İçeriğe atla

Kıta politikası (Japonya)

Japonya'nın Kıta Politikası, Japonya, özellikle Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Meiji Restorasyonu ve Japonya'nın II. Dünya Savaşı sırasında genişlemesi arasında izlenen bir Pan-Asya stratejisini ifade eder.  Politikanın ana amacı, Kore ve Çin gibi Japonya'nın komşu ülkelerini Doğu Asya'ya hükmetmek için fethetmekti.

Meiji Restorasyonu Öncesi Kıta Politikası

Meiji Restorasyonundan önce Japonya'da genişleme hakkında zaten düşünceler vardı. Japonya'nın ilk İmparatoru olan İmparator Jimmu'nun dünyayı yönetme düşüncesi vardı. Ayrıca Jingū fethediyor söz Samhan. 16. yüzyılın sonlarında Toyotomi Hideyoshi Japonya'yı birleştirmeyi bitirdi ve Kore'yi iki kez işgal etti. Saldırının amacı, gelecekte Çin'i fethetmeye hazırlanmaktı. Sonunda başarısız olmasına rağmen, bu eylem Japonya'nın genişlemesinin başlangıcını sembolize etti. Geç Tokugawa şogunluğu, birçok danışman farklı toprakları fethetme ve koloniler kurma düşünceleri vardı. Honda Toshiaki, Japonya'nın dünyayı fethetmeye başlaması ve nihai hedefleri olarak dünyanın en güçlü ülkesi olması gerektiğini söyledi. Bunun için önce Mançurya, Sahalin ve Kamçatka Yarımadası'nı işgal etmelerini ve denizaşırı koloniler kurarken Avrupa'nın liderliğini izlemelerini önerdi. Nobuhiro Sato ayrıca Asya'yı yönetme prosedürünün önce Mançurya'yı, sonra Doğu Asya'yı, sonra Güney Asya'yı ele geçirmek olduğunu ileri sürdü. Bu, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın kullandığı strateji haline geldi.

Meiji Restorasyonundan Sonra Kıta Politikası

19. yüzyılın ortalarında, Japonya Meiji Restorasyonu tarafından güçlendirilmiş ve modern ve merkezi bir Japon hükûmeti inşa etmişti. Meiji Hükûmeti insanları 1880'lerin ortalarında Japonya'yı modernize etmeye, sanayi girişimleri kurmaya ve sanayi devrimlerine başlamaya teşvik etti. Japonya'yı etkileyen birçok faktör nedeniyle Japonya, Kıta Politikası'nı oluşturan askeri bir ülke olmaya karar verdi.

Japonya'nın planı ve eylemleri

Plan

Tanaka Giichi'nin 1927'de Kıta Politikası'nın prosedürlerini özetleyen bir plan olan Tanaka Anıtı'nı sunduğu iddia ediliyor. Çin'i fethetmek için önce Moğolistan ve Mançurya'yı fethetmeliyiz. Moğolistan ve Mançurya'yı fethetmek istiyorsak, önce Kore ve Tayvan'ı fethetmeliyiz. "  Ancak, galip tarafından sayısız savaş suçu suçlamalarının ardından müttefikler sonra İkinci Dünya Savaşı, bir Japon dili orijinal için yoğun aramalar başarısız olduk ve hiç var olup olmadığını orijinal belge, bugüne kadar bulunamamıştır. Ayrıca, 1995 yılında eski bir NKVDyetkili, belgenin Sovyetler Birliği tarafından özellikle ABD'de olmak üzere yurtdışında Japon karşıtı duyguları ekmek için yaratılmış bir sahtekarlık olduğunu belirtti .

1927'de Kıta Politikası'nın prosedürlerini özetleyen bir plan olan Tanaka Anıtı, Çin'deki gazete ve okul ders kitaplarında belirtilmiş olsa da, çoğu Japon tarihçisi belgenin sahte olduğunu iddia ediyor.

Eylemler

Japonya'nın genişlemesi

Japonya'nın ilk modern yabancı eylemdi fethetme ait Ryukyu tarafından Satsuma Domain bu daha geniş planın bir parçası değildi ve Satsuma Domain etme konusunda yapıldığını, ancak 1879 yılında. Ardından Japonya Birinci Çin-Japon Savaşı'nı kazandı ve 1895'te Tayvan ve Penghu'yu ilhak etti. Ardından Japonya, Donghak Köylü Devrimi'ni yatıştırmak bahanesiyle Kore'de bir kukla devlet kurdu. Japonya nihayet 1910'da Kore'yi işgal etti. 1932'de Japonya Mançurya'yı ele geçirdi ve Mançukuo'nun kukla devletini inşa etti. Japonya 1937'de Çin'e saldırdı ve Kıta Politikası'nı bitirmeye çalıştı. Ancak Japonya Çin'i ele geçiremedi ve II. Dünya Savaşı'nda kaybetti ve Japonya'nın denizaşırı ülkelerine mal oldu. Bu aynı zamanda Japonya'nın genişlemesinin sona ermesini ve Kıta Politikasının başarısızlığını sembolize etti.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Itō Hirobumi</span> Japonyanın 1., 5., 7. ve 10. başbakanı

Hirobumi Itō Japonya'nın ilk başbakanı olan Japon siyasetçi ve asker. Meiji Dönemi politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Mançurya</span> Doğu Asyadaki coğrafi bir bölge

Mançurya, Doğu Asya'da bugünkü Çin'in kuzeydoğu bölgesi ve Rusya'nın Primorski bölgesini kapsayan tarihî bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Dönemi</span> japon tarihinin gelişim dönemi

Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çin-Japon Savaşı</span> 1937 ile 1945 yılları içerisinde Çin ve Japonya arasında süren savaş

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Seishirō Itagaki</span> Japon general (1885 – 1948)

Seichirō Itagaki , Japon asker ve siyasetçi. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'nin orgenerali, Kara Kuvvetleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Semyonov</span>

Grigori Mihayloviç Semyonov veya Ataman Semyonov (Rusça: Григо́рий Миха́йлович Семёнов Rus İç Savaşı sırasında Sibirya Müdahalesi döneminde Japonya tarafından Sibirya bölgesinde desteklenen Beyaz Ordu komutanı ve Baykal Kazaklarının Atamanı. Rusya'da 1918-1922 yılları arasında gerçekleşen, pek çok Bolşevik'in ve sivilin katledilmesine sebep olan Beyaz Terör'ün en önemli komutanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Asya tarihi</span> Kıta Tarihi

Asya tarihi, Asya'nın çeşitli bölgelerinde, merkezi Avrasya bozkırlarındaki duruma bağlı olarak daha fazla veya daha az bağlama sahip Doğu Asya, Güney Asya ve Orta Doğu'nun tarihi olarak görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

Sovyet-Japonya sınır çatışmaları Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ile Japon İmparatorluğu'nun, ayrıca kukla devletleri olan Moğolistan ve Mançukuo'nun arasında gerçekleşen savaşlar ve çatışmalardır. 1932 ve 1939 yılları arasında gerçekleşmiştir, Khasan Gölü Muharebesi haricinde Mayıs 1939'a kadar olan savaşlar, küçük sınır çatışmalarıydı. Sınır Savaşı, Sovyetlerin Japonlar üzerinde ağır angajmanlar uyguladığı Halkin-Gol'da sona erdi. Sonucunda Sovyet-Japon Tarafsızlık Anlaşması imzalandı. Çatışmalar, Ağustos 1945'te Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'ndaki müttefik ülkelerine destek olarak başlattığı Mançurya Stratejik Saldırı Operasyonu ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuroda Kiyotaka</span> Japon general (1840 – 1900)

Kuroda Kiyotoka Japon politikacı. Meiji döneminde Japonya'nın başbakanlığını yapmıştır, Japonya'nın ikinci başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mukden Olayı</span> 1931de Mukden (Shenyang) yakınlarındaki demiryolu hattında dinamit patlaması

Mukden Olayı veya Mançurya Olayı, Japon askerî personeli tarafından 1931 yılında Japonya'nın Mançurya'yı işgaline bahane olarak sahnelenen sahte bir bayrak olayıydı.