span> Kuzey Lefkoşada bulunan tarihî bina

Mahkeme Binaları, Kuzey Lefkoşa'da bulunan tarihi bina. Sarayönü Meydanı'nda yer almaktadır.

Selimiye Meydanı, Lefkoşa, KKTC'de yer alan tarihi meydan. Lefkoşa, Suriçi'nde, Selimiye Mahallesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Taş Eserler Müzesi</span> Müze

Taş Eserler Müzesi, Lefkoşa'nın kuzeyinde yer alan tarih müzesidir. Haydarpaşa Mahallesi'nde bulunur. Müzede, tarihî taş eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa, Lefkoşa</span> Lefkoşa mahallesi

Haydarpaşa Lefkoşa'da bir mahalle. İsmini Lefkoşa'nın Osmanlı fethi sırasında Osmanlı ordusunu yöneten 12 generalden biri olduğu söylenen Haydar Paşa'dan alır. Aynı adda bir cami de vardır. Her general bu fetih sırasında başka bir mahalleye gönderilmişti. Daha sonradan, bu mahalleler isimlerini oraya gönderilen generalin isminden aldı.

<span class="mw-page-title-main">İplik Pazarı</span>

İplik Pazarı, tarihsel ismiyle İplik Pazarı-Korkut Efendi, Lefkoşa Surlariçi'nde bir mahalle. Şehrin kuzey kesiminde yer alır.