İçeriğe atla

Kırmızı bere

Kırmızı bere, kırmızı renginde olan askerî bere türüdür. Birçok askeri, yarı askerî, komando ve polis kuvvetleri tarafından giyilir, ancak çoğunlukla tüm dünyadaki Hava Kuvvetleri birliklerini ifade eder.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 

Ayrıca bakınız

  • Birleşik Devletler Ordusunda bere türleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

Fevzi Uçaner Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">TURKSOM Askerî Eğitim Üssü</span> Somalide askerî üs

TURKSOM Askerî Eğitim Üssü, Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan bir askerî eğitim üssüdür. Üs, Eylül 2017 tarihinde açılmış olup Türkiye'nin Somali Silahlı Kuvvetleri subay ve astsubaylarını Somali Silahlı Kuvvetleri'nin kendini sürdürebilecek bir orduya dönüştürmek için eğitmeye ve hazırlamaya çalıştığı "Afrika Kartalı" olarak adlandırılan hükûmetler arası görev gücünün ana merkezi olarak hizmet vermektedir. Bu üs, Türkiye'nin en büyük denizaşırı askeri tesisi olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Komando</span>

Komando, seçkin bir hafif piyade veya özel kuvvetler birimidir. Fiziki ve kuramsal eğitimleri ile kazandırılan yetenekleri doğrultusunda; kısa süre içerisinde hedefin ayrıntılı keşfini yapıp durum değerlendirmesini ortaya koyarak hedefi imha eden, ikmal yapılmasa dahi görevi tamamlayan askerdir. Düşman derinliklerinde birlik halinde görevlerini icra ederler. Deniz Komando türü deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği yetiştirilen denizciler kuvvetidir. Komando birlikleri standart piyade harekâtlarının aksine timler halinde özel operasyonlar gerçekleştirirler. Ülkelerin ihtiyaçlarına göre dağ, hava indirme, çöl savaşı, derin kâr savaşı, arama-kurtarma, meskûn mahal operasyonu, pusu, sabotaj baskın, deniz operasyonu gibi konularda standart askerî personele göre uzmanlık düzeyinde eğitim alan personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üniforma</span>

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

Askerî strateji, askerî örgütler tarafından istenen stratejik hedeflere ulaşmak için uygulanan bir dizi fikirdir. Askerî strateji, seferlerin planlanması ve yürütülmesi, kuvvetlerin hareketi ve düzeni ve düşmanın aldatılmasıyla ilgilenir.

Askeri doktrin, askeri kuvvetlerin askerî kampanyalar, askeri harekât, savaş ve çatışmalara nasıl katkıda bulunduğunun ifadesidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî politika</span>

Askerî politika, çok uluslu güvenlik ve orduyla ilgilenen bir kamu politikasıdır. Ulusal silahlı kuvvetlerin ne zaman ve nasıl görevlendirileceği gibi hükûmetlerin aldığı veya almadığı önlemleri ve girişimleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Askerî meslek</span>

Askerî meslek, özel kuvvetler ve silahlı kuvvetlerde seçilmiş veya atanmış ticaret veya kariyer uzmanlıklarıdır. Genel olarak askerî meslekler, farklı ortamlarda, farklı işlevler kullanar. Farklı operasyonel sistemler içinde çalışması gereksinimleri nedeniyle silahlı kuvvetlerin Silah, Hizmet veya Şubesine özgüdür.

Harp ortamı, birleşik bir askerî stratejiyi belirtmek için kullanılan bir askerî terminolojidir. Askerî sahada silahlı kuvvetleri entegre eder ve birleştirir. Askerî hedeflere ulaşmak için harp ortamlarına hava, bilgi, kara, deniz, siber ve uzay alanları dahildir

<span class="mw-page-title-main">Askerî bere</span> askerî üniformanın parçası olarak giyilen bere

Askerî bere, bere türüdür. 20. yüzyılın ortalarından beri dünya çapında birçok silahlı kuvvetlerin üniformalarının bir parçası olmuştur. Askerî bereler, çoğu askerde askerî tüfek veya piyade tüfeği taşıyan omzu serbest bırakmak için genellikle sağa doğru itilir, ancak çoğu Avrupa, Güney Amerika ve Asya'daki bazı ülkelerin orduları sola doğru iter.

<span class="mw-page-title-main">Askerî tören şapkası</span> kısa bir vizör, taç, bant ve nişan içeren tek tip başlık

Askerî tören şapkası, birçok ülkenin silahlı kuvvetlerinin yanı sıra kolluk kuruluşu ve itfaiye gibi birçok üniformalı sivil kuruluş tarafından giyilen başlıktır. Askerî tören ve başka törenlerde giyilir. 18. yüzyılın sonlarında veya 19. yüzyılın başlarında Kuzey Avrupa'da ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Siyah bere</span>

Siyah bere, siyah renginde olan askerî bere türüdür. Yaygın olarak dünya çapında kurmay subay'lar, paramiliter ve ordular tarafından giyilir. OMON, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, Türk Kara Kuvvetleri ve birçok ülkeler tarafından kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi bere</span>

Mavi bere, mavi renginde olan askerî bere türüdür. Çeşitli askeri ve diğer kuruluşlar, Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil bere</span>

Yeşil bere, yeşil renginde olan askerî bere türüdür. İkinci Dünya Savaşı zamanı İngiliz Komandolarının resmi başlığıydı. Hala Kraliyet Deniz Piyadeleri üyeleri tarafından giyiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Bordo bere</span>

Bordo bere, bordo renginde olan askerî bere türüdür. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hava indirme kuvvetlerinin uluslararası bir sembolü olmuştur. Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından resmi olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bej bere</span>

Bej bere, bej renginde olan askerî bere türüdür. ABD'de çeşitli özel kuvvetler tarafından resmi başlık olarak kullanılır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ise 2018 itibarıyla bedelli askerlik yapan erlere verilmektedir.

Samir Eldar oğlu Seferov - Azerbaycanlı yarbay, İkinci Karabağ Savaşı ve Nisan Savaşları'nda savaşmış subay.