İçeriğe atla

Léonie Guyer

Léonie Guyer (d. 1 Ocak 1955, New York), antika, vintage ve el yapımı kağıtlar, mermer kalıntıları (veya parçaları), ahşap paneller ve mekan bazlı projelerde duvarlar ve pencereler gibi malzemeleri kullanarak yaptığı soyut resimler, çizimler ve enstalasyonlarla tanınan bir sanatçıdır.[1]

Erken yaşamı ve eğitimi

Guyer 1955 yılında New York'ta doğdu. Lisans ve yüksek lisans derecelerini San Francisco Sanat Enstitüsü'nden aldı.[2]

İşi

Guyer resimler, çizimler, mekân temelli çalışmalar ve sanatçı kitapları yapıyor.[3]

Stephanie Snyder, Léonie Guyer'in çalışmalarını şu şekilde tanımlıyor:

"Léonie Guyer'in son dönem resimlerinin zengin katmanlı, albenili zeminleri kısmen antik Yunan beyaz zeminli kaplarının kremsi yüzeylerinden, Piet Mondrian (1872-1944) ve Giorgio Morandi (1890-1964) gibi ressamların çalışmalarından ve süt, kemik ve tebeşir gibi doğal malzemelerden ilham alıyor. Boyalarını ham pigmentlerden elle karıştıran Guyer, paletini genellikle çeşitli siyah ve beyazların yanı sıra "eski" ana renklerle (demir oksitler, sarı aşı boyaları ve mineral bazlı maviler) sınırlıyor. Bu simyasal kromatizm, Guyer'in her bir malzemenin fiziksel ve enerjik özelliklerini olabildiğince doğrudan ve hassas bir şekilde deneyimlemesini sağlıyor. Boyayı elle karıştırmak, pigment, keten tohumu yağı ve mineral ispirtonun her bir özel karışımının ince varyasyonlarına uygun olarak yerleşen ve uyum sağlayan mütevazı partilerle sonuçlanan samimi, zaman alıcı ve tekrarlayan bir faaliyettir. Hiçbir parti aynı değildir, bu da antik filozof Efesli Herakleitos'un "Aynı nehre iki kez adım atamazsınız" gözlemini hatırlatır. Guyer'in resim ve çizimlerinin özünde, yaşamın ölçüsüz, evrensel bir süreklilik içinde savunmasız ve geçici bir an olarak farkındalığı ve kucaklanması yatıyor."[4]

CCA Wattis Enstitüsü Direktörü ve Baş Küratörü Anthony Huberman sergi metninde şöyle yazıyor:

Léonie Guyer resimler ve çizimler yapıyor. Bunlar çoğunlukla yağlı boya veya kurşun kalemle yapılmış, genellikle mütevazı ölçekte soyut şekillerden oluşuyor. Ona göre sanat eseri, sayısız kararın yoğunlaştırıldığı ve bir araya getirildiği bir yerdir ve resimlerini küçük tutarak ve temel unsurlarına indirgeyerek bu konsantrasyonu yoğunlaştırmaya çalışır: renk, yüzey ve şekil. En az şeyle en çok şeyi yapmaya çalışıyor. Yine de eserlerini "küçük" olarak adlandırmak yanıltıcıdır. Onun "ölçülemez" sanat eserleri ürettiğini söylemek daha doğru olur; bu da onların epik ölçekte oldukları anlamına gelmez, sadece ölçülmek için yapılmadıkları anlamına gelir."[5]

Ödülleri ve bursları

Léonie Guyer sanatsal kariyerinde aşağıdaki ödülleri almıştır: Tosa Stüdyo Ödülü: Finalist Ödülü (2018),[6] Foundation for Contemporary Arts Emergency Grant (2012), Sites ReSeen Grant, New York State Council on the Arts (2006), Fellowship, John Anson Kittredge Foundation (2002), Artist in Residence Grant, California Arts Council (1997, 1996, 1995), Murphy and Cadogan, Fellowship in the Fine Arts, San Francisco Foundation (1987)

Seçilmiş sergileri

Guyer, Wattis Institute for Contemporary Arts, SF;[7] odium fati, SF;[8] Greg Kucera Gallery, Seattle; Lumber Room, Portland; ve The Shaker Museum, Mt. Lebanon, NY ve diğer mekânlarda kişisel sergiler açtı.[9]

Diğer sergiler arasında UC Berkeley Sanat Müzesi ve Pasifik Film Arşivi, Feature Inc., NYC, Peter Blum Gallery, NYC,[10] Greg Kucera Gallery, Seattle, Lumber Room, Portland, OR, Douglas F. Cooley Memorial Art Gallery, Reed College,[11] Portland, OR, Gallery Joe, Philadelphia, PLUSkunst, Düsseldorf, Almanya ve diğer mekânlar yer almaktadır.[9]

Koleksiyonları

Guyer'in eserleri birçok kalıcı koleksiyonda yer almaktadır: Metropolitan Museum of Art,[12] Columbia University Rare Book & Manuscript Library, Harvard University Modern Books & Manuscripts Collection, Reed College Art Collection, San Francisco Museum of Modern Art,[13] Shaker Museum and Library,[14] Stanford University Special Collections, UC Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive,[15] Yale University Beinecke Rare Book & Manuscript Library.

İşbirlikçi projeleri

Bill Berkson (şiir) ve Léonie Guyer (çizimler). Bir Çıkış Değil. Fairfax, CA: Jungle Garden Press, 2010[16]

Franck André Jamme (şiir) ve Léonie Guyer (çizimler). Mantra Kutusu. Paris, Fransa: Festina Lente, 2009

Öğretim

Guyer, San Francisco Sanat Enstitüsü, California College of the Arts, UC Berkeley, San José State University ve başka yerlerde dersler vermiştir. San Francisco'da yaşamakta ve çalışmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Rinder, Lawrence (2010). Abstract: Leonie Guyer, Ruth Laskey, Lynne Woods Turner. Reed College Art Gallery. ss. 18-32, 66-69, 78-79. ISBN 978-0982424049. 
  2. ^ "Open Space: Léonie Guyer". 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2023. 
  3. ^ Cuguoglu, Naz. "Thought Experiments with Léonie Guyer's Work, November 27–December 7, 2018, 11 days" (PDF). CCA Wattis Blog. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. []
  4. ^ Snyder, Stephanie. "On Léonie Guyer" (PDF). 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  5. ^ Huberman, Anthony. "Anthony Huberman on Léonie Guyer" (PDF). 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  6. ^ "Past Awardees". TOSA STUDIO AWARD. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  7. ^ "CCA Wattis Institute announces solo exhibition of San Francisco-based artist Léonie Guyer". California College of the Arts. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  8. ^ "A permanent work and a limited edition publication by Léonie Guyer". odium fati. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2019. 
  9. ^ a b "Léonie Guyer Lecture". Portland Institute for Contemporary Art. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  10. ^ "Drawing a Line in the Sand". Peter Blum Gallery. 28 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  11. ^ Blake, Victoria (September 2010). ""Abstract" at the Reed gallery". Oregon Live. 
  12. ^ "Not an Exit, Leonie Guyer". Metropolitan Museum of Art. 21 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  13. ^ "SFMOMA Collection". San Francisco Museum of Modern Art. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. []
  14. ^ "Shaker Museum and Library presents an artist's reception for Gift, a site-responsive work by Léonie Guyer". iBerkshires.com. Boxcar Media LLC. 21 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  15. ^ "BAMPFA Collections: Léonie Guyer". BAMPFA. Erişim tarihi: 10 Mart 2019. 
  16. ^ "Not an Exit, by Bill Berkson, with drawings by Léonie Guyer". Jungle Garden Press. 16 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

Resmî site

İlgili Araştırma Makaleleri

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Knox Martin</span> Amerikalı sanatçı (1923 – 2022)

Knox Martin, Amerikalı ressam ve heykeltıraş.

Bill Viola, Amerikalı modern video artisti. Yeni medya alanında elektronik, ses ve görüntü teknolojisi eserleri ortaya koymuştur. Eserleri doğum, ölüm ve bilinç yönleri gibi temel insan deneyimleri arkasındaki fikirlere odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bierstadt</span> Amerikalı ressam (1830 – 1902)

Albert Bierstadt, Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Winslow Homer</span> Amerikalı ressam (1836 – 1910)

Winslow Homer,. Amerikalı ressam ve grafiker. 19. yüzyıl Amerikası ve Amerikan sanatının seçkin üyelerinden biri olarak kabul edilir.
Büyük ölçüde kendi kendini yetiştirmişti. Boston'da bir litografyacının yanına çırak olarak eğitim gördü. Kariyerine ticari illüstratör olarak başladı. 21 yaşına geldiğinde Boston'da çıkan Ballou's Pictorial ve New York'ta çıkan Harper's Weekly dergilerinin ressamı olarak ünlenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alex Katz</span> Amerikalı ressam

Alex Katz Pop art akımı içinde yer alan Amerikalı figüratif ressam. uluslararası birçok sanat galerisinde yer alan, resim, heykel ve baskılarıyla ünlüdür.

Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Phyllis Yes</span>

Phyllis Yes Amerika Birleşik Devletleri’nin Oregon eyaleti asıllı, sanatsal çalışmaları tuval çiziminden, mobilya, giyim ve takıya dayanan bir sanatçıdır. Phyllis Yes, genellikle tipik erkek alanıyla özdeşleşmiş silah, miğfer ve çekiç gibi objeleri ‘feminize’ ettiği çalışmalarıyla bilinir. En bilinen sanatsal çalışmaları arasında Araçlarla Sanat adlı Hechinger Koleksiyonu ile ilgili 1996’da basılan bir kitapta bulunan ‘Fırça ile Boyama’ ve geleneksel askeri kahramanlık sembolü olan, feminenliği vurgulayan dantel detaylı omuz dekoru bir apolet takısı bulunur. 1984'te tartışmalara sebep olan ve oldukça ses getiren Phyllis'in kendisi tarafından titizlikle kabartma pembe ve ten renginde dantel rozetlerle resmettiği 1967 model gümüş bir 911-S Porsche’yi ‘PorShe’ olarak türetti. 1984'te New York Bernice Steinburm galerisinde arabayı sergiledi ve 1985'te arabayı Amerika boyunca sürerek yolculuk gösterisi yaptı.

Sonia Dawn Boyce, Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi, Londra Kraliyet Sanat Akademi üyesi (1962-). Londra'da yaşayan ve çalışan bir İngiliz Afro-Karayip sanatçı. Middlesex Üniversitesinde profesör ve Londra Sanat Üniversitesi'nde Siyahi Sanat ve Tasarım Profesörüdür. Boyce'un araştırma alanları, sanatı toplumsal bir uygulama olarak keşfetmek ve bu çalışma alanından kaynaklanan eleştirel ve bağlamsal tartışmalardır. İşbirlikçi çalışmaya önem veren Boyce, 1990 yılından beri diğer sanatçılarla yakın çalışmalar içindedir, sıklıkla işbirlikçileri adına doğaçlama ve spontane performansçı eylemler içermektedir. Boyce'un çalışması, çizim, basım, fotoğraf, video ve ses gibi çeşitli medya çeşitleri içerir. Sanatı ses ve bellek arasındaki boşlukları, uzayın dinamiklerini ve izleyicinin dahil edilmesini araştırır. Boyce, bugüne kadar İngiltere çapında birçok sanat kolejinde otuz yıldan fazla Güzel Sanatlar stüdyo uygulamaları öğretti.

Joyce Kozloff, 1990'lı yılların başlarından beri süren haritacılık üzerine kurulu siyasi hedefli çalışmaları olan bir Amerikalı sanatçıdır.

Louise Kramer, Amerikalı sanatçı. Baskı resim, heykel ve mekâna özel sanata kadar çeşitli medyalarda çalışmalarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mira Schor</span>

Mira Schor Amerika doğumlu sanatçı, akademisyen, yazar, editör. Çağdaş sanatta resim, feminist sanat ve feminist sanat tarihi alanlarına katkılarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Sherrie Levine</span>

Sherrie Levine, Amerikalı bir fotoğrafçı, ressam ve kavramsal sanatçıdır. Çalışmalarından bazıları Walker Evans, Eliot Porter ve Edward Weston gibi diğer fotoğrafçıların çalışmalarının birebir fotografik reprodüksiyonlarından oluşmaktadır.

Haris Epaminonda, Berlin'de yaşayan Kıbrıslı fotoğraf, video ve multimedya sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Fine Arts Museums of San Francisco</span>

Fine Arts Museums of San Francisco (FAMSF), San Francisco şehrinin en büyük sanat kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole'un tabloları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Thomas Cole (1801-1848), Britanya doğumlu Amerikalı sanatçı ve Hudson Nehri Ekolü sanat hareketinin kurucusuydu. Cole, yaygın olarak ilk Amerikan manzara ressamı olarak kabul edilir. Romantik manzara ve tarih resimleriyle tanınırdı. Avrupalı ressamlardan etkilenmiş, ancak güçlü bir Amerikan duyarlılığı ile kariyeri boyunca üretkendi ve öncelikli olarak tuval üzerine yağlıboya ile çalıştı. Resimleri tipik olarak alegoriktir ve genellikle karamsarlığı andıran doğal manzaralara karşı kurulmuş küçük figürleri veya yapıları tasvir eder. Genellikle gerçeklerden kaçar ve Yeni Dünya'yı, onun içinde büyüyen Sanayi Devrimi dönemindeki Britanya'nın dumanlı şehir manzaralarıyla tezat oluşturan doğal bir cennet olarak çerçeveler. Genellikle muhafazakar olarak görülen eserleri, sanayileşme, şehircilik ve batıya doğru genişlemenin çağdaş eğilimlerini eleştiriyor.

Kuveyt'te modern sanat hareketi 1930'larda ortaya çıkıp Arap Yarımadası'ndaki en eski modern sanat hareketi oldu.

<span class="mw-page-title-main">John Augustus Atkinson</span>

John Augustus Atkinson (1775-1830) bir İngiliz sanatçı, oymacı ve suluboya ressamıydı.