İçeriğe atla

Kırık Öykünün Kalbi

"Kırık Öykünün Kalbi"
YazarJ. D. Salinger
Özgün adı"The Heart of a Broken Story"
ÜlkeABD
Dilİngilizce
YayımlanmaEsquire dergisi
Önceki"Alışmak[1] (The Hang of It)"
Sonraki"Lois Taggett'ın Uzun Takdimi[2] (The Long Debut of Lois Taggett)"

Kırık Öykünün Kalbi[2] (İng. The Heart of a Broken Story), Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Kurgudan çok hiciv yanı ağır basan öykü ilk kez Esquire dergisinin Eylül 1941 sayısından yayınlandı.[3]

Açıklama

Salinger 1941 yılının Mayıs ayında Kırık Öykünün Kalbi'ni tamamladı. Yazar, öykünün yayınlanan bir önceki eseri Alışmak gibi Collier's dergisi tarafından basılacağını umuyordu. Fakat bu öykü erkeklere yönelik bir dergi olan Esquire'ın Eylül 1941 sayısında yer aldı.

Dergideki "Backstage with Esquire" isimli bölümde Salinger'ın spor ceketli ve kravatlı bir fotoğrafı vardı.[4] Ayrıca, fotoğrafın altında yazarın kısa bir biyografisi bulunuyordu. Esquire'ın 32. sayfasında basılan öyküyü dergi editörleri kurgu hikâyeden çok bir hiciv olarak kabul etmişlerdi ve bunu da Salinger'ın biyografisinin altında belirttiler.[5]

Salinger, öyküyü bitirişinden yayınlanışına kadar geçen sürede o güne kadar yazdığı en karanlık hikâye kabul edilen Lois Taggett'ın Uzun Takdimi'ni tamamladı.[6]

Konusu

Hikâye içinde hikâye anlatılan[4] Kırık Öykünün Kalbi'nin ana karakterleri Justin Hargenshlag ve Shirley Lester'dır. Okuyucu, öyküyü okudukça eserin konusunun aslında bir hikâye yazmak olduğunu fark eder. Kahramanlar bir sabah işlerine giderken aynı anda Üçüncü Cadde otobüsüne binerler. Justin görür görmez Shirley'e aşık olur. Ona çıkma teklif etmek için yollar düşünmeye başlar. Salinger tam bu anda Collier's dergisine göndermek için yazdığını vurguladığı öyküyü anlatmayı keser ve okuruna öyküyü planladığı gibi devam edemeyeceğini bildirir. Çünkü yazara göre iki kahramanı olay örgüsü için fazla sıradan kalmışlardır.

Bunun sonrasında Salinger, Hargenshlag'ın sonunda hapise düşeceği garip bir grup olayla öyküsüne devam eder. Yazar artık Kırık Öykünün Kalbi'nin bir aşk öyküsü olamayacağına emin olmuştur. Bunun üzerine Salinger bir kez daha hikâyeyi kestiği noktaya geri döner. Hargenshlag ve Lester Üçüncü Cadde otobüsünde okurun bıraktığı yerde oturmaktadırlar, birbirlerini fark etmezler, hiç konuşmazlar ve en sonunda otobüsten inerek sıradan yaşamlarına geri dönerler. Lester o akşam çok sevdiği erkek arkadaşı Howard Lawrence ile sinemaya gider. Aynı gece Hargenshlag kısa bir süre Shirley'i aklından geçirir fakat kısa bir süre sonra genç adam kendisini çok heyecanlandıran Doris Hillman'la tanışır.

Tarz ve tepkiler

Bu öyküde Salinger okuyuculara öncelikli olarak ironi ve hicivdeki yeteneğini göstermiş olsa da Kırık Öykünün Kalbi yazarın ilk defa "aşk" konusunu ele aldığı eseri olarak da dikkat çeker.[4]

Esquire editörleri bu hikâyeyi kurgudan ziyade hiciv olarak yorumladılar. Genç bir delikanlının otobüste gördüğü kıza ilk bakışta aşık olmasıyla başlayan Kırık Öykünün Kalbi, oğlanın kızla tanışma fantezileri ile devam eder. Klasik bir oğlan kızla tanışır kurgusunda olayın kahramanları her zaman tanışır. Oysa bu öykünün sonunda delikanlı başka bir kızla birlikte olmaya başlar. Tüm bu süre boyunca başka bir erkeğe âşık olan esas kızın ise Hargenshlag'ın varlığından bile haberi olmaz. Zaten Salinger da eserini "And that's why I never wrote a boy-meets-girl story for Collier's" ("İşte bu yüzden Collier's için bir oğlan kızla tanışır öyküsü yazamadım") diyerek bitirdi. Kurgusu sebebiyle hikâyenin sadece dönemin popüler aşk öykülerini değil, halk tarafından çok sevilen gangster filmlerini de hicvettiği kabul edilir.[7]

İçerdiği tüm ironiye rağmen Kırık Öykünün Kalbi'nin kuşkucu bir sonla bitmesi Salinger'ın para kazanmak için ticari eserler yazmasına rağmen ciddi edebiyattan vazgeçmediğini kanıtı olarak kabul edildi.[6] Eserin mutlu bir sonla bitmesini bekleyen popüler dergi okurlarını hayal kırıklığına uğratan hikâye bu yönüyle ticari beklentilere karşılık vermemiş oldu. Bu öyküden sonra da yazar ince ayrıntılar ve içgözlem içeren çalışmalarının yanı sıra Kırık Öykünün Kalbi tarzında hızla para kazanmasını sağlayacak, satışı kolay eserler yazdı.

Kaynakça

  • Bloom, Harold (2005), Holden Caulfield, Infobase Publishing, ISBN 9780791081747 
  • Grunwald, Henry (Aralık 2009), Salinger: A Critical and Personal Portrait by More Than Twenty of His Contemporaries, Harpers Collins US, ISBN 9780061852503 
  • Reiff, Raychel Haugrud (2008), J.D. Salinger: The Catcher in the Rye and Other Works, Marshall Cavendish, ISBN 9780761425946 
  • Slawenski, Kenneth (2011), Üzüntü Muz Kabuğu ve J. D. Salinger, Sel Yayınları, ISBN 9789755705200 

Notlar

  1. ^ Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 42
  2. ^ a b Öykünün Türkçe isminin alındığı kitap: Slawenski 2011, s. 45
  3. ^ Reiff 2008, s. 127
  4. ^ a b c Bloom 2005, s. 151
  5. ^ Grunwald 2009, s. 260
  6. ^ a b Slawenski 2011, s. 46
  7. ^ Slawenski 2011, s. 45

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gençler</span>

Gençler, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ilk öyküsüdür. Bir partide tanışan iki gencin diyalogu üzerine kurulu olan Gençler, Story dergisinin Mart/Nisan 1940 sayısında yayınlandı.

Git Eddie'yi Gör, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ikinci öyküsüdür. Kendisi ve sıkıntıları dışında bir şeyi önemsemeyen ve sıkıntılarından kurtulmak için çevresindeki insanların yaşamlarında sorun çıkartan güzel, bencil ve baştan çıkartıcı bir kadının öyküsünü anlatan Git Eddie'yi Gör ilk kez artık New Letters ismiyle çıkan Kansas City University Review'ın Aralık 1940 sayısında yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alışmak</span>

Alışmak, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamının erdemlerini konu alan Alışmak, Collier's dergisinin 12 Temmuz 1941'de çıkan sayısında yayınlandı.

Lois Taggett'ın Uzun Takdimi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Eylül-Ekim 1942 tarihinde çıkan sayısında yayınlanan öyküsüdür.

Piyadenin Özel Notları, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Askerlik yaşamını konu alan Piyadenin Özel Notları, Collier's dergisinin 12 Aralık 1942'de çıkan sayısında yayınlandı.

Mrs. Hincher, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür. Yazar, Ekim 1941'de tamamladığı bu eserini yazdığı ilk ve tek "korku öyküsü" olarak tanımladı.

Varioni Kardeşler,, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 17 Temmuz 1943'te The Saturday Evening Post gazetesinde yayınlanan bir öyküsüdür. Biri şan ve şöhret, diğeri ise nitelik peşinde olan iki erkek kardeşin hayatının anlatıldığı hikâyedeki karakterlerin yazarın ünlü karakteri Holden Caulfield'in öncüleri olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Az Haşlanmış Çavuş</span>

Az Haşlanmış Çavuş, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 15 Nisan 1944'te The Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü. Salinger, esere ilk olarak Bir Erin Ölümü ismini vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Son İznin Son Günü</span> J. D. Salingerın ilk kez 15 Temmuz 1944te yayımlanan öyküsü

Son İznin Son Günü, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez 15 Temmuz 1944'te The Saturday Evening Post'ta yayınlanan öyküsü.

Çocuklar Taburu Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1944 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür.

Elaine Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Story dergisinin Mart - Nisan 1945 sayısında yayımlanan öyküsüdür.

Bu Sandviçte Mayonez Yok Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Esquire dergisinin Ekim 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Yazarın bu çalışmasının da kahramanları Caulfield ailesidir.

Yabancı Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Collier's dergisinin 1 Aralık 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Yazar bu öyküsünde bir kez daha Babe Gladwaller ve Vincent Caulfield'ı anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Deliyim</span> J. D. Salingerın ilk kez Colliers dergisinin 22 Aralık 1945te yayımlanan sayısında yer alan öyküsü

Ben Deliyim Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Collier's dergisinin 22 Aralık 1945'te yayımlanan sayısında yer alan öyküsüdür. Holden Caulfield'ın okuldan ayrılarak eve dönüşünün anlatıldığı eserin büyük bir kısmı sonraki yıllarda yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da çok küçük değişiklikler yapılarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma</span>

Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez The New Yorker dergisinin 21 Aralık 1946 tarihinde yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Salinger'ın 1941 yılında yazdığı bu hikâye kahramanı Holden Caulfield olan ilk çalışmasıdır. The New Yorker'ın 1941'in Eylül ayında kabul ettiği Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma 1946 yılına kadar basılamadı.

Ters Orman Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Cosmopolitan dergisinin Aralık 1947'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Yaklaşık 30.000 kelimeden oluşan bu eser aynı derginin 1961 senesinin Mart ayında basılan 75. yıl özel sayısında da yer aldı.

Tanıdığım Bir Kız ya da Viyana, Viyana Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Good Housekeeping dergisinin Şubat 1948'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür.

Mavi Melodi ya da Cızırtılı Gramofon Plağının Üzerindeki İğne Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez Cosmopolitan dergisinin Eylül 1948'de yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Öykü Afroamerikan piyanist Black Charles ve yeğeni blues şarkıcısı Lida Louise Jones'un trajik yaşamlarını anlatır. Salinger bu çalışmasında şarkıcı Bessie Smith'in yaşamından esinlendi.

Bovling Toplarıyla Dolu Okyanus Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın 1945 yılında tamamladığı hiç yayınlanmamış bir öyküsüdür. Eser, yazarın tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar'da Allie olarak tanıtılan Kenneth Caulfield'ın ölümünü anlatır.

"Esmé İçin - Sevgi ve Yoksunlukla" veya "Esmé İçin - Sevgi ve Sefaletle", Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın en çok bilinen öykülerinden biridir. İlk kez The New Yorker dergisinin 8 Nisan 1950'de çıkan sayısında yayımlanan hikâyede; II. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da savaşan Amerikalı Başçavuş X'in bu savaş yüzünden yaşadığı ruhsal denge bozukluğundan, Esmé ve Charles isimli iki İngiliz kardeşin kendisine gösterdiği çocukça sevgi sayesinde kurtulması ve iç huzuruna kavuşması anlatılır.