İçeriğe atla

Kızlar Bey Türbesi

Koordinatlar: 41°02′16″K 21°20′36″D / 41.03778°K 21.34333°D / 41.03778; 21.34333
Kızlar Bey Türbesi
MakedoncaК’злар Беј турбе
Kızlar Bey Türbesi
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamen yok olmuş durumda
TürAnıt mezar
ŞehirManastır
Ülke Kuzey Makedonya
Koordinatlar41°02′16″K 21°20′36″D / 41.03778°K 21.34333°D / 41.03778; 21.34333
Tamamlanma16. yüzyıl
Yükseklik
MimariOsmanlı
Teknik ayrıntılar
MalzemeKesme taş ve tuğla

Kızlar Bey Türbesi veya Açık Türbe (MakedoncaК’злар Беј турбе), Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan 16-17. yüzyıllardan kalma bir Osmanlı türbesidir.[1][2]

Konum

Türbe, şehrin kuzeydoğu eteklerinde Osmanlı döneminde Kızlar Bey olarak bilinen mahalledeki Müslüman mezarlığındaki bir tepe üzerine inşa edilmiştir.[1]

Tarih

Edward Lear'ın gravüründe türbenin tasviri

Yerel bir söylenceye göre Müslim hoca isimli biri buraya gömülmüş ve “birileri rüyasında mezarda yatanın genç bir kız olduğunu görmüş, araştırıldığında mezarda yatan genç kızın Hristiyan bir kralın kızı olduğu ve mucizevi bir şekilde hocanın bedeni ile yer değiştirdiği görülmüştür.” Buna benzer bir efsane Üsküp'te bulunan Kral Kızı Türbesi için de söylenmektedir. Ayrıca yerel halk kuraklık zamanları bu türbeye gelip dua etmekte, dua ederken de avuç içlerinin yere bakması gerektiğine yoksa duanın geçerli olmayacağına inanmaktadır.[1]

Türbe 1995 yılında meydana gelen depremde yıkılmıştır. 1996 yılında Müslüman cemaat ve Kültürel Anıtları Koruma Enstitüsü türbenin restorasyonu için bir proje başlatmıştır.[3]

Mimari

Kızlar Bey Türbesi

Mezar yapısı bir açık türbe biçimindedir. 5,16 x 5,31 m ölçülerinde kareye yakın bir plana sahiptir. Yüksekliği 7,76 m'dir. 1.03 x 1.03 m ölçülerindeki dört büyük köşe sütununun taşıdığı pandantifler üzerinde 3.10 m çapında sekizgen bir kubbe ile örtülmüştür. Duvar örgüsü kesme taş ve üç sıra tuğladan yapılmıştır. Cephesinde içi boş ve dışbükey tuğlalardan meander motifli bir süsleme vardır. Frizler dişli bir kornişle sona ermektedir. Kubbenin üstü pişmiş toprak kiremitlerle kaplanmış ve mermer bir alem yerleştirilmiştir. Edward Lear tarafından 1848 yılında ziyaret edildiğinde ve çizildiğinde türbenin iç kısmında mermer bir lahit bulunmaktaydı.[3]

Benzer mimarideki örneklerden biri de "Tumbeki" tepesinin güney yamacındaki Ciger Baba Türbesidir.[2] Mimari açıdan benzerleri Üsküp'teki Kral Kızı Türbesi, Hatuncıklar Türbesi, Altı Ayak Türbesi (1690) ve Ali Paşa Türbesidir (1774). Ayrıca benzer türbeler Saraybosna'daki Alifaković mezarlığında ve Foça'da da mevcuttur.[3]

Kaynaklar

  1. ^ a b c Robert Mihajlovski (2012). "The Seventeenth Century Ottoman Religious Architecture of Bitola/Manastir" (PDF). V (10): 297. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ocak 2024. 
  2. ^ a b "Турбето на К'злар Беј или отвореното турбе". Центар за етнолошки истражувања и применета антропологија. 3 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2024. 
  3. ^ a b c Mihajlovski (2012). "The Seventeenth Century Ottoman Religious Architecture of Bitola/Manastir" (PDF). Патримониум. V (10): 298. 19 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıt mezar</span>

Anıt mezar, anıt kabir veya diğer adıyla mozole; büyük, etkileyici ve gösterişli mezar anıtı.

<span class="mw-page-title-main">Mevlânâ Müzesi</span>

Mevlânâ Müzesi, Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır.

Gülçiçek Hatun, I. Murat 'ın eşi, Yıldırım Bayezid'in annesidir. Aslen Rum olan Gülçiçek Hatun'un türbesi Bursa'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Türbe</span> Bursada bulunan bir türbe

Yeşil Türbe, I. Bayezid'in oğlu Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Yeşil Külliye'nin bir parçası olan türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Bursa'nın sembolü hâline gelen yapı şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahiptir. I. Mehmed sağlığında türbeyi yaptırmış, 40 gün sonra da ölmüştür. Türbede Çelebi Sultan Mehmet ile oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Hafsa Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatuna ait olmak üzere toplam 9 sanduka bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Melikgazi Türbesi</span> Danişmend Ahmed Gazinin, Tokatın Niksar ilçesinde bulunan Türbesi

Melikgazi Türbesi, Tokat ili Niksar ilçesinde bulunmaktadır. Niksar'ın fatihi Danişmendliler'in kurucusu olan Melik Danişmend Gümüştekin Ahmet Gazi olmuştur. Danişmend Gazi fetihten sonra Niksar'ı sahil Rumlarına karşı mücadelede kendisine hem bir üs hem de bu devletin başkenti olarak seçmiştir. Melik Gazi Türbesi Kayapaşa mahallesinde ziyaret edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baki Mezarlığı</span>

Baki Mezarlığı veya Cennetü'l-Baki, Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde bulunan bir mezarlıktır. Müslümanların Medine’deki ilk mezarlığıdır.

Merkez Efendi Türbesi İstanbul, Zeytinburnu'nun Topkapı semti, Merkezefendi mahallesinde, Merkez Efendi Camii bahçesinde yer alır. Türbe günümüzde İstanbul Türbeler Müdürlüğü'nün yönetiminde olup, ziyarete açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Muradiye Külliyesi</span>

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynel Bey Türbesi</span>

Zeynel Bey Türbesi, Batman'ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi türbe. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın 1473'te Otlukbeli Savaşı'nda ölen oğlu Zeynel Bey için yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Bey Türbesi</span>

Hüseyin Bey Türbesi, Hacı Hüseyin Bey'in medfun bulunduğu türbe. Hacı Hüseyin Bey, modern Başkurdistan topraklarının ilk imamıydı. Mezarı Şişme ilçesi, Şişme rayonundaki Akzirat mezarlığında bulunur. Çevredeki Müslümanlar tarafından kutsal yerlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sâmâni Türbesi</span>

Sâmâni Türbesi, Özbekistan'ın Buhara ilinin kuzeybatı kesiminde, tarihi merkezin hemen dışında yer alan, 10. yüzyılda inşa edilmiş bir türbedir. Türbe erken İslam mimarisinin ikonik örneklerinden biri olarak kabul edilir ve Orta Asya mimarisinin en eski mezar binası olarak bilinir. Yaklaşık olarak 900'den 1.000'e kadar hüküm süren güçlü ve etkili İslami Samani aile hanedanının mezar alanı olarak inşa edilmiştir. Samaniler fiilen bağımsızlıklarını Bağdat merkezli Abbasi Halifeliği'nden elde etti ve günümüzün Afganistan, İran, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan'ını kapsayan bazı bölgelere hükmetti. Mükemmel simetrik, boyutu açısından karmaşık, ancak yapısı ile anıtsal olan türbe, sadece Soğd, Sasani, Fars ve hatta Klasik gibi çok kültürlü bina dekoratif gelenekleri birleştirmekle kalmadı, aynı zamanda yenilikçi kubbe destek sistemi ve geleneksel Orta Çağ İslami bina özellikleri - dairesel kubbe ve mini kubbeler, sivri kemerler, ayrıntılı kapılar, sütunlar ve karmaşık geometrik tasarımları da sergilemiştir.

Adile Sultan Türbesi, İstanbul Eyüp ilçesi, bostan iskelesi sokağı Eyüp Sultan Camii yakınında olup her yanı türbe ve mezarlıktır. Prens Sebahattin ve Hüsrev Paşa türbeleri yapı bloğunun içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sen Timur Türbesi</span>

Sen Timur Türbesi, Tokat şehrinin merkezinde bulunan, Moğol emîrlerinden Nûreddin bin Sentimur'un mezarı olarak yapılmış 14. yüzyıla ait tarihî yapı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şah Bey Ben Yude Sultan türbesi</span>

Muhammed Şah Bey Ben Yude Sultan türbesi Muhamed Şah Bey'in annesi Acağan Bey'in kızı Bivede Sultan'ın muhtemelen XIV. yüzyılın sonları - XV. yüzyılın başlarında arasında inşa edilmiş türbesidir. Mezarlık toprakları Eski-Yurt'ta Çuruk-Su Nehri'nin alt kısmında yer alıyor. Şu anda, alan özel haneler arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırık Cami (Manastır)</span>

Kırık Cami veya Yıkık Cami Manastır'da XVI-XVII. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen bir Müslüman ibadethanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ciger Baba Türbesi</span>

Ciger Baba Türbesi, Kuzey Makedonya'nın Manastır şehrinde bulunan, ΧΙΧ. yüzyıldan kalma bir Osmanlı türbesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Bey Camii</span>

Ahmed Bey Camii veya Şeyh İlahi Camii, Yunanistan'ın kuzeyindeki Yenice-i Vardar kasabasında Osmanlı dönemine ait bir camidir. 15. yüzyılda Trakya ve Makedonya'yı fetheden ve Yenice-i Vardar şehrinin kurucusu olan Gazi Evrenos Bey'in torunu Ahmed Bey tarafından yaptırılmıştır. Yapı etrafını saran bitki örtüsüyle beraber günümüzde oldukça harap durumdadır. Bir zamanlar Yenice-i Vardar'da bulunan yirmi camiden günümüze ulaşan üç camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mihrişah Valide Sultan Külliyesi</span>

Mihrişah Valide Sultan Külliyesi, Türkiye'nin İstanbul kentinde bulunan bir külliyedir. 18. yüzyılın sonlarında Mihrişah Sultan tarafından kurulmuş olup Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin yanında yer almaktadır. Külliyenin en büyük bileşeni, İstanbul'da halen orijinal amacına hizmet eden son imaretlerden biri olmasıyla dikkat çeken imarettir. Külliyenin geri kalanı aynı zamanda kurucusunun türbesi ve tamamı Osmanlı Barok tarzında inşa edilmiş, caddeye bakan süslü sebiliyle de dikkat çekicidir.