İçeriğe atla

Kırmızı Üniversite Binası

100 Grivna banknotun arka yüzündeki Kırmızı Üniversite Binası

Kızıl Üniversite Binası (Ukraynaca: Chervonyi Korpus Kyivskoho Universytetu), Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 60 Volodymyrska Caddesi'nde bulunan Kiev Üniversitesi'nin ana ve en eski 4 katlı binasıdır. Bu bina, Kiev Üniversitesi'nin ve Ukrayna temel yüksek eğitim sisteminin ünlü bir simgesidir.

Tarih

1837-1843 yılları arasında inşa edilmiş ve Rus İmparatorluğu için çalışan İtalyan asıllı mimar Vincent I. Beretti tarafından geç Klasisizm tipi bir yapıda inşa edilmiştir. Bina, bir avluyu çevreleyen muazzam bir figür oluşturur, cephenin uzunluğu 14.568 metre (47.795 ft) Binanın duvarları kırmızıya boyanmış ve sütunların başları ve kaideleri, Kiev Üniversitesi'nin adını taşıdığı St. Vladimir Nişanı'ndaki (1782'de kurulan) çizgilerin renklerine karşılık gelen siyaha boyanmıştır. Nişandaki slogan olan olan "Fayda, şeref ve şan" Kiev Üniversitesi'nin sloganı oldu. Çar II. Nicholas'ın, I. Dünya Savaşı sırasında zorunlu askerlik protestolarına yanıt olarak öğrencilere Ukrayna askerleri tarafından dökülen kanı hatırlatmak için tüm ana binanın kırmızıya boyanmasını emrettiği anlatılmaktadır. Bir tepenin üzerine inşa edilen bu bina, 19. yüzyılda Kiev'in mimari düzenini önemli ölçüde etkilemiştir.

Halk arasında Kızıl Kolordu olarak anılan bina, 2022 Rusya'nın Ukrayna'yı İstilası sırasında neredeyse bir roket tarafından vuruluyordu. Olay bir akıllı telefon video kaydıyla belgelendi.[1]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Ulusal Meclis Binası</span> Bangladeşin Milli Meclis Binası

Jatiya Sangsad Bhaban, Bangladeş'in Milli Meclis Binası'dır ve başkent Dakka'da yer alır. Louis I. Kahn tarafından inşa edilen yapı mimari bir başyapıttır ve dünyanın en büyük yasama komplekslerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Garı</span> İstanbul, Türkiyede bir ana tren istasyonu

Haydarpaşa Garı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Rasimpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

<span class="mw-page-title-main">Karaağaç Tren İstasyonu</span> Edirne, Türkiyede kapatılan ana tren istasyonu

Karaağaç Tren İstasyonu, eskiden Edirne Garı, Edirne'nin il merkezinde Karaağaç Mahallesi'nde Karaağaç Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait eski ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Lloyd Binası</span> Londradaki One Lime Streette bir iş merkezi

Lloyd Binası veya İçi Dışarıda Bina sigorta şirketi olan Lloyd's of London'un genel merkez binasıdır. Bina Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki One Lime Street'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Meşrutiyet Binası</span>

Tebriz Meşrutiyet Binası, Tebriz Çarşısı'nın karşısında, Tebriz, İran'da Motahari Caddesi üzerinde tarihî büyük bir yapıdır. Meşrutiyet Devrimi sıralarında devrimle alakalı liderlerin, aktivistlerin ve sempatizanların toplanma yeri olarak kullanıldı. Aralarında en meşhurları Settar Han, Bakır Han, Sigat-ül İslam Tebrizî ve Hacı Mirza Ağa Farisî'dir. İki katlı olan bu bina Hacı Vali Mimar Tebrizî tarafından 1868'de inşa edildi. Birçok odası ve salonu vardır. Binanın en güzel yeri tavan penceresi ve renkli camlarla süslenmiş koridorudur.

<span class="mw-page-title-main">Sumı</span>

Sumı, Sumi ya da Sumy,, Ukrayna'nın Sumı Oblastı'nın başkenti ve Sumı Rayon idarî merkezidir. Ukrayna’nın kuzeydoğusunda kalan şehir, Psyol nehrinin kıyısındadır. 2021 nüfus sayımına göre nüfusu 259,660 kişidir. Şehir, Rusya sınırına yaklaşık 30 km. uzaklıktadır.

Avyerinos Andonyadis Rum asıllı Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi</span> Ukraynada ulusal bir sanat müzesi

Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Ukrayna’nın başkenti Kiev'de 1898'de kurulan sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Leicester Üniversitesi</span>

Leicester Üniversitesi Leicester, İngiltere'de kurulu bir araştırma üniversitesidir. Ana kampüsü Leicester şehrinin güneyinde bulunan "Victoria Parkı" yanındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Televizyon Kulesi</span>

Kiev Televizyon Kulesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan 385 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1968-1973 yılları arasında inşa edilmiş olup Ukrayna'nın en yüksek yapısıdır.

Kiev Uluslararası Gösteri Merkezi, Kiev'de bulunan çok amaçlı kongre ve gösteri merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Evi</span>

Ukrayna Evi Kievde bulunan Ukrayna'nın en büyük uluslararası sergi ve kongre merkezidir. Popüler olarak sadece "Ukrayna Evi" olarak adlandırılan bu beş katlı bina, sergiler, ticaret fuarları ve konferanslardan uluslararası birliktelik toplantılarına, ürün lansmanlarına, ziyafetlere, TV törenlerine, spor karşılaşmalarına vb. çeşitli etkinlikler ev sahipliği mekanını barındırıyor.

Letonya Bilimler Akademisi, Letonya'daki en üst bilimler akademisi kuruluşu. Letonya SSC Bilimler Akademisi adıyla 1946'da kurulan akademi, başkent Riga'da bulunmaktadır. Mevcut başkanı Ojārs Spārītis'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mariinskyi Sarayı</span> Kiev, Ukraynada bir saray

Mariinskyi Sarayı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan ve ülkenin cumhurbaşkanı tarafından resmî konut olarak kullanılan yapıdır. Barok tarzdaki saray, Dinyeper'in batı kıyısında konumlanmakta olup Ukrayna Parlamentosu'na ev sahipliği yapan bina ile yan yanadır.