İçeriğe atla

Kırmızı üçgül

Kırmızı üçgül
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)
Klad Asterids
Takım: Fabales
Familya: Fabaceae (Baklagiller)
Alt familya: Faboideae
Cins: Trifolium
Tür: T. incarnatum
Trifolium incarnatum
L.

Kırmızı üçgül (Trifolium incarnatum), Avrupa'nın çoğu için yerli olan, baklagiller (Fabaceae) familyasından bir üçgül türü. Tür adını veren incarnatum "kan kırmızısı" anlamına gelir.

Kırmızı üçgül 20 ila 50 cm boyunda dikine büyüyen bir yıllık bitkidir. Tabanı dalsız veya tek dallıdır. Uzun saplı yapraklar üzeri tüylü üç yaprakçığa ayrılır. Yaprakçık ucu iki loplu ya da kesiklidir. İlkbahar ve yaz mevsimi süresince görülen çiçekleri, kırmızı veya koyu kırmızı renginde, 3–5 cm boyunda ve 1.5 cm genişliğinde uzun bir başak biçimindedir. Tekli çiçekleri beş taç yapraklıdır.

Kırmızı üçgül yaygın olarak sığır ve diğer çiftlik hayvanları için proteince zengin bir yem bitkisi olduğu için yetiştirilmektedir. Genellikle orman kenarlarında, tarlalarda ve yol kenarlarında bulunur.

Alandan mahsulün kaldırılmasına mütakip hektar başına 20–22 kg gelecek şekilde tohumların mümkün olduğunca çabuk ekimi yapılır. Toprak yüzeyine yapılacak ekimlerde toprağın bir tırmık yardımıyla karıştırılması daha başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. İlkbaharda hızla büyür ve yeşil aksanı bol mahsul verir. Aynı zamanda saman yapmak için de uygundur. Yalnızca bir defa mahsus biçilir. Bitkinin yeniden gelişimi gerçekleşmez.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülibrişim</span>

Gülibrişim, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen küçük bir ağaç.

<span class="mw-page-title-main">Kuşkonmaz</span>

Kuşkonmaz, sebze olarak yenen ve süs amacıyla yetiştirilen çeşitli bitki türlerini kapsayan bitki cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbaba</span> bitki cinsi

Ballıbaba, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lamium cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Gül</span> gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden güzel kokulu bitki

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Fiğ</span>

Fiğ, baklagiller (Fabaceae) familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi.

<span class="mw-page-title-main">Japon akçaağacı</span>

Japon akçaağacı, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından doğal olarak Japonya, Kore ve Çin'de bulunan bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Adi korunga</span>

Adi korunga, çok yıllık bir baklagil yem bitkisi türü.

<span class="mw-page-title-main">Erguvan</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Erguvan, baklagiller (Fabaceae) familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akasya</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Gümüşi akasya veya Mimoza Ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü.30 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dişbudak yapraklı akçaağaç</span> Akçaağaçgiller familyasından bir bitki türü

Dişbudak yapraklı akçaağaç, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından anavatanı Kuzey Amerika olan iki evcikli bir akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Müge</span> Çiçek türü

Müge, çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil cinslerden Convallaria içindeki tek türdür. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Flamingo çiçeği</span>

Flamingo çiçeği, yılanyastığıgiller (Araceae) familyasından uzun sapları ve belirgin damarlı koyu yeşil yaprakları ile kırmızı, turuncu ve beyaz renkli büyük çiçek tablaları olan bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Bezelye</span> baklagiller familyasından bir bitki türü

Bezelye, baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir. Gövdesi çok uzundur, bitkinin ağırlığını çekemeyecek inceliktedir. Beyaz çiçek açar. Yuvarlak tanelidir. Meyvesi bakla veya fasulyeye benzer, tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Karakavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından ana vatanı Avrupa, güneybatı ve Orta Asya olan ve Türkiye'de doğal olarak bulunan bir kavak türü.

Nohut sineği, İki kanatlılar (Diptera) takımının Agromyzidae familyasından zararlı böcek türü.

<i>Sanguisorba</i>

Sanguisorba (Çayırdüğmesi), gülgiller (Rosaceae) familyasından anavatanı Kuzey yarımkürenin ılıman bölgeleri olan bitki cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Çobangülü</span>

Çobangülü, Fabaceae familyasından 10–40 cm yüksekliğe ulaşabilen iki yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Kuş üvezi</span>

Kuş üvezi, gülgiller (Rosaceae) familyasından bir üvez türü.

<span class="mw-page-title-main">Hakiki yasemin</span>

Jasminum officinale, Jasminum cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kışın yaprağını döken veya herdemyeşil sarılıcı yahut da ince uzun sürgünleri yerde uzanan odunsu bir bitkidir. Tutunduğu bitkiler üzerinde 8–10 m'ye kadar yükselir. Yeşil renkli sürgünleri narin, dört köşeli, tüyüz veya başlangıçta hafif tüylü, sonra çıplaktır. Yıllık sürgünlerin boyu 1-1,5 m'ye ulaşır. Tüysü yapraklar karşılıklı dizilmiştir. Yaprakçık sayısı 3-7'dir. Eliptik uzunca yumurta biçimindedir. 1–6 cm boyundadır. Yan yaprakçıklar sapsız, uçtaki yapraklar saplıdır. Beyaz çiçekler kokuludur. Haziran-Eylül arasında çiçek açar, bunlardan 2-10 tanesi terminal durumlu kurullar halindedir.

Tanacetum nitens, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.