İçeriğe atla

Kırmızı nokta nişangâh

Bir Ruger 10/22'ya takılmış Tasco ProPoint'in PDP2ST model kırmızı nokta nişangâhından görünüm.

Kırmızı nokta nişangâh, silahlara veya nişan almayı gerektiren diğer aletlere takılan, magnifikasyonlu olmayan ve kullanıcının ışıklı bir kırmızı nokta yardımıyla nişan almasını sağlayan bir tür nişangâhtır.[1]

Kaynakça

  1. ^ House, James E. (2005). The Gun Digest Book of .22 Rimfire: Rifles·Pistols·Ammunition (İngilizce). Gun Digest Books. s. 64. ISBN 0873499085. 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu arması</span>

Osmanlı Devleti arması ya da Osmanlı arması, 19. yüzyılda Birleşik Krallık geleneğindeki nişanlardan etkilenilerek Osmanlı Devleti için hazırlanmıştır. Öncesinde, padişah tuğraları devlet nişanı yerine geçiyordu. Osmanlı arşivlerinde yapılan araştırma sonucu armanın yapılışı hakkında şu bilgilere rastlanmıştır: Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı sırasında, Fransızların Sultan Abdülmecid'e verdiği Légion d'honneur nişanı, Osmanlı Devleti ile yakın ilişkiler kurmaya çalışan İngiltere'yi harekete geçirir. İngiltere Kraliçesi Victoria, Fransa'nın verdiği nişana karşılık Kasım 1856'da Dizbağı Nişanı'nı Osmanlı Sultanı'na sunar. 1346'da Kral III. Edward tarafından ortaya çıkarılan Dizbağı Nişanı'nın geleneğinde şöyle bir uygulama vardır: Nişanı alan kişi ya da hükümdarların armaları Londra'da Windsor Sarayı'nda bulunan Saint George Kilisesi'nin duvarında asılmaktadır. Ancak Osmanlı Padişahı'nın arması bulunmamaktadır. Bunun üzerine Kraliçe Victoria, Prens Charles Young ismindeki arma uzmanını Osmanlı için arma tasarlamak üzere görevlendirir. İstanbul'a gelerek araştırmalarda bulunan Young'a, Etyen Pizani isminde bir tercüman yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

'Radyum, 1898 yılında Fransız fizikçileri Pierre Curie ve eşi Marie Curie tarafından bulunan, atom numarası 88, atom ağırlığı 226,05 olan, 700 °C de eriyen, soğukta suyu ayrıştıran, yüksek oranda radyoaktif bir elementtir. Parlak olduğu için nişangahlarda, pusulalarda ve saatlerde eser miktarda kullanılır. Kısaltması Radır. Radyumu tedbir almadan kullanmak tehlikelidir; çünkü sürekli olarak içe işleyen öldürücü ışınlar çıkarır; radyumun bu özelliğine radyoaktiflik denir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Koptagel</span> Türk asker ve siyasetçi

Osman Nuri Koptagel, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">MILAN</span>

MILAN, dizaynı 1962'de başlayan ikinci nesil anti-tank güdümlü füze projesi. Tesiri menzili 75-2000 metre arasındadır. Nişancı menzili içindeki hedefe silahın optik nişangahında bulunan çok hassas kıl ile nişan alarak tetiğe basarak silah üzerine yerleştirilen güdümlü roketi ateşler. Roket silahı terk ettikten sonra nişancı hedef yer değiştirse bile kılı hedef üzerinde tutuğu sürece roket silah sistemi tarafından yönlendirilir ve 100%'lük bir başarı ile hedefi imha eder. Günümüzde TSK envanterinde de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Çobanlı</span> Türk asker ve siyasetçi

Cevat Çobanlı, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi Nişanı</span>

Ekim Devrimi Nişanı 31 Ekim 1967'de, 1917 Ekim Devrimi'nin ellinci yıldönümü dolayısıyla, devlete çok değerli hizmetlerde bulunmuş Sovyet yurttaşlarını, ayrıca yabancı ülkelerle dostça ilişkilerin gelişmesine ya da barışın savunulmasına katkıda dokunmuş kişileri ödüllendirmek üzere 1967'de konulmuş olan Sovyet nişanı.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Conk</span>

Cemil Conk Çerkes kökenli Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">M203</span>

M203, tüfeklerin alt kısmına eklemek için tasarlanmış bir mekanizmadır. 40 mm bomba kullanılır. Normal silahlara göre geri tepmesi düşüktür. Elle atılan bombalara göre daha güvenlidir. Iskalama oranı düşüktür ve ele nazaran atış mesafesi oldukça yüksektir. Çok yönlü ve çok sayıda tüfek modeli ile uyumlu olsa da, M203 başlangıçta ABD M16 ve onun türevi M4 Karabina için tasarlanmıştır. Atış esnasında ihtiyaca göre özel nişangah yerleştirilebilir. 1969'dan bu yana kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Yazgan</span> Türk asker

Mehmet Emin Yazgan, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Muhittin Kurtiş</span>

Mehmet Muhittin Kurtiş Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Çolakoğlu</span>

Mehmet Emin Çolakoğlu Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Ann Sophie</span> Alman şarkıcı

Ann Sophie Dürmeyer, Alman şarkıcı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'yı "Black Smoke" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Ann, 2015 yılında Almanya'yı temsil etmek için "Unser Song für Österreich" yarışmasına "Jump the Gun" ve "Black Smoke" adlı şarkılarla katılmış, ikinci olmuştur. Ancak yarışmanın kazananı Andreas Kümmert'in yarışmadan çekilmesiyle ülkesini temsil etmeye hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Nişanı</span>

Osmaniye Nişanı, 1862 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî nişandır. Sultan Abdülaziz tahta geçtikten sonra 9 Aralık 1861 tarihinde yeni bir nişanın ihdasına yönelik irade buyurdu. 1862'den itibaren verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hanedan-ı Âli Osman Nişanı</span> Osmanlı Hanedanı üyelerine verilen nişan

Hanedan-ı Âli Osman Nişanı, Sultan II. Abdülhamid zamanında 31 Ağustos 1893 tarihinde Osmanlı Hanedanı üyelerine ve diğer ülkelerdeki kraliyet hanedan üyelerine tevcih edilmek üzere oluşturulan şeref nişanıdır. Verildiği ilk dönemde sadece Osmanlı hanedan üyelerine verilmekteydi. Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar tahminen 16 Osmanlı hanedan üyesine tevcih edildi. Hanedan üyesi olmamasına rağmen, hizmetleri dolayısıyla Sadrazam Tevfik Paşa'ya da bu nişan tevcih edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiye Nişanı</span>

Mecidiye Nişanı, 29 Ağustos 1852 - 1922 tarihleri arasında verilen askeri ve kahramanlık nişanıdır. Sultan Abdülmecid döneminde tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nişangâh</span> silahların hizalanması veya hedeflenmesine yardımcı olmak için kullanılan optik bir cihaz

Nişangâh veya bakıncak, silahların hizalanması veya hedeflenmesine yardımcı olmak için kullanılan optik bir cihazdır. Nişangâhlar, hedefe hizalanmanın yanı sıra birlikte hizalanması gereken basit bir set veya işaretleyici sistemi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuyruktan dolmalı silah</span>

Kuyruktan dolmalı silah, mühimmatın silahın arkasından yüklendiği bir ateşli silahtır. Günümüzde modern ateşli silahların çoğunluğu kuyruktan dolmalıdır.

Pikatini rayı, ateşli silahların üzerini modifiye etmeyi kolaylaştıran araç. Pikatini rayları genellikle belli bir standarta göre yapılmıştır. Üzerine kırmızı nokta nişangah, lazer görüş, bombaatar vb. takılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun namlulu silah</span> yivli veya düz namlulu, omuzdan ateşlenen silahlara ait kategori

Uzun namlulu silah, uzun namlulu ateşli silahlar kategorisidir. Küçük silahlarda, uzun silah veya uzun kol, tek elle tutularak ateş edilebilen bir tabancanın aksine, genellikle iki elle tutulacak ve omuza dayandırılacak şekilde tasarlanmıştır. Toplar ve yuvalı ateşli silahlar bağlamında, bir topçu uzun silahı, bir sahra topu veya obüs ile karşılaştırılabilir.