İçeriğe atla

Kırmızı Köprü (Trabzon)

Kırmızı Köprü veya Aşk Köprüsü[1] ,[2] Trabzon'un Arsin ilçesinde konumlanmış, altından su akmamasıyla tanınan 160 metre uzunluğundaki demir köprüdür. Seyir terası olarak 2013 yılında denize dik inşa edilen köprünün genişliği 5 metredir. Yürüyüş yolları, kafeteryalar, spor alanları ve parklar ile birlikte inşa edilen köprü toplamda 0.3 kilometrekarelik dolgu alanını kaplamaktadır. Herhangi bir işlevi olmayan köprü sosyal medyada tepki çekmiştir.[3][4][5][6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Bu köprünün eşi benzeri yok". hurriyet.com.tr. 30 Ocak 2018. 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Trabzon'da inşa edilen 'Aşk Köprüsü' ilgi çekiyor". ensonhaber.com. 30 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Tarihte bir ilk: Bilin bakalım bu fotoğrafta ne görüyorsunuz?". yenicaggazetesi.com.tr. 7 Mayıs 2020. 10 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  4. ^ "Eşi benzeri olmayan köprünün kaderini vatandaşlar belirleyecek". sabah.com.tr. 3 Mayıs 2020. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Eşi benzeri olmayan köprünün kaderini vatandaşlar belirleyecek". milliyet.com.tr. 2 Mayıs 2020. 8 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Dünyanın en 'gereksiz köprüsü'... Neden yapıldığı bilinmiyor". cumhuriyet.com.tr. 1 Şubat 2018. 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Sahilde iki yaka arasına yapılmadığı için eleştirilen köprüye çözüm aranıyor". haberturk.com. 7 Mayıs 2020. 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Köprü</span> Edirnede tarihî köprü

Uzun Köprü, Edirne'de, Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek köprü ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüdür. Eski adı Ergene Köprüsü idi. Köprü, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Geyve İkinci Beyazıt Köprüsü</span> Geyvede tarihi bir köprü

Alifuatpaşa köprüsü veya İkinci Beyazıt Köprüsü Sakarya'nın Geyve ilçesinde Alifuatpaşa kasabasında II. Bayezid tarafından inşa ettirilen köprü.

<span class="mw-page-title-main">Osmangazi Köprüsü</span> Yalova ile Kocaeli arasında bir asma köprü

Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Köprüsü</span>

Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Metro Köprüsü</span>

Haliç Metro Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerinde yer alan, M2 metro hattının geçişini sağlayan ve üzerinde Haliç metro istasyonu bulunan gergin eğik askılı köprüdür. İnşaatı 2 Ocak 2009 tarihinde M2 hattının Taksim-Yenikapı uzatması kapsamında başlayan köprü, 15 Şubat 2014 tarihinde Yenikapı uzatmasıyla birlikte hizmete açılmıştır. İlk proje etüt çalışmaları 1960'lara kadar dayanan köprü, Şişhane ile Haliç arasında, M2 metro hattının geçişini sağlamaktadır. Köprü gemi geçişleri sırasında açılıp kapanabilme özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yahşihan Demir Köprü</span> Kırıkkalenin Yahşihan ilçesinde yer alan demir köprü

Yahşihan Demir Köprü veya Abdülhamid Köprüsü, Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde Bedesten Köyü yolu güzergahında Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan ve Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk demir köprüsü.

<span class="mw-page-title-main">Bölümlü, Of</span>

Bölümlü, Trabzon ili Of ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">1915 Çanakkale Köprüsü</span> Çanakkalede bulunan dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun bir parçası olan köprü, 18 Mart 2022'de hizmete girdi. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü olmuştur.

Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.

Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Değirmendere Köprüsü</span> Ortahisarın Değirmendere akarsuyu üzerindeki köprü

Değirmendere Köprüsü, Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Değirmendere üzerinde konumlanmış olan dört gözlü bir köprüdür. Batı tarafında tahliye kemeri olan 137 metre uzunluğundaki köprü, 1891'de Nemlizadeler tarafından yaptırılmıştır. Köprünün genişliği 5,5 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Berta Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Berta Köprüsü, Artvin'in Merkez ilçesinde yer alan üç gözlü sade bir köprüdür. 64.20 metre uzunluğundaki köprünün yüksekliği 7.3 metre, ortalama genişliği 5 metredir. Kesme taştan inşa edilmiş olan köprü, Çoruh'a akan Berta Deresi'nin üzerine, Artvin-Şavşat yolunun 21. kilometresine inşa edilmiştir. Köprünün 93 Harbi'ndan önce, 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Bölgede hem üç gözlü hem de düz olan tek köprü olan Berta Köprüsü'nün gözlerinin genişliği 9.15 metre, yüksekliği 3.3 metredir. Köprünün her iki tarafında da 5 tane balbakan boşluğu ve 0.5 metre yüksekliğinde taştan korkuluk bulunmaktadır.

Tohumoğlu Köprüsü, Gümüşhane'nin 17 kilometre doğusundaki Harşit Çayı'nın üzerine inşa edilmiş bir köprüdür. Uzunluğu yaklaşık 65 metre olan köprünün genişliği 5,35 metredir. Köprü, Gümüşhane Köprüsü ile beraber Ekim 1575'te Ferruh Zad Oğlu Halebî tarafından inşa ettirilmiştir. Yuvarlak kemerli ve iki gözlü olan köprünün ayağında selyaran bulunmaktadır. Moloz taşlarla döşenmiş köprü yolu eğimlidir. Köprünün kemerleri 8,1 metre yükselikte olup yaklaşık 15 metre açıklığa sahiptir. Yapımında çoğunlukla kesme taş kullanılmış köprüde korkuluk ve süsleme bulunmamaktadır.

Başoba Köprüsü, Artvin'in Hopa ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 15 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2.35, yüksekliği 6.7 metredir. Doğu-batı doğrultusunda inşa edilen köprü mimari özelliklerine göre 19. yüzyıla tarihlenmektedir. İki mesnetli olan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taşma kullanılmıştır.

Ambarlık Köprüsü, Rize'nin Merkez ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve basık kemerli bir kemer köprüdür. 40,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 3,20 metre, yüksekliği ise 7 metreydi. Doğu-batı doğrultusunda uzunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştı. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprü, mimari özelliklerine göre 18. yüzyıla tarihlenmekteydi. 2003 yılında tescil edilip koruma altınan alınan köprü, 2011'de restore edildi. Kemer köprü 10 Temmuz 2019'da kendi kendine yıkıldı. Yıkılmasından birkaç gün sonra yeniden inşasına başlanan köprü, yaklaşık 1 senede yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Lalezar Köprüsü</span> Azerbaycan Kubadlı İlçesinde Bir Köprü

Lalazar Köprüsü,, Azerbaycan'ın Kubadlı rayonunun Aliguluuşağı'nda bulunan tarihi bir mimari anıttır.