İçeriğe atla

Kızıl boyunlu batağan

Kızıl boyunlu batağan
Yavrularıyla beraber bir kızıl boyunlu batağan
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Podicipediformes (Yumurtapiçleri)
Familya: Podicipedidae (Batağangiller)
Cins: Podiceps
Tür: P. grisegena
Podiceps grisegena
Boddaert, 1783
Podiceps grisegena

Kızıl boyunlu batağan (Podiceps grisegena), batağangiller ailesinden bir batağan türü.

Büyüklükleri 43–58 cm, ağırlıkları 750-1620 gr ve kanat açıklıkları yaklaşık 60 cm civarındadır. Yaz mevsiminde erişkinler, kırmızı boyun ve beyaz boğazı yüzünden karıştırılamazlar. Kışın, batağanların çoğundan daha koyu renktir, gözün yukarısında beyaz yoktur ve kalın sarımsı bir gagaya sahiptirler. Biraz büyük bir batağandır, ortalama bir ördek ile aynı boyutlardadır. Ama Avrasya'daki bahri ve Kuzey Amerika'daki A. occidentalis ile A. clarkii türlerinden daha küçüktürler. Çoğu, kışın kıyıya göç eder.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kızılkuyruk</span>

Âdî kızılkuyruk ya da bayağı kızılkuyruk, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından 14 cm uzunluğundaki Palearktik bölgenin batısında yaygın olarak üreyen kızılkuyruk türü.

<span class="mw-page-title-main">Kırlangıç</span>

Kırlangıç, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasını oluşturan kuş türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kara leylek</span>

Kara leylek, çeltik kargası olarak da bilinen, leylekgiller (Ciconiidae) familyasından büyük, ince uzun yapılı, ince boyunlu, gagası uzun, ince ve koyu kırmızı renkli, uzun kırmızı bacaklı bir leylek türü.

<span class="mw-page-title-main">Lahana</span>

Lahana veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.

<span class="mw-page-title-main">Karaçomak Barajı</span>

Karaçomak Barajı, Kastamonu'da, Karaçomak Deresi üzerinde, sulama, taşkın kontrolü, içme suyu temini amacı ile 1968 - 1973 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Kulaklı batağan</span> Kuş türü

Kulaklı batağan, batağangiller (Podicipedidae) familyasından küçük bir batağan türü.

<span class="mw-page-title-main">Kakım</span>

Kakım, sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türü. Avrasya ve Kuzey Amerika coğrafyalarının orta-kuzey bölgelerinin yerlisidir. Kış aylarında postu bembeyaz bir renge bürünür.

<span class="mw-page-title-main">Leylekgiller</span> Bir kuş familyası

Leylekgiller ya da Ciconiidae, kendilerine özgü Ciconiiformes takımında sınıflandırılan, sulak alanlarda yaşayan, leylek diye bilinen kuşları kapsayan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara sinekkapan</span>

Kara sinekkapan, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından bir sinekkapan türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara boyunlu batağan</span> kuş türü

Kara boyunlu batağan, batağangiller (Podicipedidae) familyasından küçük bir batağan türü. Avustralya ve Antarktika hariç her kıtada görülür.

<span class="mw-page-title-main">Küçük gümüş martı</span>

Küçük gümüş martı, martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.

<span class="mw-page-title-main">Karabaş martı</span>

Karabaş martı, martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük batağan</span> kuş türü

Küçük batağan, batağangiller familyasından küçük bir batağan türü.

<i>Ayı</i> memeli familyası

Ayılar veya Ayıgiller, Ursidae familyasının etçil memelileridir. Ayılar Köpeğimsiler veya köpek benzeri etoburlar olarak sınıflandırılır. Her ne kadar sadece sekiz ayı türü mevcut olsa da, Kuzey yarımkürede ve kısmen Güney yarımkürede çok çeşitli habitatlarda görülürler. Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar. Modern ayıların ortak özellikleri arasında, tıknaz bacaklı büyük gövdeleri, uzun burunları, küçük yuvarlak kulakları, tüylü saçları ve kısa kuyrukları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sıçangiller</span>

Sıçangiller (Muridae), Kemiriciler takımında yer alan ve doğal olarak Avrasya, Afrika ile Avustralya'da bulunan 700'den fazla türü ile memelilerin en büyük familyasıdır. Doğal olarak bulundukları yerlerin dışına da çıkarak tüm Dünya üzerine yayılmışlardır.

<i>Egretta eulophotes</i>

Egretta eulophotes balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Asya'nın doğusunda yaşar. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hassas türler arasına alınmıştır.

<i>Ardeola</i>

Ardeola, balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş cinsidir. Boyları 40 ila 50 cm ve kanat açıklıkları 80 ila 100 cm arasında olan küçük balıkçıl türlerinden ibarettir. Çoğu Eski Dünya'nın tropikal bölgelerinde ürer ancak alaca balıkçıl Avrupa'nın güneyinde ve Orta Doğu'da bulunur ve kışları Afrika'ya göçer.

<span class="mw-page-title-main">Sarı taçlı gece balıkçılı</span> Kuş türü

Sarı taçlı gece balıkçılı balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Küçük yapılı olan bu kuş gece balıkçılına benzer. Önceleri Nycticorax cinsinde sınıflandırılmaktaydı. Özellikle sıcak kıyı bölgeleri olmak üzere Amerika'da yaşar.

<i>Ixobrychus eurhythmus</i>

Ixobrychus eurhythmus balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Üreme dönemini Çin, Sibirya ve Japonya'da geçirir. Kışları ise Endonezya, Filipinler, Singapur, Laos'ta bulunur. Göç sırasında Güneydoğu Asya'nın tamamından geçer.