İçeriğe atla

Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü

Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüleri (Olgunlaşma Enstitüleri), Türkiye'de ilk kez 1945 tarihinde açılan, 2 yıllık eğitim veren ve döner sermaye ile işletilen eğitim kurumlarıdır.

Olgunlaşma Enstitüleri, eğitim ve üretim çalışmalarını birlikte yürüten kuruluşlardır. Geleneksel Türk giyim ve el sanatları alanlarında araştırma-geliştirme, arşivleme ve üretim çalışmaları yapan kişiler yetiştirmeyi ve böylece Türk el sanatlarının yaşatılmasını sağlamayı; Türk el sanatı örneklerini yurt içimde ve yurt dışında tanıtmayı misyon edinmiştir. ve 2024 yılı itibarıyla 31 enstitü ile faaliyet gösterir.[1]

Kurulduğu dönemde sadece kız enstitüsü ve akşam sanat okulu mezunlarını kaydededen Olgunlaşma Enstitüleri, öğrencilerinin “meslekte olgunlaşma”larına sağlamak üzere kurulmuş ve bu olgunlaşmaya atfen "Olgunlaşma Enstitüsü" adını almıştır.

Günümüzde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurumlar olan olgunlaşma enstitüleri, en az ilköğretim okulunu bitirmiş öğrencilerin Türk giyim ve el sanatları konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmelerine imkân sağlanmaktadır. Bazı bölümlerine en az lise ve meslek lisesi mezunları alınmaktadır.

Tarihçe

İlk yıllar, Beyoğlu ve Ankara Olgunlaşma Enstitüleri

Olgunlaşma Enstitüleri; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu ilk yıllarda etkin biçimde varlığını sürdüren Kız Enstitüleri'nden mezun olan öğrencilerin devam edebilecekleri bir yüksek öğretim kurumuna olan ihtiyacı karşılamak üzere kurulmuştur. Öğrencilerinin “meslekte olgunlaşma”larına sağlamak üzere kurulduğundan bu olgunlaşmaya atfen "Olgunlaşma Enstitüsü" adı verilmiştir. İlk Olgunlaşma Enstitüsü 1945- 1946 öğretim yılında İstanbul'un Beyoğlu semtinde açılmıştır.

Türkiye'de birçok Kız Enstitüsü'nün kurucu müdürü olan Refia Övünç, Beyoğlu'ndaki ilk Olgunlaşma Enstitüsü'nün kurucusudur. O yıllarda Türkiye'de moda, gayrimüslim azınlıkların hakim olduğu bir alandı ve Beyoğlu'nda hiç Türk modacı bulunmuyordu.[2] Kız Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu mezunu kızların çalışması iş imkanları yoktu. Beyoğlu'nda kurulan Olgunlaşma Enstitüsü ile bu kızlara iş sahası temin edilmesi ve onların ileride atılacakları ticari hayata alıştırılmaları sağlanması amaçlanmıştı. İkinci olgunlaşma Enstitüsü 1958'de açılan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü oldu.

Olgunlaşma Enstitülerine yönelik ilk yönetmelik 23 Kasım 1962 yılında yayımlandı. Yönetmelikte enstitülerin kuruluş amacı şu şekilde açıklanmıştır:


Kurulduğu dönemde Olgunlaşma Enstitülerinde şu sanat dallarında eğitim verilmekteydi: biçki-dikiş (manto, tayyör, elbise), moda-çiçek, renkli nakış (beyaz iş), sırma (Maraş işi, Türk işi, elbise nakışı (fantezi nakışlar, yatak örtüleri, örtüler), çamaşır ve resim.

Hazır giyimin gelişmesiyle ilk konfeksiyon atölyesi, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü' de kuruldu. Enstitülerin konfeksiyon bölümünde okuyan öğrenciler iki yıl boyunca Türkçe, muhasebe, resim, patron ve pratik derslerde eğitim gördüler. Kuyumculuk atölyesi ise ilk olarak İstanbul Olgunlaşma Enstitüsü'nde kuruldu; bu atölyede askeriye için apoletler yapılırdı.[2]

Enstitülerin yaygınlaşması ve 1996 yönetmeliği

Zamanla Olgunlaşma Enstitülerindeki eğitim, birçok sanat dalını kapsayacak şekilde genişledi. Enstitülerin sayısı arttıkça farklı bölgelerdeki lületaşı, sedef kakma, cam üfleme gibi el sanatları için özel atölyeler kuruldu. Eskişehir (1959) ve Samsun (1959), İzmir (1961), Adana (1972), Antalya (1987), Kayseri (1988), Trabzon (1988), Diyarbakır (1989), Beylerbeyi Sabancı (1989) ve Bursa Olgunlaşma Enstitüsü (1996) olgunlaşma enstitülerinden bazılarıdır.

Giriş için başlangıçta sınavın öngörülmediği Olgunlaşma Enstitüleri'ne yoğun talep sonucu sınavla öğrenci kabul edilmiştir. Eğitimini başarıyla tamamlayanlara "bitirme belgesi” verilmiş, mezun öğrencilerden isteyenlere okulun döner sermaye atölyelerinde karşılığı ücret çalışmıştır.

1996'da Olgunlaşma Enstitüleri'nin işleyişine yönelik yeni bir yönetmelik hazırlandı. Yeni yönetmelikte, kız enstitüsü mezunlarını iş ve meslek hayatına hazırlamaya yerine, Türk giyim ve el sanatlarının yaşatılıp geliştirilmesini sağlamaya vurgu yapılmıştır. O zamana kadar sadece pratik mesleki eğitimin verildiği Olgunlaşma Enstitülerinde eğitim 1996 yönetmeliğinden sonra yaygın ve örgün eğitim olarak sürdürüldü.Sektörel ihtiyaçlar ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yenilenen programlar uygulamaya konuldu ve bünyelerinde kız meslek liseleri de açıldı.

1996 yönetmeliğinin getirdiği en önemli yenilik, Araştırma ve Tanıtım-Pazarlama bölümlerinin faaliyete geçirilmesi idi. Araştırma bölümünün görevleri arasında alan uzmanlarınca tespit edilen konularda bilimsel araştırma lar yapmak, kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunmak, yayınlar hazırlamak, konferans ve seminerler düzenlemek hizmet veya ürün örneklerini hazırlamak gibi görevler bulunuyordu. Tanıtım-Pazarlam ise Enstitü faaliyetlerinin yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasında sorumlu idi.

Olgunlaşma Enstitüleri 2002 tarihinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne, 2012'de ise Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlandı.

Bulunduğu iller ve okul adları

  • Adana Olgunlaşma Enstitüsü
  • Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsü
  • Ankara Olgunlaşma Enstitüsü
  • Antalya Olgunlaşma Enstitüsü
  • Balıkesir Olgunlaşma Enstitüsü
  • Bursa Olgunlaşma Enstitüsü
  • Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü
  • Edirne Olgunlaşma Enstitüsü
  • Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü
  • Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü
  • Gaziantep Nurel Enver Olgunlaşna Enstitüsü
  • İstanbul Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü
  • İstanbul Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü
  • İzmir Olgunlaşma Enstitüsü
  • Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü
  • Kastamonu Olgunlaşma Enstitüsü
  • Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü
  • Kırklareli Olgunlaşma Enstitüsü
  • Konya Olgunlaşma Enstitüsü
  • Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü
  • Mardin Olgunlaşma Enstitüsü
  • Mersin Olgunlaşma Enstitüsü
  • Muğla Olgunlaşma Enstitüsü
  • Ordu Olgunlaşma Enstitüsü
  • Samsun Olgunlaşma Enstitüsü
  • Siirt Olgunlaşma Enstitüsü
  • Sivas Olgunlaşma Enstitüsü
  • Tokat Olgunlaşma Enstitüsü
  • Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü
  • Van Olgunlaşma Enstitüsü
  • Zonguldak Olgunlaşma Enstütüsü

Kaynakça

  1. ^ "Olgunlaşma Enstitüleri". MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü sayfası. 9 Ağustos 2023. 6 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  2. ^ a b Kır Şimşek, Semra (2019). Türk iğnesinin mucizesi: olgunlaşma enstitüleri (PDF). 1. baskı. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı. ISBN 978-975-11-5131-5. OCLC 1196189081. 1 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesi Antalya'da kurulmuştur. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biridir. Kampüsünün geniş ve yeşil bir araziye sahip olması ve Konyaaltı Sahili'ne yakınlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Türkiye'nin en güzel ikinci kampüsü seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Koleji</span>

Polis Koleji, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan yatılı ve resmî üniformalı eski okul.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Türkiye)</span> Karsta kurulu devlet üniversitesi

Kafkas Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı yasayla Kars'ta kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Kafkas Üniversitesi'nde 12 Fakülte, 4 Yüksekokul, 3 enstitü, 9 Meslek Yüksekokulu ve 1 Devlet Konservatuvar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi</span> Niğdede kurulu devlet üniversitesi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye'nin Niğde ilinde bulunan bir devlet üniversitesi. 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanunun ek 22. maddesine göre 11 Temmuz 1992 tarihinde Niğde Üniversitesi adıyla kuruldu. Ağustos 2016'da üniversiteye Ömer Halisdemir'in adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Giresun Üniversitesi</span> Giresunda kurulu devlet üniversitesi

Giresun Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu KTÜ'den ayrılarak Giresun ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Olgunlaşma Enstitüsü</span>

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü , iki yıllık eğitim veren, döner sermayeli yaygın eğitim kurumu olarak Ankara'da 1958 yılında açılmış bir okuldur.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Üniversitesi</span> Mersinde kurulu devlet üniversitesi

Mersin Üniversitesi ya da kısaca MEÜ 3 Temmuz 1992 tarihinde kuruldu. 10 Kasım 1992 tarihinde faaliyete geçmiş bir devlet üniversitesidir. İlk mezunlarını 1997 yılı Haziran ayında verdi.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

Akşam Sanat Okulu; Türkiye'de, öğrenim çağını geçirmiş ya da öğrenim çağında olmalarına karşın okula gidememiş kişileri türlü meslek dallarında iş hayatına hazırlayan, farklı yaşlarda öğrencilere hitap eden yaygın eğitim kurumlarına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü</span>

İstanbul Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü, İstanbul'un Beylerbeyi semtinde 1988 yılında hizmete girmiş olgunlaşma enstitüsü.