İçeriğe atla

Kōdan

Kōdan (講談, eskiden bilinen şekliyle Kōshaku (講釈)) geleneksel Japon sahne sanatlarından biridir. Sanatçılar sahnedeki Shakudai (釈台) denilen küçük masanın önünde oturur ve seyircilerine çeşitli konularda konuşmalar yapar. Elindeki Harisen (張扇)'i konuşmanın akışına göre masaya vurur. Konuşmanın içeriği savaş günlükleri gibi genellikle tarihi olaylardan oluşur. Kamigata Kōdanları'nda Harisen ile Hyōshigi (拍子木) birlikte kullanılarak anlatım yapılır.

Tarihçe

Kökeni Sengoku Dönemi'nin Otogishu (御伽衆)'suna dayandığı söylenmiştir. Fakat sahne gösterisi olarak yapılan Kōdan'ın modelinin, Edo Dönemi'nin sokak gösterilerinden biri olan Tsujikōshaku (辻講釈)'dan gelmiştir. Tsujikōshaku, Taiheiki (太平記) gibi savaş günlüklerini tiyatral biçimde anlatmaya denmiştir.

Bunsei yıllarında Anlatıcılar olarak hitap edilmişler ve Kōdan üzerine yoğunlaşan okullar kurmuşlardır. Diğer eğlence sanatlarıyla ile aralarında değişimler gerçekleşmiştir. Mesela popüler olan Kōshakuların, Kabuki ya da Kukla gösterisi olarak yorumlandığı görülmüştür. Meiji Dönemi'nden sonra Kōshaku'ya Kōdan denilmeye başlanmıştır.

Edo Dönemi'nin son yıllarından başlayarak Meiji Dönemi boyunca popülerliğinin zirvesinde kalmıştır. Meiji Dönemi'nin sonlarında Kōdanların içeriğini toplayan Tachikawa Bunko (立川文庫) gibi Kōdan kitapları popüler olmuştur. (Bu kitapları basan insanlar içinde Kōdan sanatçıları da vardı. Bu kitapların başarısıyla bu insanlar büyük yayıncılar oldular.) Gazete ve dergilerde de yayınlanmaya başlanmışlardır. Fakat, Manzai (漫才) gibi başka popüler eğlence sanatlarının ve modern medyanın çıkmasıyla zamana ayak uyduramamıştır. Popülerliğini yavaş yavaş kaybetmiştir.

Tokyo Kōdan'ı

Şu an, Kōdan sanatçıları için "Kōdan Derneği" ve "Japonya Kōdan Derneği" bulunmaktadır. Kōdan yapılan sahneler olarak Honmokutei (本牧亭) ile Nagatani Shōji (永谷商事)'nin eğlence sahnesi bulunmaktaydı. Fakat Honmokutei kapanmış ve daha sonrasında da iflas etmiştir. Bir takım Kōdan sanatçıları ise Rakugo Derneği'ne katılıp, performanslarını devam ettirmektedirler.

Rakugo dünyası ile mukayese edildiğinde Kōdan dünyasında kadınların gelişimi çok takdir edilesi, hem "Kōdan Derneği"nde hem de "Japonya Kōdan Derneği"nde kadın sanatçıların sayısı erkek sanatçılardan oldukça fazla. Özellikle yeni başlayanların çoğu kadın olmakla birlikte 1988'den 2012'ye kadar hiçbir erkek sanatçı çıkmamıştır.

Kamigata(Kyōto ve Osaka bölgesi) Kōdan'ı

Kamigata Kōdan'ı "Savaş Hikayeleri" ve "Shinto Anlatımları" olarak ikiye ayrılmıştır. Taishō Dönemi'nde, Tachikawa Bunko'nun fikir babası olan Tamada Gyokushūsai (玉田玉秀斎)'ın Tamadaha (玉田派)'sı Kamigata Kōdan'ını domine etmiştir. Daha sonra, Tamada ve Shōgetsudō (松月堂) gibi Kamigata Kōdan'ın bir kısmı Shōwa Dönemi'nin başına kadar hayatını devam ettirmiştir. Orijinal Kamigata Kōdan'ının tarihe karıştığı söylenebilir.

1965'te ikinci kuşak sanatçıların ölmesiyle üçüncü kuşak sanatçılarının yalnız mücadelesi uzun sürmüştür. Şimdilerde de sayıları fazla değil fakat üçüncü kuşak sanatçıların öğrencileri aktivitelerine devam ediyor ve Kōdan'ı yok olmaktan kurtarıyor.

İçerik

Kōdan bir konuya kendi yorumlarını ekleyerek yapılan konuşma sanatıdır. Eskiden konular genellikle tarihsel olaylar merkezli seçilirdi fakat konuların kolay anlaşılabilir olması önem kazandı. Şu an ülke içi olaylar ve tarih dışındaki konularda da Kōdan yapılıyor. Kadınların ilerleyişi gerçekten takdir edilesi, son zamanlarda genç Kōdan sanatçıları genellikle kadın. Şimdilerde çok popüler olduğu söylenemez fakat yavaş yavaş tekrar yükseliyor.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Geyşa</span>

Geyşa (芸者), Japonya'da 17. yüzyıldan bu yana eğlence hayatında erkek müşterilere şarkı, dans, sohbet ve oyunlar ile eşlik eden kadınlara verilen ad. Geyşa dünyası Japoncada Hana-maçi veya Ka-ryu-kai olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

Tanzimat edebiyatı, Tanzimat döneminin kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış edebiyat akımı. 3 Kasım 1839'da Mustafa Reşid Paşa tarafından ilan edilen Gülhane Hattı Hümayunu da denilen yenileşme beratının yürürlüğe konmuş olmasından doğmuştur. Bu olay daha sonraları Tanzimat Fermanı olarak adlandırılacak, gerek siyasi alanda gerek edebî ve gerekse toplumsal hayatta batıya yönelmenin resmi bir belgesi sayılacaktır. Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkarmış olduğu Tercüman-ı Ahval bu edebiyatın başlangıcı olarak kabul edilir.

Samime Sanay, Türk sanat müziği sanatçısı, öğretmen. 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına 1998'de layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Forest Whitaker</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Forest Whitaker, Amerikalı oyuncudur. 2007 yılında en iyi erkek oyuncu dalında İdi Amin'i canlandırdığı İskoçya'nın Son Kralı filmiyle ödüle uzanmıştır.

Türk tiyatrosu, Türkiye'de kırsal kesimlerdeki köy tiyatrosu ile kentlerdeki halk tiyatrosunu içeren geleneksel Türk tiyatrosu ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'ndeki Batılılaşma hareketi ile ortaya çıkan batılı tarzdaki Türk tiyatrosunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Pandomim</span> sözsüz tiyatro oyunu

Pandomim, pantomim, sözsüz oyun ya da mim sanatı, en basit anlatımıyla sözsüz tiyatro oyunudur. Gösteri sanatının dallarından biridir. İngiliz pandomimi (panto) ile karışmaması için kısaca "mim" olarak ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Boran</span> Türk radyo ve televizyon sunucusu ve oyuncu

Orhan Boran, Türk radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci, aktör.

<span class="mw-page-title-main">Namık İsmail</span> Türk ressam

Namık İsmail, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ukiyo-e</span> XVII - XIX. yy arasında ürünleri verilen Japon resim sanatı

Ukiyo-e (浮世絵)(Fani Dünya Resimleri), Edo Dönemi'nde ortaya çıkan bir Japon resim sanatı türüdür. Tiyatro, klasik edebiyat, şiir, yerel efsaneler, natürmort, imparatorluk ailesi ve din gibi birçok teması vardır. Ukiyo'nun kelime anlamı, içinde "modern olma"yı da barındırır. Çağdaş tarzı tasvir eden resim türüdür.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Yarım-opera 17. yüzyıl İnglitere'sinde popüler olan barok müzik janrında bir dramatik lirik müziksel eğlenti ve opera tipidir.

<i>Tako to ama</i>

Tako to ama, Japon sanatçı Hokusai tarafından ukiyo-e tarzında yapılmış zoofili temalı ksilografi tasarım. İlk olarak 1814'te yayımlanan shunga erotik türündeki üç ciltlik Kinoe no Komatsu'da yer almıştır ve Hokusai'nin yaptığı en ünlü shungadır. Japon sanatının popüler temalarıyla oynayarak genç bir kadın dalgıcın iki ahtapotla sarmaş dolaş cinsel ilişkisini tasvir etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda sahne sanatları</span> Osmanlı Devleti bünyesindeki tiyatro, sinema, müzik, dans, opera, gölge oyunu gibi sahnede icra edilen sanat türlerinin genel adı

Osmanlı'da sahne sanatları, Osmanlı Devleti bünyesindeki tiyatro, sinema, müzik, dans, opera, gölge oyunu gibi sahnede icra edilen sanat türlerinin genel adıdır. 18. yüzyıla kadar kukla, meddahlık, Karagöz ve Hacivat ve ortaoyunu gibi geleneksel Türk tiyatrosu olarak adlandırılan sahne sanatları egemendir. 18. yüzyılda başlayan batılılaşma çabaları ile çağdaş anlamdaki tiyatro, opera ve daha sonra sinema sergilenmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manzai</span> geleneksel Japon komedi tiyatrosu türü

Manzai geleneksel Japon kültüründen gelen bir stand-up komedi türüdür.

Arnavut sanatı, Arnavut kültürünün önemli bir parçasıdır. Uzun ve olaylı geçmişiyle sanat, Arnavut kimliğinin ve tarihinin önemli bir delilidir. Arnavutluk, bir Güneydoğu Avrupa ülkesi, diğer Avrupa ülkelerinden benzersiz bir kültüre sahiptir. Arnavut sanatı özgün unsurlarını korumuştur ve Osmanlı, Venedik ve diğer Batılı unsurlarla zenginleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rakugo</span>

Rakugo (落語) bir tür eğlendirici sözlü Japon oyunudur. Hikâyeci tek başına Kōza (高座) denilen sahnede oturur. Sadece bir yelpaze ve küçük bir kumaş kullanarak seiza stilindeki oturuşundan hiç kalkmadan uzun, karmaşık ve komik bir hikâye anlatır. Hikâye genellikle iki ya da daha fazla karakterin konuşmasını içerir. Karakterler arasındaki farklılıklar sadece seste ton, yükseklik değişikliğiyle ve başın hafif bir şekilde döndürülmesiyle gösterilir.