İçeriğe atla

Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Kuruluş: 1992
Kuruluş: 1992
Eğitim dil(ler)iTürkçe
BağlılıkKırıkkale Üniversitesi
DekanProf. Dr. Serkan Erat
Dekan yardımcıları
KonumKırıkkale, Türkiye Türkiye
Web sitesihttps://veteriner.kku.edu.tr/Fakulte
Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi binası

Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde, Kırıkkale Üniversitesi'nin ilk dört fakültesinden birisi olarak kurulmuştur.[1] 1998 yılında öğretime başlanmıştır. Fakülte, hayvan hastanesinde küçük hayvan ve büyük hayvan polikliniklerine sahiptir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Kırıkkale Üniversitesi". veteriner.kku.edu.tr. 11 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  2. ^ Küçükaslan, Özgül; Yerlikaya, Nigar (1 Ocak 2013). "Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesinin kuruluşu ve tarihsel gelişimi". Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 84 (1): 9-18. ISSN 0377-6395. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya</span> Canlı organizmalardaki kimyasal süreçlerin incelenmesi

Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırıkkale Üniversitesi</span> Kırıkkalede kurulu devlet üniversitesi

Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale'de 3 Temmuz 1992 tarihinde kurulan Kırıkkale Üniversitesi, kuruluş kanununa göre Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Veteriner Fakülteleri; Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri ile Ankara Üniversitesi'nden devralınan ve faal durumdaki tek birim olan Kırıkkale Meslek Yüksekokul'undan oluşmuştur. Üniversitenin merkez kampüsünün içinde Kırıkkale Meslek Yüksekokulu'da bulunmaktadır. Ankara ili dışındaki Ankara'ya en yakın üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Beşir Atalay</span> Türk politikacı

Beşir Atalay, Türk siyasetçi ve eski içişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Eker</span> Türk siyasetçi ve veteriner hekim

Mehmet Mehdi Eker Kürt asıllı Türk siyasetçi ve veteriner hekim. Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner tıp</span> Hayvan hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Büyükçekmece Yerleşkesinde bulunmaktadır. İstanbul'da faaliyet gösteren tek veteriner fakültesidir. Öğrenciler 5 yıllık eğitimin sonunda yüksek lisans derecesiyle mezun olmaktadır.

Mehmet Kocabatmaz Türk siyasetçidir.

Abdülkadir Akcan, Türk veteriner hekim, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span> Üniversite

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türk tarihinin ikinci, Cumhuriyet tarihinde ise ilk kurulan veteriner fakültesidir. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak öğretime açılmıştır. 11 Nisan 1975'te Fırat Üniversitesi'nin kurulması ile Fırat Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Fakülte eğitim programı içerisinde, uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir. Uygulama ve klinikler için 7 gün 24 saat hizmet veren tam donanımlı bir hayvan hastanesi bulunmaktadır. Bünyesinde 72 Profesör, 9 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 29 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 114 adet akademik personel bulunmaktadır. Fakültedeki öğrenci sayısı 882'dir. Fakültede çoğu bölüm için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur.

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında kurulan ilk defa 1997–1998 eğitim-öğretim yılında İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Programı birinci öğretime, 1999–2000 eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci almış, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programına, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Fen Bilgisi Öğretmenliği programına, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında birinci öğretim Türkçe Öğretmenliği programına ve 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Fen Bilgisi Öğretmenliği ile Türkçe Öğretmenliği programlarının ikinci öğretimi ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programının birinci öğretimine öğrenci almıştır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibarıyla fakültede 1750 öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca fakültede 470 öğrenci de formasyon eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle Ankara Üniversitesi'nin Dışkapı Yerleşkesi'nde eğitim öğretim veren veteriner fakültesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi'nin kurucu fakültelerindendir. 1933 yılında İstanbul'dan Ankara'ya taşınıp Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün bir parçası haline gelmiş bulunan Yüksek Veteriner Okulu'nun 1948 yılında Ankara Üniversitesi'ne katılması ile kuruldu. Ülkedeki ikinci Veteriner Fakültesinin 1970 yılında Elazığ'da kuruluşuna dek Türkiye'de veteriner hekim yetiştiren tek yüksek öğretim kurumu olarak kalmış; kendisinden sonra kurulan diğer veteriner fakültelerinin çoğunun kuruluşuna ve eğitim-öğretim faaliyetlerine destek sağlamıştır. Fakültenin bünyesinde bir Hayvan Hastanesi, Acil Kliniği, yem bitkileri üretimi ve sığır, koyun-keçi, domuz, at ve tavuk yetiştiriciliği yapılan bir eğitim araştırma uygulama çiftliği, iki müze bulunur.

Veteriner fakültesi: Veteriner hekimlerin mezun olduğu ve veteriner hekimlik eğitimi veren fakültedir. Farklı ülkelere göre farklı isimleri vardır ve ülkelere göre mezunlarının unvanları ve eğitim dereceleri de farklılık gösterebilmektedir. Eğitim süresi 5 veya 6 yıl olabilmektedir.

Türkiye genelinde toplam 23 adet veteriner fakültesi bulunmakla beraber Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgızistan Cumhuriyeti arasında imzalanan bir anlaşma ile 1995 yılında Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te kurulmuş olan Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi bünyesinde, 2008 yılında bir Veteriner Fakültesi kurulmuştur

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 23 Haziran 2012 tarihinde Türkiye’de Trakya bölgesinde veteriner hekim ihtiyacının karşılanması ve hayvancılık potansiyelinin bilimsel olarak geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Trakya Bölgesinin ilk ve tek veteriner fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekimlik eğitimi</span> Veteriner Fakültesi

Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Kayseri'de bulunan bir veteriner fakültesidir. Hayvan hastanesine sahip olan fakülte Erciyes Üniversitesi'ne bağlıdır. Ulusal akreditasyonunu (VEDEK) sağlamştır.