İçeriğe atla

Léon Duguit

Léon Duguit (d. 4 Şubat 1859, Libourne (Gironde) - ö. 18 Aralık 1928, Bordeaux) Fransız kamu hukuku uzmanıdır. Metot olarak sosyolojik pozitivizme başvurmuştur.

Bordeaux Hukuk Fakültesi'nde başarılı bir eğitim görmüştür. Fakülte birincisi olarak kamu hukuku alanında agregasyon sınavına girerek 6. olarak başarılı bir şekilde sınavı vermiştir. (Maurice Hauriou bu sınavda birinci olmuştur.) Émile Durkheim ile arkadaş olmuş, Kamu Hukuku alanında genç yaşta da profesör olmuştur.

1890'lı yıllara doğru hukuk fakültelerinde sosyolojiye giriş derslerinin girmesi için çalışmıştır. 1892 yılında Bordeaux Üniversitesi Anayasa Hukuku kürsüsü başkanı olmuş, 1896'da ilk makalesini kamu hukuku dergisinde yayınlamış ve böylelikle alanında tanınmıştır. Ayrıca pek çok sosyoloji dergisinde tanınmış, yabancı hukukçular tarafından görüşlerine atıfta bulunulmuştur.

1908-1912 yıllarında Bordeaux belediye meclis üyeliği yapmıştır. Kasım 1925-Mart 1926 tarihleri arasında Mısır Hükûmeti tarafından eğitimi teşkilatlandırmak amacıyla davet edilmiştir. František Weyr ve Hans Kelsen ile beraber 1926 yılında Hukuk Teorisi Uluslararası Dergisi'ni kurmuş ayrıca 1927 yılında Kamu Hukuku Uluslararası Enstitüsü'nün kuruluşuna katılmıştır.

Léon Duguit, Bordeaux Ekolü olarak da bilinen Kamu Hizmeti Ekolünün ilk temsilcileri arasındadır. Kamu Gücü Ekolü'nden, Toulouse Hukuk Fakültesi dekanı Maurice Hauriou'nun görüşlerine muhalefet etmiştir. Hukuk ve Devletin yasal teorisi alanında önemli bir figür olup, dogmatik yargı metoduna karşı çıkmış ve Durkheim'in sosyolojik metodolojisi ve Auguste Comte'un pozitivizmini metot olarak örnek almıştır. Ayrıca Maurice Hauriou, Léon Duguit'yi görüşleri ve çalışmaları nedeniyle kürsü anarşisti (anarchiste de la chaire) olarak nitelendirmiştir.

Eserleri

  • L'État, le droit objectif et la loi positive Paris, 2012
  • L'État les gouvernants et les agents 2010 Souveraineté et liberté,leçons faites à l'Université Columbia (New-York) en 1920-1921, Librairie F. Alcan, 1921. [1] Okunabilecek site8 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Les transformations du droit public 1913
  • Traité de droit constitutionnel İlk yayın 1911, 3. yayın 1927.
  • Des fonctions de l'Etat moderne, Rev. intern. de sociologie, 1894.
  • Leçons de droit public général faites à la Faculté de droit de l'Université égyptienne pendant les mois de janvier, février et mars 1926, Paris : E. de Boccard, 1926
  • Les transformations générales du droit privé depuis le Code Napoléon, 1920 Paris.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Émile Durkheim</span> Fransız toplum bilimci (1858 – 1917)

Émile Durkheim, Fransız sosyolog, sosyolojinin kurucularından sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Din bilimleri</span>

Din bilimleri, dinle teolojik bakış açısıyla ve normatif yöntemlerle ve apolejetik amaçla ilgilenen ilahiyatın aksine dinleri sosyal bilimler perspektifinden ve herhangi bir dini veya dinleri apolejetik (savunmacı) gaye gütmeden ve ideolojik muhalefet tavrı içine girmeden olgusal temelde araştıran ve analiz eden çeşitli sosyal bilim disiplinlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Kriminoloji</span> suç bilimi

Kriminoloji ya da suç bilimi suçun açıklamasını yapan, suçlu davranışın nedenlerini inceleyen, suçun önlenmesi ve suçlulukla mücadele ile ilgilenen bir bilimsel öğretidir.

Kemal Gözler, Türk hukukçu, kamu hukuku uzmanı, akademisyen.

Hüseyin Nail Kubalı, Türk hukukçu, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Chaban-Delmas</span> 82. Fransa başbakanı

Jacques Michel Pierre Delmas,, Fransız siyasetçi.

L'Année Sociologique, 1898 yılında Fransız sosyolog Emile Durkheim tarafından kurulan dönemlik bir sosyoloji yayınıdır. Dergi 1925 yılına kadar yıllık bir şekilde L'Année Sociologique ismi ile, 1934 - 1942 arasında ise Annales sociologiques ismi ile yayına devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Foyer</span> Fransız siyasetçi (1921 – 2008)

Jean Foyer Fransız eski adalet bakanı, Gaullist siyasetçidir.

Pierre Avril Fransız anayasa hukuku ve kamu hukuku profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Hauriou</span> Fransız profesör (1856-1929)

Maurice Hauriou, Fransız hukukçu ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Camille Jullian</span> Fransız tarihçi (1859 – 1933)

Louis Camille Jullian Bilhassa Orta Çağ öncesi Galyası hakkında yaptığı çalışmaları ile tanınan Fransız tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Sami Ezzib</span> Filistin asıllı İsviçreli hukukçu

Sami Ezzib, Filistin asıllı İsviçreli hukuk profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Didier Lapeyronnie</span> Fransız toplum bilimci (1956 – 2020)

Didier Lapeyronnie, Fransız sosyolog ve akademisyen. Profesör olarak Paris-Sorbonne Üniversitesi'nde çalışmaktaydı. Sorbonne'deki Sosyolojik Analiz ve Müdahale Merkezi'nin ve Sosyolojik Analiz Yöntemleri Araştırma Grubu'nun ortak üyesiydi.

Martial Lavaud Célestin, Haitili avukat ve siyasetçi. Célestin, Amerika kıtasına bağlı olan ve Karayip Denizi'nde yer alan Hispanyola adasının batı bölümünde kurulu bulunan Haiti'de 1988 yılında bu göreve atanan ilk kişi olarak başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık sosyolojisi</span>

Mimarlık sosyolojisi, yapılmış çevrenin sosyolojik çalışması ve modern toplumlarda mimarların rolü ve kapsamıdır. Mimarlık temel olarak estetik, mühendislik ve sosyal kavramlardan meydana gelir. Yapılmış çevre, insanların aktivitelerinden oluşan tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar birbiriyle ilişkili ve birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Birbirinden farklı birçok sosyal kurum bulunmaktadır. Bu sosyal kurumlar, bazen binayı kullanan insanların hem binada yaşayanların amacından hem de çeşitli yapı ve organize iletişim akışından tüm yönlerden faydalanmalarını sağlamak için işlevsel alanlara ihtiyaç duyar. Binaların bu sosyal kurumların ihtiyaçlarını, toplumsal gereksinimleri, karşılamak üzere tasarlanma biçiminin, mimaride sosyal yönlerin uyumu olduğu söylenebilir.

Jean-Louis Castagnède, Fransız yargıç.

Hugues Moutouh, Fransız bürokrat.

Bertrand Mathieu Fransız hukukçu ve siyasetçi.

Jean Rivero, Fransız hukukçu.