İçeriğe atla

Lütfi Özkök

Lütfi Özkök
Lütfi Özkök, 1987
Doğum15 Mart 1923
İstanbul
Ölüm31 Ekim 2017
Stokholm, İsveç
İkametStokholm, İsveç
MilliyetTürk
Mezun olduğu okul(lar)İstanbul Üniversitesi
Paris Üniversitesi
MeslekFotoğrafçı
Tanınma nedeniNobel Edebiyat Ödülü almış yazarların portrelerini çekmesi
EvlilikAnne-Marie
Çocuk(lar)Nermin
Resmî sitewww.lutfiozkok.se

Lütfi Özkök (15 Mart 1922/1923[1][2] İstanbul - 31 Ekim 2017, Stockholm) Türk fotoğrafçı, şair ve çevirmen. Nobel Edebiyat Ödülü almış yazarların portrelerini çekmesiyle bilinir.

Biyografisi

İstanbul'da doğan Lütfi Özkök'ün annesi Emine Devlet Hanım Romanya doğumlu bir Kırım göçmeni, Kırım göçmeni babası Mehmet Muradasıl balıkçıydı. Özkök'ün annesinin büyük dedesi, bir Rus prensini düelloda öldürünce, aile intikamdan korkup Romanya'ya göç etti. Emine Hanım ile Mehmet Muradasıl evlendikten sonra İstanbul'a göçtü. Üç kardeşten en büyüğüdür.

Ortaöğretimini Vefa Lisesi, Kumkapı Saint Jean d'Arc Fransız Okulu'nda ve Taksim Lisesi'nde tamamladı. Saint Jean d'Arc Fransız Okulu'nda Ermeni bir hocadan keman dersleri aldı. Liseyi bitirince Paris'in Nazi işgali altında olmasından ötürü Viyana'ya gitti ama Rusların Viyana'ya yaklaşmasıyla bir yıl sonra İstanbul'a döndü. İstanbul Üniversitesi Fransız Filolojisi'ne girdi. 1949 yılında Paris'te mühendislik okumak için izin çıkarttı. Paris Üniversitesi'nde tekstil okudu ve ileride eşi olan, kendisinden üç yaş küçük İsveçli Anne-Marie Hanım ile tanıştı. 1949 Eylül'ünde Lüksemburg Parkı'nda tanışan çift, 1950 yazında evlendi. İlk çocuğu Nermi'nin adı lisedeki platonik aşkı Nermin ile hayranı olduğu Fin atlet Paavo Nurmi'nin sentezidir. 24 Aralık 1950'de Stokholm'e yerleşen Özkök, 31 Ekim 2017'de burada öldü. Temmuz 2001'de eşi hayatını kaybetti.

Fotoğrafını çektiği edebiyatçıların fotoğrafları Lütfi Özkök Objektifinden Nobel Ödüllü Edebiyatçılar adlı kitapta toplanmıştır. Özkök'ün arşivinde 1500 dolayında edebiyatçının fotoğrafı bulunuyor. 1951-2001 arasında Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış yazarlardan 32'sinin portresi çekmiş durumdadır. İrlanda ile İsveç'in ortaklaşa çıkardığı İrlandalı yazarlar pul serisinde Özkök'ün çektiği portreler kullanıldı.[3]

Yapıtları[4]

Şiir

  • Uzaklığın Yakınlığı, Toplu Şiirleri (1944-1992) (1989)
  • Vindarnas Väg (1984 Rüzgârların Yolu)
  • İçimizdeki Sıla (1978)

Çeviri

  • Kardan Düşler (1998 L. Södenberg'den)
  • Ayak İzleri (1989, Turhan Kayaoğlu ile).
  • Brödet och Karleken[5] (1953 Türkçeden İsveççeye Şiirler),

Antoloji

  • 1945 Sonrası İsveç Şiiri Antolojisi (1996 Yüksel Peker ile).
  • Çağdaş İsveç Şiiri (1973)

Ödülleri[6]

  • 2000 - Rinkeby Kitap Fuarı Ödülü
  • 1996 - İsveç Akademisi Ödülü
  • 1993 - Stokholm Şehri Onur Ödülü
  • 1986 - Belediye İşçileri Federasyonu Sanat Ödülü (Meksika)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Doğum günü bilinmemekle beraber Viyana sınırında kendisine doğum günü sorulduğunda o günün tarihi olan 15 Mart yanıtı vermiştir. 1922'de dünyaya geldi ama nüfus kaydında 1923 olarak geçiyor.
  2. ^ Terzi, Şermin. Nobelli yazarların fotoğrafçısı Lütfi Özkök. 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hürriyet. 4 Şubat 2007. 20 Mayıs 2011 tarihinde erişildi.
  3. ^ İkiz, Osman. ‘İsveç’te bir Türk var’. 26 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. NTVMSNBC.com. 3 Ekim 2004. 20 Mayıs 2011 tarihinde erişildi.
  4. ^ "Topçu, Hayrunisa. Avrupa'da ve Amerika'da Türk Edebiyatı: 3.1. İsveç'te Yaşayan Türk Yazar ve Şairler. sayfa 723" (PDF). 4 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2011. 
  5. ^ Şermin Terzi'nin araştırmasında kitap adı Ekmek ve Aşk şeklinde çevriliyken Fotografya adlı internet sitesinde Ekmek ve Sevda şeklinde geçiyor.
  6. ^ "Lütfi Özkök'ün Kronolojik Yaşamöyküsü. Sayı 19. Fotografya. 20 Mayıs 2011 tarihinde erişildi". 3 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alfred Nobel</span> İsveçli kimyager ve mühendis

Alfred Bernhard Nobel, İsveçli kimyager ve mühendistir. Dinamitin mucididir. Vasiyetiyle Nobel Ödülleri'ni başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Yavuz</span> Türk yazar, şair ve akademisyen

Hilmi Yavuz Türk yazar, şair ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Hamit Tarhan</span> Türk şair, oyun yazarı, diplomat, milletvekili

Abdülhak Hamit Tarhan, Türk şair, oyun yazarı ve diplomat.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vecihi Timuroğlu</span> Türk yazar, şair, araştırmacı

Sadık Vecihi Timuroğlu, Türk yazar, şair, araştırmacı. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK) kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

Cevdet Kudret Solok, Yedi Meşale edebiyat topluluğunun kurucuları arasında yer alan Türk edebiyatçı ve edebiyat tarihçisi. Yazar, Cevdet Kudret adı ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Elfriede Jelinek</span> Avusturyalı yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü (2004) sahibi

Elfriede Jelinek Avusturyalı feminist oyun yazarı ve romancı. 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harry Martinson</span>

Harry Edmund Martinson, İsveçli yazardır. Kendisi İsveç Kraliyet Akademisi üyesidir (1949-1978), 1974 tarihinde Nobel edebiyat ödülü sahibi oldu. Epik bilimkurgu türündeki şiir kitabı Aniara bestelenerek ilk uzay operası niteliğini kazandı. “En ufak çiğ tanesinin bile anlamını yakalamaktaki ustalığı ve kozmosun gerçeklerini yansıtmadaki başarısı”na işaret edilerek 1974 yılında Eyvind Johnson ile birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Ayrıca Martinson 1929-40 yılları arasında kendi gibi bir yazar olan Moa Martinson'la evli kaldı. Hindistan'a yaptığı seyahatler onu çok etkilemiştir. Hatta bir röportajında "ben budizmi, bir dinsel inanç olarak değil ahlaki yaklaşım ve yaşam felsefesi olarak benimsedim", demiştir.

Tekin Sönmez, Türk roman, öykü, deneme yazarı, gazeteci, şair, fotoğraf sanatçısı, sinevizyon editörüdür.

İskandinav Kurulu Edebiyat Ödülü, İskandinav dillerinden birinde yazılmış olan, "yüksek edebi ve sanatsal değerler"e sahip olduğuna inanılan edebiyat eserlerine İskandinav Kurulu tarafından verilen edebiyat ödülür. İlk olarak 1962 yılında verilmiş ve o tarihten beri her yıl düzenli olarak verilmiştir. Ödülü kazanan edebiyatçı 350.000 Danimarka kronunun da sahibi olmaktadır. Yazarların bu ödülü kazanabilmesi için kısa hikâye, roman, tiyatro oyunu veya makalelerini en fazla iki yıl içerisinde yazmış ve dört yıl içerisinde yayınlamış olmaları gerekmektedir. İskandinavya'da verilen en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olarak kabul edilir.

Franz Kafka Ödülü, 2001 yılından beri her yıl Avusturyalı yazar Franz Kafka anısına dağıtılan uluslararası edebiyat ödülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kitap</span> 1999 yılında etkinlik göstermeye başlayan yayıncılık şirketi

Doğan Kitap, 1999 yılında faaliyet göstermeye başlayan yayıncılık şirketi. Aralık 2007'de gerçekleşen satın alma ile Doğan Medya Grubu'nun ilk yabancı ortaklı şirketi olan Doğan Egmont bünyesine katılmıştır ve Doğan Novus, CEOplus, Dex ve Doğan Egmont markalarıyla aynı çatı altında faaliyetlerini sürdürmektedir.

Metin Demirtaş, Türk şair ve yazar.

Ahmet Özer, Türk şair, yazar, Türkçe ve edebiyat öğretmeni.