İçeriğe atla

Kırmızı fasulye ezmesi

Kırmızı fasulye ezmesi

Kırmızı fasulye ezmesi (Çince: 豆沙/紅豆沙; Japonca餡/小豆餡; Korece팥소), Doğu Asya mutfağında kırmızı fasulyeden elde edilen bir ezme türüdür.[1][2][3] Ezme, fasulyeleri kaynatmak ve daha sonra bunları ezmek veya öğütmek suretiyle hazırlanır. Bu aşamada, ezme tatlandırılabilir veya olduğu gibi bırakılabilir. Ezmenin rengi genellikle fasulyenin kabuğundan gelen koyu kırmızıdır.

Kaynakça

  1. ^ Shurtleff, William; Aoyagi, Akiko (2013). History of Tofu and Tofu Products (965 CE to 2013). Soyinfo Center. s. 339. ISBN 1928914551. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2018. 
  2. ^ Mishan, Ligaya (17 Ekim 2013). "Hungry City: Shalom Japan in Williamsburg, Brooklyn". The New York Times. 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2018. 
  3. ^ Amey, Katie (7 Temmuz 2015). "The world's most over-the-top hotel mini-bars". Daily Mail. MailOnline. 10 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meze</span> özellikle içki sofralarında yer verilen küçük ve çeşitli yemek tabakları

Meze Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. İspanyol tapası ve İtalyan antipastisine benzer. Ana yemek öncesi aperatif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

<span class="mw-page-title-main">Badem ezmesi</span>

Badem ezmesi, masapan, lauzinaj yabis ya da marzipan, Şeker ve oğutulmuş bademden yapılır. Badem ezmesine yumurta, süt ve tereyağ ekleyerek frangipane adlı turta iç harcı elde edilir. Özellikle İtalya ve Fransa'da yaygındır. Marzipanın kökeninin Arap ya da Fars kültürüne ait olduğu ve Batı'ya Türkler tarafından götürüldüğü sanılmaktadır. Osmanlı mutfağında levzine çeşidi yapılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kore mutfağı</span>

Kore mutfağı, Kore Yarımadası ve Güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevre ve farklı kültürel eğilimlerin karmaşık bir etkileşim yoluyla gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anpan</span>

Anpan, Japon mutfağında bir tatlı çörek türüdür. En çok kırmızı fasulye ezmesi ile hazırlansa da beyaz fasulye (shiro-an), yeşil fasulye (uguisu-an), susam (goma-an) ve kestane (kuri-an) dahil olmak üzere diğer dolgularla da hazırlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Daifuku</span> Fasulyeden yapılan bir Japon tatlısı

Daifuku, azuki fasulyesinden yapılan tatlı dolgulu kırmızı fasulye ezmesi ile doldurulmuş küçük yuvarlak bir mochiden oluşan bir Japon tatlısıdır. Birçok çeşidi olup en yaygın olanı, beyaz, solgun yeşil veya anko ile doldurulan soluk pembe renkli mochidir. Geleneksel olarak mochitsuki yöntemiyle yapılmasına karşın mikrodalga fırınında da pişirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Doenjang</span>

Doenjang, Kore mutfağı tamamen soya fasulyesi ve salamura ile yapılan fermente edilmiş fasulye ezmesidir. Ayrıca çorba soya sosu üretiminin bir yan ürünüdür. Bazen bir çeşni olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yuba</span>

Yuba veya tofu derisi, soya fasulyesinden yapılan bir gıda ürünüdür. Soya sütünün kaynaması sırasında açık bir sığ tavada sıvı yüzey üzerinde bir deri oluşur. Deriler toplanır ve tofu derisi olarak bilinen sarımsı tabakalara kurutulur.

<span class="mw-page-title-main">Soya sütü</span>

Soya sütü, soya fasulyesinin emilmesi, öğütülmesi ve kaynatılmasıyla elde edilen bitki bazlı bir bitkisel süt türüdür. Yağ, su ve protein emülsiyonudur. Orijinal şekli, tofu üretiminin doğal bir yan ürünüdür. 21. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaygın bir içecek haline geldi ve süt üretimine daha yakından benzeyen tat ve kıvam vermek için üretim teknikleri geliştirildi. Badem ve pirinç sütü gibi, benzer sebze bazlı sütler ile birlikte, vejetaryenler ve laktoz intoleransı olan kişiler tarafından normal süt yerine tüketilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taiyaki</span>

Taiyaki, balık şeklinde bir Japon kekidir. Adını ve şeklini taiden almaktadır. En yaygın dolgu, şekerli azuki fasulyesinden yapılan kırmızı fasulye ezmesidir. Diğer yaygın dolgu maddeleri, muhallebi, çikolata, peynir veya tatlı patates olabilir. Hatta bazı dükkanlar taiyakiyi okonomiyaki, gyoza dolgusu veya içinde bir sosis ile birlikte satmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fıstık ezmesi</span> kavrulmuş yer fıstığından yapılan ezme

Fıstık ezmesi, kavrulmuş yer fıstığından yapılan bir ezme çeşididir. Genellikle yer fıstığı ile birlikte tuz, tatlandırıcı veya emülsiyon sağlayan maddeler içerir. Pek çok ülkede yaygın olarak tüketilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri her yıl $800 milyon dolarlık fıstık ezmesi tüketiyor ve fıstık ezmesi ihracatın liderlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kakigōri</span>

Kakigōri, şurup, tatlandırıcı ve genellikle buharlaştırılmış süt veya yoğunlaştırılmış sütle tatlandırılan bir Japon buz tatlısıdır. Kōrikoppu ismindeki cam bardağın içinde servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tempeh</span>

Tempeh, soya fasulyelerinin fermente edilmesi ile üretilen Endonezya kökenli geleneksel bir besin maddesidir. Besin, fasulyelerin Rhizopus oligosporus adlı özel bir mantar ile kontrollü fermantasyon yoluyla birbirlerine bağlanması ile üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Bingsu</span>

Patbingsu, doğranmış meyve, yoğunlaştırılmış süt, meyve şurubu ve kırmızı fasulye içerebilen tatlı soslar içeren popüler bir Kore buz tatlısıdır. Kuru fasulye dışındaki içerikli çeşitlere bingsu denilmektedir.

<i>Huarache</i> (yemek)

Huarache, Meksika mutfağına ait bir yemektir. Yassılaştırılmış ve ovalimsi bir şekil verilmiş, içerisinde ise pişmiş fasulye ezmesi bulunan bir parça mısır hamurunun üst yüzeyine delikler açılarak kızartılması ile hazırlanmaktadır. Pişmiş hamurun üzerine ise doğranmış nopal, marul, soğan, patates, kişniş gibi malzemelerin yanı sıra farklı hayvanların etleri, yumurta, queso fresco ve salsa gibi farklılık gösteren malzemeler eklenerek tüketilir.

<i>Umudun Tarifi</i> Naomi Kawasenin yönettiği 2015 yapımı Japon filmi

Umudun Tarifi yönetmenliğini Naomi Kawase'nin yaptığı 2015 yapımı film. Filmde yer alan iki oyuncu Kirin Kiki ve Kyara Uchida gerçek hayatta büyükanne ve torundur. Film 2015 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak seçildi. Ayrıca 2015 yılında Toronto Uluslararası Film Festivali'nde de gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Kore yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kore mutfağından yemeklerin listesi aşağıda sıralanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakuramochi</span>

Sakuramochi, kırmızı fasulye ezmesi merkezi olan ve turşu kiraz çiçeği yaprağına sarılı tatlı, pembe renkli pirinç kekinden oluşan bir wagashidir. Japonya'nın farklı bölgelerinde farklı sakuramochi stilleri mevcuttur. Kanto tarzı pirinç keki yapmak için shiratama-ko kullanır ve Kansai tarzı dōmyōji-ko kullanır. Tatlı, geleneksel olarak bahar mevsiminde, özellikle de hinamatsuri ve hanami gibi etkinliklerde yenir.

Antepfıstığı ezmesi bir çeşit ezmedir.

Haşhaş ezmesi bir çeşit ezmedir. Haşhaş kapsüllerden haşhaş tohumları çıkartılır ve elenir. Haşhaş tohumları içerisindeki kapsül parçacıkları ve diğer yabancı maddelerden arındırılır. Sonrasında haşhaş tohumları kavrulur ve ezilerek haşhaş ezmesi elde edilir.