İçeriğe atla

Kıuandık (il)

Kıuandık ili
Куванды́кский райо́н (Rusça)
Ҡыуандыҡ районы (Başkurtça)
BayrakArma
İl bayrağı İl arması
Konum
Kıuandık ili
Kıuandık ili
İl Orenburg oblast haritasında
Yönetim
Ülke: Rusya
Federâl Bölge:Orenburg Oblastı
Başkent:Kuvandık
Genel bilgiler
Yüzölçüm: 6.000 km² (2.317 sq mi)
Nüfus:22.000 (09/2017)
 - Yoğunluk:4 /km² (9 /sq mi)
Diğer bilgiler

Kıuandık ili Orenburg Oblastının 35 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi, ilinin bileşime dahil değil Kuvandıktır. Başkurtça “Ҡыуандыҡ” (Kıuandık ) sözcüğü için “Çok mutlu olduk” ifadesi kullanılır.

1919'dan 1934 yıla kadar il yerleri Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Eyensura ili içindeydi. 7 Aralık 1934 tarihinde Eyensura ili'nin güney yerleri Başkurt özerkliğinden Orenburg Oblastı'na verildi.[1]

Kıuandık ili Orenburg oblastına girişi Kazakistan ve Başkurdistan arasındaki sınırın 1919'dan beri var olan ortak bölümlerinin yok olmasına yol açtı. Kazak-Başkurt (ve daha geniş anlamda Türk-Müslüman) birliğine gerçek bir denge olarak 1930'ların ortalarında, SSCB bölgesi boyunca Komünistlerin tam kontrolü koşullarında neredeyse hiç düşünülmüyordu. 1990 yıllarda Kıuandık dehlizi[2] anlamı doğdu. Bu anlamda, bağımsız Kazakistan ile Türk-Müslüman nüfusu olan Başkurdistan'ın Rusya federal cumhuriyetlerinden biri arasında dar (50–60 km genişliğinde) bir “köprü” bulunmasını anlatır. Öte yandan Başkurdistanlı bireysel yetkililer Kıuandık koridorundan Müslüman halkları bölen "emperyal yerleşim bölgesi" olarak söz ettiler. Hale terimin modern kitaplarda, ders kitaplarında ve bölgesel öneme sahip yayınlarda kullanılır.

Bayrak kompozisyonu, Mutluluk Vadisi Başkurt halk efsanesine dayanmaktadır. "Eski zamanlarda, Guberle Dağları'nda Ramazan yiğite bıçaklar ve diğer hayvancılık aletlerini bilemek için taşlar arıyordu.[3] Bir dağ dere kıyısında atını yemyeşil ipeksi çimenlerle çimde bıraktı ve vadiler hakkında dolaşmaya başladı. İhtiyacı olan her şey buldu, çantaya aldı, omuzlarına koydu ve nehre gitti. At yoktu. Uzun süre Ramazan'ı aradı ve tamamen yabancı, ama bereketli bir yere girdi. Ormanla büyümüş vadi parçalandı şeffaf gözyaşları ile küçük nehir kıyı boyunca bir kaynak suyu olan zengin bir bitki, otlar yumuşak, sulu, yoğundur.Sadece kuşların cıvıltısı ve nehrin mırıldanan şarkısı sessizliği bozdu ve bir şekilde ruhumda daha iyi hissediyor gibiydi. Ramazan o sesi tanıyacaktı. Sevinç taştı ve sonra nehre - "Kıuandık" dedi. Ramazan insanları kabilesinden yere getirdi. Bu yerin gerçekten neşeli olduğunu kabul ettiler ve buraya yerleştiler. O zamandan beri, sakinler yerine "Mutluluk Vadisi" adını verdiler.

Coğrafya

Bölge 6000 km² lik bir alanı kapsamaktadır[4].

Nüfus

2010 nüfus sayımına göre bölge nüfusu 22000 kişidir. 2010 Rusya nüfus sayımına göre etnik yapı: Başkurtlar % 24.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Постановление ВЦИК от 07.12.1934 "О разделении Средневолжского края"". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  2. ^ "The 'Orenburg Corridor' and the Future of the Middle Volga Publication: Eurasia Daily Monitor Volume: 10 Issue: 208". 8 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  3. ^ "Kıuandık ili bayrağı hakkında". 9 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  4. ^ "General Information" (Rusça). Kuvandyksky District. 22 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2016. 
  5. ^ Başkurt Ansiklopedisi'nde Kıuandık ili makale 7 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi./

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çelyabinsk Oblastı</span>

Çelyabinsk Oblastı, Rusya'nın idarî bölgesidir. Çelyabinsk Kalesi 1736'da inşa edilmiştir. Kalenin inşa edilmesinden sonra bölgede bir nüfus artışı gözlenmiştir fakat bu artış yalnızca 19. yüzyılda demiryollarının bölgeye ulaşmasıyla gerçekleşebilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg Oblastı</span> Rusyanın idarî bir birimi

Orenburg Oblastı, Rusya'nın Volga Federal Bölgesi'nde bulunan oblast. Oblastın idarî merkezi Orenburg şehridir. 1938 - 1957 yılları arasında Sovyet pilotu Valeri Çkalov 'un onuruna Çkalov Oblastı adı kullanıldı. Oblastta Türk nüfusu önemli bir yere sahiptir. Bağımsız bir Türk ülkesi olan Kazakistan ile özerk Türk cumhuriyetleri Tataristan, Başkurdistan arasında köprü olması yönünden stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Şişme (il)</span>

Şişme ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Şişmedir. Başkurtça “Шишмә” (Şişme) sözcüğü için “Çeşme” ifadesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kügersen (il)</span>

Kügersen ili veya Kügersen ilçesi Başkurdistannin 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Moraktır. Başkurtça “Күгәрсен” (Kügersen) sözcüğü için “Güvercin” ifadesi kullanılır dolayı olarak İl bayrağı ve İl armasında güvercin ve yerli halkını üç damgası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yanauıl (il)</span>

Yanauıl ili veya Yanauıl ilçesi Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Yanauıldir. Başkurtça “Яңауыл” (Yanauıl) sözcüğü için “Yeni köy” ifadesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Elşey (il)</span> Rusya, Başkurdistanın 54 idari biriminden birisi

Elşey ili veya Elşey ilçesi Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Raevkadır. Bölge boyunca Moskova — Çelebi demiryolu ve Çeşme — Deüleken — Kırgız-Miyeki ve Raevka — Sterlitamak karayolları geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ağırğazı (il)</span>

Ağırğazı ili veya Ağırğazı ilçesi Başkurdistannin 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Talbazıdır. Bölge boyunca Ufa — Orenburg demiryolu ve Ufa — Orenburg karayolu geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İşembay (il)</span> Rusya, Başkurdistanın 54 idari biriminden biri

İşembay ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi İşembaydır. Başkurtlar “Ишембай” (İşembay) eskıden erkekler için özel ismi olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Balakatay (il)</span>

Balakatay ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Yeni Balakataydır. İl adı Bala-Katay Başkurt kabilesinin adından geldi.

<span class="mw-page-title-main">Büzdek (il)</span>

Büzdek ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Büzdektir. Büzdek köyü kurucu Kanlı Başkurt kabilesindeki Büzdek İşembetov adından geldi.

<span class="mw-page-title-main">Yılayır (il)</span> Başkurdistan ın 54 idari biriminden biri.

Yılayır ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Yılayırdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuvandık Koridoru</span>

Kuvandık koridoru veya Orenburg koridoru – Orenburg Oblastı’nın Kuvandık bölgesini tanımlamak için şu iki anlamda kullanılan jeopolitik terim:

  1. Rusya’nın Avrupa ve Asya bölgelerini, bölgeyi nüfusun Rus etnik çoğunluğu ile bağlayan toprak parçası;
  2. Orenburg bölgesinin orta ve doğu bölgelerini birbirine bağlayan toprak parçası;
<span class="mw-page-title-main">Teteşle (il)</span>

Teteşle ili, Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Ürge Teteşledır. 1935 yılda kurulan il, 13 belediyeye ayrılmıştır. Eskiden ilin; Ğerey, İrekte ve Tanıp Başkurt kabilelerinin yaşadığı yerler olmasından dolayı il bayrağında ve armasında kabilelerin damgaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Miyeki (il)</span>

Miyeki ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi Kırgız-Miyekidır. Bölge boyunca Çeşme — Deüleken — Kırgız-Miyeki karayolu geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eyensura (il)</span>

Eyensura ili Başkurdistan'ın 54 idari biriminden biridir. Yönetim merkezi İsenğoldır. 1930 yılda kuruldu. İl 15 belediyelerine ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Başkurtlar</span>

Sovyetler Birliği'nde Başkurtlar, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Başkurt kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandrovka Bölgesi</span>

52°40′45″K 54°24′56″D

Yabiga Kuşayeva, kadın hareketi bir aktivisti.