İçeriğe atla

Kırmızı Ödülleri

Kırmızı ödül logosu

Kırmızı Ödülleri, Hürriyet gazetesi yayın grubundan olan Kırmızı dergisi tarafından düzenlenen ve reklam alanında yılda bir kez tekrarlanan bir ödüldür.

Kırmızı Ödülleri'nin amacı, basın reklamlarında yaratıcılığın artırılmasını özendirmek, reklam ajanslarının, çalışanlarının ve reklam verenlerin başarılarını belgeleyip, ödüllendirmektir. Ödül töreninin ardından, yılda bir kez yayımlanan Kırmızı Kitap'ın içeriğini Kırmızı'ya katılan reklamlar oluşturmakta, bir anlamda Türk reklamcılığının almanağı tutulmaktadır. Kitap sınırlı sayıda basılmakta ve dağıtılmaktadır.

Kırmızı ödülleri, 2005 yılından beri düzenleniyor. Ayrıca her yıl, Kırmızı Basında En İyiler Reklam Ödülleri'nde ödül kazanan işler, Türkiye'nin değişik yerlerindeki üniversitelerde Güzel Sanatlar ve İletişim Fakültesi öğrencilerine tanıtılmak amacıyla sergiler açılmaktadır.

Kırmızı ödül grubu tarafından, basın reklamcılığı konusunda mesleki eğitimler vermek amacıyla Reklamcılık Vakfı ile işbirliği içinde gerçekleştirilen Kırmızı Kalem Eğitimleri, ustalar ve öğrencileri bir araya getirmekte, katılımcılara, "işinin en iyileri" ile çalışma fırsatı sunulmaktadır.

Her yıl, Kırmızı Ödülleri'nde dereceye giren reklamların yaratıcı ekipleriyle yurtdışına dört günlük gezi düzenlenmekte, gidilen şehirlerin önde gelen müzelerini ve sanat galerilerini gezip yaratıcılığın beslenmesi amaçlanmakta, dünyanın en önemli reklam yaratıcılığı yarışmalarının başkanları ile atölye çalışmaları düzenlenmektedir.

Kırmızı Ödülleri

  • Basında En İyi Sayfa Kullanımı
  • Basında En İyi Proje Uygulaması
  • Basında En İyi Yan Yayın Kullanımı
  • Basında En İyi Gündem Bağlantılı Reklam
  • Basında En İyi Özel Hedef Kitle Uygulaması
  • Basında En İyi Gazete Reklam Kampanyası
  • Basında En İyi Dergi Reklam Kampanyası
  • Basında En İyi Bölgesel Reklam
  • Basında En İyi Insert Uygulaması
  • Basında En İyi Profesyonel (Business-To-Business) Ürün / Hizmet Reklamı
  • Basında En İyiler Diğer Kategorisi
  • Basında En İyi Reklam Fotoğrafı
  • Basında En İyi Banka & Bankacılık Hizmeti Reklamı
  • Basında En İyi Sigorta & Diğer Finans Hizmetleri Reklamı
  • Basında En İyi Gıda Reklamı
  • Basında En İyi İçecek Reklamı
  • Basında En İyi Perakende Reklamı
  • Basında En İyi Bilgi Teknolojisi Reklamı
  • Basında En İyi İletişim Ürünü Ve Hizmetleri Reklamı
  • Basında En İyi Mobilya & Dekorasyon Reklamı
  • Basında En İyi Konut & Emlak Reklamı
  • Basında En İyi Otomobil Reklamı
  • Basında En İyi Diğer Otomotiv, Yan Sanayi & Aksesuar Reklamı
  • Basında En İyi Kozmetik, Kişisel Bakım & Güzellik Ürünü Reklamı
  • Basında En İyi Dayanıklı Tüketim Ürünü Reklamı
  • Basında En İyi Moda, Tekstil & Kişisel Aksesuar Reklamı
  • Basında En İyi İnsan Kaynakları Reklamı
  • Basında En İyi Turizm & Seyahat Reklamı
  • Basında En İyi Kültür, Sanat & Eğlence Reklamı
  • Basında En İyi Sosyal İçerikli Reklam
  • Basında En İyi Eğitim Reklamı
  • Jüri Özel Ödülü
  • Hürriyet Özel Ödülü
  • Kırmızı Kalem Eğitimleri Ödülü
  • Kıpkırmızı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reklam</span> pazarlama için kullanılan iletişim biçimi

Reklam, "insanları gönüllü olarak belli bir davranışta bulunmaya ikna etmek, belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin görüş ve tutumlarını değiştirmelerini veya belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen ya da başka biçimlerde çoğaltılıp dağıtılan ve bir ücret karşılığı oluşturulduğu belli olan "duyuru"dur.

<span class="mw-page-title-main">Semih Balcıoğlu</span>

Semih Balcıoğlu, Türk karikatürist.

Sanat eğitimi, kişinin duygu, düşünce ve izlenimlerini anlatabilmek, yetenek ve yaratıcılığını estetik bir seviyeye ulaştırmak amacıyla yapılan eğitim faaliyetlerinin tümüdür.

Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir. Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance'in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

Halkla ilişkiler bir işletmenin, kurumun ya da örgütün bağlantı kurduğu ya da kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim fonksiyonudur. Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır. Kısa tanımıyla, kurumların kitlelerle iletişim kurmak amacıyla yürüttükleri, pro-aktif ve re-aktif olarak sürdürülebilen, kamu yararı esas alınarak devam ettirilen düzenli faaliyetlerdir. İngilizcedeki karşılığının "Public Relations" olması nedeniyle yaygın kullanımı "PR" olarak Türkçeye de yerleşmiştir. Public relations kısaltılarak PR şeklinde Türkçede kullanılmaya başlanınca bu PR'nin birleşik olarak ifadesi gerektiğinde de Piar ya da piyar şeklinde kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reklamcılar Derneği</span>

Reklamcılar Derneği (RD), 1984 yılında İstanbul'da kurulmuş reklamcılık meslek örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Subliminal mesaj</span> Bilinçli algılama sınırının altında kalan, ancak bilinçaltını etkilediği düşünülen mesaj.

Subliminal mesaj veya bilinçaltı mesaj, başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır ve normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Subliminal mesajlar insanın bilinçli dikkati tarafından fark edilemezler, ancak bu mesajların insanın bilinçaltını etkiledikleri ileri sürülmektedir. Subliminal teknikler reklamcılık ve propaganda alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Dizilerde veya filmlerde karakterlerin içtiği içecek markaları, kıyafetleri subliminal mesaj örneklerindendir. Bu tekniklerin amaçları, etkisi, kullanım sıklığı ve rekabet gibi konularda ahlaka uygunluğu konuları tartışmalıdır. Marka ve ürünlerin pazarlamasından toplumun ilgi, ihtiyaç ve algısını değiştirmeye kadar birçok konuda kullanılmaktadır. Bir kişiyi, kurumu ya da ürünü kötü göstermek için o şey ile kötü olan bir nesnenin aynı temada işlenmesi subliminal mesajın en yaygın kullanılma şeklidir. Şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde en bilinçli ve defansif kişiler bile bu mesajları ilk bakışta %100 olarak çözememektedir. Bu da toplumlarımızı yönlendirmeli reklamlara karşı savunmasız bırakmaktadır.

Teknosa, 2000 yılında Sabancı Holding tarafından kurulan, elektronik ve teknolojik eşya perakendeciliği alanında faaliyet yürüten, İstanbul merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">Afiş</span>

Afiş veya poster, Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre; "bir şeyi duyurmak veya tanıtmak için hazırlanan, kalabalığın görebileceği yere asılmış, genellikle resimli duvar ilanı, ası" şeklinde tanımlanmaktadır.

Yemeksepeti, çevrimiçi yemek siparişi sitesidir. 2001 yılında kurulan site, 20 milyondan fazla üye sayısına sahiptir ve günde ortalama 600 bin sipariş almaktadır. Yemeksepeti, 2020 yılında 32 bin 437 yeni restoranın dijitalleşerek online paket servis sistemine başlamasını sağladı. Bu restoranların %82’sini yerel ve tekil işletmeler oluşturmaktaydı. Şirketin web sitesinin yanında iOS ve Android uygulamaları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eli Acıman</span>

Eli Acıman, Türk reklamcı ve iş insanıdır. Türkiye'de reklamcılığın gelişmesi ve kurumsallaşmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu hizmeti duyurusu</span>

Kamu hizmeti duyurusu veya kamu hizmeti reklamı (KHR) televizyon, radyo, yazılı veya diğer basın kuruluşlarında yer verilen bir reklam türüdür. Standart reklamlar bir ürünü piyasaya tanıtarak ticari kazanç oluşturma amacı gütmekteyken; KHR'ler bir konu hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturmaya, toplumun konuya bakışını değiştirmeye ve kamu yararı için bazı tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalışır. Sigara bağımlılığının azaltılması, çevrenin korunması, trafik kurallarına uyulması, eğitim seviyesinin artırılması, deprem bilinci oluşturulması gibi konularda hazırlanmış kampanyalar bu tür yayınlara örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

Promosyon, firmaların potansiyel müşterilerine kendilerini tanıtmak ve ürünlerini pazarlamak amacıyla kullandığı etkili bir tanıtım aracıdır. Fransızcadaki promotion sözcüğünden gelmektedir. Türkçe karşılığı özendirme'dir.
Genelde saat, ajanda, anahtarlık, kalem gibi ürünler kullanılırken, kişiye özel ürünler de satış hedefleri doğrultusunda promosyon olarak müşterilere sunulabilir.

AdMob, mobil reklamcılık sektöründe faaliyet gösteren Omar Hamoui tarafından kurulmuş bir şirkettir. AdMob sözcüğü, mobilde reklamcılık anlamındaki "Advertising on mobile"in birleştirilerek kısaltılmasınden gelmektedir. Şirket 2006 yılında kurulmuştur ve merkezi San Mateo, Kaliforniya'dadır. Kasım 2009'da Google tarafından 750 milyon ABD dolarına satın alınmıştır.

Behance, Danışmanlık ve çevrimiçi portföy siteleri de dahil olmak üzere kendini tanıtmada uzmanlaşmış bir Website ve hizmetler ağıdır. Adobe Systems'e aittir. Kullanıcı Behance'ı kullanarak çalışmaların bir portföyünü oluşturabilir ve bunu geri bildirim almak üzere geniş kitlelere etkili bir şekilde yayınlayabilir. Bu platform içerisinde kişi araması yapılarak alanlara ilişkin yaratıcı üretimler keşfedilebilir. Platform, içeriğe yüklenen çalışmaları beğenenlerin, projelerin görüntülenme sayısının, yorumların ve portfolyoya ilişkin benzeri istatistiklerin takip edilmesine olanak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

Karşılaştırmalı reklamcılık veya mücadeleci reklamcılık; belirli bir ürünün veya hizmetin, rakibin adını vererek ürünün daha düşük olduğunu göstermek amacıyla yapılan reklam türüdür. "Kopyalı çalma" olarak da adlandırılan reklam, "reklamı yapılan markanın bir veya daha fazla rakip markayla açıkça karşılaştırıldığı ve karşılaştırmanın izleyiciler için açık olduğu" reklam olarak tanımlanmaktadır. Rekabet eden ürünler veya hizmetler birbirinden bahseden karşılaştırmalı veya mücadeleci reklamlardır. Bu reklam türünün, "reklam savaşının meydanı" olduğu söylenmektedir.

Video oyunlarında reklamcılık, ürünleri, organizasyonları veya bakış açılarını tanıtmak için reklamın video oyunlarına entegre edilmesidir.

Hedeflenmiş reklamcılık, belirli bir hedef kitleye yönelik olarak özelleştirilmiş reklam mesajlarını sunma sürecidir. Bu yaklaşım, reklamları geniş bir kitleye yaymak yerine, belirli demografik, ilgi alanları, davranışlar veya diğer ölçütler temelinde seçilen bireylerle daha doğrudan ve kişisel bir şekilde iletişim kurmayı amaçlar. Hedeflenmiş reklamcılık, genellikle çevrimiçi ortamlarda uygulanır.