İçeriğe atla

Kızıl-Tuu

Koordinatlar: 41°3′4″K 75°33′16″D / 41.05111°K 75.55444°D / 41.05111; 75.55444
Kızıl-Tuu, Kırgızistan
Kırgızistan'da konumu
Kırgızistan'da konumu

Kırgızistan'da konumu
Bilgiler
Nüfus299 (2008)
Rakım2.325[1] metre
Koordinatlar41°3′4″K 75°33′16″D / 41.05111°K 75.55444°D / 41.05111; 75.55444
Yönetim
İlNarin İli
İlçeAt-Başı İlçesi


Kızıl-Tuu (Kırgızca: Кызыл-Туу, Кйзйлту) Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.325 metre yükseklikte yerleşik bir köydür. A365 karayolu ile Narin Nehri arasında ve nehrin kuzeyindedir.

Batısında Orto-Karakain, kuzeyinde Kulanak, doğusunda Aktala, Kara-Suu, güneyinde Kazıbek gibi yerleşim yerleri konumlanır. Issık-Göl İlinde, gölün güney kıyısında aynı isimde bir başka köy daha bulunur.

Notlar

  1. ^ Kyzyl-Tuu, Kyrgyzstan Page 16 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolu</span> Bolu ilinin merkezi olan şehir

Bolu, Bolu ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tuva Cumhuriyeti</span> Rusya Federasyonu’nda Güney Sibiryada özerk bir Türk cumhuriyeti

Tuva Cumhuriyeti veya Tıva Cumhuriyeti ; Rusya Federasyonu’nda Güney Sibirya'da özerk bir Türk cumhuriyetidir. Tuva cumhuriyeti, adını, Türk halklarından biri olan Tuvalardan alır. Tıva Cumhuriyeti olarak da Türkiye Türkçesinde kullanımı vardır. Moğolistan'a komşu olan cumhuriyetin yüzölçümü 170.500 km²'dir. Nüfusu 313.612 kişidir. Konumu ise kuzeyinde Rusya Federasyonuna bağlı Krasnoyarsk Krayı, kuzeybatısında Hakas Özerk Cumhuriyeti, batısında Altay Özerk Cumhuriyeti, güneyinde Moğolistan, doğusunda Buryatya çevrelemiştir. Çevresindeki ülkelere göre Türk nüfusunun en yoğun olduğu Güney Sibirya ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Issık Göl</span> Kırgızistanın kuzeydoğusunda bir göl

Issık Göl veya Isık Göl. Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Boraboy Gölü</span> Amasyadaki 25 km uzunluğunda doğal heyelan set gölü.

Boraboy Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölü.

<span class="mw-page-title-main">Günorta, Göle</span> Türkiyenin Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı köy.

Günorta, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın illeri</span>

Kırgızistan 7 vilâyete bölünmüştür. ;

  1. Bişkek (shaar)
  2. Batken İli (Batken)
  3. Çuy İli (Tokmok)
  4. Issık-Göl İli (Karakol)
  5. Celal-Abad İli (Celal-Abad)
  6. Narın İli (Narin)
  7. Oş İli (Oş)
  8. Talas İli (Talas)
<span class="mw-page-title-main">Çatır Gölü</span> Kırgızistanda Narin İlinde Tanrı Dağlarında ortalama deniz seviyesinden 3,530 metre yüksekte Ak Say Vadisinde konumlanan, ülkenin üçüncü büyük kapalı havza bir dağ gölü

Çatır Gölü veya Catır Gölü 'de denilen güney Kırgızistan'da Narin İlinde Tanrı Dağlarında ortalama deniz seviyesinden 3,530 metre yüksekte Ak Say Vadisinde konumlanan, ülkenin üçüncü büyük kapalı havza bir dağ gölüdür. Çatır Gölü, Kırgızistan ile Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi Kızılsu Kırgız Özerk İli Uluğçat İlçesi sınırına yakındır.

<span class="mw-page-title-main">At-Başı</span> At-Başı İlçesinin merkezi bir kasabası

At-Başı, Kırgızistan'nın Narin İlinde, yaklaşık Narin şehrinin 35 km güneybatısında, Torugart Geçitine giden karayolu üzerinde At-Başı İlçesi'nin merkezi bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara-Su, Narın</span>

Kara-Suu Kırgızca: Кaрa-Суу) Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.117 metre yüksekte konumlanan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ottuk</span>

Ottuk Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.215 metre yükseklikte yerleşik bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">At-Başı ilçesi</span> Güney Kırgızistanda Narin İline bağlı bir rayon

At-Başı ilçesi, Güney Kırgızistan'da Narin İline bağlı merkezi At-Başı olan bir rayondur.

<span class="mw-page-title-main">Çonğ-Alay ilçesi</span>

Çong-Alay ilçesi, Güney-batı Kırgızistan'da Oş İline bağlı merkezi Dаrооt-Kоrgan olan bir rayondur.

<span class="mw-page-title-main">Bay-Tayga (il)</span>

Bay-Tayga kojuun — Tıva Cumhuriyeti'nde bir (kojuun). Yönetim Merkezi — Teeli.

<span class="mw-page-title-main">Turan (şehir)</span>

Turan, Tuva Cumhuriyeti'nde bir şehir. Tuva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl'a 70 km kuzaybatısındadır. 1945 yılında şehir durumuna yükselmiştir. 1989 yılı nüfusu 5976 kişi iken Rus nüfusunun Tuva'dan ayrılması üzerine 2002 yılına göre nüfus 5598 kişi olmuştur. Bu şehirde bir havaalanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dus göl</span>

Dus göl - Tıva Cumhuriyetinde Tandı kojuuunda turistik özelliklere sahip, tatil ve dinlenme alanlarına sahip bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Hadın göl</span>

Hadın göl - Tıva Cumhuriyetinde Tandı bölgesinde tuzlu bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Narın (akarsu)</span>

Narın, - Tıva Cumhuriyeti Erzin bölgesi ve Moğolistanda uluslararası akan bir akarsu. Moğolistan'ın sınır illerinden Uspa ili içinden geçer.